Gönderen Konu: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı  (Okunma sayısı 10743 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
« : 13 Ağustos 2007, 11:15:17 »

İç Mimarlık / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı


Programın Amacı

İç mimarlık programının amacı, insanın ihtiyaçlarına ve eldeki malzemenin niteliğine uygun olarak, iç mekânın düzenlenmesi ve mekâna özgü mobilyaların özgün biçimlerinin tasarımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapmaktır.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

İç mimarlık programında tasarlama, temel eğitim, teknik resim, insan-çevre ilişkileri, yapı, güzel sanatlar, uygarlık tarihi, bina bilgisi dersleri okutulur. Daha sonraki yıllarda, temeli daha çok tasarıma, mekânın temel işlevine uygun rasyonel ve uyumlu çözümler araştırılır. Mekâna özgü ekipmanların tasarımı yaptırılır.



Gereken Nitelikler

Bu alana girmek isteyen lise öğrencileri kendilerini özellikle resim, genel kültür, sosyoloji, sanat tarihi ve insan bilimleri alanlarında iyi yetiştirmelidirler.



Ayrıca kişinin normalin üstünde bir akademik yeteneğin yanında, düzgün şekil çizebilme, düşüncesini ifade edebilme gücüne sahip, yaratıcı bir kimse olması gereklidir. İç mimar toplumdaki tüm işlevler ile ilgili tasarımlara yöneleceği için genel kültürü geniş, yenilikleri izleyen, insanlararası ilişkilerde inandırıcı ve uyumlu olmalıdır.



Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

İç mimarlık programında mezun olanlara "İç Mimar" unvanı verilir. İç mimarlık Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliğine bağlı İç Mimarlık Odası içinde yer alır. İç mimarlar mekan tasarımında ilk araştırmalardan yapının bitimine kadar mimarlık ekibinin içinde yer alırlar ve mekânların konum, boyut ve ekipmanlarını araştırır, belirler ve tasarımlarını hazırlarlar. Ayrıca, yapıların yeniden düzenlenmesi ve işlevlere yönetilmesi konularında her türlü araştırma ve tasarımları yaparak projelerini düzenlerler. İç mimarlar, endüstri içinde mobilya tasarımcısı olarak da görev alırlar. Kültür kalıtı ve eski eser yapılarının korunması ve yeniden kazanılması konularında her türlü restorasyon ve tasarım çalışmaları da iç mimarların uğraşlarıdır.



Çalışma Alanları

İç mimarın çalışma alanı, tasarım aşamasında büro; uygulama ve denetim aşamasında yapılar; malzemelerin yapım aşamasında atölyeler ve fabrikalardır. İç mimarlar yürürlükteki kanun ve sözleşme hükümlerine göre kamu kesiminde özellikle Bayındırlık ve İskân Bakanlığında, belediyelerde çalışabildikleri gibi, serbest olarak kendi bürolarında da çalışmalarını yürütmektedirler. Ülkemizde yetenekli iç mimarlara her zaman ihtiyaç duyulmaktadır.
çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı ressogrtates

  • Yeni Üye
  • İleti: 8
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
« Yanıtla #1 : 01 Ekim 2007, 20:42:15 »
ben ic mimarlıktan yüksek lisans yapmak istiyorum bu konuda bilgi verirmisin

gizli özne

  • Ziyaretçi
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
« Yanıtla #2 : 15 Kasım 2007, 14:23:28 »
merhaba bende iç mimarlık için hazrılanıyorm fakat çok zor oldugunu söylüyorlar resim bölümünden hazırlan diyorlar.ben istemiyorum ama genede kafam karıştı sizce başarabilirmiyim

Çevrimdışı Metin Başpınar

  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 349
  • Karizma Puanı: 225
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
« Yanıtla #3 : 03 Ocak 2008, 10:04:33 »
Sonsuz güzellik ve yenilikleri olan bir konu!.Maalesef bizde yeni yeni önemi kavranmakta ve tabit edilmekte..Geleceğin mesleklerinden de birisidir "İÇ MİMARLIK"..  110b

Çevrimdışı Metin Başpınar

  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 349
  • Karizma Puanı: 225
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
« Yanıtla #4 : 21 Şubat 2008, 14:57:35 »
Eklenmesi gereken en son konu da;Bu işi yapabilecek kadar Resim,heykel,maranğozluk vs.gibi yetenekleri olması gerekir ki;Çok daha başarılı olur İÇ MİMAR olarak...  570a

