MUĞLA'nın Milas İlçesi'ne bağlı Ören Beldesi sahilinde çok sayıda ölü balık su yüzüne vurdu. Denizde ve sahile yakın balık çiftliğinde binlerce balık telef olurken, katliamın termik santralin denize bıraktığı klorlu sudan kaynaklandığı iddia edildi. Çiftlikte üç günde 700 bin çipura, kefal ve levreğin öldüğünü, denizde de balık ölümlerinin devam ettiğini belirten Ören Belediye Başkanı Kazım Turan, “Sıklıkla yaşanan balık ölümleri bu kez katliama dönüştü. Termik santral yöneticileri hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağım” dedi.
Ören Belediyesi'nin yan kuruluşu olan Ören Turizm Tanıtma Eğitim ve Sağlık Vakfı (ÖRVAK) tarafından 9 yıl önce Ören sahilinde kurulan balık çiftliğinde bulunan 800 bin kefal, çipura ve levrekten 700 bini üç günde telef oldu. Yatağan Termik Santrali'ne 500 metre mesafedeki balık çiftliğinde bulunan balıkların yanısıra, santralle Ören Limanı arasındaki 5 kilometrelik sahil şeridinde de binlerce ölü balık su yüzüne vurdu.
DENİZ SUYUNA KLOR KARIŞMIŞ
ÖRVAK Başkanı ve Ören'in CHP'li Belediye Başkanı Kazım Turan, daha önce de zaman zaman balık ölümleri yaşandığını, ancak nedenini tam olarak tespit edemediklerini belirtti. Bu kez yaşanan toplu balık ölümlerinin ardından Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne balık ve su numuneleri gönderdiklerini kaydeden Turan, balıkların aşırı klorlu deniz suyundan öldüğünün saptandığını söyledi. Başkan Turan şöyle konuştu:
“Balık çiftliğindeki üretimi denizden su alarak sürdürüyoruz. Çok yakınımızdaki Kemerköy Termik Santrali'nde denizden alınan su soğutma suyu olarak kullanılıyor. Makinaların yosun yapmaması için suya klor ekleniyor. Klorlu deniz suyu daha sonra tekrar denize bırakılıyor. Aşırı klor kullanılıyor. Çok yüksek orandaki klorlu deniz suyu, sadece çiftlikte değil denizdeki birçok balığın da ölümüne neden oldu. Ören sahilinde canlı balık kalmadı. Daha önce santrali uyardık ama dinlemediler. Çiftlikte ölen 700 bin balıktan ötürü zararımız yaklaşık iki milyon YTL. Ölü balıkları ve numune deniz suyunu Bornova Veterinerlik Enstitüsü'ne de göndererek patolojik inceleme yapılmasını istedik. Ayrıca mahkemeye başvurarak bilirkişi isteyip rapor tutturacağız. Termik santral yöneticileri hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağız.”
Belediye Başkanı Kazım Turan, gelişmelerle ilgili bölgede inceleme yapan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Tarım ve Köyişleri Müdürlüğü, Milas İlçe Tarım Müdürlüğü'nün açıklama yapmadığını ve bilgi vermediğini de kaydetti. Turan, 6 ay öncesine kadar çiftliğe suyun hem azmaktan hem de denizden alındığını, ancak yağış olmaması nedeniyle 6 ay önce azmağın kuruduğunu, çiftlikte sadece denizden alınan suyun kullanıldığını belirtti.
BU GİDİŞLE BALIK KALMAYACAK
Ören'de 30 yıldır balıkçılık yapan 44 yaşındaki Hüseyin Bayır da, termik santral kuruluncaya kadar bölgede balık ölümlerinin görülmediğini belirterek, “Termik santralin kurulmasının ardından bölgede önce çok az sayıda, daha sonra gittikçe artan balık ölümleri yaşanmaya başladı. Üç yıl önce de günde 400'e yakın lahos balığı ölüyordu. Sonradan balık ölümlerinin termik santrale yakın bölgelerde yaşanmaya başladığını görünce santralden denize bırakılan aşırı klorlu sudan kaynaklandığını öğrendik. Bu gidişle Ören ve Gökova’da balık kalmayacak” diye konuştu.
Ören Beldesi ile Akbük Koyu arasında her yıl yüzlerce balığın öldüğünü, bu konuda halen bilimsel bir araştırma yapılmadığını belirten Sarnıç Akbük Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Ercan, balıkçıların ve günlük tur teknelerinde çalışanların, hergün Gökova Körfezi'nde su üstüne yarı baygın, karınları şişmiş ve solungaçları patlamış haldeki ölü balıkları gördüğünü ve manzaraların tedirginlik yarattığını söyledi. Ercan, “Toplu balık ölümleri mutlaka araştırılmalı. Avlanması oldukça zor olan lahosun bu gidişle nesli tükenecek” dedi.
SANTRAL MÜDÜRÜ: BİZDEN KAYNAKLANMAZ
Kemerköy Termik Santrali Üretim Müdürü Osman Ferah Altunay ise kendilerine balık ölümleri ile ilgili bir bilgi gelmediğini savundu. Santralin 1994 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini kaydeden Altunay şunları söyledi:
“Bize konuyla ilgili bir şey intikal etmedi. Belediye yetkilileri de bilgi vermedi. Ancak 13 yıldır faaliyetini aralıksız sürdüren termik santralin aşırı klor kullanması nedeniyle balıkların öldüğünü sanmıyorum. Denizden aldığımız suyu kullandıktan sonra aynı şekilde geri veriyoruz. Kullanılan klor oranı deniz suyu içerisindeki klor oranını geçmez. Ayrıca devlet kurumlarının yapacağı inceleme ve bilimsel raporlar doğrultusunda konuşmak daha doğru olur. Bildiğim kadarıyla o balık çiftliğine sadece denizden değil, dağ tarafındaki azmaktan da su alınıyordu, o sudan da balıklar zehirlenmiş olabilir.”
Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA)