Gönderen Konu: GİAN LORENZO BERNİNİ  (Okunma sayısı 7974 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı •« Mа√i »•

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.646
  • Karizma Puanı: 1013
  • Güzel Bakan Güzel Görür.
GİAN LORENZO BERNİNİ
« : 11 Ekim 2011, 18:22:27 »

 
 
GİAN LORENZO BERNİNİ
 


Gian Lorenzo Bernini (1598-1680). , 17. yüzyılda yaşamış en önemli İtalyan sanatçılarından biridir. Resim, heykel ve mimarlık gibi çeşitli sanat dalların­da yapıtları vardır. Bernini, Barok sanatın yaratıcılarındandır. Sanatçı, Barok üslubun belirgin nitelikleri olan büyüklük ve görkemi kusursuz bir uyum ve denge içerisinde verme­ye özen gösterirdi. Bernini'nin resimlerinden pek azı günümüze ulaşabildi; heykellerinin çoğu ise Roma'da bulunmaktadır.

Bernini Napoli'de doğdu. Babası, Floran-salı heykelci Pietro Bernini'ydi. 1605'te Ro-ma'ya giden Bernini yaşamının büyük bir bölümünü orada geçirdi. Sanatçı yapıtlarının çoğunu Borghese ailesi ve bu ailenin daha sonra papa seçilen üyeleri VIII. Urbanus, X. Innbcentius ve VII. Alexander'ın koruması altında gerçekleştirdi. Bernini'nin önemli ya­pıtlarının çoğu Roma'daki Borghese Galeri-si'ndedir. Aeneas, Ankhises ve Askanios'un Truva'dan Kaçışı bu dönemden örneklerdir. Bernini büyük boyutlu ilk heykellerini Scipi-one Borghese'nin isteği üzerine yapmıştır. Sanatçının yeni bir gerçekçilik anlayışıyla yorumladığı, Hades'in Persephone'yi Kaçır­ması, Davud, Apollon ve Daphne adlı heykel­leri Borghese Galerisi'nde, aynı dönemde yaptığı Poseidon ve Triton ise Londra'daki Victoria-Albert Müzesi'ndedir.


Bernini, dinsel konulu ilk heykelleriyle mimarlık alanındaki ilk yapıtı olan Roma'da­ki San Bibiana Kilisesi'nin ön yüzünü, VIII. Urbanus'un koruması altında gerçekleştirdi. Bernini'nin en önemli mimarlık yapıtı ise, San Pietro'nun mezarı üzerindeki dört sütunlu görkemli çatı ya da İtalyanca adıyla baldoc-china'dır. Bu çatı Barok sanatının en yetkin ve parlak ürünlerinden biridir. Bu başarısın­dan dolayı Papa X. Innocentius, Bernini'yi Navona Alanı'ndaki Dört Irmak Çeşmesini yapmak üzere Roma'ya çağırdı. Sanatçı çeş­menin ortasına bir Mısır dikilitaşı (obelisk), çevresine de dört mermer figür yerleştirdi. Bu figürler 17. yüzyıl dünyasının bilinen başlıca dört ırmağını, Tuna, Rio de la Plata, Ganj ve Nil'i simgeliyordu. Bernini'nin mimarlık ala­nındaki son ama en önemli yapıtı, Roma'daki San Pietro Kilisesi'nin önündeki Noel, Pas­kalya gibi özel dinsel günlerdeki kutsama törenleri için tasarlanmış olan alandır.

Bernini, Louvre Sarayı'nın dış yüzünü yeni­letmek isteyen Kral XIV. Louis'nin çağrısı üzerine 1665'te Paris'e gitti. Sarayın dış yüzü tamamlanamadıysa da, Bernini Fransa kralı­nın bir büstünü yaptı. Bu büst bugün Louvre Müzesi'ndedir.

Bernini'nin son yılları eskisi kadar verim­li olmadı. Parasal gücünü yitiren papalık ise büyük ölçekli tasarımları destekleyemiyordu.Bernini çok renkli kişiliğiyle, çağdaşlarınca sayılan bir sanatçıydı. İngiliz günce yazarla­rından John Evelyn tiyatroya da el atan Bernini'nin yeteneklerini, "sahne dekorunu yapan, heykelleri yontan, makineleri icat eden, müziği besteleyen, güldürüyü yazan, kısaca tüm olayı yaratandır", diye özetler.
               Fontana del Moro Roma, Piazza Navona                 

Kaynak: msxlabs.org
"Cehalet insanı çirkinleştirir. Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek cevabım vardır. Lakin, lafa bakarım laf mı diye, adama bakarım adam mı diye." Mevlana