Çevrimdışı KIRIKTESTİ

  • Fatih..
  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 256
  • Karizma Puanı: 24
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
« Yanıtla #5 : 10 Nisan 2008, 16:54:32 »
Eklenmesi gereken en son konu da;Bu işi yapabilecek kadar Resim,heykel,maranğozluk vs.gibi yetenekleri olması gerekir ki;Çok daha başarılı olur İÇ MİMAR olarak...  570a

günümüzde oldukça ön planda olan bi meslek dalı... iç mimariden optimum düzeyde yararlanmak isteyen arkadaşlarımız "Metin BAŞPINAR" hocamızın yukarıda ifade ettiği alanlarda da oldukça eğitimli ve yatkın olmalrı gerekmektedir.
Ahdimiz Ötelere...

maya_2

  • Ziyaretçi
Ynt: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
« Yanıtla #6 : 13 Kasım 2008, 20:17:30 »
merhaba bende iç mimarlık için hazrılanıyorm fakat çok zor oldugunu söylüyorlar resim bölümünden hazırlan diyorlar.ben istemiyorum ama genede kafam karıştı sizce başarabilirmiyim
canım  bildiğim kadarıyla iç mimarlı  resim bölümünden hazırlanılmuyor grafik bölümünden hazırlanılıyor...resim bölümünden sadce  resim  öğretmeni  ve sanatcı olabileceğini biliorum fakat  grafik bölümünde de iç mimarlık reklam ajansı matbaa  ve daha bir çok alnda okuma şansın var iyi arştır... araştrdıklarnı bizimle paylaşrsan  çok sevinirim...

gulzadesenturk

  • Ziyaretçi
Ynt: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
« Yanıtla #7 : 08 Şubat 2009, 19:45:08 »
ben lise 3 öğrencisiyim düşündüğüm ve gerçekten istediğim mesleklerden bir tanesi severek yapacağıma inandığım bir meslek. Çizimiminde yaşıtlarıma göre çok çok iyi olduğunu söylüyorlar , ama gelecekte iş bulabilirmiyim korkusuyla seçmesemmi diye düşünüyorum. Sizin düşünceleriniz neler yardımcı olabilir misniz? Teşekkürler..

maya_2

  • Ziyaretçi
Ynt: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
« Yanıtla #8 : 15 Şubat 2009, 21:36:23 »
kendineee güveniosan kesnlkle devam et derm ben;)

bskmnt

  • Ziyaretçi
Ynt: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
« Yanıtla #9 : 27 Mayıs 2009, 14:24:04 »
4.Silverline Mutfak Tasarım Yarışması

2009 SILVERLINE “MUTFAK TASARIM” YARIŞMASI

Silverline Ankastre Ürünler; genç yeteneklerin tasarım dünyasına kazandırılması, ilgili alanlarda eğitim gören gençlerin yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve mutfak tasarımına yeni bir soluk getirmek amacıyla 2009 Silverline “Mutfak Tasarım” yarışmasını düzenlemektedir.

YARIŞMANIN KONUSU

4. Silverline Mutfak Tasarım Yarışması’nın konusu; kullanıcı gereksinimlerini en iyi karşılayan etkinliklere olanak veren, Silverline ürünlerine sahip mutfak tasarlanmasıdır. Mutfak tasarımları, yaklaşık 20 m2lik alanda uygulanılabilir ve kullanılabilir tasarımlar olmalıdır.

JURİ ÜYELERİ

Prof. Dr. Alpay ER İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı

Prof. Dr. İlgi Yüce AŞKUN Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Yalçın YAŞAR Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi

Doç. Dr. Çiğdem POLATOĞLU Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkan Yardımcısı
 
Prof. Dr. Halime DEMİRKAN Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı


YARIŞMANIN KOŞULLARI
•   4. Silverline 2009 Mutfak Tasarım Yarışmasına; üniversitelerin mimarlık, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım bölümü lisans ve lisansüstü öğrencileri bireysel olarak katılabilecektir. Katılımcıların, yarışma başvuru tarihinden 6 ay öncesine kadar, üniversitelerin ilgili bölüm ve programlarında öğrenci olduklarını belgelemeleri gerekmektedir.
•   Yeni projelerin desteklenmesi amacı doğrultusunda, yarışmaya katılan projelerin daha önce herhangi bir yarışmaya gönderilmemiş ve uygulanmamış olması gerekmektedir.
•   Tasarımlarda, Silverline ankastre ürünlerin kullanımı gerekmektedir. Ürünler hakkında ayrıntılı bilgi : www.silverline.com.tr adresinden temin edilebilir.
•   Yarışmaya komple bir mutfak tasarımı ile katılınması gerekmektedir.
•   Tasarlanan mutfağın dolapları ve diğer bileşenleri üç boyutlu olarak ölçüleri ile birlikte ayrı ayrı gösterilmelidir.
•   Her bir katılımcı, en fazla 2 tasarımla yarışabilecektir.
•   Yarışmaya gönderilen her tasarım için ayrı ayrı başvuru yapılması gerekir.

