Gönderen Konu: ÇİN MODERN MİMARİSİNİN ÜNLÜ YAPILARI  (Okunma sayısı 2979 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı •« Mа√i »•

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.646
  • Karizma Puanı: 1013
  • Güzel Bakan Güzel Görür.
ÇİN MODERN MİMARİSİNİN ÜNLÜ YAPILARI
« : 11 Nisan 2010, 18:36:07 »






ÇİN MODERN MİMARİSİNİN ÜNLÜ YAPILARI




Shanghai Heping Oteli

Yapımı 1929 yılında başlatılan Shanghai Heping Oteli'nin diğer adı Huamao Oteli'dir. Gotik (mimari şekli) tarzın Chicago üslubunda yapılan otel, 12 katlı ve 77 metre yüksekliğindedir. Otel, granitle kaplanan dış duvarı, yeşil renkli bakır kiremitlerle kaplanan piramit tarzındaki sivri kule binası, döner giriş kapısı, geniş salon ve koridorları. İtalyan mermeriyle döşenen zemin ve sütunları, eski bakırdan yapılan antik tarzlı lambaları ve özel daireleriyle lüks, antik ve sade bir atmosfer yaratır. Bu şekliyle "Uzakdoğu'nun Birinci Binası" unvanını kazanmıştır.



Nanjing Sun Yat-sen'in Anıtkabri

Çin'in demokratik devrimin ulu önderi Sun Yat-sen'in mezarının bulunduğu Nanjing Sun Yat-sen'in Anıtkabiri, Nanjing şehrinin doğu yakasında yer alan Zhongshan Dağı'nda bulunur. Dağın coğrafi durumuna dayanarak aşamalı olarak yükselen kabir, son derece görkemli görünür. Büyük bir çanı andıran kabirde yarım ay şeklinde bir meydan, taş bina, ana kapı, ibadet salonu ve cenaze odası, güneyden kuzeye doğru orta enleme göre aşamalı olarak sıralanır. Çin ve Batı mimari tarzlarının kaynaşmalarının ürünü olan kabir, Zhongshan Dağı'nın görkeminden yararlanarak büyük yeşil alan ve geniş basamaklarla kabrin bütün yapılarının manzaralarını birleştirerek ihtişamlı duruşuyla "Çin'in Yakın Çağ Mimarisi'nin Birinci Mezarlığı" olarak her zaman övgüyle anılır.



Büyük Halk Sarayı

Beijing Tiananmen Meydanı'nın batı tarafında bulunan Büyük Halk Sarayı, Çinli liderlerin ve Çin halkının siyasi ve diplomatik etkinlikleri düzenledikleri mekân ve Çin'in önemli simgesel yapılarından biri olarak tanınmıştır. İnşası 1959 yılında başlatılan Büyük Halk Sarayı'nın yüzölçümü 170 bin metrekaredir. Büyük Halk Sarayı, sarı ve yeşil çinilerle kaplanan saçakları, yüksek ve geniş gövdeli koridor sütunları, çevresinde bulunan ve düzenli bir şekilde sıralanan yapılarıyla Tiananmen Meydanı'nın görkemli ve rengârenk tablosuyla ayrılmaz bir yere sahiptir. Ana kapısı Tiananmen Meydanı'na bakan Büyük Halk Sarayı'nın ana kapısının üzerinde devlet amblemi asılıdır. Büyük Halk Sarayı'nın ana kapısının iki yanında dikilen yüksekliği 25 metre olan 12 sütundan geçtikten sonra narin ve sade bir hava veren merkez salonuna girilir. Salonun arkasında ise genişliği 76 metre, uzunluğu 60 metre olan ve on binlerce kişiyi barındırabilen konferans salonu bulunur. Konferans salonunun kuzey kesiminde 5 bin kişilik büyük yemek salonu yer alır. Değişik tarzlarda inşa edilen 100'den fazla salon ve konferans odasından oluşan Büyük Halk Sarayı, geleneksel Çin mimari tasarımı ve yabancı mimari tasarımının kaynaşmasıyla doğal ve narin bir havaya sahiptir.



Beijing Xiangshan Oteli

Yapımına 1982 yılında başlanan Beijing Xiangshan Oteli, Beijing'in batısında bulunur. Projesi, ABD'nin tanınmış Bei Yuming Mimari Ajansı tarafından hazırlanan ve Çin'in bahçecilik mimarisinden yararlanılan otelin alan ve avlusu, düzenli ve modern bir şekilde tasarlanmıştır. Otel, coğrafi şartlara uygunluğu, alt ve üst alanlardaki dengeli yerleşimi, donanımı ve büyük kısmı beyaz olan rengi gibi belirgin özelliklere sahiptir. Kule şeklinde inşa edilen otelin pencereleri belli bir kurala göre yerleştirilir. Otelin "Avlulu konut" tarzındaki mimari oluşumu, hem Çin'in Yangtze Nehri'nin güney yakasına özgü bahçecilik mimarisiyle ince işçiliği ve narinliğine, hem de Çin'in kuzeyinde yayılan bahçecilik mimarisinin özelliklerine sahiptir. Otelin süs taşları, yapay gölü, çiçek ve otları, ağaçları, beyaz duvar ve gri kiremitlerden oluşan ana binasıyla uyum sağlarlar. Geleneksel Çin bahçecilik mimarisi tarzına uyan otel, modern turizm fonksiyonlarını da yerine getirir. Xiangshan Oteli'ne, 1984 yılında Amerikan Mimari Cemiyeti Onursal Ödülü verilmişti.



