Gönderen Konu: ŞEKER HASTALARININ YEMESİ GEREKEN BESİNLER  (Okunma sayısı 45267 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ..Ceylinin Annesi..

  • ...@yfer...
  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.291
  • Karizma Puanı: 1921
ŞEKER HASTALARININ YEMESİ GEREKEN BESİNLER
« : 07 Temmuz 2007, 15:45:44 »

ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELEN MEYVELER
Bazı besinleri tüketerek Şeker hastalığının önüne geçmenin mümkün olduğunu biliyor musunuz? Elma, kuşkonmaz, kuru baklagiller gibi besinlerin yararları neler?

Elma: Son zamanlarda ‘Her gün 1 elma doktoru uzak tutar’ sözünü duymaya oldukça alistik. Farkli iklim sartlarinda farkli besinsel içerikler ve aroma ile yetisen bu meyveyi diyet disinda tutmak için hiçbir negatif etkisi olmadigi gibi aksine her geçen gün faydalari ekleniyor. Iyice yikadiktan sonra kabuklari ile yenen elmanin tokluk hissi saglamasi yaninda kabuga yakin yüzeyde bolca bulunan kuersetin isimli antioksidanlarla seker hastaligina iyi gelen özelligi dikkat çekiyor. Öte yandan tarim ilaçlarinin etkisini sifirlamak için mutlaka ovarak, akan temiz sularla yikanmasina dikkat edilmeli.

Kuskonmaz
: 2000 yili askin süredir sifali bitki olarak bilinen kuskonmazin tüm dünyada kullanimi her geçen gün yayginlasiyor. Yogun vitamin mineral içerigi, bitkisel kimyasallari ile basta diyabet, kalp sagligina faydalari, barsak aktivitesini artirici özellikleri ile bilinen lezzetli, aromatik bir besindir. Içeriginde yer alan glutatyon antioksidan içerigi ile kan sekeri dengesinin saglanmasinda destek saglar.
Türk mutfak kültüründe çok da yer almayan bu sebzeyi salata, izgara sebze, makarna, et yanina sos olarak kullanabileceginiz gibi hafif limon,sirke ve zeytinyagi ile haslanmis olarak da tüketebiliriz.

Kuru baklagiller: Seker hastalarinin yanlis bildigi diyet hatalarindan biri de kuru baklagilin sekeri yükseltecegi ve bu nedenle beslenme planindan çikarilmasi gerekliligidir. Içeriklerindeki posa ve fitonutiriyenlerle kalp sagligina destekleri disinda seker hastaligina karsi savunma gelistirmenize yardimci olabilecek kuru baklagiller ana yemeklerde önerilen porsiyonlarda kullanilmasinda büyük fayda var.

Minicik görüntülerine ragmen bugünkü ilaçlarin basaramadigi dengeyi kurabilen kuru baklagiller dogru beslenmenin kare aslaridir. Kan sekerinin en iyi dengede tutan kuru baklagil ögünleri bu özellikleri yaninda insulin seviyelerini de dengelemeye yardimci olur.

SOYA IYI KOLESTEROLÜ ARTIRIYOR
Yapilan çalismalar soya proteinin diyabete bagli komplikasyonlari azalttigini ve kolesterol profilini iyi Diyetisyen Berrin Yigit:"Dogru beslenerek seker hastaligindan korunmak mümkün."

Illinoi Üniversitesi tarafindan Agustos 2004’te yapilan çalismada iki gruba ayrilan deneklerden bir grup soya proteini ile beslenirken diger grup inek sütünden elde edilen kazein proteini ile beslenmis. Soya tüketenlerde albumin (albumin artisi böbrek fonksiyonlarindaki defektleri gösterebilen bir parametredir) yüzde 9,5 oraninda düserken, kazein tüketen grupta yüzde 11,1 oraninda artmis. Öte yandan yine soya kullanicilarinda iyi huylu kolesterol olan HDL’de yüzde 4,3’lük artis gözlenmis.

Kirmizi Biber: Kirmizi pul biber kan sekerinden ani düsüslere sebep olabilecek asiri insulin salinimlarinin önüne geçer. Içerigindeki kapsaisin, antioksidanlar,C vitamini ve karotenoidler sayesinde insulin regülasyonu saglayabilmekte. Kirmizi benekli yediginiz her yemek insülinin daha dengeli salinimin ve ekonomik kullanimi için metabolizmaya yardimci olacaktir.