KATILIM ŞEKLİ

•   Proje paftaları 50x70 cm boyutlarında olmalıdır. Yarışmacılar, bir tasarım için en fazla 2 pafta sunabilirler. Paftalarda, kullanılan mutfak ürünlerine ve mutfak elemanlarına ait gerekli bilgiler verilmelidir.
•   Maket istenmemektedir.
•   Değerlendirilecek paftar üzerinde tasarım ölçütleri, aşamaları ve konsepti yer almalıdır.
•   Paftaların sağ üst köşesine 2x5 cm'lik bir kutu içine katılımcının rumuzu yazılmalıdır. Üzerinde rumuz dışında katılımcıya ait bilgi olan projeler yarışma dışı bırakılacaklardır.
•   Tasarımlar ayrıca TIFF.formatında, üzerlerinde rumuzları bulunan CD ile teslim edilmelidir.
•   Tasarımlarla beraber, kapalı bir zarf içinde yarışmacının gerçek adı, soyadı, doğum tarihi, okulu, bölümü, öğrenci olduğuna ilişkin belge, sınıfı, adresi, telefonu ve e-posta adresi teslim edilmeli, kapalı zarfın üzerine ise sadece rumuz yazılmalıdır.

TASARIMLARIN TESLİM YERİ VE TARİHİ

Yarışmacılar tasarımlarını, teslim günü olan 4 Aralık 2009, saat 17.00’ye kadar Silverline Ankastre Ürünlere şahsen veya posta/kurye/kargo ile ulaştıracaktır. Gönderi tarihinin, son başvuru tarihi olan 4 Aralık 2009’u geçmeyecek şekilde programlanması yarışma katılımcısının sorumluluğundadır. Gönderi tercihi nedeniyle oluşabilecek gecikmelerden dolayı yarışma organizasyonu sorumluluk taşımaz. Bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecektir. 

 Silverline Ankastre Ürünler; Yılanlı Ayazma Yolu Yeşil Plaza no:15 kat:10 TOPKAPI/İSTANBUL
İletişim; 02124818144

RAPORTÖRLER

Başak MENTEŞ       Silverline Ankastre Ürünler- Müşteri İlişkileri
Damla ALTUNCU   Arş.Gör. Mimar Sinan Güzel San. Üni.İç Mimarlık Böl.
   



ÖDÜLLER

Birincilik Ödülü: 1500 Euro
İkincilik Ödülü: 1000 Euro
Üçüncülük Ödülü: 500 Euro
5 adet Mansiyon Ödülü: 250 Euro

ÖDÜLLERİN AÇIKLANMASI

Değerlendirme sonucunda ödül kazanan yarışmacıların isimleri ödül töreninde açıklanacaktır. Yarışmaya birden fazla projeyle katılan öğrencinin her iki projesi de dereceye girer ise, yüksek ödülü alan proje kabul edilecek ve diğer ödül için ardından gelen değerlendirilecektir. Yarışma finali ve ödül töreni Ocak 2010 ayı içinde gerçekleşecektir.


TASARIM HAKLARI

22 Haziran 1995 tarihinde yürürlüğe giren 554 sayılı, “Endüstriyel Tasarımların Korunması” hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye göre, yarışmaya katılan bütün yarışmacılar, yarışmaya katıldıkları “yeni ve ayırt edici niteliğe sahip” tasarımların korunması için, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurma ve tasarımlarına “Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi” almaya hak sahibidirler. İsteyen yarışmacılar, Türk Patent Enstitüsü Kızılay - Ankara adresine başvurabilirler.

•   Dereceye giremeyen tasarımlar, ödül töreninden sonra 1 ay içinde SILVERLINE İstanbul merkezden geri alınabilir.
•   Geri alınmayan tasarımlar için SILVERLINE sorumlu tutulamaz
•   Yarışmaya katılan bütün tasarımların, ticari amaçlı kullanımı için, tasarımcıların izninin alınması gerekir.
•   Yarışmayı düzenleyen kurumun öncelik ve ön alım hakları vardır.
•   SILVERLINE, yarışmaya katılan tasarımlardan uygun gördüğü tasarımları sergilemek amacıyla, bir ya da birden çok sayıda örnek modelini üretebilir ve bu modelleri geçici ya da sürekli sergileyebilir.
•   Yarışmaya gönderilen tasarımların özgün olmamasından doğacak tüm hukuki sorumluluklar, yarışmacıya aittir.