Görsel Sanatlar Platformu - GorselSanatlar.org

DOKÜMAN MERKEZİ => Görsel Sanatlar 5.6.7.8. Sınıf Dokümanları => Konuyu başlatan: kurt - 15 Eylül 2014, 03:12:53

Başlık: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: kurt - 15 Eylül 2014, 03:12:53
Merhaba arkadaşlar, yeni görsel sanatlar dersi müfredatı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum, gerçi milli eğitim bu konuda her ilde bir seminer düzenleyecekti ve bizlerde bu semineri bekliyoruz ama henüz böyle bir girişim yok, dolayısıyla kimsenin sizleride bizleride suçlaması anlamsız olur, ancak ben burada bir nebze bilgilendirme amacıyla açıklamada bulunayım. Bir ön bilgi olması maksadıyla.
    Şimdi arkadaşlar; http://ttkb.meb.gov.tr/www/ogretim-programlari/icerik/72 (http://ttkb.meb.gov.tr/www/ogretim-programlari/icerik/72)  bu linke tıklayarak aşağıdaki başlıklarda yazılı olanları indirirseniz;
Görsel Sanatlar Dersi (1-8. Sınıflar) Öğretim Programı (Yeni)
Görsel Sanatlar Dersi (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) Öğretim Programı
Bunlardan birincisi zorunlu olan, haftada birer saat verdiğimiz Görsel sanatlara ait olan müfredat, diğeri de seçmeli olarak verilecek olan (tabi okullarda seçmeli desler arasından görsel sanatlar seçilmiş ise) Seçmeli görsel sanatlar dersine ait olan müfredattır.
 
     Zorunlu olan "Görsel Sanatlar dersi" proğramında neler değişti, nasıl olacak konusunda şunları söyleyeyim;
    - 1. ve 5. sınıflarda bu sene diğer sınıflarda ileriki senede başlamak üzere yeni programın içeriği kısaca şu şekildedir:
    - 1.ve 8. sınıfa kadar her kademenin kazanımları ayrı ayrı belirtilmiştir ve bu kazanımlar; Görsel iletişim ve biçimlendirme, Kültürel miras, Sanat eleştirisi ve Estetik başlıkları altında yani üç grupta maddeler halinde belirtilmiştir. Öğretmen her kademe için belirtilen bu üç gruptaki kazanımları dengeli bir biçimde planlayarak o yıl içerisinde öğrenciye vermelidir. Bu üç başlık altındaki kazanımları öğretmen kendi isteğine bağlı olarak sıralamaya bağlı olmadan istediği şekilde sıralayabilir ama mümkün mertebe üç başlıktan da birer kazanım alarak planını hazırlaması en idealidir. Yani bir konu belirlediniz, bu konunun kazanımlarından biri Görsel iletişim ve biçimlendirme grubundan, biri Kültürel mirasdan, biride sanat eleştirisi grubundan olursa en ideal olanı olacaktır, bir konu seçtiniz ama bütün kazanımlar sadece görsel sanatlar ve biçimlendirme grubuna aitse bu pek de istenen bir plan değildir.
    Burada öğretmene geniş bir esneklik ve sınıfına, çevre şartlarına göre plan hazırlama özgürlüğü verilmiştir. Siz kazanımlara uygun olarak hangi konuyu işleyeceğinize kendiniz karar vereceksiniz ve o konu için kazanımlarınızın sayısı veya bu kazanımları verme süresini de kendiniz belirleyerek kaç ders saati olacağına da kendiniz karar vereceksiniz. Önemli olan 5. sınıfların üç başlık altındaki kazanımları o ders yılı içerisinde öğenciye verecek şekilde dağılım yaparak planınızı oluşturmanız, yoksa illa 9 konu 10 konu işlenecek diye bir şart yok, veya illa şu konular olacak diye bir zorunluluk yok, siz örneğin renk kazanımını ister renk çemberi işleyerek verin, ister meyveler konulu bir çalışma yaparak verin bu size kalmış önemli olan o renk kazanımını öğrenciye en güzel hangi şekilde verebileceğinizi belirlemeniz. Bu diğer 6,7,8. sınıflar içinde aynıdır.
     -En önemli ve bilinmesi gereken değişiklik de şudur; Yeni müfredata göre bütün kazanımlar sizin belirleyeceğiniz konularla verilirken, her konu mutlaka "çocukların sosyal ve finansal gelişimini" destekleyici olmalıdır. Bu şu demek, seçtiğiniz kazanımları, belirlediğiniz konuyla öğrenciye verirken ayrıca bu konu çocuğu sosyal olmaya (kendi haklarını bilen, doğayı koruyan, yardımlaşmayı bilen, hayvan sevgisi, sosyal-kültürel olaylara ilgi duyan ve katılan, çevresindeki gelişmelere sosyal olaylara dikkat eden, anlam vermeye çalışan vs) yardımcı olmalı ve yine ayrıca çocuğun finansal-girişimcilik (tasarruf yapmayı, gelir getirici projeler üretmeyi, geri dönüşümü vs) öğretici bilinçlendirici olmasıdır.  Örnek olarak siz Ebru çalışması yaptırdınız, bu çalışmaları ayrıca bir sergi ile satışa sunup gelir getirmeyi bu geliride yeşilaya bağışlamayı veya durumu zayıf bir aileye vermeyi belirlediniz, işte bu şekilde hem çocuğu sosyal olgulara ilgili hem de finansal açıdan bilincli düşünen ve davranan bireyler haline getirmeye uygun bir konu ve hedef belirlemiş oldunuz. Yüzde yüz bütün konular olmasada konularınızın büyük bir çoğunluğu bu özelliği düşünerek seçilirse ideal bir plan hazırlamış olursunuz.
      -Klavuz kitabın hazırlanmakta olduğu söylendi, ancak adı üstünde klavuz olacak,  bizim herhangi bir kitabımız veya belirli herkesin mutlaka şunu uygulayacağı plan diye belirli bir şey yok. Elimizdeki müfredata ve öğrencilerimizin genel seviyesi, durumu, çevre şartlarına göre planlarımızı kendimiz belirliyoruz. Planların yani konuların şablonu nasıl olacak derseniz şöyle bir şablon örneği verebilirim;

