Gönderen Konu: Düşünen Adam (G.S.K 7-12 Kazanımlar)  (Okunma sayısı 34852 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ilker

  • İlker ÖZTÜRK
  • Administrator
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 8.584
  • Karizma Puanı: 1877
    • GorselSanatlar.NET
Düşünen Adam (G.S.K 7-12 Kazanımlar)
« : 23 Ekim 2008, 17:00:50 »

Kazanımlar:
7. Karşılaştığı evrensel ve ulusal sanat eserlerinin sanatçılarının yaşam öykülerini öğrenmeye istek duyar.(GSK)
12. Duygularını, düşüncelerini ve izlenimlerini yansıtan görsel tasarımlar yapar. (GSK)

Süre:3 Hafta

1. HAFTA
Sanat Eleştirisi:
Rodin' in Düşünen Adam isimli eseri perdeye yansıtılarak öğrencilerin eleştiri yapmaları sağlanır. Aşağıdaki sorular sorulur;

BETİMLEME:
S1. Orada ne var? Ne görüyorsunuz?
C1. ................
S2. Bu hangi sanat formudur?
C2. ................
S3. Ana konu nedir? Eserde neler oluyor?
C3. ................
S4. Sanat yapıtında hangi çizgiler etkin görünüyor?
C4. ................
S5. Sanat yapıtında hangi şekiller baskındır?
C5. ................
S6. Bulduğunuz ana örüntü ve dokuları adlandırın?
C6. ................


ÇÖZÜMLEME:
S1. Şekiller nasıl düzenlenmiş?
C1. ................
S2. Renkler nasıl düzenlenmiş?
C2. ................
S3. Uzam yani boşluk nasıl düzenlenmiş?
C3. ................
S4. Açık, koyu değerler nasıldır?
C4. ................
S5. Yapıt ağır mı, hafif mi?
C5. ................


YORUMLAMA:
S1. Renkler sizi duygusal açıdan nasıl etkiliyor?
C1. ................
S2. Kendinizi mutlu, üzüntülü yada başka bir etki altındamı hissediyorsunuz?
C2. ................
S3. Dokunduğunuz zaman yapıtın yüzeyinde neye benzer bir his alıyorsunuz?
C3. ................
S4. Ne gibi bir ses veriyor?
C4. ................
S5. Ne gibi bir tat veriyor?
C5. ................
S6. Nasıl kokuyor?
C6. ................
S7. Bu çalışmaya bir başlık bulunuz?
C7. ................
S8. Hangi simgeleri görüyorsunuz?
C8. ................
S9. Renkler neyi simgeliyor?
C9. ................
S10. Bu çalışma bugün insanlara ne ifade ediyor?
C10. ................
S11. O zaman ne demek istemiş?
C11. ................


YARGILAMA:
S1. Bu yapıt güzelmi? Neden?
C1.................
Orjinal Konu:Yapıt çözümleme örneği



2. HAFTA
Sanat Tarihi: Sanatçı Rodin hakkında bilgi verilir ve diğer eserlerinden örnekler gösterilir.

RODİN
1840 François-Auguste Rodin Paris’te doğdu. 1848 Rodin, Fréres de la Doctrinee Chrétienne adlı okula kabul edilir. 1850 Okulu bırakır ve çizim yapmaya başlar. 1855 Heykel çalışmalarına başlar. 1862 25 yaşındakı kız kardeşi Maria’nın ölümü onu çok etkiler ve rahip adayı olmak üzere Péres du Trés Saint Sacrement’e kaydolur. 1864 Musée d’Histoire Naturelle’de heykeltraş Barye’nin kursuna katılır. Carrier-Belleuse ile dekoratif işler üzerine çalışmaya başlar. Terzi Rose Beuret ile tanışır ve ona işlerinde yardımcı olur. Kırık Burunlu Adam adlı çalışması salon tarafından reddelir. 1866 Rodin ve Rose’un oğlu, Auguste-Eugéne Beuret doğar. 1970 Fransa ve Prusya arasında savaş başlar.

