Gönderen Konu: Çanakkale'ye gelen şaşkın balon balığı müzelik  (Okunma sayısı 1208 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F@tos

  • Ziyaretçi

ÇANAKKALE - Kızıldeniz'den yola çıkan şaşkın bir tropikal 'balon balığı', Gelibolu'da bir balıkçının oltasına takıldı. Balık incelenmek üzere Çanakkale Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi'ne gönderildi.
Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer mutlu: "Bu ve buna benzer türlerin bizim sularımıza gelmesi oldukça ilginç. Bu materyali, Piri Reis Deniz Müzesi'ne kazandırmak istiyoruz. Bu balık bizim için önemli bulgu. Müzemizde olmayan önemli bir tür ve ilk tropikal balığımız olacak."
Balon balığı zehirli etkisi nedeniyle Türkiye'de yenilmiyor. Ancak balon balığı ailesinden bazı balıklar Japonya ve Kore'deki lüks restoranlarda, usta aşçılar elinde zehiri giderildikten sonra ikram ediliyor.




Lesepsiyan tür nedir?


Prof. Dr. Tunçer, balon balığının egzotik ve 'lesepsiyan' tür olduğunu söyledi. Akdeniz'le Kızıldeniz'i kanalla bağlayan yapay Süveyş Kanalı 1869'da açıldı. Kanalın planlarına son şeklini 1856 yılında Ferdinan de Lesseps vermişti. Lesseps'in soyadından türetilen lesepsiyan terimi, 120 yıldır Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e yayılan canlı türleri için kullanılıyor.