Ders saati: seçtiğiniz konunun kaç ders saati olduğunu belirtirsiniz.
Konu: İşleyeceğiniz ders konusu adı. Mümkün mertebe öğrencileri cezbedecek adlar verilmesi, örneğin; benim renklerim, canım ailem, sevimli hayvanlar vs
Kazanımlar: Mümkün mertebe üç gruptan da en az birer kazanım belirlenmesi uygun olandır. Kazanımların numarası değil, direk metni yazılacaktır.
Malzemeler:  ihtiyaç duyulan ders araç ve gereçleri.
Öğrenilecek kelimeler: seçilen konu işlenirken hangi sanat terimleri öğrenilecek. Örneğin; simetri, asimetri, perspektif, portre, ana renk, valör vs.
Motivasyon soruları: Konuyu işlemeye başlamadan önce o konu hakkında öğrenciye sorulacak sorular. Örneğin renk konusu işliyorsanız sorulardan biri; hangi renkleri seviyorsunuz? Sevdiğiniz renkler nelerdir? hangi renkler sizde sevinç neşe uyandırıyor? vs.
Konu hakkında bilgi: Seçtiğiniz konu nedir? içeriği hakkında bilgi.
İşleniş: Konunu nasıl işleyeceğiniz hakkında bilgi vereceksiniz. Kısaca şöyle başlayacağım böyle sürdüreceğim vs.
Güvenlik: Konu işlenirken öğrencilere etrafı kirletmemeleri, kesici aletler konusundaki tutumunuz alacağınız her türlü tedbirleri sıralıyorsunuz.
Diğer zümre öğrt. işbirliği: konu işlenirken diğer branşlarla nasıl bir işbirliği yapacağınız.
Değerlendirme: değerlendirme formları, taslak defteri vs.
 
 
-Seçmeli Görsel Sanatlar dersi:
 Yeni programa göre "Seçmeli Görsel Sanatlar" dersi; Resim, Grafik tasarım, Seramik, Ebru, Tezhip ve Minyatür alanlarından biri seçilerek açılacaktır. Yani siz bu modüllerden-bölümlerinden birini seçerek o bölüm üzerine seçmeli görsel sanatlar dersini işleyeceksiniz. Seçtiğiniz bölüm üzerine de planlarınızı yapacaksınız.
 
    Burada şunun altını çizeyim, bu alanlardan hangisini vereceğiniz size kalmış, yani sizin bu alanlardan hangisine yetkinliğiniz varsa o alanı seçmeli olarak vermeniz gerekmekte. Eğer ki siz tezhip konusunda bir bilgiye sahip değilseniz o bölümü açmanız bir işe yaramayacaktır, olur ki dışarıdan bir öğretmen getirtilerek işlenecekse açılabilir ama bu da imkanlar ölçüsünde pek mümkün olmayacağı için  ders öğretmeni hangi alanda kendini yetkin görüyorsa, örnek resim branşı, grafik branşı, minyatür branşı vs o alını seçmeli görsel sanatlar olarak işleyecektir. Elbette yine okul imkanları da düşünülmeli, eğer ki siz seramik alanında kendinizi yetkin görüyorsanız ve bunu vermek istiyorsanız açabilirsiniz ama acaba okul ve çevre şartlarına göre çamur, kil bulma ve bunları fırınlayabilme imkanları ne olacaktır, bu şartları düşünerek o bölümü açmalısınız. Ders saati de okul şartlarına bağlı olarak 2 veya 4 saat olarak belirlenebilir.
     Ders planları hakkında ise şöyle bilgi vereyim, yukarıda linkini ve adını verdiğim seçmeli görsel sanatlar müfredatını indirip incelerseniz, orada her modül yani bölüm için ayrı ayrı kazanımlar verilmiştir. Kazanımlar; Görsel iletişim ve biçimlendirme, Kültürel miras, Müze eğitimi, Sanat (Eser/ürün) eleştirisi ve estetik başlıkları altında dört kategoride belirtilmiştir.
     Burada dikkat edeceğiniz şey şudur; Örneğin Grafik modülünü seçtiniz, Grafik modülünün kazanımları orada belirtilmiştir ancak 5,6,7,8 sınıflar olarak ayrı ayrı değil bir bütün olarak verilmiş sadece birinci düzey, ikinci düzey, üçüncü düzey ve dördüncü düzey şeklinde vermeniz gerektiği belirtilmiştir. Yani Grafik modülünü 6.sınıflara veriyorsanız ikinci düzeye göre planlarınızı hazırlayacaksınız. Kısaca bu şu demek; Grafik modülünü 5.sınıflara ilk defa verecekseniz, Grafik modülü kazanımlarının olduğu dört başlık altındaki ( Görsel iletişim ve biçimlendirme, Kültürel miras, Müze eğitimi, Sanat (Eser/ürün) eleştirisi ve estetik) kazanımlarından en basit olanlarını seçerek konularınızı belirleyecek ve planınızı yapacaksınız. Orada bulunan bütün kazanımları, hepsini birden almanız gerekmiyor.  Sınıfınızın seviyesine göre hangi kazanımları vereceğiniz ders öğretmeni olarak size düşüyor.  6. sınıflara biraz daha ayrıntılı 7 ve 8. sınıflar olarak ağırlığı artırarak planlarınızı oradaki kazanımlar arasından belirleyerek siz yapacaksınız. Diyelim ki afiş konusunu 5.sınıflara da vereceksiniz 8.sınıflara da, 5. sınıfların afiş konusundaki kazanımlarını kitapçıktaki kazanımlar arasından  basitlerini seçerek verirsiniz ki ağır gelmesin, ama 8.sınıflara veriyorsanız ve 8.sınıfların daha önce bu basit dediğimiz kazanımları öğrendiğini düşünüyorsanız veya test ettiyseniz daha ayrıntılı olan ileri seviye kazanımlar arasından planlarınızı yaparsınız ama 8.sınıfların da seviyesi düşükse veya bu dersi ilk defa alacaklarsa yine 5.sınıflara yakın şekilde benzerlikler içeren bir plan yapabilirsiniz. Kısaca planınızı yapma konusunda tamamen siz ders öğretmeninin öğrencilerinin seviyesini düşünerek esneklik verilmiştir.
 
     Zorunlu Görsel sanatlar ve Seçmeli Görsel sanatlar için örnek bir konu taslağı:
Arkadaşlar zorunlu derken haftada birer saat olan normal Görsel sanatlar dersini kastediyorum, şimdi aşağıda ekli örnek bir konu taslağı sunuyorum, ister zorunlu ister seçmeli olsun plan veya konu taslağınızı oluştururken bu şablona göre hazırlayabilirsiniz. İstenen ideal konu şablonu böyle bir şey.
Bu arada ben katıldığım seminerden anladıklarımı kısaca size anlatmaya çalıştım, eğer milli eğitim her ilde beklenen semineri yaparsa daha ayrıntılı olarak oradaki arkadaşlar anlatacaklardır, ama kaba taslak ana hatlarıyla işin özü bu. Anlattıklarımda, istemeyerek eksik veya yanlış bir şey varsa seminere katılan diğer arkadaşlar tamamlarsa sevinirim, genel olarak benim anladıklarım bunlardır. Faydalı bir ön bilgi olduğunu umarım.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi
Gönderen: yoldaş - 15 Eylül 2014, 07:57:23
sayın hocam , konuyu bir önceki dökümanlar bölümüne taşıdım. bilginize....

bilgi ve açıklamalar için teşekkürler. +1
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi
Gönderen: $énnur - 15 Eylül 2014, 08:45:32
teşekkürlerhocam elinizesağlık
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi
Gönderen: Pelinogretmen - 15 Eylül 2014, 17:26:05
Hocam çok teşekkürler.. Kendi adıma çok açıklayıcı buldum..   +1
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi
Gönderen: emrullah44 - 15 Eylül 2014, 17:34:51
teşekkürler hocam
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi
Gönderen: yıldızlı gece - 15 Eylül 2014, 17:49:30
açıklayıcı bilgileriniz için teşekkürler.Eskişehirde bu yönde bir seminer gerçekleşmedi.Sizin yaptığınız planlarıda incelemek isterim.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi
Gönderen: hayylaz - 15 Eylül 2014, 18:51:01
şehirlerde yapılan bu toplantılara bütün resim öğretmenleri çağrılmalıydı. Orta okulda görev yapan ben ve bazı arkadaşlarım çağrılmazken yerimize lisede görev yapanlar çağrıldı. Neye göre seçildiler kendilerininde haberi yok ne yazık ki!
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi
Gönderen: kurt - 15 Eylül 2014, 20:08:48
Bildiğim kadarıyla önce Ankara'da bir gruba bu seminer veriliyor, sonra o grup yedi bölgeye ayrılarak o bölgeye yakın illerden üçer dörder kişi isteniyor ve bizlere de burada seminer verildi ve sizlerde kendi illerinizde o ilde ve ilçelerde bulunan Görsel sanatlar öğretmenlerine bu semineri vereceksiniz dendi. Nasıl çağrıldık derseniz, sanırım bu aceleye gelen bir durum oldu, zira tatildeyken  milli eğitimden gelen bir telefon üzerine haberim oldu ve giderim dedim, ayrıca benden başka bir isim daha istediler zira kimseye ulaşamıyoruz dediler, sanırım ulaşabildiklerini bu seminere çağırdılar, ayrıca isimleri olduğu halde katılmayanlar da vardı, böyle bir şeyi okullar tatile girmeden önce bir resmi yazıyla okullara duyursalardı herhalde daha derli toplu bir şey olurdu.
      Şu an itibariyle bende henüz kendi planlarımı yapmadım, seminer vereceksiniz deyince bizde bunu bekliyorduk, Yeni müfredatın kazanımlarını dikkatlice incelerseniz aslında bir öncekinden pek de farklı olmadığını göreceksiniz, Konu başlıkları yerine sadece öğrenme alanları olarak üç ana gruba toplanmış kazanımlar olduğunu görüyorsunuz, çocuğun biçimlendirme -resim yapma yeteneği yanında ( sadece resim kabiliyetiyle resim dersi işlenmesin, çocuk böyle değerlendirilmesin )kültürel mirasla kendi ve diğer kültürleri tanıyan birey olmasını, müzelere, sanat eserlerine değer veren ve yorumlama yapabilen bireyler olarak yetişmesini sağlamak gerekliliğini belirttiler ki bunlar bir öncekindede aşağı yukarı vardı.
     Ek olarak ve önemli olduğu söylenen bütün konuların çocukların sosyal ve iktisadi düşünebilen ve katılabilen bireyler olmasını hedef alınarak seçilmesi gerektiğiydi, bunu da bizler zaten herhangi bir konunun yanınında üç aşağı beş yukarı belirtiyorduk, yani bir logo yaptığında veya bir kitap hikaye resimleme çalışmasında  bunun ticari bir gelir olarak yapılabileceğini, ileride şu tür bir meslekte çalışabileceklerini, kültürlü bir insanın daha geniş düşenebileceğini vs anlatmıyor muyduk. Doğal olarak yaptığımız bu davranışın bu kez bilinçli olarak düşünülerek yapılması gerektiği ifade ediliyor. Bizlerde hertürlü çalışmayı biraz düşünürsek çocuğa sosyallik açısından neler katabileceğini, iktisadi, tasarruflu, geri dönüşüme katkısı açısından ne yönde etkisi olabileceğini rahatlıkla bulur ve bu çalışmada şunları hedefledim diyebiliriz.
    Bu noktalarda rahat olun, zira burada yön verecek olan, konunun uzmanı yetkilisi olan sizlersiniz. Sınıfınızın; zorunlu görselde belirtilen bütün kazanımlarına göre, veya seçmeli Görselde, seçtiğiniz bölüm ile ilgili sınıfınızın seviyesine göre kazanımlar arasından istediklerinizi seçip uygulamak yetkisi sizlere verilmiş, bir de bu konulara çocuğun sosyalleşmesi ve iktisadi gelişimi açısından bir iki madde eklerseniz tamamdır. İster zorunlu görselde olsun ister seçmeli görsel sanatlarda olsun A şehrindeki bir 7.sınıf şubesinin planıyla B şehrindeki bir 7.sınıf şubesinin planının bir olması beklenemez. Bizlere bu esnekliğin ve yetkinin verildiğinin altını özellikle çizdiler. Kısaca siz ben sınıfımın düzeyine ve çevre şartlarına göre müfredatımı şu şekilde işliyorum, aslolan kazanımlarınızı öğrenciye en uygun şekilde verip sonuca ulaşabilmeniz, hangi yöntemle veya hangi konularla ne şekilde ders işleyeceğiniz konusu size bırakılmış, yetkili merci orada ders öğretmeni olarak sizsiniz
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi
Gönderen: burcuolc - 15 Eylül 2014, 20:33:06
Bilgilendirme için çok teşekkürler hocam.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi
Gönderen: emrullah44 - 15 Eylül 2014, 20:58:55
hocam çok teşekkürler
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: denissskartal - 15 Eylül 2014, 23:26:48
bilgilendirme için teşekkür ederim ben geçen yıl ki planlarımın üzerinde çalışarak uygun konulara yeni müfredattaki kazanımları ekledim fakat her etkinlik için bir kazanım belirledim örneğin;manilerimiz konusu için 5.2.2(kültürel miras) geçmişte ve günümüzde yapılmış olan sanat eserleri arasındaki farkları belirler.-oyun parkında çocuklar konusu içinse 5.1.4(görsel iletişim ve biçimlendirme) gözlemlerinden yola çıkarak orantılarına uygun insan figürü çizer. gibi hemen hemen tüm kazanımları tüm yıla yaydım ve kullandım bu şekilde hazırlanmış bir plan uygun olur mu acaba bilgilendirirseniz sevinirim.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: SEVGİ... - 16 Eylül 2014, 00:04:05
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim  321s  560a 311s +1   
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: erdem73 - 16 Eylül 2014, 15:10:58
çok faydalı bir paylaşım olmuş. açıklamalarınız gayet yeterli, teşekkürler.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: yoncad - 16 Eylül 2014, 16:13:34
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler hocam
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: mengu - 16 Eylül 2014, 16:58:40
bilgilendirmeler için çok teşekkürler hocam keşke planlarınızdan da yararlanabilsek
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: vesile - 16 Eylül 2014, 20:34:52
Teşekkürler hocam,açıklamalarınız cok faydalı oldu
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: kurt - 16 Eylül 2014, 20:52:53
      denisskartal sayın hocam, maalesef her konuya tek bir kazanım uygun planlama şekli olmuyor, üç başlık altındaki kazanımlardan en az iki çeşidinden mümkünse üç çeşidinden de birer tane eklemeniz ideal olanıdır, ayrıca birer yerine bazılarından ikişer, üçer tane bile alıp yerleştirebilirsiniz, elbette böyle kazanımın çok olduğu konuların ders süresini de kendi isteğinize göre uzatabilirsiniz.

