Gönderen Konu: Kariyer öğretmenliği düzenleyen tasarı Meclis komisyonundan geçti  (Okunma sayısı 1421 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ilker

  • İlker ÖZTÜRK
  • Administrator
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 8.584
  • Karizma Puanı: 1877
    • GorselSanatlar.NET

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlenen, öğretmenlikte kariyer basamaklarında yükselmeyi belirleyen kanun tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, komisyon toplantısında kanun tasarısı hakkında bilgi verdi.

Yeni düzenlenmenin, Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçeleri dikkate alınarak hazırlandığını belirten Çubukçu, tasarının yasalaşmasının uygulamanın devamı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Tasarının tümü üzerinden söz alan CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, öğretmenlerin niteliğinin artırılmasına ilişkin her türlü girişimi desteklediğini söyledi.

Serter, puanın yüzde 20'sini oluşturan bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler alanında değerlendirmenin nasıl yapılacağını sordu.

Tasarının 2. maddesinde yer alan, öğretmenlerin en az lisans düzeyinden mezun olanlar arasından seçilmesini düzenleyen ifadeye atıfta bulunan Serter, “O zaman eğitim fakültelerine ne gerek vardı? Ya bu fakültelere gereken değeri verelim ya da kapatalım” dedi.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılmasının, eğitimde güven bunalımı yaratacağını ileri sürerek, herkesin çocuğunun başöğretmenin çalıştığı bir sınıfta eğitim görmesini isteyeceğini söyledi.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Necat Birinci, öğretmenlik meselesinin ülkenin diğer tüm meselelerinden daha önemli olduğunu ifade etti. Öğretmenliğin profesyonel bir meslek olduğuna dikkati çeken Birinci, temel özelliğinin ise 'rekabet” olduğunu belirtti.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise tasarıda, birbiriyle ilintili olmayan konuların “oldu bittiye getirilerek” kabul ettirilmek istendiğini iddia etti.

Milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, kanun tasarısında öğretmenlerin atanmalarına ilişkin bir düzenlemenin olmadığını hatırlattı.

“Sanki eğitim fakültelerinden değil de başka alanlardan da öğretmen alınacak” gibi bir algılama bulunduğunu gördüğünü belirten Çubukçu, “Sadece eski uygulamalardan farklı olarak eğitimin düzeyini 4 yıla çıkarıyoruz” dedi.

Değerlendirme kriterlerinin detaylarının, yapılacak çalışmaların ardından yönetmeliklerle belirleneceğini ifade eden Çubukçu, öğretmenlik mesleğinde geriye gidiş olmadığını, yalnızca yeniden bir düzenleme yapıldığını anlattı.

Ak Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü de söz alarak, mesleğin ilerlemesi açısından teşvik edici bir mekanizmaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ise eğitim politikalarının hükümetlere göre değiştiğini belirterek, bunların devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Milli Eğitim Temel Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı kabul edildi.

TASARI NE GETİRİYOR

Tasarıya göre, öğretmenlik mesleğinde yükselmede dikkate alınacak değerlendirme puanının yüzde 20'sini yükseköğretim ve lisansüstü durumu, yüzde 5'ini sicil notu, yüzde 20'sini bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler, yüzde 50'sini ise sınav puanı oluşturacak.

Uzman öğretmenlik sınavına katılacaklarda, adaylık dönemi hariç olmak üzere “öğretmen” unvanıyla en az 10 yıl, başöğretmenlik sınavında ise “uzman öğretmen” unvanıyla en az 5 yıl görev yapma şartları aranacak.

Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilecek. Sınavda 70 ve üstü puan alanlar değerlendirmeye hak kazanacak. Kriterler ve sınav puanının birlikte değerlendirilmesinin ardından 50 ve üstü puan alanlar başarılı sayılacak.

Öğretmenler, yurt içi yüksek öğretim kurumlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından en az lisans düzeyinde mezun olanlar arasında Milli Eğitim Bakanlığınca seçilecek.

Ders kitabı ve eğitim araçlarına ilişkin uygulamaları düzenleyen 3. maddede yapılan düzenlemeyle, ders kitabı dışında kullanılacak eğitim araçlarının belirlenmesi okul yönetimlerine bırakıldı.

Kanununun yürürlüğe girmesi halinde lisans düzeyinde yükseköğretim mezunu olmayan öğretmenlerin kazanılmış hakları saklı kalacak.

memurlar.net
Selçuk Üniversitesi - Seramik - 1998
Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Resim İş - 2004
Düzce Yunus Emre Ortaokulu


Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.

Çevrimdışı yoldaş

  • Yönetim K.Ü
  • Üstad
  • *
  • İleti: 14.457
  • Karizma Puanı: 4092
  • görsel tasarım uzmanı
paylaşım çok teşekkürler ilker hocam