Gönderen Konu: Çevreci araca düşük vergi  (Okunma sayısı 1234 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F@tos

  • Ziyaretçi
Çevreci araca düşük vergi
« : 30 Eylül 2007, 10:10:33 »

Otomotiv Distribütörleri Derneği, bakanlığa otomotivdeki vergilerle ilgili bir rapor sundu. Rapora göre Çevreye duyarlı araç sahipleri düşük oto vergisiyle ödüllendirilecek.


Otomotivciler, çevre için harekete geçti. Otomobil distribütörlerinin çatı örgütü Otomotiv Distribütürleri Derneği (ODD), Çevre ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na otomotiv sektöründeki uygulanan vergilerde değişiklik yapılması için öneride bulundu.
Öneriyle çevre kalitesinin iyileştirilmesi için daha az emisyonu (kirlilik) olan yeni nesil araçların teşviki hedefleniyor. Buna göre, çevreyi kirleten yaşlı araçların kullanımı yüksek motorlu taşıt vergileriyle caydırılırken, çevreyi daha az kirleten yeni nesil araçlar daha düşük vergilerle teşvik edilecek.

AB ülkeleri daha duyarlı

ODD Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Aybar, AB ülkelerinin çevre konusundaki hedefleri, araç üretim standartlarının yanı sıra araçların vergilendirilmesi politikalarıyla da desteklediklerini söyledi. Türkiye'nin motorlu araç parkının önemli bölümünün yaşlı ve teknolojik olarak eski ve havayı daha çok kirleten araçlardan oluştuğunu belirten Aybar, 21 yaş ve üzeri araçların toplam araç parkındaki oranının yüzde 20 gibi yüksek bir oran olduğunu anlattı. Araç parkının giderek yaşlanmasının nedenleri arasında satınalma gücünün düşüklüğünü, vergi yükü nedeniyle yeni araç fiyatlarının yüksekliğini ve yaşlı araçlara daha düşük motorlu taşıtlar vergisi (MTV) uygulanmasını gösteren Aybar, mevcut vergi politikasının yaşlı araç kullanımını özendirici etki yaptığını kaydetti.
Mayısta Çevre ve Orman Bakanlığı'na, eylülde de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na konuyla ilgili bir rapor sunduklarını belirten Aybar, yakıt emisyonu kriterinin çevre kalitesi için kullanılması ve yaşlı araçların hurdaya çıkarılmasına ilişkin yasal düzenleme önerisiyle şunların amaçlandığını söyledi:

"Çevre kirliliğinin azaltılması

Ömrünü tamamlamış araçların düzenlenmesi için altyapının oluşturulması (Ömrünü tamamlamış araç malzemelerin ayrıştırılarak kullanılması, geri kazanımı)

Can ve mal emniyetinin artırılması,

Araç parkının gençleştirilmesi,

Otomobil sektörünün istikrar kazanması ve pazarın büyümesine katkı,

Büyüme kaynaklı toplumsal moral etki"

Çevreci araca düşük vergi

AB'de 90'lı yıllardan bugüne kadar havayı daha az kirleten araçlar için teşvik sistemleri uygulanıyor. Örneğin Almanya'da Euro 3, Euro 4 seviyesindeki egzoz emisyonlu yeni araçların satış vergisinden benzinli araçlar için 307 avro, dizel araçlar için 614 avro indirim yapılıyor. Emisyon oranı 90gr/km'nin altında kalan benzinli araçların vergi indirim miktarı da 512 avroya kadar çıkıyor.
Yine Avrupa ülkelerinden Avusturya'da ise yeni araçların alımında, satış ek vergisinde, kirlilik ve yakıt tüketim değeri kriter olarak yer alıyor. Havayı daha az kirleten araçların ek vergisinde araç bedelinin maksimum yüzde 16'sına ulaşan bir indirim uygulanıyor. Yakıt tüketim miktarı az olan araçlar için vergi indirimi daha da yüksek. Öte yandan dizel araçlar partikül miktarı 0,005 gr/km'den daha düşük olanlara 300 avro vergi indirimi yapılırken, partikül miktarı yüksek araçlara ise 150 ile 300 avro arasında daha yüksek satış vergisi uygulanıyor.


Otomotiv pazarı büyüyecek
ODD (Otomotiv Distribütürleri Derneği), 2003 ve 2004 yıllarında, yaşlı araçların hurdaya çıkarılmasına bağlı ÖTV indirimi uygulaması teşvik yöntemi olarak kullanılmasını öneriyor. Hava kalitesinin korunması amacıyla yakıt emisyon kriterinin vergilemede kullanılması ve buna bağlı olarak araçların hurdaya çıkarılmasının teşviki halinde pazarın yüzde 10 büyüyeceğini öngörülen raporda, yeni uygulama ile 37 bin adet ilave satış sağlanabileceğini kaydediliyor.
2003 yılında 90 bin adet aracın, 2004 yılında 190 bin adet aracın hurdaya çıkarıldığını ve pazarın yüzde 20 büyüdüğü ifade edilen raporda, uygulama ile vergi kaybının yaşanmadığı hatta ilave vergi geliri elde edildiği anlatılıyor. Raporda şu faydaların sağlanacağı hesaplanıyor:


"37 bin adet 20 yaş üzerindeki araç parktan çekilmiş olacak.

Yıllık 64 YTL araç başı Motorlu Taşıtlar Vergisi alınırken, bu tutar 524 YTL'ye çıkacak.

37 bin araç nedeniyle sağlanacak motorlu taşıt vergi artışı 17 milyon YTL olacak.

Toplam 560 milyon 973 bin YTL ilave alım vergisi geliri elde edilecek.

Araç başına 5 bin YTL'lik vergi indirimi sağlandığı durumda, 185 milyon YTL toplam vergi indirimi yapılacak. Buna göre net vergi gelir artışı 393 milyon YTL olacak."


İkinci el oto ithalatının önünü keser
İbrahim Aybar, bu yeni vergi sistemiyle Türk otomobil sektörünün Avrupa'dan gelecek ikinci el otomobillerle de mücadele edebileceğini söyledi. Romanya'nın bu uygulamayla ikinci el otomobil ithalatının önünü kestiğini anlatan Aybar, Romanya'da uygulanan sistemi şöyle anlattı:
"Romanya'da yeni araç satınalma vergisi yüzde 18'dir. 2007 yılı itibarıyla Romanya'da binek tüm araçlarda, ithal veya yerli, yeni veya ikinci el fark etmeksizin, motor hacmi, emisyon seviyesi ve araç yaşına bağlı güncel bir vergi sistemi uygulanmaya başlandı. Bu kapsamda havayı daha az kirleten araç düşük vergiyle teşvik ediliyor."