     denisskartal hocam ve beraberinde bütün hocalarıma cevaben olsun; örneğin manilerimiz konusuna (5.sınıflar kazanımları içinde) Kültürel mirasdan "5.2.2. geçmişten günümüze yapılmış eserler arasındaki farkı belirler" kazanımını tek başına alacağınıza, yanına Görsel iletişim ve biçimlendirmeden  5.1.1" Görsel sanat çalışmasını oluştururken uygulama basamaklarını kullanır" alabilirsiniz, Sanat eleştirisi ve estetikten  5.3.5" Kendi sanat çalışmasını analiz eder" kazanımını alabilirsiniz. Hatta yine Sanat eleştirisi ve estetikten 5.3.3 "seçilen sanat eserinin içeriğini yorumlar" da dahil edebilirsiniz.

  Yani arkadaşlar bizler zaten hangi konuyu verirsek verelim zaten bu üç gruptaki kazanımlardan en az birer tanesini öyle veya böyle veriyoruz, çocuk her resminde Görsel iletişim ve biçimlendirmeden; düşünecek yani beyin fırtınası yapacak (5.1.1 kazanımı) tasarım aşamalarını düşünecek, planlama yapacak (5.1.7) oran orantı, insan figürü vs bir çok kazanımı kullanacak, aynı zamanda Kültürel miras kazanımlarından; geçmişten günümüze neler olup bittiğini düşünecek veya biz hatırlatacağız inceleyin diyeceğiz (5.2.2) değişik kültürleri, farklı ülkelerdeki çalışmalardan örnekler göstereceğiz farkları görmelerini sağlayacağız (5.2.1) gibi. Sınıfta farklı farklı çalışmaları öğrencilere gerek slaytla gerekse gazete veya dergilerle göstermiyor muyuz, Sanat eseri ve estekik kazanımlarından, başkalarının çalışmalarına saygı duymayı, kopya çekmek yerine özgün farklı şeyler yapmalarını (5.3.7) kendi çalışmasını neden niçin yaptığını bilmesini, açıklamasını (5.3.5)  vs gibi her gruptan kazanımları her derste veriyoruz.

     Bir konuda yazdığınız kazanımı diğer bir konuda da yazabilirsiniz, başka bir konuda da yazabilirsiniz, çünkü her konuda belirli şeyleri zaten devamlı veriyoruz. Vereceğimiz konular üzerinde biraz düşünürsek mutlaka diğer gruplardaki kazanımlardan da rahatlıkla dahil edebileceklerimiz olduğunu göreceğiz. En az iki gruptan birer kazanım ama mümkünse üç gruptan en az birer kazanım eklerseniz ki ekleyebiliriz ideal olan budur.

     Ben henüz kendi planlarıma başlayamadım, şu anda plan plan diye tutturan da olmadığı ve kendi branşıma da hakim olduğumu düşünerek henüz başlayamadım, planım yoktur diye sanki ders işlemekten aciz mi kalıyoruz.  Önümüzdeki hafta başlamayı düşünüyorum, hazırlayınca burada eklerim. Yukarıdaki bahsettiğim olaya dikkat edersek rahatlıkla sizlerde bir önceki yıllarda yaptığınız planları, rahatlıkla yeni müfredata göre ayarlayabilirsiniz. Biraz motivasyon soruları ekleyin, biraz da daha önce normal olarak yaptığımız etrafı temiz tutun, yapıştırıcı kesici aletlere dikkat edin vs güvenlik önlemleri yazısı ekleyin, ayrıca bu konu çocuğa sosyal olarak şu davranışları (doğayı sevmeyi, işbirliği yapmayı, hayvanları sevmeyi, sergi açmayı, kendine güveni vs) sağlayacak deyin, her konuda olmasa bile çoğu konuda da bu çalışma çocuğa iktisadi-finansal açıdan (tasarruf yapmayı, gelir getirmeyi, ileride bu mesleği seçmeyi vs) ticari olarak hayata hazırlanmasına yardımcı olacak türden bir iki madde yeterlidir.

