Gönderen Konu: Röprodüksiyon inceleme örneği (ders etkinliği)  (Okunma sayısı 46302 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ilker

  • İlker ÖZTÜRK
  • Administrator
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 5.749
  • Karizma Puanı: 1394
    • gorselsanatlar
    • GorselSanatlar.NET
Röprodüksiyon inceleme örneği (ders etkinliği)
« : 21 Haziran 2007, 17:30:43 »

Öğrenciye, dönemin(eserin yapıldığı, sanatçını yaşadığı dönem)  siyasi, toplumsal ve ekonomik olayları hakkında ön bilgi verilir. Sanat akımı ve eseri yapan sanatçı hakkında kısa bir açıklama yapılır.

Yapıt, tepegöz, projeksiyon v.b. cihazlarla renkli olarak yansıtılır.

a)Betimleme: Orada ne var,ne görüyorsunuz?
Bütün cavapların bir dökümünü yapın.
         Cevaplar:Bu resimde gözümüze çarpan ilk ayrıntı bir kadın ve erkeğin ayakta duruyor olmasıdır.Erkek kadının elini avucunun içine almıştır.ilk görüşte sanki bir evlenme ya da söz verme gibi bir konun işlendiği izlenimi vardır.Kadın ve erkeğin  ortasında bir köpek,.adam ve kadının arkasında bir koltuk koltuğun altında terlikler,koltuğun üstünde asılı bir ayna ,aynanın sol tarafında  bir tespih sağ tarafında  ufak bir süpürge bulunmaktadır.Tavandan şatafatlı bir avize sarkmaktadır.Sol tarafta pencere,pencerenin dibinde dolap ve üzerinde elmalar,sol alt tarafta tahta terlikler ve yerde köşesi görünen bir halı vardır.Kadının üzerinde elleriyle etekliğini tuttuğu kolları ve yakası kürklü yere kadar uzanan yeşil bir elbise vardır.Kadının kafasını örten bir örtü  de vardır.Adamın üzerinde abartılı bir şapka göze çarpmaktadaır.Adamın üzerinde koyu kahverengi ve morumsu,yakası ve etekleri kürklü bir elbise bulunmaktadır.Kadının  arka tarafında ise yatak bulunmaktadır.
         1)Bu hangi sanat formudur? (resim, özgün baskı, yontu, seramik gibi)
         Cevap:Resim
         2) Ana tema nedir? Resimde neler oluyor.yakından bakın.
         Cevap:Bir erkek ile kadının birbirlerine evlilik sözü vermesi.
         3) Hangi çizgiler sanat yapıtında etkin görünüyor? (düz, eğri diğerleri)
         Cevap:Resimde dikey çizgiler hakimdir.Pencerenin konumu,yatağın üzerindeki perdelerin konumu,tavandan sarkan lambanın konumu dikeydir.resimdeki en çarpıcı dikeylik erkeğin ve kadının ayakta duruşuyla oluşturduğu dikeyliktir.
         4) Hangi şekiller sanat yapıtında etkin görünüyor? (geometrik, organik, her ikisi de)
         Cevap:Resimde inorganik  nesnelerin sayısı daha fazla olmasına rağmen konu itibarıyla organik formlar daha baskındır.resimdeki yuvarlak hatlı formlar;şapka ,yatak,perde,ayna ve lambanın şeklidir.Sert biçimler ise; pencere,dolap,lambanın kollarındaki biçimler,elbiselerin kıvrımlarıdır.Ayrıca resimde keskin formlar yumuşak formlara göre daha baskındır.
         5) Bulduğunuz  ana örüntü ve dokuları adlandırın.
         Cevap:Sanatçı nesneleri en ufak ayrıntısına kadar çizmiş olduğu için sanki nesnelere dokunacakmış gibi görünmektedir.Sanatçı resimdeki her bir ayrıntıyı büyük bir  sabır ve özenle işlemiştir.Bunu özeni köpeğin yumuşacık gibi duran tüylerinden,zemindeki ahşap parkelere,giysilerdeki  kürkün yumuşak dokusu,lambanın metal dokusu,ten dokusunda görebiliriz.Yani  sanatçı için Doku ustası diyebiliriz.

