GÖRSEL SANATLAR DİSİPLİNLERİ > Sanat Eleştirisi ve Estetik

SANAT NEDİR? KİME SANATÇI DENİR?

(1/2) > >>

tanerbey:
SANAT NEDİR? KİME SANATÇI DENİR?
Sanat en basit ifadesiyle yaratıcılığın ya da hayal gücünün ifadesidir.
Sanatçı ise, herkesin duyduğunu, gördüğünü, hissettiğini, düşündüğünü; farklı şekilde duyan, gören, hisseden, düşünen, yorumlayandır. Sanatçı duyulmayanı duyan, görülmeyeni görendir.

SANATIN TÜRLERİ:
1-  Pratik sanatlar(zanaat): İnsanların gereksinimlerini karşılamak için yaptığı el becerisi isteyen işlerdir. Mutlaka eğitim gereklidir. Eğitimin de uygulamalı olması yani yapılarak, bir usta çırak ilişkisi içerisinde öğrenilmesi gereklidir. Ama eğitimin yanında kişinin işe yatkın olması el becerisi şarttır. Buna örnek olarak, marangoz, berber, terzi, aşçı vb. verebiliriz.
Herkes dolap yapabilir, ama bir marangoz gibi yapamaz.
Herkes dikiş dikebilir ama bir terzi gibi dikemez.

2- Güzel sanatlar(sanat): Duygu ve düşüncelerin güzel bir şekilde görsel, işitsel ve drama yoluyla başkalarına anlatma işidir. Göze güzel görünümler sergilemek, kulağa hoş sesler duyurmak ve ruhta heyecan yaratmak güzel sanatların amacıdır.
Eğitim gerekir ve işe yatkın olmakta şarttır. Ama bu ikisi yeterli değildir. Birde kişinin doğuştan gelen özelliğinin yeteneğinin olması gerekir. Herkes çalışırsa çok iyi resim çizebilir ama herkes bir ressam gibi resim çizemez. Herkes bir şeyler yazabilir ama herkes tarafından okunan değer verilen şeyler yazabilmek, bugün yazdığı bir kitabın yıllar sonra okunabilmesi ise ayrı bir olaydır.. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Buda şunu gösteriyor ki;
Herkes bir meslek sahibi olabilir, yada yeteneği ve el becerisi olan herkes zanaatkar olabilir.
Ama herkes sanatçı olamaz.

Güzel Sanatlar genel olarak 3 Ana Bölüme Ayrılır;
1-   GÖRSEL SANATLAR: Resim, heykel, mimarlık..vs
2-   İŞİTSEL SANATLAR: Müzik ve edebiyat sanatları
3-   DRAMATİK SANATLAR:  Tiyatro, dans, bale, sinema, kukla, opera vs.

GÜZEL SANATLARIN TOPLUMDAKİ YERİ VE ÖNEMİ: Her insanın güzellik duygusuna ve güzele karşı bir ilgisi vardır. Giysilerimiz biçim ve renk uyumuna dikkat ederiz. Ev eşyalarımızı yerleştirirken güzel görünmesine özen gösteririz. Düzgün görünümlü çiçeklerle süslenmiş bir masada yemek yemek iştahımızı açar. Güzel bir müzik eşliğinde iş yapmak verimi arttırır. Örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Görme ve işitme duyguları gelişmiş olan kimseler hassastır. Çevresindeki çirkin görüntülerden ve çirkin seslerden herkesden daha çok rahatsız olur.

Ali Erkut:
Harikasın sevgili dostum...Görsel sanatlar ve resim derslerinin ilk ünitesinin ön hazırlığını bizlerle paylaşmışsın....ellerin dert görmesin.

tanerbey:
Çok teşekkürler hocam. Daha yeni hazırladım. Yarın anlatmak üzere. Daha geniş hazırlanabilirdi ancak bir dersde anlatacağım bu konuyu. Gerisini de ileriki haftalara yaymayı düşünüyorum. Onlarıda hazırladıkça gönderirim. Madem resim gönderemiyorum şu sıralar bari bu tarz şeyleri göndereyim hiç olmazsa.

Fîģũ®âtĩƒ:
derslerimizin ilk günlerinde ; artık yakın bir tarihte ; işleyecegimiz bu önemli bilgileri bizimle paylaştıgın için teşekkürler taner öğretmenim  +1

tanerbey:
Teşekkürler Hale hocam. Geliştirip tekrar yüklemeyi düşünüyorum.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git