Gönderen Konu: Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin Amaçları - Güzel Sanatlar Liselerine Başvuru  (Okunma sayısı 2079 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı NBilge

  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 322
  • Karizma Puanı: 159

Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi

Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, yetenekli olan öğrencilerin yaratıcı, yapıcı ve yorum yeteneklerini geliştirmek, öğrencileri yetenekleri doğrultusunda araştırıcı ve geliştirici çalışmalara yöneltmektir. Okul yatılıdır. Ancak velisinin isteği ve okul idaresinin kararı ile öğrenci gündüzlü olarak öğrenimine devam edebilir.



Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin Amaçları


Öğrencilerin;


-Güzel sanatlar alanında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim-öğretim görmelerini,

-Özel yetenek gerektiren yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını,

-Yabancı dil öğrenmelerini,

-Alanlarında araştırmacılığa yönelmelerini, yetenekleri doğrultusunda yorum ve uygulamalar yapabilen, yaratıcı ve üretken kişiler olarak yetişmelerini,

-Millî ve milletlerarası, tarihi ve yeni sanat eserlerini tanımaları ve yorumlamalarını,

sağlamak amacıyla açılmışlardır.


İlk kez, 1989-1990 öğretim yılında İstanbul´da açılmıştır. Bu okullara yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır.



Öğretim süreleri 1 yılı hazırlık olmak üzere 4 yıl iken, “Orta Öğretimin Yeniden Yapılandırılması” kapsamında; Talim ve Terbiye Kurulunun 07 Haziran 2005 tarih ve 184 sayılı kararıyla, 2005-2006 öğretim yılından itibaren hazırlık sınıflarının kaldırılarak, öğrenim sürelerinin 4 yıla göre yeniden düzenlenmesine karar verilmiştir.



Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde Fonetik(Müzik), Plastik Sanatlar(Resim,Heykel), Drama(Sahne ve Görüntü) sanatları bölümleri vardır. Eğitim-öğretim ortak dersler, sanat dersleri, seçmeli dersler, alan uygulamaları ve etkinlikleri şeklinde düzenlenir. 2006 verilerine göre ülkemizde 53 tane Güzel Sanatlar Lisesi bulunmaktadır.



Güzel Sanatlar Liselerinde Milli Eğitim Bakanlığınca uygun görülen haftalık ders çizelgesi ve çizelgede yer alan derslere ait programlar uygulanmaktadır. Ders çizelgelerini hazırlama ve düzenleme çalışmalarında yabancı dil dersleri ile sanat derslerine ağırlık verilmiştir. Eğitim ve öğretim Türkçe olup, alan derslerindeki sanatla ilgili terimlerin yabancı dildeki karşılıkları da öğretilmektedir. Sınıflardaki öğrenci sayısı kesinlikle 24 kişinin üzerine çıkamaz. Sanat eğitimi derslerinde bireysel öğrenime özen gösterilir.



Güzel Sanatlar Liselerine Başvuru Koşulları



İlköğretim okulunu o yıl bitirenlerden;


a) Diploma notu en az 3.00


b) Girecekleri alanla ilgili dersin 4 üncü, 5 inci, 6 nci ve 7 inci ve 8 inci sınıflarına ait yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması en az 4.00 olduğunu belgelendirenler sınava girmek üzere (yetenek sınavı) istedikleri okullara başvurabilirler.


Öğrenimlerinin bir kısmını yurt dışında yaparak sınavlara başvurunun yapıldığı ders yılı başında 8 inci sınıfa kaydolan öğrencilerden gireceği alanla ilgili dersin yalnız 8 inci sınıfa ait yıl sonu notunun en az 4.00 olması şartı aranır. Öğrenimlerini yurt dışında tamamlayarak denkliğini yaptıran öğrenciler ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki okullardan mezun olup durumlarını belgelendirenler de öğrenim görmek istedikleri Anadolu güzel sanatlar lisesi müdürlüklerine başvurabilirler.


