Gönderen Konu: Sanat ve Sanat Eğitiminde Eleştiri  (Okunma sayısı 8097 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ilker

  • İlker ÖZTÜRK
  • Administrator
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 8.584
  • Karizma Puanı: 1877
    • GorselSanatlar.NET
Sanat ve Sanat Eğitiminde Eleştiri
« : 14 Haziran 2007, 10:27:08 »

SANAT NEDİR?

 Sanat, insanlık tarihinin her döneminde var olan bir olgudur. İnsanlığın geçirdiği evrimler yaşama biçimlerini, yaşama bakışlarını, sanat biçimlerini ve sanata bakışlarını değiştirmiş, her dönemde ve her toplumda, sanat farklı görünümlerde ortaya çıkmıştır.
Bugün sanatın "duygusal ve düşünsel etkileme gücü"ne sahip oluşu daha belirleyicidir. Bu anlayışa en uygun tanımı yapan Thomas Munro'ya göre; "sanat doyurucu estetik yaşantılar oluşturmak amacıyla dürtüler yaratma becerisidir." Sanat, güzel ile uğraşır. Güzel göreceli bir kavramdır. Kendi içinde tutarlı bir bütünlüğü taşıyan şey çirkin, acı verici, iğrendirici bile olsa estetik açıdan güzeldir.
Sanat, nesnel ve öznel yaklaşımlara göre farklı açıklanır. Nesnel yaklaşımda sanat, toplumsal etkilerle, öznel yaklaşımda ise salt bir bireysellikle yaratılır.
Kant'a göre; sanatın kendi dışında, hiçbir amacı yoktur. Onun tek amacı kendisidir. Güzel Sanatı ancak deha yaratabilir.
Hegel'e göre; sanattaki güzellik doğadaki güzellikten üstündür. Sanat, insan aklının ürünüdür. Kendisine doğanın taklidinden başka amaç bulmalıdır.
Marks'a göre; yaratıcı eylem, insanın ve doğanın karşılıklı etkileşiminin bir aşamasıdır. Bu, toplumsal bir karakter taşır. Sanat, yaşamı insanileştiren bir olgudur. Araştırıcı, yaratıcı, çok yönlü tümel insana ulaşma çabası içinde sanatlar gelişebilir.
B. Croce; güzelliğin yerine anlatımı öne çıkarır. Sanat, sezginin ve anlatımın birliğidir. Bireysel ve teorik bir etkinliktir. Doğa, sanatçının yorumu ile güzel olabilir.

Sonuç olarak Sanat, deha düzeyindeki zekanın, var olana karşı tepkisinin, tutarlı bir bütünlük içerisinde somutlaştığı bir alandır. Sanatçı, zekası ve sezgileriyle çağının önünde giden insan olduğu için, gerçek sanatın anlayanı azdır. Onu anlamak için çaba gerekir.

 

SANAT EĞİTİMİNDE ELEŞTİRİ

Eleştiri; varolan bir durumun, olgunun olumlu-olumsuz yönlerinin nesnel bir yaklaşımla irdelenerek değerlendirilmesi ve bunu yazıyla ya da sözle anlatılmasıdır. Eleştiri, gelişmenin birinci koşuludur. Yanlışlar eleştirilerek doğruya ulaşılır. Eleştirmek ve eleştiriyi kabul etmek, uygar insan davranışıdır, ancak, eleştirinin saygı-görgü kuralları çerçevesinde yapılması, eleştirinin de hoşgörüyle karşılanması gerekir. Bu kapsamda kendini eleştirme (özeleştiri) de oldukça önemlidir. Kendini geliştirme, kendini eleştirmeyle olasıdır.

Yapıcı, eleştirel tavır ve davranışlar eğitim yoluyla kazanılır ve geliştirilir. Eğitim sisteminin tüm ders ve etkinliklerinde yer alması gereken eleştiri, sanat derslerinde de etkili olarak kullanılmalıdır.
Sanat eğitiminde eleştiri; bir amaç doğrultusunda yapılan çalışmanın, ödevin, resmin, belirlenen amaçlara nedenli ulaştığının ortaya çıkarılmasıdır ki, bu anlamda eleştiri, eğitimi değerlendirme yöntemidir.

