Gönderen Konu: YAZ TATİLİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?  (Okunma sayısı 5905 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yoldaş

  • Yönetim K.Ü
  • Üstad
  • *
  • İleti: 14.457
  • Karizma Puanı: 4092
  • görsel tasarım uzmanı
YAZ TATİLİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
« : 22 Haziran 2013, 12:02:23 »





YAZ TATİLİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
15/06/2013

YAZ TATİLİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?

   Uzun bir eğitim öğretim sürecinden sonra tatile girecek olmanın mutluluğunu yaşayan öğrenciler için nasıl bir tatil programı olmalı?..

   Yaz tatilini mutlu, verimli ve güzel bir şekilde geçirmek için her öğrenci kendi üzerine düşen bir yaz tatili programı çıkarmalıdır. Planlama ve hedef koyma hayatımızın her alanında olması gerekir...

   Programı hazırlarken dinlenmeye, gezmeye, arkadaşlıklara, eğlenmeye vakit ayrıldığı gibi dönem içerisinde akademik başarısı düşük olan derslerin telafisi de göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle okuldaki dersleri düşük ve ders konusunda eksiklikleri fazla olan öğrenciler için bu tatiller diğer arkadaşlarını yakalamada önemli bir fırsat olarak görmelidirler…

   Programları hazırlarken gelecek yıl karşımıza çıkacak durumları da göz önünde bulundurmakta fayda olacaktır. Özellikle sınav hazırlığında son yıla girmiş olan öğrenciler için bu yaz eksiklerini tamamlamak için bulunmaz kaftan niteliğinde zaman dilimleri içermektedir. Peki ders çalışma, konu eksiğini tamamlama ve sınav hazırlığı nasıl olmalıdır?..

   Benim kanaatime göre her öğrenciye aynı reçete sunmak veya şöyle demek; en verimli tatil şu şekilde geçilir gibi tabirler hem itici ifadeler olur hem de öğrencilerin bireysel özelliklerini göz ardı etmiş oluruz. Bu nedenle her öğrenci kendi durumu ile ilgili bir analiz yapıp, kendine özel bir çalışma stratejisi oluşturmalıdır…

    Önünde duran yaz tatilini ele aldığında yakın hedef, orta hedef ve uzak hedef şeklinde günü, haftayı ve tatil sonunu planında kapsayan bir program yapmalıdır. Oluşturulacak hedeflerde çalışmayı artıracak, çalışma isteğini kamçılayacak hedefler olmalıdır. Hayali olan ayakları yere sağlam basmayan plan ve hedeflerden uzak durmalıdır. Çünkü bu tür hedefler öğrencinin çalışma azminin kırılmasına çalışmayı bırakmasına neden olan davranışlar oluşturur...

  Bu belirtilen durumlar ışığın bazı plan hazırlama stratejiklerini sizlerle paylaşmak isterim:

   1. Konu tekrarı yapmak: İnsan öğrendiklerinin % 75’ini bir hafta içerisinde, % 66’sını bir gün içerisinde, % 54’ünü de bir saat içerisinde unutur. Unutmayı önlemenin en iyi yolu yapılan tekrarlardır. Özellikle geçmiş konulardan çok fazla hatası çıkan öğrenciler genel tekrara ağırlık vermelidir.

   2. Eksik kalan konuları tamamlamak: Konu eksiği fazla olan, konuları sınava kadar yetiştirememe korkusu yaşayan öğrenciler, tatilde önceliği eksik konularını tamamlamaya ayırmalıdır. Çünkü, eksik bilgilerin üzerine yapılan öğrenme verimli sonuçlar vermez, yeni bilgilerin tam ve bilinçli olarak öğrenilmesini engeller.

   3. Çalışılmış olunmasına rağmen zayıf hissedilen derslere ya da konulara yoğunlaşmak: Örneğin öğrencinin matematikten çok fazla eksiği varsa, öğrenci tatil döneminde bu derslere daha fazla vakit ayırarak bu zayıflığını gidermelidir.

   4. Yeni konular çalışmak: Konu eksikleri olmayan ve çalıştığı konulardan çok az soru kaçıran öğrenciler bu stratejiyi kullanabilirler.

   5. Sınav hazırlığında olan öğrenciler; eksikleri tamamlama ders konularını tekrar etme, denemelerle kendilerini sınama yapmaları sonucunda sınava bir adım önde başlayacaklarını unutmamaları gerekir.

