Gönderen Konu: sanat eğitimi ve öğretimi  (Okunma sayısı 3419 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yoldaş

  • Yönetim K.Ü
  • Üstad
  • *
  • İleti: 14.457
  • Karizma Puanı: 4092
  • görsel tasarım uzmanı
sanat eğitimi ve öğretimi
« : 13 Ekim 2013, 23:14:19 »




.....................................................................






kitap hakkında kısa bilgi...

Sanat eğitimi, yaratıcılık eğitiminin ön planda tutulduğu, ıraksak düşünmenin geliştirildiği, her öğrencinin kişisel gelişimi ve eğilimleri paralelinde yönlendiril meye çalışıldığı en güvenilir ortamlardan biridir. Temel amaçları, çocuğu/genci, görmeye, aramaya, sormaya, deneme yapmaya, sonuçlandırmaya yönelik olan sanat eğitimi, eğitimin her kademesinde kesintiye uğramadan devam etmelidir.
 
Bir sanat adamı, fi zikçi ve eğitimci olan Ned Hermann yaratıcılığın kaynağının beyin olduğunu ve beynin yalnızca bir bölümünün değil tümünün yaratıcılıkta etkin olduğunu ileri sürer. Graham VVallis tarafından belirlenmiş yaratıcılık aşamaları: Hazırlık aşaması, kuluçka aşaması, aydınlanma aşaması ve gerçekleme aşaması beynimizin sağ ve sol yarım kürelerinin hepsinin devrede olması ile gerçekleşir. Beynimizin sol yarım küresi, mantıksal, sözel, akılcı, soyut, sayısal, sağ yarım küresi de, sözel olmayan, somut, sezgisel düşünme biçimlerine yöneliktir. Öyleyse beynin gelişim süreci içerisinde iki yarım küresinin de geliştirileceği eğitim-öğretim süreçlerine ihtiyaç vardır. Ülke mizde eğitim programları ağırlıkta beynin sol yarım küresini geliştirmeye yönelik tir. Beynin sağ yarım küresinin gelişimi sanat eğitimi dersleriyle mümkündür. Tek yönlü gelişmeye ağırlık veren okul programları çocuğun/gencin estetik eğitimden yoksun kalmasına, hatta kendi yetiştiği alandaki veriminin bile düşmesine neden olmaktadır. Çünkü insan beyni bir bütündür ve özellikle gelişim süreci içerisinde, doğru zamanlarda, gerekli uyaranlarla karşılaşmazsa ileride tamamlanması mümkün olmayan eksiklikler oluşur.
 
Sanat eğitimi ile görsel algısı gelişmiş, kendini sanatsal yollarla ifade ede bilen, içinde yaşadığı kültürü önce tanıyan, öğrenen, koruyan ve gelecek nesillere taşıma sorumluluğunu üstlenen, dünya kültür mirasına saygılı, yaratıcı ve yapıcı bireyler yetiştirilmesi hedefl enir. Sanat eğitiminin bu amaçlarını gerçek leştirebilmesi için eğitimin her kademesinde, kesintiye uğramadan, seviyeye uygun programlarla yerini alması önemlidir. Özellikle teknolojinin hızla ilerlediği, makineleşmenin bazı sorunları da beraberinde getirdiği günümüzde çocuğa/gence kendini farklı sanatsal yollarla ifade edebilme ortamları hazırlamak mutlu ve üretken nesillerin oluşması için de gereklidir. Bu kitapta, sanat eğitimi ve öğretimi sürecinde, eğitimin her kademesinde seviyeye uygun kullanılabilecek bilgi, yönlendirme, yöntem ve teknikler ve işleniş basamaklarına yer verilmiştir. Kitapta, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dallarında, Sınıf Öğretmenliği ve Okulöncesi Öğretmenliği Anabilim Dallarında eğitim-öğretim gören öğretmen adaylarına, okulöncesi öğretmenlerine, sınıf öğretmenlerine ve sanat eğitimcile rine, sanat eğitimi, insanın sanatsal gelişimi (çocuk resmi) ve müze eğitimi alan larında amaca uygun bilgilendirme, örneklerle ve farklı öğrenme yöntemleri ile ufuklarını geliştirebilecekleri yönlendirmeler sunulmuştur.

Çevrimdışı gulsumkaraca

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 110
  • Karizma Puanı: 24
Ynt: sanat eğitimi ve öğretimi
« Yanıtla #1 : 10 Ocak 2014, 21:49:26 »
sevgili Serap Hocamızın kitabıdır. Gazi üniv. öğretim görevilisi. çok iyi bir eğitimcidir. kitabı da meslektaşlarımıza çok yardımcı olacak bir kaynaktır. tavsiye ederim
"Misafirsin bu hanede ey gönül!
Umduğunla değil, bulduğunla gül.
Hane sahibi ne derse o olur!
Ne kimseye sitem eyle, ne de üzül"

Hz.Mevlana