Gönderen Konu: Öğretmenler ve Öğrenciler İçin Görsel Sanatlar / Resim Eğitimi Rehberi  (Okunma sayısı 10457 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Esat AKBAL

  • Üye
  • *
  • İleti: 44
  • Karizma Puanı: 7

 
Öğretmenler ve Öğrenciler İçin Görsel Sanatlar / Resim Eğitimi Rehberi
Merhaba değerli meslektaşlarım.
Bu başlık altında çeşitli yazılarımı Görsel Sanatlar 5,6,7,8. Sınıflarla ilgili bölümde paylaşıyorum. Aynı konuların Lise düzeyinde de faydalı olacağını düşündüğümden her yeni yazıda sizleri haberdar etmeyi ve paylaşmayı düşünüyorum.
Umarım faydalı olur.
Herkese iyi çalışmalar.
"İnsan Antika Bir Sanattır"
"Görsel Sanatlar/Resim Haram Mı? Helal Mi?"
Esat AKBAL
Görsel Sanatlar Öğretmeni/Eğitimcisi
Milli Eğitim Denetçi Yardımcısı
« Son Düzenleme: 22 Kasım 2013, 00:08:00 Gönderen: Esat AKBAL »

Çevrimdışı Esat AKBAL

  • Üye
  • *
  • İleti: 44
  • Karizma Puanı: 7



Bir çalıştay ve seminerde sunulan tebliğin Görsel Sanatlar/Resim ve Müzik dersi ile ilgili bölümünü aşağıda paylaşıyorum. Tebliğin diğer derslerle ilgili bölümüne aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir. 

Altıncı Mesele Perspektifinden Lise Derslerine Bakış


Resim/Görsel Sanatlar Dersi:


 (Mülk Suresi), 1-4. Ayetler     
 Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla


Hükümranlık elinde olan Allah, yücedir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.O, yedi göğü tabaka tabaka yaratandır. Rahmân'ın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak (ve düzensizlik) görüyor musun?Sonra tekrar tekrar bak; bakışların (aradığı çatlak ve düzensizliği bulamayıp) âciz ve bitkin halde sana dönecektir.


            Bu ayetlerden de anlaşılacağı üzere Allah kâinatı ve varlıkları estetik bir şekilde sanatlı yaratmıştır. Tesadüfen kâinatın ve varlıkların güzel olması diye bir şey söz konusu değildir. Malumdur bir şeyin sanat eseri olabilmesi için onun irade sahibi birisinin elinden kasıtlı olarak güzel yapılmış olması gerektiği söylenir. Tabiata baktığımızda da bir kasıt eseri görünmektedir. Çünkü bir güzelleştirme kastı hemen göze çarpmaktadır. Bütün bebeklere, çiçeklere, kelebeklere, dağa, denize, manzaraya, uzaya, atoma, hücreye, her nereye bakarsanız bakın bir estetik ve güzel yaratma kastını göreceksiniz. Bu da kâinattaki varlıkları sanat eserleri olarak yaratan bir Sanatkârı bizlere göstermektedir.           


 İşte Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerimiz de bizlere bu sanat eserlerinin arkasındaki Sanatkârı anlatmaları gerekir. Şayet anlatmıyorlarsa bizler de sanat eserinden Sanatkâra giden yolu görsel sanatların, resmin diliyle kendimiz bulmaya çalışmalıyız.


 Müzik Dersi:
           Sanat dalları içinde müzik fonetik yani ses sanatları kategorisinde yer alır. Yani ses ile yapılan bir sanattır. Ses aynı zamanda fizik biliminin de konusuna girmektedir. Ancak burada gelişi güzel ses değil estetik bir şekilde sanatla bir araya getirilmiş bir sesten bahsediyoruz.