Sanat derslerinde estetik bir ürün oluşturma çabası vardır. Bu ürünler, çalışmanın çeşitli aşamalarında, öğrenciyi güdülemek, yol göstermek için eleştirilir ancak asıl eleştiri çalışmanın sonunda yapılır. Örneğin; resim derslerinde, tüm resimler yazı tahtasına bantlanır ölçüt belirlenir, sonra bu ölçüte göre resimler dikkatle gözlemlenir ve değerlendirilir. Herkes sırayla söz alır, hem kendisinin, hem arkadaşlarının resimleri hakkındaki düşüncelerini önce olumlu, sonra olumsuz yönleriyle saygılı ve nesnel bir anlatımla dile getirir. Sonunda öğretmen, tüm görüşleri dikkate alarak genel değerlendirme yapar.
Eğitsel eleştiri; dikkati ve gözlem gücünü, düşünme ve düşündüğünü dile getirme yeteneğini geliştirir, konunun daha iyi öğrenilmesini sağlar, bir sonraki konu için birikim ve deneyim kazandırır, öğrenciye ilerdeki yaşantısında da gerekli olacak yapıcı, eleştirel-hoşgörülü bir kişilik kazandırır.



Selçuk Üniversitesi - Seramik - 1998
Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Resim İş - 2004
Düzce Yunus Emre Ortaokulu


Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.

Çevrimdışı ilker

  • İlker ÖZTÜRK
  • Administrator
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 8.584
  • Karizma Puanı: 1877
    • GorselSanatlar.NET
Ynt: Sanat ve Sanat Eğitiminde Eleştiri
« Yanıtla #1 : 14 Haziran 2007, 10:27:59 »
SANAT ELEŞTİRMENLERİ NE YAPAR?

     Bir sanat eleştirmeni, İnsanların dikkat etmedikleri şeyleri görerek, açıklayarak, ve ilişkileri çözümleyerek, anlamlarını yorumlayarak, toplum için önemini yargılayarak bir sanat yapıtının anlaşılmasına yardımcı olur. Sanat eleştirmenleri çoğu kez gazeteler için çalışırlar. Sanat müzeleri ya da galerilere ilişkin son düşüncelerini aktarırlar. Filim eleştirmenleri ise genellikle filmlerle ilgili eleştiriler yazarlar.
 Sanat eleştirmenleri ayrıca müze ve galeriler içinde çalışırlar. Bunlara müze uzmanı denir. Bir müze uzmanı müze koleksiyonundan sorumlu kişi olup müzeye alınacak sanat yapıtlarını önerir ve nedenlerini açıklar. Müze uzmanları; sanatçıları ve sanatçıların yaşadıkları zamanı, sanatçılarla ilgili olarak yazılı belgeleri araştırırlar.  Sanatçılarla görüşmeler yapar. Sanatçılarda zaman zaman eleştirmenler gibi hareket ederler;Kendi yapıtlarında yapmak istediklerini açıklayan savunmalar ya da tezler ortaya koyarlar. Başarısızlıklarını açıkça kabullenirler. Sanat eleştirmenleri izleyici ve sanat eseri arasında bağ kurar. Sanatçının anlatmak istediklerini öne sürerek izleyicinin eseri anlamasını, sanat eserini eleştirerek eksik yönlerini gösterir. Bunu yaparken iki tür eleştiriden faydalanır.
Öznel eleştiri; tek bir sanat yapıtında gözlemlenen ve duygusal bilgiden doğan anlamları oluşturan özellikler ilişkin içsel ipuçları üzerinde yoğunlaşır.
Bağlam içinde eleştiri; sanat yapıtının sosyo- tarihsel zamanlarla ilişkisini kurarak yapılan araştırma yöntemidir. Bu noktada sanat tarihi ve sanat eleştirisi yöntemleri birbirleri ile çakışır. Her iki yaklaşım aynı şekilde başlamakla birlikte  daha sonra farklılaşırlar. Bağlam içinde eleştiri yapan kişi salt bakarak anlaşılmayan öykü ya da sanat yapıtı hakkında ipuçları bulur.
Selçuk Üniversitesi - Seramik - 1998
Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Resim İş - 2004
Düzce Yunus Emre Ortaokulu


Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: Sanat ve Sanat Eğitiminde Eleştiri
« Yanıtla #2 : 28 Haziran 2007, 11:23:11 »
biizlerde sınıfta birer sanat eleştirmeni oluyoz dimi ama 360a
çok çalışmak zamanı