b)Çözümleme: Sanat yapıtı nasıl oluşturulmuştur? Nasıl yapılmıştır?
         1) Bu resimde şekiller nasıl düzenlenmiştir? ( simetrik, üçgen, dikey, dairesel, kesişen)
         Cevap: Bu resimde şekiller genellikle  dikey olarak  düzenlenmiştir.Dikeyleri dengelesin diye de yataylara yer verilmiştir.
         2) Renkler nasıl düzenlenmiştir? Açık renkler mi, koyu renkler mi toksa her ikisi Birden mi baskın görünüyor? Renkler parlak mı?
         Cevap: Resimde sıcak ve soğuk renkler dengeli bir biçimde düzenlenmiştir.Yine de genele baktığımızda sıcaka renklerin daha ağırlıklı olduğunu görebiliriz.en çok tekrarlanan  ve göze batan renk ise kahverengidir.Resme baktığımızda koyu tonlar ağırlıklı gibi gelse de aslında baskın olan orta tonlardır.Bir örnek vermek gerekirse adamın elbisesi koyu kadının elbisesi açıktır.resimde gri tonlar ağırlıktadır.renkler bazı yerler hariç genellikle matt
         3) Uzam nasıl düzenlenmiş? Birbirini örten biçimde, üç boyutlu mu, her ikisi mi? Ön plan,orta plan ve arka planı bulun.
         Cevap:Resimde gerek birbirini örtme gerekse üç boyutluluk olması gerektiği gibidir.Yani dengededir.denge gerçekten çok iyi sağlanmıştır.resimde göze batan bir boşluk yoktur.Buna rağmen nesneler birbiri üzerine binmemiştir.Resimde ön planda erkek ve kadın  var gibi gözükse de ön planda köpek durmakta erkek ve kadın orta plan unsuru olarak kalmaktadır.Arka planda ise koltuk ve en arkada ayna vardır.
         4) Işık ve renk değerleri nasıl düzenlenmiş?  ( gölgeleme yok, hafif gölgeleme koyu ile derinlik fikrinin sağlanması,fazla zıtlık olması )
         Cevap:Resimdeki renklerin  birbirleriyle ve kendi içlerinde  bir derecelenmeleri vardır.En açık renkten en koyu renge kadar uyumlu bir geçiş vardır. resimde sıcak ve soğuk renkler dengeli bir biçimde düzenlenmiştir.Yine de genele baktığımızda sıcaka renklerin daha ağırlıklı olduğunu görebiliriz.en çok tekrarlanan  ve göze batan renk ise kahverengidir.Resme baktığımızda koyu tonlar ağırlıklı gibi gelse de aslında baskın olan orta tonlardır
         5) Yapıt heykel ise ,hafif yoksa ağır bir görünümü mü var? Boş alanları var mı? İç bükey ya da dış bükey öğeleri var mı? Her ikisi de mi var?
         Cevap: Yapıt bir resim.
         6) Sanatçı bu resmi hangi teknikle yapmış? ( çizgi, boya, kolaj ya da oyma, diğer)
         Cevap: Yağlı boya tekniği ile yapılmıştır.
         7) Ne çeşit gereçler kullanmış? ( kil, ağaç, yağ, diğer)
         Cevap: Yağlı boya, Bir çeşit yağ, terebentin,
          8 )  Fırça darbeleri nasıl? (Geniş, dağınık, ince, karışık…vs)
         Cevap:Geniş fırça darbeleri kullanılmış ayrıntı için ince fırça darbeleri kullanılmıştır.

c)Yorumlama: Sanat yapıtının teması nedir? Ne demek istemektedir?
         Cevap:Resim ticaret amacıyla benelüks ülkelerine giden İtalyan taciri Giovanni Arnolfini’yi karısı Giovanna Cenami  ile birlikte betimliyor.Bu yapıt kendine göre devrimci bir yapıttır.Tablo  bu kişilerin yaşamlarından bir kesit ,evlilik anını temsil ediyor.sanatçı bu durumda görgü tanığı durumundadır.
          1)Dokunduğunuz zaman yapıtın yüzeyinden neye benzer bir his anlıyorsunuz? Ne gibi bir ses veriyor?
         Cevap:İlahi okunuyormuş gibi bir ses
         2)Ne gibi bir tat veriyor?
         Cevap:Pencere önündeki elmaların tadı gibi.
         3)Ne gibi kokuyor?
         Cevap:Açık pencereden gelen baharın kokusu gibi.
         4) Bu çalışmaya bir başlık bulun.
         Cevap:Evlenme yemini
         5) Hangi simgeleri görüyorsunuz?
         Cevap:Kadının masum duruşu utangaçlığı,erkeğin kendine güveni vebir sanatçının şahitliği.
         6) Renkleri neyi simgeliyor?
         Cevap: Mat durmalarına rağmen renkler zenginliği ve ihtişamı simgeliyor.
         7)Bu çalışma bugün insanlara ne ifade ediyor?
         Cevap: Bu çalışma bugün insanlara,çok çalışmanın,iyi bir gözlemci olmanın ve sabrın nasıl bir sonuç ortaya çıkardığını ve insan istedikten sonra yapamayacağı  ve elde edemeyeceği hiçbir şeyin olmadığını gösteriyor.
4.Yargılama:Sizce bu sanat yapıtı güzel mi?
         Cevap: Evet bu sanat yapıtı, ............................. yüzden güzeldir.  Hayır, ...................... yüzden güzel değildir.