1871 Carrier-Belleuse sayesinde Belçika’ya gider ve orada Carrier-Belleuse ile beraber Belçika Borsası’nın dekorasyonu üzerinde çalışırlar. 1973 Antoine-Joseph van Rasbourg ile ortak olur. 1872 Carrier-Belleuse’un Paris’e dönmesiyle, ortak çalışmaları sona erer. 1876 Gezmek üzere İtalya’ya gider ve orada kalır. Floransa’da Michelangelo üzerine incelemeler yapar. 1877 Mağlup adı altında, Tunç’un Çağı adlı çalışmasını Cercle Artistique, Brüksel’de ve daha sonra Paris Salon’unda, 1870 savaşını anmak üzere sergiler. İnsan üzerinden birebir alçı yapmakla suçlanır, ancak meslektaşlarının verdiği ifadelerle temize çıkar. 1880 Fransız hükümeti, Tunç’un Çağı’nı satın alır ve Rodin’in tamamlaması 40 yıl süren, Cehennemin Kapıları’nı sipariş eder. 1882 Yazar ve ressam arkadaşlarından oluşan bir büst heykel serisine başlar. 1883 Camille Claudel ile tanışır ve aralarında bir ilişki başlar. 1887 Rodin, Légion d’honneur tarafından şovalye ilan edilir. 1891 Balzac Anıt’ı sipariş edilir. Victor Hugo projesi reddedilir. 1893 Société Nationale des Beaux-Arts Heykel Bölümü’nün Başkanı olur. 1895 Calias’in Sakinleri adlı çalışmasına başlar. Puvis de Chavanne cemiyetinin başkanı olur. 1898 Balzac ve Öpücük adlı eserler Champ-de-Mars’deki Galérie des Machines’de sergilenir. Société des Gens de Lettres Balzac çalışmasını reddeder. 1900 Place de L’Alma’da Pavilion Rodin’i açar. Bu girişim çok başarılı olur ve sergilenen 150 yapıt ona uluslararası bir ün getirir.

1901 Venedik Bienali’nde ve Üçüncü Berlin Secession’da yer alır. 1903 Légion d’honneur’un başına geçer. Isaodra Duncan Rodin için çıplak dans eder. Uluslararası Ressam, Heykeltraş ve Baskı Sanatçıları Derneği’nin başkanı olur. Berlin, Londra, Venedik ve New York’ta sergileri olur. 1906 Düşünen Adam adlı eseri Panteon’un önüne yerleştirilir. 1908 İngiltere Kralı Edward VII, Rodin’i ziyaret eder. New York’taki Metropolitan Müzesi, Rodin’in birçok eserini koleksiyonuna dahil eder. 1914 Charles Maurice’in yardımıyla The Cathedrals of France (Fransa’nın Katedralleri) adlı kitabı yayınlanır ve çok taktir toplar. 1916 Rodin eserlerini Fransız hükümetine bağışlar, böylece etrafında olan ve mirasıyla ilgilenen kadınların ilgisinden de kurtulmuş olur. 1917 Rodin, Rose Beuret ile evlenir. Meudon’da paraları yetmediğinden dolayı, yetersız ısıtılan evlerinde yaşarlar. 14 Subat’ta Rose zatüree’den ölür. Rodin ise 24 Kasım’da ölür. İkisi de Düşünen Adam adlı heykelin altına gömülür.



Orjinal Konu:Heykeltraş Rodin

Teknik Bilgi: Kağıt Hamurunun hazırlanması tarif edilip örnekler gösterilir.
KAĞIT HAMURUNUN HAZIRLANMASI:

Yapacağınız modele yetecek kadar gazete kağıdını bir leğenin içinde suda yumuşatıp parçalayın.Parçalanmış kağıdı suyuyla birlikte bir kazana-tenekeye koyup 15-20 dakika karıştırarak kaynatın. uygun bir yere boşaltarak soğumaya bırakın.Soğuyunca avuç avuç alıpsuyunu sıkın ve bir naylon torbaya koyup ufalayın.Ufalanmış kağıda beyaz tutkal katıp ucu enli bir bıçak ile ( meyva bıçağı olabilir) ezerek hamur haline getirin.Naylon torba içinde muhafaza edin.Kullanmaya başlıyacağınız zaman yine yeteri kadar tutkal ile yoğurun.Tıpkı ekmek hamuru kıvamında olması gerekiyor.Ne cıvık olacak ne katı.Kağıdın içindeki sert parçacıkları iyice eritmeniz lazım.Özellikle detay çalışmalarda hamurun iyice erimesi gerekiyor.Zamanla kağıt hamurunu kullandıkça kıvamını kendiniz bileceksiniz.Tabii büyük bir ihtimalle kağıt hamurunu elinize ilk aldığınızda kısa zaman içinde pes edeceksiniz.Eğer basit bir model yaparsanız ve becerirseniz hamurun şekil alma yetisine hayran kalıp devam edeceksiniz.İlk başta zor modeller yapmak isteği sizi hayal kırıklığına uğratabilir.Yapacağınız model iskeleti için tel kullanabilirsiniz.Kağıt hamurunu telin üzerine makara ipi ile sararak kaplayın.Ufak modellerde yr.cm.kalılık yeterli olur.Yapmak istediğiniz modelin kabaca ilk şeklini vermeye çalışın.Sonra bekliyeceksiniz.Modeli güneşte veya sıcak bir yerde kurumaya bırakın.Suyunu kaybettikçe dış kabuk sertleşecek.İşlenebilecek kadar kuruyunca modeli şekillendirmeye devam edin.Aşama aşama yavaş yavaş modeliniz oluşacak.Acele yok.20-25 cm. boyunda bir heykelin kuruma aşamaları ile birlikte en az bir ay sürebileceğini söyliyeyim.Tabii detaylı bir çalışma ise.Daha kısa zamanda da eserler ortaya çıkarabilirsiniz.Tabii birden fazla model yaparak biri kururken diğerlerini yapıp hem elinizi hamura alıştırır,hem de sabırsızlığınızı yenebilirsiniz.
Yapım aşamasında çeşitli bıçaklar kullanabilirsiniz.Malzemeleri nizi su içinde muhafaza edin.Ellerinizi sık sık yıkayın.Tutkalın deriye bir zararını görmedim.Tabii sık sık yıkamak gerekiyor.Maket bıçağı ile modelinizin kurumuş fazlalıklarını yontabilirsiniz.Eğer çok sertleşmis ise biraz ısıtıp yumuşatın.Zımpara ile yüzeyleri düzeltebilirsiniz.Hamurla ne kadar çok uğraşırsanız o kadar alışır ve kendinize göre yöntemler bulabilirsiniz.Bir çok püf noktaları var.Bunları zaman içerisinde kendiniz keşfetmeniz gerekiyor.2 mm. kalılığında içi boş heykellerde yapılabiliyor.Örneğin Leopar ve Pars modellerimin içi boştur.Bu teknik daha zaman alsada yapım aşamasında kolaylıklarda sağlıyor.Pes etmeyenler ve ortaya bir eser çıkarabilenlerin eserlerini görmek beni ayrıca mutlu edecektir.20 yıldır birilerine bu işi öğretmeyi çok istedim.Uğraşanlar oldu ama çabuk pes ettiler.Hatta benide pes ettirmeye çalışanlar oldu.Aslında insanın zamanını almıyabilecek bir uğraşı bu.Vakti olmayanlar için söylüyorum her gün bir saat bile bu işe zaman ayırmak yeter.Modelinizin bitmesi zaman alsada bitirebilirseniz o haz size yetecektir.Takıldığınız yerlerde bana danışabilirsiniz.Araştırdığım kadarı ile dünyada sırf gazete kağıdı ve tutkal ile çalışan kimseye rastlamadım.Paperclay diye bir dal var.Kil ve tuvalet kağıdını karıştırarak çalışılıyor.Ama kağıt hamuru ile alakası yok HAMURUNUN HAZIRLANMASI:
Yapacağınız modele yetecek kadar gazete kağıdını bir leğenin içinde suda yumuşatıp parçalayın.Parçalanmış kağıdı suyuyla birlikte bir kazana-tenekeye koyup 15-20 dakika karıştırarak kaynatın. uygun bir yere boşaltarak soğumaya bırakın.Soğuyunca avuç avuç alıpsuyunu sıkın ve bir naylon torbaya koyup ufalayın.Ufalanmış kağıda beyaz tutkal katıp ucu enli bir bıçak ile ( meyva bıçağı olabilir) ezerek hamur haline getirin.Naylon torba içinde muhafaza edin.Kullanmaya başlıyacağınız zaman yine yeteri kadar tutkal ile yoğurun.Tıpkı ekmek hamuru kıvamında olması gerekiyor.Ne cıvık olacak ne katı.Kağıdın içindeki sert parçacıkları iyice eritmeniz lazım.Özellikle detay çalışmalarda hamurun iyice erimesi gerekiyor.Zamanla kağıt hamurunu kullandıkça kıvamını kendiniz bileceksiniz.Tabii büyük bir ihtimalle kağıt hamurunu elinize ilk aldığınızda kısa zaman içinde pes edeceksiniz.Eğer basit bir model yaparsanız ve becerirseniz hamurun şekil alma yetisine hayran kalıp devam edeceksiniz.İlk başta zor modeller yapmak isteği sizi hayal kırıklığına uğratabilir.Yapacağınız model iskeleti için tel kullanabilirsiniz.Kağıt hamurunu telin üzerine makara ipi ile sararak kaplayın.Ufak modellerde yr.cm.kalılık yeterli olur.Yapmak istediğiniz modelin kabaca ilk şeklini vermeye çalışın.Sonra bekliyeceksiniz.Modeli güneşte veya sıcak bir yerde kurumaya bırakın.Suyunu kaybettikçe dış kabuk sertleşecek.İşlenebilecek kadar kuruyunca modeli şekillendirmeye devam edin.Aşama aşama yavaş yavaş modeliniz oluşacak.Acele yok.20-25 cm. boyunda bir heykelin kuruma aşamaları ile birlikte en az bir ay sürebileceğini söyliyeyim.Tabii detaylı bir çalışma ise.Daha kısa zamanda da eserler ortaya çıkarabilirsiniz.Tabii birden fazla model yaparak biri kururken diğerlerini yapıp hem elinizi hamura alıştırır,hem de sabırsızlığınızı yenebilirsiniz.
Yapım aşamasında çeşitli bıçaklar kullanabilirsiniz.Malzemeleri nizi su içinde muhafaza edin.Ellerinizi sık sık yıkayın.Tutkalın deriye bir zararını görmedim.Tabii sık sık yıkamak gerekiyor.Maket bıçağı ile modelinizin kurumuş fazlalıklarını yontabilirsiniz.Eğer çok sertleşmis ise biraz ısıtıp yumuşatın.Zımpara ile yüzeyleri düzeltebilirsiniz.Hamurla ne kadar çok uğraşırsanız o kadar alışır ve kendinize göre yöntemler bulabilirsiniz.