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde Temmuz 2006’da yayinlanan bir çalismada kirmizi pul biber yenen ögünlerde kan sekerini düsürecek insulin gereksinimlerinin azaldigi gözlenmis. Düzenli kullanimlarda ise bu oranin oldukça azaldigi görülmüs. Öte yandan beden kitle indeksi yüksek olan bireylerde sonuçlarin daha da basarili oldugu gözlenmis.

Balik: Kalp dostu olarak bilinen balik içeriklerindeki elzem yaglarla kan sekeri dengesine de katki saglayabilin besin maddelerinden biri.

Yagli tohumlar: Yüzyillardir insanoglunun en zengin besinsel içerigi ve enerji degerine sahip olan yagli tohumlar vitamin mineral kapasiteleri disinda, saglikli yag asidi kompozisyonlari ile de kalp, cilt sagligi ve kan sekeri dengelerine yardimcidir. Yemek sonrasi kan sekerini düsürebilen, içerigindeki antioksidanlarla serbest radikalleri süpürebilen badem, yagli tohumlar arasinda önerilen seçimlerdendir.

Portakal ve diger turunçgiller: Oldukça zengin vitamin içerigi ve sekerli tadina ragmen glisemik indeksi düsük olan portakal, tercih edilmesi gereken bir meyve. Flavanoidler, karetonoidler, terpenler, pectin ve glutatyon gibi serbest radikal denen hücre sagligi için tehlikeli ajanlari nötralize eden fonksiyonel ögeleri ile seker hastaliginin önlenmesinde gerekli bir meyve grubu.

Soya fasulyesi: Kuru baklagillerden farkli baslik altinda yazarak ekstra bir itibar katmak istedigim soya zengin protein yapisi ve fitoösterogen, izoflavon, saponin bilesikleri ile kan sekerini harika dengeleyen bir besin.

Çay: Türk halkinin en belirgin aliskanliklarindan biri olan çay dogru demleme ilkelerine dikkat edilmek ve dogru siklikta tüketilmek sartiyla oldukça iyi bir antidiyabetik besin sayilabilir. Içerigindeki katesinler ve taninlerle bu faydalari gösteren çay hiç de korkulacak bir içecek degildir yeter ki sekersiz ve açik demlensin.

Tam tahillar: Atalarimizin temel besin kaynagi olan tam tahillar maalesef modernlesmeyle birlikte azaldi ancak yapilan klinik çalismalarin çarpici sonuçlari ile tekrar dogala dönüs için çalismalar hizlandi. Saflasmis, allanip pullanip market raflarini süsleyen yogun seker, gida katkilari ve minimum besleyicilige sahip hamur islerine hayir demek belki de en önemli antidaiyabetik hareket olacak. Içeriklerindeki lif, vitamin, minerallerle deger kazanan tam tahillarin kan sekeri dengesine faydasi kadar insulin duyarliligini da iyilestirici etkisi bilinmektedir.

Visne: Antosiyaninlerden zengin visne tatli zevkini baskilarken içerigindeki antioksidanlarla da antidiyabetik gida olarak kabul edilebilen meyveler grubunda. Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde Ocak 2005’te yayinlanan bir çalismaya göre visne ve buna benzer kirmizi, mor meyvelerde yer alan nutriyenlerin diyabetiklerde kan sekerinin düsürülmesine katki saglayabildigi gözlenmis. Michigan State Universitesinde yapilan çalismada antosiyanin takviyesinin insulin sekresyonunu yüzde 50 artirabilecegi çalisilmis.

Tarçin: Tip 2 diyabetlilerde, insüline verilen yaniti artirabilen ve kan sekeri normalizasyonuna destek çikan, hücrelerin kan sekerini kullanmasina yardimci olan tarçin müthis aromasiyla süt, yogurt, bazi sebze ve et yemeklerine katilabilen bir baharattir. Bazi arastirmacilar tarafindan toksik bilesikleri ile endiseli yaklasilan tarçinin bu bilesenlerini yagdan çözünen formuyla etkili olabilecegi suda eriyen formlarinda bu riskin olmadigi bildirilmistir.

Sarimsak: Seker hastaliginin en korkulan komplikasyonlarindan biri de kalp damar hastaliklarina yatkinligi artirmalaridir. Amerikan halki istatistiklerine göre seker hastalarinin yüzde 65’i kalp hastaligindan hayatini kaybetmekte. Arastirmalar sarimsagin, damar hastaliklarindan korudugunu kanitlamistir.

Domates suyu: Agustos 2004’te Journal of the American Medical Association dergisinde yayinlanan çalisamaya göre domates suyu seker hastalari için iyi bir kan sulandirici olarak kullanilabilir. Tuz eklenmis hazir domates sulari yerine taze sikilmislari tercih etmekte ise fayda var.