    Bu topiğin en başında örnek şaplon başlıkları vermiştim (konu, kazanımlar, işleniş, motivasyon soruları, hangi sanat terimleri öğrenilecek, malzemeler vs) ektede bunlara göre hazırlanmış bir örnek konu planı vardı. İşte bu başlıklara göre her konunuzu rahatlıkla ayarlayarak kendi planınızı oluşturabilirsiniz. Ben biraz yoğun olduğum için henüz kendi planlarımı hazırlayamadım ama sıkıntı yok arkadaşlar, yukarıdaki yazdıklarıma dikkat ederseniz problem yok.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: matrix06 - 18 Eylül 2014, 19:02:30
Hocam açıklayıcı bilgileriiz için teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: tektek - 27 Eylül 2014, 08:06:09
çok güzel anlatılmış ,çok teşekkürler hocam.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: nur_art - 27 Eylül 2014, 20:07:25
Teşekkürler
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: rasbin - 27 Eylül 2014, 22:34:47
teşekkürler
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: özlem.resim - 08 Ekim 2014, 01:01:36
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. HOCAM GAYET GÜZEL VE NET BİLGİLER VERDİNİZ.SAYGILAR
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: arz3 - 08 Ekim 2014, 20:40:35
 520a bilgilendirme icin tesekkurleer
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: gamzefakir - 12 Ekim 2014, 15:05:38
yeni müfredat için teşekkürler  321s

Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: sanatsal tepkime - 12 Ekim 2014, 23:03:38
hocam bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.ancak, bir durum var: taslak.zip bağlantısına tıklayınca şöyle bir şey çıkıyor:
T.C.
TRABZON VALİLİĞİ
EĞİTİM KURUMLARI
2013–2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ

bir yanlışlık mı var?
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: kurt - 13 Ekim 2014, 00:35:16
hocam şimdi taslak.zip eklentisini indirip denedim, herhangi bir yanlışlık yok, Word belgesi olarak afiş konusuyla alakalı örnek bir konu planı var.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: suzia - 16 Ağustos 2015, 10:20:32
çok açıklayıcı oldu..teşekkür ederiz..ben hala rahatlıkla uygulayabileceğim bir plan hazırlayabilmiş değilim..bu arada günlük plan hazırlıyormuyuz arkadaşlar.. cevap verirseniz sevinirim.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: Uğur ŞAHİN - 05 Eylül 2015, 17:18:36
TEŞEKKÜRLER...
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: kubbik - 14 Eylül 2015, 18:00:57
hocam her konu için taslak hazırlamak gereklimi?yani eski günlük planlar gibi yoksa bu bilgiler yeni müfredatın yıllık planlarının formatında kısaca yazılıyor .birde yeni değerlendirme formalarında Söz Dağarcığı Testi (Ek 1). Eser/ürün eleştirisi formu (Ek 2). gibi formlardan bahsetmissiniz bunlar nelerdir örnekleri nedir açıklayabilirmisiniz lütfen ? çok önemliolduğunu düşünüyorum.paylaşımınız için teşekkürler
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: pollyanna - 26 Eylül 2015, 16:03:08
Bilgi paylaşımı için teşekkürler öğretmenim. Yeni değerlendirme formalarında Söz Dağarcığı Testi (Ek 1). Eser/ürün eleştirisi formu (Ek 2). ile ilgili örneğiniz varsa paylaşırsanız sevinirim.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: matrix06 - 03 Ekim 2015, 21:38:36
Geçen senede ,bu senede yararlandım Çok teşekkür ederim Hocam.
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: nidil - 07 Eylül 2016, 22:09:34

  T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
              TEMEL ÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

               YENİLENEN ZORUNLU ve SEÇMELİ GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÖĞRETİM ROGRAMLARININ TANITIMI


          Uygulama Örneği
 

ÖRNEK UYGULAMA 1
Konu
Afiş Tasarımı
Ne Öğrenilecek Kazanımlar
1.6.     Grafik tasarım çalışmasını oluştururken tasarım sürecindeki uygulama basamaklarını kullanır.
1.20.  Afiş tasarımı yapar.
1.27.   Grafik Tasarım çalışmasını oluştururken etik kurallara uyar.
              Tarihi süreç içerisindeki grafik tasarım çalışmaları arasındaki benzerlik ve farklılıkları bilir.
2.1.3.   Sosyal, politik, ekonomik ve tarihi olayların grafik tasarım çalışmaları üzerindeki etkisini bilir.
2.2.1.  Müzeler ile grafik tasarımı ilişkilendirir.
3.1.   Grafik tasarım çalışmasının değerini fark eder.
3.2.   Grafik tasarım çalışmasını analiz eder.

Neye İhtiyaç Duyulacak (Materyal)
Su, elektrik, ekmek vb. kaynakların tasarruf edilmesinin önemine vurgu yapan afiş tasarımı örnekleri. Kâğıt (50x70 cm), kalem, taslak defteri, kuru boya, renkli fon kartonu, kullanılmayan dergi, gazete vb. sayfalarından kesilen yazı ve görsel. Bu çalışma okulun imkânlarına bağlı olarak bilgisayar teknolojisinden yararlanılarak da gerçekleştirilebilir.

Öğrenilecek Kelimeler
Afiş, marj, brief, betimleme, hiyerarşi, mesaj, tipografi, imge, illüstrasyon, israf, kapalı kompozisyon, kolaj, piksel, vektör, illüstratör, nükte, mizah, semiyotik/göstergebilim.

Afiş   : Bir bilginin ya da mesajın hedef kitleye basılı ve çoğaltılmış bir şekilde ak tarımını sağlayan görsel bir iletişim aracıdır. Genel anlamda afiş sergilendiği her alanda toplumsal değerleri ve düşünceleri yansıtır.
Marj   : Çalışma alanındaki kenar ölçüsü kavramı.
Brief   : Tasarımı istenen konu hakkında verilen öz bilgi.
Betimleme   : İzleyicinin veya okuyucunun anlayabilmesi için konunun detaylı bir şekilde canlandırılmasıdır (resimlenmesi veya sözcüklerle açıklanması).
Hiyerarşi   : Önemli unsurlara vurgu yapmak için uygulanan yöntem. Hiyerarşi hem imge hem de yazıda büyük yaparak, bold, eğik kullanarak veya renklendirerek (bu durum siyah beyaz bir mekânda herhangi bir rengi kullanarak sağlanabileceği gibi renkli bir mekânda zıt renkleri kullanarak da elde edilebilir) sağlanabilir.
Mesaj   : Grafik tasarım çalışmasında verilmek istenen konu.
Tipografi   : Yazılı bir fikrin görsel biçimde düzenlenmesidir.
İmge   : Bir tasarımı canlandıran, ona hayat veren, yazının tek başına yapamayacağı etkiyi okuyucuya ileten resimsel grafik ögelere verilen addır.
İllüstrasyon   : Bir cümlenin veya ifadenin görsel olarak betimlenmesi.
İsraf   : Gerektiğinden fazla yapılan her tür harcama (su, ekmek, enerji vb.).
Kapalı kompozisyon   : Anlatılmak istenen konunun ve konuyu simgeleyen resim, yazı vb. unsurları çalışma alanı dışına taşırmadan o alan içerisinde betimlenmesi.
Kolaj   : Sanatsal çalışmalarda kesme yapıştırma tekniği.




Motivasyon Soruları
Bugüne kadar gördüğünüz ve dikkatinizi çeken afiş tasarımlarından üç tanesinin verdiği mesajı söyleyebilir misiniz? Bu tasarımlarda dikkatinizi en çok ne çekti? Niçin.
Size göre afiş ile resim arasındaki fark nedir?
İsraf ne demektir?
İsrafın sonuçları nelerdir?
İsraf doğada bir nesneye benzetmiş olsaydınız neye benzetirdiniz?
İsraf ile ilgili deyim veya atasözlerinden hiç hatırladıklarınız var mıdır? Söyleyebilir misiniz?
Bir günde bir ekmek israf etmeyerek planlama yaparak hareket eden bir aile yılda aile bütçesine ne kadar katkı sağlar? Bunu on yıl boyunca sürdüren bir aile on yıl sonra onunla neler yapabilir?
İsraf ile ilgili bir afiş tasarımı yapsaydınız hangi imgeleri kullanmak isterdiniz? Niçin?
İsraf ile ilgili bir afiş tasarımı yapsaydınız hangi mesajı kullanmak isterdiniz? Niçin?

Konu ile İlgili Bilgi
Afiş
İnsanlar yüzyıllardır bilgi üretmek ve bu üretilen bilgiyi paylaşmak için çaba göstermiştir. İnsanlar bilgiyi aktarmak amacıyla, kendi yaşam ve düşünüş biçimleri doğrultusunda belirli sistemler, kurumlar; araçlar ve ürünler oluşturmuşlardır. Bunlar içerisinde görsel iletişim araçları önemli bir yer tutmaktadır.
Bilginin hedef kitleye bazı teknikler yardımıyla iletilmesine iletişim denir. Bilgi ve teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak değişen, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda gelişen ve sayısı artan iletişim araçlarının önemi, her geçen gün artmaktadır. Afiş tasarımı da bu iletişim araçlarından biridir.
Afiş tasarımı görsel iletişim alanındaki hızlı değişime ve teknolojik olanaklar sayesinde ortaya çıkan alternatif iletişim araç ve ürünlere rağmen hala önemini korumaktadır. Çünkü afiş, yıllardan beri bilinen görsel iletişim araçları arasında yer alan en eski ve en etkili olanlarından birisidir.
Çağın gerektirdiği tasarım anlayışı içerisinde görünmeyeni göstermek, düz anlam yanında yan anlamlarını da verebilmek, sosyal sorumluluk bilincini yerleştirmek gibi işlevler yer almaktadır. Yani “grafik tasarımcının görevi, sadece güzel, dekoratif ambalajlar, ilanlar vb. yapmak değildir. Tasarımcı, ulusal ya da uluslararası sosyal ve politik konularla da ilgilenen kişi olmalıdır” (Lemel, 2007).
Afiş ekonomik açıdan da toplumda bir rol üstlenir. Örneğin turizm sektöründeki herhangi bir hizmeti ve ürünü tanıtan bir afişin oluşturacağı hareketlilik, ulusal olduğu kadar uluslararası mecrada da etkisini gösterecektir. O hizmete veya ürüne talebin artması, ekonomik bir kazanç olarak değerlendirilebilir. Afiş işlenilen konulara göre reklam afişleri, sosyal içerikli afişler ve kültürel afişler olarak sınıflandırılabilir.

Kültürel afişler, izleyiciyi kültürel bir etkinliğe katılmaya çağıran posterlerdir. Bu afişler ilettikleri mesajlar ile kitleleri yönlendirme işlevinin yanı sıra, sanatsal olarak da bir kaygı taşımaktadır. Festival, sempozyum, konser, tiyatro, spor, balo ve sergi afişleri bu grup altında toplanmaktadır (Görsel 1). Bu tür afişler, bilgiyi verirken aynı zamanda sanatsal kaygıları topluma sevdirerek, toplumun bu anlamdaki algısını yükseltmeyi de amaç edinir.
Afiş, bir bilginin ya da mesajın hedef kitleye basılı ve çoğaltılmış bir şekilde aktarımını sağlayan bir iletişim aracıdır. Sergilendiği her alanda toplumsal değerleri, özellikleri, düşünceleri yansıtır. Gündelik yaşamda hem iç hem de dış mekânlara asılabildikleri için toplumla iç içe olma ve toplumun her kesimine taşıdıkları mesajları iletebilme gücüne sahiptir. Afiş, yüzyılımızın reklamcılık sektöründe, ürün, hizmet ve halkın ihtiyaç duyduğu diğer şeyleri tanıtmak veya duyurmak için kullanılır. Bazı afişler, hedef kitleye, ürüne ve hizmete bağlı olarak tarih ve fiyat içerir.


Reklam amaçlı afişler bir ürünü tanıtmaya, hizmet alanında ise onu duyurmaya yönelik olarak tasarlanırlar. Bu afişler endüstri ürünleri, kurumsal reklamcılık, basın-yayın, gıda, turizm, festival, bilimsel veya sanatsal toplantı moda vb. sektörlerde kullanılır.

Sosyal içerikli afişler ve sosyal hayat ve toplum yaşantısına yönelik olumlu gelişmelerle, problemlere vurgu yapmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla tasarlanırlar. Bu yüzden sosyal hayattaki olumlu gelişmelerin pekiştirilmesi veya olumsuzlukların giderilmesinde en etkili iletişim araçlarından biri de sosyal afişlerdir (Kaptan, 1996). Sivil savunma, trafik, ulaşım, sağlık, çevre v.b. amaçlı eğitici ve uyarıcı nitelikteki olguları konu edinen tasarımlar bu tür afişler arasında yer alır.


                  Görsel 2: Çevre Afişi                               Görsel 3: Savaşa Dur Afişi             Görsel 4: Kadın Erkek Eşitliği Afişi

Afiş, genel olarak çoğaltılmış bir nesnedir ve herhangi bir şekilde insan gereksinimlerini gidermeye yönelik hazırlanan bir iletişim aracıdır. Afişlerin insanların duygusal alanlarına hitap etmesi gerekir. Bu nedenle asıldığı alanın aksine tasarımın ve ilettiği mesajın aktif olması önemlidir. Bu aktiflik form, renk, çizgi, doku, oran-orantı, ritim, vurgu, çeşitlilik, algılanırlık, okunabilirlik, genişlik gibi eleman ve ilkelere uyularak belirlenir. Bu eleman ve ilkeler, beraberinde afiş tasarımında mesaj, mesaj-imge bütünlüğü, sözel ve görsel hiyerarşi, fark edilirlik, tipografik karakterler ve biçim ilişkisinin göz önüne alındığı bir uygulama sürecini gerektirir. Diğer bir ifade ile izleyicilerin gördükleri tasarımdaki unsurların veya bölümlerin hangilerinin eşit veya daha az ya da alt düzeyde öneme sahip olduklarını gösterir.
Güvenlik
Dergi ve gazete sayfalarından görsellerin ve harflerin kesilmesi sırasında makas gibi kesici aletlerin dikkatli ve güvenilir biçimde kullanılmasına dikkat edilmelidir. Yapıştırıcı olarak içerisinde bağımlılık yapıcı ve zarar verici olmayanlar tercih edilmelidir.
İşleniş
Afiş tasarlamak için bir hafta önce ön araştırma yapmak gerekir. Ön araştırma, fikirlerin oluşması ve olgunlaşması için ilk adımlardan biridir. Bu aynı zamanda öğrencilerin yapmak istediği şey hakkında bilgi edinmeyi ve bununla ilgili malzeme, araç-gereç konusunda hazırlık yapmayı da sağlar. Araştırma esnasında edinilen bilgiler, tasarlanacak afişlerin nasıl ve ne ile yapılması gerektiği konusundaki deneyimlemeyi sağlayacaktır.
Araştırma safhasından sonraki ilk adım, motivasyon soruları ile öğrencileri derse hazırlamak ve konu hakkında düşünmelerini sağlamaktır. İkinci adım israf ve tasarruf konularında daha önce yapılmış olan örnek afişleri göstermektir. Öğrencilerin daha sonra belirlenen tasarruf ile ilgili afişi, eser/ürün eleştirisi yöntemine (Ek: 2) göre incelemeleri (sanatın elemanları ve tasarım ilkeleri vb. özellikler fark edilir) ve analiz yapmaları beklenir. Bu esnada vurgunun, mizahın, rengin vb. özelliklerin farkına da varılır. Afiş incelendiğinde estetik değer yargıları üzerinde durulur.

İsraf ne demektir, israfın sonuçları nelerdir, tasarruf denildiğinde aklınıza ilk gelen şey nedir, israf eden bir insan ile etmeyen bir insan arasında 10 yıl sonra nasıl bir fark oluşur, bir günde bir ekmek israf etmeyerek onun ücretini biriktiren ve tasarruf eden bir aile, aile bütçesine yılda ne kadar katkı sağlamış olur, bunu on yıl boyunca sürdüren bir aile on yıl sonra onunla ne alabilir, tasarrufu doğada var olan bir nesneye benzetmiş olsaydınız neye benzetir diniz (kaktüs ağacı, deve, baraj vb.), tasarruf için birkaç satır yazı yazma fırsatınız olsaydı ne yazardınız, tasarruf ile ilgili bir afiş yapsaydınız hangi imgeleri kullanmak isterdiniz, niçin, tasarruf ile ilgili bir afiş yapsaydınız, ona nasıl bir başlık verirdiniz, duygusal mı, akılcı mı, niçin? Sorularıyla öğrencilerin afiş tasarlamak için fikir geliştirmelerine zemin hazırlanır.
Afiş için geliştirilen fikirlerin, kolay algılanabilir ve akılda kalıcı olmasını sağlayacak özellikler içermesine dikkat edilmesi gerektiği belirtilir. Geliştirilen fikirlerle ilgili küçük bir brief hazırlanır. Bu brief, ne yapılmak istendiğini ifade eder. Geliştirilen fikirler akranlarla ve ders öğretmeni ile paylaşılır. Sonraki aşama ise taslak yapmaktır. Taslak yapmak iyi bir afiş tasarımı için çok önemli bir adımdır. Bu süreç belirlenmiş olan afişlerin ölçüsü içerisinde, verilmek istenen sözcüklerin (mesaj, bilgi vb.), simgelerin veya illüstrasyonların nerede olacağını ve hangi renklerin nerede kullanılacağını belirlemeye yardımcı olur.
Afişler genellikle insanların yoğun olduğu ve hareket ettiği yerlerde bulunduğundan anlık vurguyu vermeli ve mesaj çabuk algılanabilmelidir. Afiş tasarımında metin-imge bütünlüğü olmalıdır. Afiş üzerindeki yer verilen yazı ve görseller, özel durumlar dışında, birbirini destekleyen bir yaklaşımla sunulmalıdır. Metin ve imgeler (fotoğraf, illüstrasyon, sembol vb.), grafik tasarımda afişin temel unsurlarıdır. Bazı afişler, hedef kitleye, ürüne ve hizmete bağlı olarak tarih ve fiyat içerirler.
Bunların yanı sıra afiş oluşturulurken şu ilkelere dikkat dilmelidir:

Denge: Bir yüzey üzerindeki nesnelerin birbirini destekleyecek şekilde düzenlenmesidir. Çalışmada kullanılacak görsel ile başlık ve metnin durumuna göre simetrik veya asimetrik denge kullanılabilir. Simetrik denge asimetrik dengeye göre daha sakin, dinlendirici ve klasiktir. Ancak duruma göre her iki denge de kullanılabilir.
Vurgu: Afişte önemsenmesi gereken noktaya dikkatleri çekmek için yapılan bir özelliktir. Örneğin eğer vurgu imgeye yapılmak isteniyorsa bir renk ile (kırmızı, siyah vb.) veya daha büyük yapılarak sağlanabilir. Vurgu yapılmak istenmiyorsa imge daha küçük yapılarak veya daha az dikkat çekecek bir renk kullanılarak ikinci plana itilebilir. Aynı durum başlık ve sözcükler için de geçerlidir. Sözcüklerin özelliğinden kaynaklanan avantajlardan biri olan karakter değişikliği de vurguyu sağlayan unsurlardan biri olabilir. Ayrıca vurgulanmak istenen unsurun etrafında geniş boşluklar bırakılarak da vurgu yapılabilir.
Birlik: Metin, slogan, renk, illüstrasyon gibi afişin parçaları olan unsurlar arasında vurgu yapılmasına rağmen onların bir uyum, yani birlik içerisinde olması da gerekmektedir. Afiş içerisinde mükemmel bir metin veya slogan olsa bile, eğer görsel ile uyumlu bir birliktelik içerisinde sunulmaz ise afiş hatalı olur. Birliği sağlamak için görsel ile metin veya slogan üst üste getirilebilir. Yine zemin üzerinde hem metin hem de görsellerin kenarları siyah ile renklendirilerek birlik sağlanabilir.