   6. Konuları tamamlamak daha fazla soru çözme çıkmış soruları analiz etme ve netleri artırmada etken olacaktır. Ders eksiklerini tamamlama düzeyinde hazırlanan planların yanında tatiller öğrencilerin yeni şeyler keşfetmesinde kendi kişisel gelişimlerinde katkıda bulunacakları zaman dilimleridir. Kişisel gelişim kavramı içerisinde en etkili gelişim aracı kitaplardır. Bu tatilde okunacak her kitap yeni okyanuslara açılacak gemi niteliğinde olup öğrencinin bireysel gelişmesinde katkı sağlayacaktır. Kitabın başarı ile olan ilişkisi artık yadsınamayacak bir gerçek iken Kitap okumaya karşı ilgisi olmayan öğrencilerin kalıcı başarıları yakalaması çok zor olacaktır…

   Ayrıca tatilde kitap okumaya başlamak böyle bir alışkanlığa sahip olmayan öğrenciler için bu alışkanlığı kazanmaları, kitap okumanın keyfini yaşamaları açısından bulunmaz bir fırsattır. Bundan dolayı kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarındandır…

   Tüm planlamaların ardından öğrencilerin aklına şu soru gelebilir: Peki tatil demek yoğunluklu olarak ders çalışmak, tekrar yapmak ve kitap okumak mı demek?...

   Tabii ki hayır. Senenin yorgunluğunun atılması, bedenin ve zihnin dinlenmesi ve rahatlaması da gerekir. Araştırmalar, tatil kitaplarının öğrenme kayıplarını azalttığını göstermiştir. Öğretmenin çocuklara okuma kitapları ve yardımcı kaynaklar, başta ifade edildiği gibi eğitim programlarına, öğrencinin gelişim evrelerine sınıfına uygun olmalıdır…

   Tatil kitapları eğlenerek öğrenmeyi amaçlamaktadır. Kitaplar hazırlanırken öğretim programlarının, tema, ünite, konu ve kazanımları göz önünde bulundurulur.. Buna göre öykü tamamlama, şiir yazma, çizgi hikâyeler, bulmacalar, bilmeceler, fıkralar, minik testler, kelime avı, projeler, duvar yazıları, eğlenceli matematik, şekil tamamlama, rakam tablosu, eşleştirme, sayı robotları, oyunlar, zihinden işlemler, saymaca, bulmaca bilim dünyasından damlalar, metin tamamlama, biyografi yazma, empati kurma, slogan yazma, hayal penceresi, sessiz sinema gibi etkinliklere ve çalışmalara yer verilir. Zaten okul olmadığından bunlara ayıracak bol bol vakit olacaktır. Bundan dolayı hazırlanılacak tatil programına zevk alınacak bir takım aktiviteleri de eklemek önemlidir. Bu aktiviteler…

   1. Çocuklar evde aktif olmalı: Televizyon ve bilgisayarın başından kalkamayan, uyuşukluğa, atalete, tembelliğe mahkûm olan bir çocuk, yararlı faaliyetlerle ilgilenmeyecektir. Bu yüzden verimli tatil evde başlar. Okul zamanında ders ve sınavlar gerekçesiyle her şeyden muaf tutulan çocuklara, tatilde bazı sorumluluklar verilerek atalete düşmeleri engellenmeli. Tabii verilen iş ve sorumluluklar çocuğun yaş ve cinsiyetine uygun olmalı. Bu sayede el becerileri gelişir, girişimci olur, sorumluluk üstlenir…

   2. Komşu ziyaretleri: Modern hayatın şartları ve sunduğu imkânlar, komşuların bile ziyaretleşmelerini yok edip insanları yalnızlığa ve bireyselliğe mahkûm etti. Çocuklar bu yalnızlığı, sanal âlemle doldurmaya çalıştıkça hayal kırıklığı yaşıyor. Yaz tatili, ailelerin karşılıklı ziyaretleşmelerine vesile olabilir. Bu ziyaretleşmelerde çocuklar, birbiriyle daha sahici ilişkiler kurar, daimi dostluklar kazanır…

   3. Akraba ziyaretleri: Bir çocuğun ruhen sağlıklı ve kendisini değerli hissetmesi için, anne-babasının sevgisine ihtiyacı olduğu kadar, dedesinin-ninesinin, amcasının-dayısının, halasının-teyzesinin sevgisine de ihtiyacı vardır. Yaz tatili, imkân ve şartları zorlayarak akraba ilişkilerini sağlamlaştırma adına fırsattır. Akrabaların karşılıksız sevgileriyle çocukların gönülleri mutmain olurken, anne-babasının doğduğu ve büyüdüğü yerleri görme, anılarını dinleme imkânı da bulurlar…

   4. Yaşlı ve hasta ziyaretleri: Günümüz çocukları ve gençleri tekdüze, günübirlikçi, mutlak haz endeksli bir hayata mahkûm olduğu için, hayatla sağlam bağ kuramıyor ve ayakları yere basmıyor. Yaşlı ve hasta ziyaretleri, bu sorunun çözümünde tesirlidir. Bu ziyaretler hayatı çocukluk, gençlik, yetişkinlik, yaşlılık ve ne zaman geleceği belli olmayan hastalıklarla bir bütün olarak değerlendirmeye vesiledir. Çocuklar, sağlığın kıymetini idrak etmenin yanında, sevindirme, gönül alma, mutlu etme, hayır dua alma, başkası için bir şeyler yapmanın huzurunu yaşarlar…

   5. Sosyal aktiviteler: Konser, festival, fuar gibi sosyal aktiviteler çocukların sosyalleşmesinde etkilidir. Fakat düğünler, mevlitler, cenazeler vb. genelde birbirini tanıyan insanların katıldığı merasimler sosyalleşmenin yanında kültürel değerlerin aktarılmasını da sağlar. Anne babalar, bu tür davetlere çocuklarıyla beraber katılmaya özen göstermelidir...