Öğrencilere gerekli duyuru yapılır ve ilköğretim okulu müdürlüklerince başvuru şartlarını taşıyanlardan isteyenlere “Not Durum Çizelgesi” düzenlenerek verilir.


Adayların sınav giriş belgeleri, Anadolu güzel sanatlar liseleri müdürlüklerince düzenlenerek alanlarına göre listeleri hazırlanır.



Öğrenci Seçimi ve Kayıt Kabul



Öğrenci seçimi ve kayıt kabuller aşağıdaki açıklamalara göre yapılır.


a) Yetenek sınavı, okul müdürünün başkanlığında ilgili alan şefi ile alan dersleri öğretmenlerinden en az üç üyeden oluşan komisyonca yazılı, sözlü ve uygulamalı olarak veya bunlardan biri ya da bir kaçı ile yapılır.


b) Sınavlar; müzik ve resim alanlarında, alanın özelliğine uygun olarak komisyonca belirlenen ve okul müdürünce onaylanan esas ve ölçütlere göre 100 puan üzerinden değerlendirilir.


c) Değerlendirme sonunda en yüksek puandan başlamak üzere adayların sıralaması yapılarak kontenjan kadar asıl ve yedek listeler hazırlanır ve okulda ilan edilir.


d) Sınavı kazanan adayların, süresi içinde kayıtları yapılır. Kontenjanın dolmaması durumunda ders yılının ilk haftasının son iş günü çalışma saati bitimine kadar sıralamaya göre yedek listeden kayıtlara devam edilir.


e) Başvurular, öğrenci seçimi ve kayıt kabulle ilgili iş ve işlemler Bakanlıkça belirlenen takvime göre yürütülür.



Özetle güzel sanatlar liselerine başvuru koşullarını taşıyan öğrenciler mezun oldukları okullarından "Not Durum Çizelgesi" alarak girmek istedikleri güzel sanatlar lisesine başvurusunu gerçekleştirir. Başvurusunu gerçekleştiren öğrencinin sınav ve değerlendirmelerini başvuru yapılan okul müdürlüğü gerçekleştirir.



Alan Uygulamaları ve Etkinlikleri 321s



Alan uygulamaları ve etkinlikleri, öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine göre bireysel veya grup hâlinde öğretmen yönetiminde yapılan serbest çalışmalardır. Bu çalışmalarda okul yönetimi, öğrencilerin okulun resmî atölyesi, müzik odası, laboratuvar , kitaplık ve konferans salonu gibi imkanlarından yararlanmaları için gerekli önlemleri alır. Öğrenciler uygulama çalışmalarına, yarışmalara, konser, konferans, panel ve sergi gibi sanat etkinliklerine, öğretmenlerinin sorumluluğunda katılırlar ve bu sürelerde izinli sayılırlar.



Yüksek Öğrenim Kurumları (kendi alanlarında), seçecekleri Fakültelere girişlerde güzel sanatlar liselerinin ilgili bölümlerinden mezun öğrencilere ek başarı puanı vermektedir. Böylece okulu bitiren öğrencilerin Yüksek Öğrenim Kurumlarına girme şansı artmaktadır. Güzel sanatlar liselerinde okuyan öğrenciler, yetenek sınavı ile öğrenci alan üniversite programlarına ve bizzat üniversitelerin kendilerine başvururlar. Üniversitelerin yetenek sınavı ile öğrenci alan alanlarıyla ilgili programlara başvurmak için ÖSS”den 160 puanını geçmiş olmaları yeterlidir. Ayrıca alanlarıyla ilgili tercihlerinde ek puan alırlar.



2005 verilerine göre Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin üniversite yerleştirme sınavlarında (ÖSS) kazanma oranı %92,0 en az bir puan türünden 185 barajını geçme oranı ise %73,9”dur.

burdan aldım :)http://www.frm47.com/forum/anadolu_guzel_sanatlar_liselerinin_amaclari_guzel_sanatlar_liselerine_basvuru_sarti-t45021.html?s=4a8be1e2eb5a055189dfdce777015e7b&)