Ritm/Hareket: Planlanan bir alandan diğer alana dikkatleri çekebilmek için ritm ilkesinden yararlanılır. Afişte rengi gradient (koyudan açığa doğru gösterme) yaparak, yazıları küçükten büyüğe doğru sıralayarak, illüstrasyonu eğerek (diagonal) ve ek çizgiler kullanarak da hareket oluşturulabilir. Taslak (minyatür çizim) yaparken hareket ilkesi denenebilir. Örneğin yüzey üzerinde vurgulanmak istenen imge merkeze yerleştirilebilir. İmge merkeze yerleştirildikten ve etrafına ilave edilmesi gereken elemanlar eklendikten sonra bunlar yüzey üzerinde kaydırılarak nasıl hareket oluşturabileceği görülebilir.

Boşluk: Boş alanlar nesneler arasındaki ilişkileri tanımlar. Yan ve alt kısımdaki marjinal boşluklar afişin içeriğini yansıtmak için kapsamlı bir çerçeve oluşturur. Bu yüzden izleyiciyi imgeye ve mesaja çekebilmek için hem imge hem de metin sütunu arasında boşluk oluşturulur.

Farkedilirlik/Dikkat Çekicilik: İzleyici “afiş tasarımı içerisinde kendisini renk, biçim veya metin olarak ilgilendiren bir mesaj bulduğunda durur ve detaylı incelemeye geçer. Bu aşama afişin dikkat çekicilik aşamasıdır (Tepecik, 2002). Bunun amacı, afiş iletişimin büyük bir kısmının insanları etkilemeye ve ikna etmeye yönelik olmasıdır.

Karakalem taslaklar öncelikle 5x7 cm alanlar içerisine yapılabilir. Bunlar daha sonra 20x28 cm boyutunda renkli olarak gerçekleştirilebilir. Taslak yaparken, afiş tasarımında yer alması gereken başlık, mekan, tarih veya yer (gerekli ise), metin, görsel (fotoğraf, illüstrasyon veya imge) yalın bir şekilde betimlenmelidir  (Görsel 5).













Görsel 5: Afiş tasarımı’nın bölümleri

Taslak aşaması ve afişin uygulanma süreci:
Afiş için gerekli bilgi elde edildikten ve fikir geliştirildikten sonra, yapılacak ilk şey, grafik tasarımdaki çizgisel dili kullanarak taslakları oluşturmaktır. Ayrıca afiş tasarlanırken konuyu simgeleyecek yorumlar geliştirilmesine dikkat edilmelidir. Taslak aşamasının ilk safhasında imge olarak fotoğraf mı, illüstrasyon mu, sadece yazı mı? kullanılacağı; eğer imge (resim vb.) ve yazı birlikte kullanılacaksa onların nerede olacağına karar vermek için denemeler yapılmalı ve bunun için sanatın elemanları ile tasarım ilkelerine dikkat edilmelidir. Örneğin imge üstte yer alırken yazının alt tarafta kullanılması imge ve yazı arasındaki ve çalışma yüzeyindeki denge kaygısından kaynaklanmaktadır.
Burada kullanılan imge, hedef kitleye uygun olarak onların ilgisini çekebilecek şekilde düşünülebilir. Başlık/ slogan (yazı) hem üste hem de alta yerleştirilerek simetrik bir denge kullanılabilir ve imge ise merkeze alınabilir. Bu düzenleme kapalı bir kompozisyon anlayışını gösterir. Ayrıca bu tarz bir düzenleme genellikle durağan bir etki verir. Ancak bu durum yazılar arasında asimetrik denge kurabilmek için üstteki yazı kenarında boşluk bırakılarak vurgu üstteki yazıya yapılarak sağlanabilir.


Afişte sözel hiyerarşi sözcüklerin ard arda getirilmesiyle sağlanabileceği gibi sözcüklerden öne çıkartılmak istenen kelimeler renk ve büyüklük ile de yapılabilir.
Afiş tasarlama sürecinde taslaklardan en ideal olanı öğretmen ile belirlendikten sonra 50x70 cm boyutundaki beyaz veya renkli fon kartonuna aktarılır. Bu işlem yapıldıktan sonra eğer kullanılacak görsel bir illüstrasyon olacaksa onun boyanması, eğer bir kolaj olacaksa dergi ve gazete sayfalarından elde edilen kağıtların yapıştırılması ile gerçekleştirilir. Bunların dışında bilgisayar programlarından yararlanarak yapılacak bir çizim ise çizim tableti veya doğrudan mouse yardımıyla taslak yüzey üzerine aktarılır. Aynı işlem başlık ve bilgi metni içinde geçerlidir.
Değerlendirme

Taslak Defteri
Söz Dağarcığı Testi (Ek 1). Eser/ürün eleştirisi formu (Ek 2).

EK 1. SÖZ DAĞARCIĞI TESTİ

Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: Nurcan Özkan - 16 Ocak 2017, 09:34:53
sayın hocam ,
orta öğretim (9.10.11.12.sınıflar)ile ilgili görsel sanatlar, seçmeli görsel sanatlar müfredatı  taslak döküman varmı?
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: ilker - 16 Ocak 2017, 21:38:52
Seçmeli yok hocam. Diğer var. http://mufredat.meb.gov.tr/ProgramDetay.aspx?PID=47
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: Nurcan Özkan - 17 Ocak 2017, 10:51:31
Hocam teşekkür ederim

Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: bilgesu ali onur - 22 Ocak 2017, 18:17:45
Çok teşekkürler gayet iyi anlatmışsınız ellerinize sağlık

Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: sıla - 22 Ocak 2017, 18:43:28
Merhaba arkadaşlar içinizde yeni müfredat programına göre rapor yazan varmı
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: iskandinavya - 23 Ocak 2017, 09:54:43
2017-2018 görsel sanatlar ortaokul müfredatını raporlayan var mı ?
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: sanatsal tepkime - 23 Ocak 2017, 22:22:40
Nereden girileceğini mi soruyorsunuz,neler yazılabileceğini mi soruyorsunuz.?
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: mavipastel - 24 Ocak 2017, 20:59:01
tesekürler..
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: gizemgzl - 25 Ocak 2017, 11:57:42
bunu raporlaştırmak zorunlu mu?
yapan arkadaşlar var mı ?ben okudum ancak anlayamadım tam olarak
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: mavigün - 19 Eylül 2017, 23:20:46
Ben G harfinin yazilacagini duydum ko
dlardan önce sıralamasını bilen varmi
Başlık: Ynt: Yeni müfredata göre görsel sanatlar ve seçmeli görsel sanatlar dersi 2014-2015
Gönderen: Salih S. - 12 Eylül 2019, 03:01:33
gayet yararlı oldu teşekkür ederim