   6. Tarihî, manevî ve kültürel geziler: Çocukların sahiplenmesi gereken değerleri ve idealleri olması için yaşadığı çevrenin millî ve manevî değerlerini, tarihini, kültürünü öğrenmesi gerekir. Bu tür geziler çocukların geçmiş milletler ve atalarıyla akli-kalbi bağ kurmasına yardımcı olacak, sanal âlemin çok önemliymiş gibi tanıttığı popüler kişilere ait bilgiler anlamını yitirecektir…

   7. Yaz kur’an kursu: Çocuklar cami ve Kur’an’la ilk kez burada tanışırlar. Hayatlarını şekillendirecek bilgi ve alışkanlıkları genelde burada öğrenirler. Gönüllülüğe esas ve not kaygısı olmadığı için öğrenciler rahattır. Burada ailelere düşen, ne öğreneceğinden önce niçin öğrenmesi gerektiğini anlatmalarıdır. Bu sayede severek öğrenme gerçekleşir…

   8. Kitapçılar ve kütüphaneleri ziyaret etmek: Uzun yaz tatili çeşitli ve muhtevası geniş kitaplar okumaya, şiir, mani, ilahi, şarkı, marş ezberlemeye vesile olur. Fakat ders kitaplarının sıkıcılığı ve öğretmen-ailenin ders çalış baskısı sebebiyle, çocuklarda okumaya karşı isteksizlik meydana gelmiş olabilir. Ailecek kitapçılar ziyaret edilirse çocuk elbette kitapları merak edecektir, kendi isteğiyle kitap alıp okumaya başlayacaktır…

   9. Spor ve kültürel faaliyetler: Belediye ve özel kurumların açtığı futbol, basketbol, yüzme, satranç, musiki kursları yaz tatilinde çocukların istifadesine sunulur. İmkân ve şartlar uygunsa çocuğun yetenek ve ilgisine en uygun bir kurs tercih edilebilir...

   10. Günlük tutmak: Tatilde hayat rutin akmadığı için her an farklı güzellikler, aşkın his ve duygular, ibretlik hadiseler yaşanabilir. Bunları tatil günlüğümüze yazarsak, anlık duygu ve düşüncelerden bütün hayatımıza yansıyacak tecrübeler kazanmış oluruz…

   Ancak, tüm bunları yaparken ölçülü olmak, ipin ucunu kaçırmamak da önemlidir. Tatilde öğrencinin sağlığına da dikkat etmesi oldukça önemlidir. Tatil boyunca alınan besinlere dikkat etmek, öğünleri düzenli ve zamanında yemek, kalkış ve yatış saatlerinin düzenli olmasına çalışmak ve riskli aktivitelerden sakınmak sağlık için oldukça önemlidir…

   En Kötü bir plan bile plansızlıktan daha iyi olacağını asla unutmayın. Önünüze koyacağınız her hedef sizi başarıya bir adım daha yaklaştıracaktır. Bu tatilin öncelikle sağlıklı ve huzurlu geçmesi ve sonrasında size başarı getirecek nitelikte olması dileğiyle…

   Okan BAL / Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı

   Teşekkür ederim / Muhterem KURT

ALINTI: http://www.muhteremogretmen.com/?Syf=22&Mkl=540451&pt=Muhterem%20KURT&YAZ-TAT%C4%B0L%C4%B0-NASIL-DE%C4%9EERLEND%C4%B0R%C4%B0LMEL%C4%B0?

Çevrimdışı asumanvedat

  • asuman
  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 5.334
  • Karizma Puanı: 1069
Ynt: YAZ TATİLİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
« Yanıtla #1 : 23 Haziran 2013, 14:52:59 »
teşekkürler...... 340a 340a 340a 340a 321s 321s 321s 560a 560a

Çevrimdışı yoldaş

  • Yönetim K.Ü
  • Üstad
  • *
  • İleti: 14.457
  • Karizma Puanı: 4092
  • görsel tasarım uzmanı
Ynt: YAZ TATİLİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
« Yanıtla #2 : 23 Haziran 2013, 18:01:47 »
teşekkürler...... 340a 340a 340a 340a 321s 321s 321s 560a 560a

sağolasınız sayın hocam...