Orjinal Konu:Kağıt Hamurunun Hazırlanması

Öğrenciler kağıt hamurlarını evde hazırlayıp gelecek hafta getirecekler.



3. HAFTA

Uygulama: Öğrencilerden Rodin' in Düşünen Adam eserinden yola çıkarak kağıt hamuruyla bu eseri tekrar yorumlamaları istenir. Düşünen adamı her hangi bir kılığa sokabilirler (Mutlu, Hüzünlü, Sevinçli, Coşkulu, Korkak, Cesur). Dersin bitimine 5 dakika kala öğrencilerin yaptığı bütün işler bir yere toplanarak kısa bir sergi yapılır.

İlker ÖZTÜRK
« Son Düzenleme: 14 Kasım 2008, 21:39:36 Gönderen: ilker »
Selçuk Üniversitesi - Seramik - 1998
Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Resim İş - 2004
Düzce Yunus Emre Ortaokulu


Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.

Çevrimdışı Ayca_arche

  • Ayça
  • Üye
  • *
  • İleti: 61
  • Karizma Puanı: 13
Ynt: Düşünen Adam (G.S.K 7-12 Kazanımlar)
« Yanıtla #1 : 30 Ekim 2008, 19:30:27 »
teşekkür ederim bilgi için

Çevrimdışı ...

  • Arkadaş
  • Çalışkan
  • *
  • İleti: 590
  • Karizma Puanı: 177
Ynt: Düşünen Adam (G.S.K 7-12 Kazanımlar)
« Yanıtla #2 : 11 Kasım 2008, 18:46:58 »
Teşekkürler +1

Çevrimdışı yasemin32

  • #MERTİM#
  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 389
  • Karizma Puanı: 104
Ynt: Düşünen Adam (G.S.K 7-12 Kazanımlar)
« Yanıtla #3 : 18 Kasım 2008, 00:18:28 »
PAYLAŞIM İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER HOCAM


Çevrimdışı mdeniz

  • Yeni Üye
  • İleti: 3
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: Düşünen Adam (G.S.K 7-12 Kazanımlar)
« Yanıtla #4 : 23 Ocak 2009, 00:15:18 »
teşekkür ederim bilgi için

Çevrimdışı sönmez

  • Yeni Üye
  • İleti: 3
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: Düşünen Adam (G.S.K 7-12 Kazanımlar)
« Yanıtla #5 : 17 Şubat 2009, 19:29:59 »
teşekkürler paylaştığınız için

Çevrimdışı emire

  • emire
  • Üye
  • *
  • İleti: 80
  • Karizma Puanı: 11
Ynt: Düşünen Adam (G.S.K 7-12 Kazanımlar)
« Yanıtla #6 : 17 Şubat 2009, 20:02:15 »
teşekkürler

Çevrimdışı beaa

  • Yeni Üye
  • İleti: 16
  • Karizma Puanı: 1
Ynt: Düşünen Adam (G.S.K 7-12 Kazanımlar)
« Yanıtla #7 : 23 Şubat 2009, 20:37:06 »
PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER...

Çevrimdışı maviçınar

  • Çalışkan
  • ****
  • İleti: 643
  • Karizma Puanı: 101
Ynt: Düşünen Adam (G.S.K 7-12 Kazanımlar)
« Yanıtla #8 : 23 Şubat 2009, 22:30:56 »
çok teşekkürler...+1

Çevrimdışı @ksibey

  • Recep KILIÇ
  • Onursal
  • Uzman
  • *
  • İleti: 1.746
  • Karizma Puanı: 1106
  • Recep KILIÇ/OMÜ Resim-İş Öğrt.Grafik Tas. ASD'03
Ynt: Düşünen Adam (G.S.K 7-12 Kazanımlar)
« Yanıtla #9 : 24 Şubat 2009, 09:10:54 »
İlker hocam teşekkürler paylaşım için. +1
@ksibey