Görsel Sanatlar Platformu - GorselSanatlar.org

GÖRSEL SANATLAR DİSİPLİNLERİ => Sanat Eleştirisi ve Estetik => Konuyu başlatan: renklerintanrıçası - 13 Kasım 2007, 17:55:49

Başlık: Sanat ve sanatsal karakter
Gönderen: renklerintanrıçası - 13 Kasım 2007, 17:55:49
Sanat ve sanatsal karakter
KÜLTÜRÜ bazı bilim adamları, “bir toplumdaki anlamlar ağı” olarak tarif ederler. Bu anlamlar ağı, bir milleti diğer milletlerden ayırt eden en önemli özelliklerden biridir. Anlamlar ağı içinde sanatın ayrı bir yeri vardır ve ona bir canlılık, bir ruh verir. Güzellik, incelik, zarafet bu yolla kültürün içinde varlığını sürdürür. Sanat eserini ortaya koyan sanatkârın bilinci bu anlamlar ağı içinde ayrı bir yere sahiptir. Bilincin uyanışıyla birlikte zihne akan sembolik görüntüleri matematiksel, geometrik mimari olarak somutlaştırmak bir “sanat zekâsı”nı gerektirir. Bu sebeple, bakış açısı ve görüş açısını da çeşitlendirmek gereği vardır. Bakış açısı algı alanı ile görüş açısı da düşünce alanı ile ilgilidir. Sanat anlayışı da derinleştikçe insanın özgürlük ve özgünlüğü de gelişme gösterir. Çünkü anlamlar ağı içinde kişi yaşam tarzını biçimlendirir.
Sanatkar denge kurar
SANATIN iki unsurundan biri olan sanatkâr dış dünyayı algılamak, kavramak, özümsemek isteyen bir hayat tarzı ile yaşar. Diğer unsur ise, ortaya çıkan eserdir. Akıl ve duygu sanatkâr ile eserinde yaşayarak kesişir. Tarih, kültür, dil ve vatan sevgisi ile yoğrulan dolu bir bilinç ile formlar, renkler vb ile güzel bir eser ortaya çıkar. Sanatkâr büyük bir denge kurarak uyumlu, ritimli, ahenkli, akıcı bir koordinasyon sağlayarak somutlaşan, değer taşıyan anlamlı bir eseri izleyicisi ile buluşturur.
Eseri bilgi oluşturmaz
SANATIN gelişebilmesi için zihinlerde filizlenen tasarımların somutlaşması gerekir. Her tasarım somutlaştığında estetik değer taşımayabilir. Tasarımlar sanatkârın kendi benliği içinde yaşayarak yaşantısına katılırlar. Sanatkâr ayrıca dış dünya gerçekliğini simgeleştirerek bilincini de yaşantısına katar. Klasik sanatları icra eden sanatkârlar sanat ahlakının bütün özellik ve güzelliklerini benliklerinde hissetmeli, eserlerine yansıtmalı, böylece kendi kültürüne ve evrensel kültüre katkıda bulunmayı amaçlamalıdırlar. Sanat alanındaki bilgi sanat eserini ortaya çıkarmaz. Fakat sanatçı karakter sanat eserlerini yaratır. Sanatla ilgili bilgi yerine, “sanatkâr ruhlu karakterleri” yetiştirmek kültüre, anlamlar ağını zenginleştirmede vazgeçilemez nitelik olarak karşımıza çıkar.
Başlık: Sanat ve sanatsal karakter
Gönderen: lüƃǝşʎɐ - 13 Kasım 2007, 18:17:22
paylaştığınız için teşekkürler renktanrıçası öğretmenim.+1
Başlık: Sanat ve sanatsal karakter
Gönderen: HAKAN YÜCEL - 13 Kasım 2007, 19:04:50
Sevinç hocam böyle devam edin.Uzun ve bulunması gereken yazılarınız tatlı bir ansiklobedi gibi +1
Başlık: Sanat ve sanatsal karakter
Gönderen: renklerintanrıçası - 14 Kasım 2007, 17:19:21
hakan hocam teşekkür ederim.doğru yoldamıyız devam demişsiniz ya...:)
 sanırım aynı ünversite (19 mayıs ünvest )mezunuyuz. .aynı dönemdenmiyiz...
Başlık: Sanat ve sanatsal karakter
Gönderen: @ksibey - 14 Kasım 2007, 17:26:36
Sevinç hocam paylaşım için teşekkürler.. +1
Başlık: Ynt: Sanat ve sanatsal karakter
Gönderen: yoldaş - 05 Haziran 2010, 11:47:17
paylaşım için teşekkürler
Başlık: Ynt: Sanat ve sanatsal karakter
Gönderen: ömür banu - 05 Haziran 2010, 16:29:57
teşekkürler