İlker ÖZTÜRK

Sadece sorun-cevap örneği olsun diye yazmıştım ama yapıtı isterseniz, burada

sanatçı: Jan van Eyck

eserin adı: Arnolfini nin düğünü







« Son Düzenleme: 14 Aralık 2008, 12:41:42 Gönderen: ilker »
Abant İzzet Baysal Üniversitesi  2004
Düzce Yunus Emre Ortaokulu

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.699
  • Karizma Puanı: 2742
  • 2 çocuk zor çok zor zorrrrrrrr:))))
Ynt: Röprodüksiyon inceleme ve çözümleme
« Yanıtla #1 : 28 Haziran 2007, 11:39:19 »
bende 8 sınıflarda bu konuyu alıyorum mutlaka her yıl çok zevkli oluyor öğrencilerle bu konuyu işlemek bu bilgilerde çok yardımcı olur teşekkürler ilker 360a
http://img256.imageshack.us/img256/650/oullarr.jpg
GALERİDEKİ ÖĞRT ÇALIŞMALRI KONUSUNDA AÇTĞIM TEK YAĞLIBOYA ÇALIŞMAM VE TAKI TASARMLARM DIŞINDA DİĞER TÜM KONULRIMIN HİÇ BİRİNİN YAPIMI BANA AİT DEĞLDİR SON AYLRDA AÇTĞIM TÜM KONULARA LİNK EKLEMKTEYİM UNUTTKLARMIDA BLDUKÇA EKLYORUM ALINTI ADRESLERİNİ,BU SEBPLE LÜTFEN EMEĞİNİZE SAĞLIK ŞEKLİNDE CEVAP YAZMAYIN ARKADAŞLAR TEŞEKKRLER YAZIP KARİZMA VERMENİZ YETERL

ankibey

  • Ziyaretçi
Röprodüksiyon inceleme ve çözümleme
« Yanıtla #2 : 04 Mart 2008, 23:10:15 »
Hocam biz böyle bu şekilde çocuklara inemeyiz onların seviyesine göre bir anlatım kolaylığı bulmalıyız
yoksa sıkılıp bizi dinlemezler
aslında bu konu üzerinde iyi bir tespit yapıp çözümleri paylaşmalıyız.Bir kere varoşlardaki çocuklara bunu bu şekilde söyleyemeyiz hatta merkezi okullardaki çocuklar bile OKS çocukları oldukları için soyut düşüncede test var mesela cetvelle basit koordinatları düzgün alıp çizemiyorlar.Yani matematikte test manyağı olan çocuklar 0,5 mm çizimi yapamıyor cetvelle düşünün .

Çevrimdışı öмєя

  • Ömer Faruk TÜMER
  • Administrator
  • Uzman
  • *
  • İleti: 1.924
  • Karizma Puanı: 1685
    • GörselSanatlar
Röprodüksiyon inceleme ve çözümleme
« Yanıtla #3 : 04 Mart 2008, 23:19:17 »
hocam yukarda ilkerin anlattığı çözümlemeyi birebir yaptırabilmiş olarak görüşüm bence çok iyi bir çözümleme. fakat şu şekilde olması gerekiyor tabiki bir ders öncesinde yapıt ve sanatçı hakkında detaylı bir anlatım yapıp öğrencileri buna hazırlamak gerekiyor 560a 560a 560a 560a
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim A.B.D.  Grafik A.S.A. 2005



Çevrimdışı kuzeyin kızı

  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 356
  • Karizma Puanı: 38
Röprodüksiyon inceleme ve çözümleme
« Yanıtla #4 : 04 Mart 2008, 23:54:11 »
bencede bu konuyu incelemek öğrenci açısından çok yararlı.Bende bu yıl öğrencilere slaytlar hazırlatıyorum.Örnğ. bir önceki dersts sanatcı isimleri veriyorum ona göre slaytını hazırlıyo ve daha sonra ilker hocam gibi betimleme ,çözümleme ve yorumlama aşamalarını işliyorum acayip zevk alıyolar.Tabiki bende hem böylelikle sunu becerileride geliştiriyolar.Evinde bilgisayar ortamı olmayanlar içinde 2 gün okul çıkışı 2 saat kalıyorum onun teknoloji odasından yararlanmasını sağlıyorum böyle idare ediyoz  380a

Çevrimdışı tülay

  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 287
  • Karizma Puanı: 23
Röprodüksiyon inceleme ve çözümleme
« Yanıtla #5 : 09 Nisan 2008, 16:05:35 »
evet bu yazdıklarınızın bir benzerini ikinci kademede kullanıyorum ve oldukça iyi sonuçlar çıkıyor. kazım artut un sanat eğitimi adlı kitabında da bu tür sanat eseri inceleme konusu var.Tavsiye ediyorum sizlere de.

Çevrimdışı ilker

  • İlker ÖZTÜRK
  • Administrator
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 5.749
  • Karizma Puanı: 1394
    • gorselsanatlar
    • GorselSanatlar.NET
Röprodüksiyon inceleme örneği
« Yanıtla #6 : 09 Nisan 2008, 16:35:02 »
Teşekkürler. Konuyu güncelledim.
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2008, 16:38:06 Gönderen: İ L K E R »
Abant İzzet Baysal Üniversitesi  2004
Düzce Yunus Emre Ortaokulu