Qinghua Üniversitesi Kütüphanesi'nin Yeni Binası

İnşası 1991 yılında tamamlanan Qinghua Üniversitesi Kütüphanesi'nin yeni binası, 1919 ve 1931 yılında iki defa inşa edilen kütüphanenin eski binasıyla uyumlu bir şekilde kalmasının yanı sıra, modern esintiler de taşır. Qinghua Üniversitesi Kütüphanesi'nin yeni binası, eski binayla birlikte kampüs merkez bölgesinin en büyük yapısıdır. Eski yapılarla uyumun nasıl sürdürüleceği, her yeni yapının tasarlanışında çözümlenmesi gereken bir konudur. Qinghua Üniversitesi Kütüphanesi'nin yeni binası bu bakımdan başarılı bir örnektir ve 20. yüzyılın Beijing'deki 10 ünlü yapısı listesine alınmıştır.



Yabancı Diller Öğretme ve Araştırma Yayınları Binası

Ofis, ticaret ve karşılama fonksiyonlarını bir arada toplayan bina, aynı zamanda Doğu ve Batı kültürünün kaynaşmalarının ürünüdür. Bina, özgün dış görünüşü, renkleri ve dış süslemesiyle ilgi odağı haline gelmiştir. Üçgen şeklindeki bina, bir fıskiyenin cam duvarıyla iç ve dış kısım olarak ikiye ayrılması, ağaç tacından geçilen koridor köprüsü ve kırmızı binanın iki kısmının birbirlerine bağlanmasıyla adeta doğal bir avlu oluşturur. Yapı, incelikli detayları, seyretmekten usanılmayan dış görünüşüyle 20. yüzyılın Beijing'deki 10 ünlü yapısı listesine alınmıştır.



Shanghai Jinmao Binası

İnşası Ağustos 1999 yılında tamamlanarak halka açılan Jinmao binası, "Çin'in Birinci Binası" olarak adlandırılıyor.

Yüksekliği 420 metre olan Jinmao binasının ana yapısı 88 katlıdır. Şimdiye kadar Çin'in en yüksek gökdeleni olan Jinmao binası, aynı zamanda dünyanın üçüncü yüksek binası olarak da kabul ediliyor. Toplam alanı 290 bin metrekare olan Jinmao binası, turizm, ticaret, otel, ofis, konferans, sergi, eğlence, lokanta ve alışveriş mağazaları bir arada bulunuyor.

Çin'in mimari tarzını ve modern bilim teknolojilerini kaynaştıran Jinmao binasının tasarımı ve inşası, Çin mimari tarihine onlarca dünya birincisi ve Çin birincisi kazandırmıştır. Modern mimari sanatının seçkin bir eseri olan Jinmao binası, Çinli firmaların ana mütahitlik olarak projelendirdikleri ve inşa ettikleri, dünyanın en tanınmış yapılarından biridir.





kaynak: esoda.blogbus.com
"Cehalet insanı çirkinleştirir. Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek cevabım vardır. Lakin, lafa bakarım laf mı diye, adama bakarım adam mı diye." Mevlana

Çevrimdışı dbhi

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.078
  • Karizma Puanı: 2256
  • Dünyaya karşı nazik olun...
    • http://alanay-alanaysblog.blogspot.com/
Ynt: ÇİN MODERN MİMARİSİNİN ÜNLÜ YAPILARI
« Yanıtla #1 : 12 Nisan 2010, 09:59:20 »
teşekkürler paylaşım için..
İyi ki gökyüzünde yıldızlar,Çiçekler şükür ki yeryüzünde...Yoksa kimbilir ne zahmetle toplayabilirdik onları renk renk...Kimbilir nasıl getirilirdi gökyüzünden , sevdiklerimize götürülecek çiçekler!

Çevrimdışı •« Mа√i »•

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.646
  • Karizma Puanı: 1013
  • Güzel Bakan Güzel Görür.
Ynt: ÇİN MODERN MİMARİSİNİN ÜNLÜ YAPILARI
« Yanıtla #2 : 12 Nisan 2010, 10:12:40 »
ben teşekkür ederim ilginize... :)
"Cehalet insanı çirkinleştirir. Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek cevabım vardır. Lakin, lafa bakarım laf mı diye, adama bakarım adam mı diye." Mevlana