Kâinata baktığımızda varlıkların değişik sesler çıkardığını işitiyoruz. Bunlardan bize güzel geleni de var güzel gelmeyeni de. Bu da bizim estetik anlayışımızla sınırlıdır. Örneğin kuşların çıkardığı sesler, deniz kenarında denizin sahile vururken çıkardığı sesler, rüzgârın aheste aheste eserken çıkardığı seslerin yaprak seslerine karışması, insanlardan bazılarının duygu dolu sesleri ve daha birçok ses bizde değişik duygular uyandırmaktadır. Demek ki Yaratıcı Sanatkâr seslerle bize kendisini tanıttırmaktadır. Çünkü seslerin böyle kendi kendine ortaya çıkması mümkün değildir. Düşünün bir kere dünyada yaklaşık yedi milyara yakın insan var fakat hiç birisinin sesi diğerine benzemiyor hatta tanıdığınız kişiyi telefonda görmeden hemen sesinden çıkarabiliyorsunuz.


Bütün bunları yapmak için herkesi tanımak ve her sesi bilmek gerekmektedir. Bütün bunların ve estetik, sanatlı müzik seslerinin kendi kendisine olması mümkün değildir. Demek ki bütün sesleri bilen ve hangi sesin hangisiyle uyumlu ve estetik olduğunun farkında olan bir Sanatkârın yaratmasıdır sesler.O zaman Müzik Dersi Öğretmenlerimizin sesleri ve müziği bizlere anlatırken ve müzik icra ederken aynı zamanda seslerin ve müziğin yaratıcısı Büyük Sanatkârı da bizlere anlatmaları gerekir. Eğer anlatmıyorlarsa bizler müzik sanatının kendi diliyle Sanatkârı tanımaya çalışmalıyız. ....




Tebliğin diğer derslerle ilgili bölümleri ve tamamına aşağıdaki bağlantıyla ulaşabilirsiniz:




  http://risaleakademi.org/?page=3&YaziID=233
« Son Düzenleme: 14 Şubat 2014, 11:03:46 Gönderen: Esat AKBAL »

Çevrimdışı Esat AKBAL

  • Üye
  • *
  • İleti: 44
  • Karizma Puanı: 7

"ETKİNLİK: Kuş Resmi Yapıyorum" isimli hazırladığım etkinliğe aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Herkese iyi çalışmalar.

Esat AKBAL
Maarif Müfettişi
Görsel Sanatlar Eğitimcisi/Öğretmeni


http://www.gorselsanatlar.org/gorsel-sanatlar-4-5-6-7-8-sinif-dokumanlari/ogretmenler-ve-ogrenciler-icin-gorsel-sanatlar-resim-egitimi-rehberi/msg264063/#new

Çevrimdışı Esat AKBAL

  • Üye
  • *
  • İleti: 44
  • Karizma Puanı: 7

Kitap Tanıtımı

Esat Akbal’ın “Görsel Sanatlar Eğitimine Giriş” isimli kitabı çıktı





           Esat Akbal’ın 2014 yılı ortalarına kadar yapmış olduğu Görsel Sanatlar ve Eğitimi ile ilgili değişik internet siteleri ve gazetede yayınlanan yazıları ile Risale Akademi tarafından düzenlenen Sanat Çalıştaylarında sunduğu çalışmalar kitapta bir araya toplanmıştır.


         Bu kitapta yer alan çalışmalarda genel olarak sanatın, özel olarak da görsel sanatlar alanının temel bazı konularına farklı bir nazarla yaklaşılmakta, hakikati arama adına yeni sorgulamalar yapılmaktadır.
Özellikle geçtiğimiz yüzyılda ve bu yüzyılda gittikçe etkisini gösteren ve kendi ülkemizin bir değeri olarak dünya çapında etkiye sahip olan Risale-i Nur eserlerinde yer alan sanat ve görsel sanatlarla ilgili konular batı tarzı sanat eğitimi karşısında yeniden kimliğimizi sorgulama imkanı vermektedir.
         
         Sanat insan yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır. İster ilgi duyalım ister duymayalım, ister sanatla uğraşalım ister uğraşmayalım, sanat mutlaka bizim yaşamımızın içinde yer alır.
         
        Bir film seyrederken, bir müzik dinlerken, bir resme bakarken, bir elbise alırken, bir sergi veya tarihi eser gezerken… mutlaka hoşumuza giden şeyleri güzel diye severiz ve tercih ederiz. Hoşumuza gitmeyenleri ise çirkin olarak nitelendiririz.
       
        Bu insanın yaratılışına konulan bir duygudur. Buna estetik biliminde “Estetik tavır” adı verilir. Etrafımızda bulunan her şey ya güzeldir veya çirkindir. Tabii güzellik ve çirkinlik kişiden kişiye, toplumdan topluma, kültürden kültüre farklılık arz eder. Fakat yine de değişmeyen normlar dediğimiz bir takım evrensel ölçüler vardır ki bunlar bize güzel ile çirkini ayırt etmede yol gösterirler.
       
        Bugün elimizde bulunan ve günlük dilde yazılmış eserlerin çoğunluğu batı toplumu ve kültürünün estetik düşüncesini yansıtmaktadır. Konuya zenginlik katması amacıyla ve farklı güzellik felsefelerini karşılaştırmak için Osmanlı son dönem ilim adamı ve düşünürlerinden Bediüzzaman’ın Risale-i Nur eserlerinin incelenmesine estetik ile ilgili düşüncelerinin sanat dünyasına kazandırılmasına çaba sarf edildiği görülmektedir.
       
        Ümit ediyoruz ki eğitim ve sanat dünyasına ve estetik bilimine katkısı olur.
     
       İşte kitapta yer alan özlü sözlerden birkaç cümle:
   
         • San'atlı bir eser san'atkârı icap eder.

         • Her cemal ve kemal sahibi kendi cemal ve kemalini görmek ve göstermek ister.

         • Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır.

         • Ruhun manevî güzelliğidir ki ilim vasıtasıyla san'atında tezahür ediyor.

         • Güzellerin güzel yüzlerinde güzelliği yaratan, elbette o güzelliğe müştakları da yaratır.

         • Güzelin güzelliğini arttıran çirkinin çirkinliğidir.

         • Herkes kendi san'atında büyüktür.

         • Çirkinin icadı çirkin değil güzeldir. Çünkü neticelerin çoğu güzeldir.

         • Çok güzellikleri intaç veya izhar eden bir çirkinlik dahi, dolayısıyla bir güzelliktir.

         • Bu kâinat bin birlikler perdeleri içinde sarılı bir gül goncası gibidir.

         • Hem de san'atı hayaliyesiyle tabiata şakirtlik etmek gerektir. Ta tabiatın kavanini onun san'atında in’ikas edebilsin.

         • Her şey zıddı ile bilinir.

         • Bu kâinatta görünen bütün güzellikler öyle bir güzelden geliyor ki; bu mütemadiyen değişen ve tazelenen kâinat, bütün mevcudatiyle ayinedarlık dilleriyle, o güzelin cemalini tavsif ve tarif eder.

         Farklı sanat ve estetik anlayışını anlama adına giriş niteliğindeki bu çalışma ileride daha derinlemesine tahlil ve değerlendirmelerin yolda olduğunu göstermektedir.

         Özellikle Ortaokul, Lise ve Üniversite Güzel Sanatlar Resim/Görsel Sanatlar Alanı Dersleri ile ilgili görevli eğitimciler ve öğrencilere tavsiye edilen       Esat Akbal’ın “Görsel Sanatlar Eğitimine Giriş” isimli kitabı Son Çağ Yayıncılıktan çıkmış, dağıtımını ise Seçkin Yayıncılık yapmaktadır.
« Son Düzenleme: 26 Ağustos 2014, 14:30:06 Gönderen: Esat AKBAL »