BASIN AÇIKLAMASI METNİ AŞAĞIDADIR:
RESİM-MÜZİK-BEDEN EĞİTİMİ DERSİMİ GERİ İSTİYORUM !!!
Ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgeleri 11.09.2009 tarih ve 151 sayı ile yeniden düzenlenmiştir. Ortaöğretim Kurumlarında Uygulanacak Resim/ Müzik/ Beden Eğitimi ortak dersler arasına alınmıştır.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNDE YER ALAN DERSLERİN UYGULANIŞINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR kısmında;
•‘‘Öğrenciler ilgi, istekleri ve okulun imkanları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birini seçer. Aynı dersi 4 yıl boyunca okur’’ denilmektedir.
Yeni değişen Orta Öğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinde 9.sınıflarda (2) saat, 10-11-12. sınıflarda (1) saat aynı sütunda Resim, Müzik ve Beden Eğitimi derslerine yer verilmiştir. Bu durum bu dersleri bitirdiği gibi branşın öğretmenlerini de eğitim camiasının dışına atma noktasına getirmiştir. Şöyle ki;
1- Bu branşların ( Resim, Müzik, Beden Eğitimi) müfredat programları, uygulanışı, öğrenciye kazandırdıkları, derse giren öğretmenlerin mezun oldukları bölümler itibarıyla farklılık göstermektedir.
2- Tüm öğretmenler norm kadro fazlası durumuna düşmektedir. Her öğretmenin maaş karşılığı olarak 15 saat derse girmesi gerekmektedir.Uygulamayla maaş karşılığını dolduracak kadar ders verilmelidir.Bu branşlar birey olma duygusunu kazandırdığı için sakıncalı mı görülmektedir.
3- Yaşamlarını sürdürme çabası içinde bulunan ve bin bir zorluk içinde görevlerini yapmaya çalışan öğretmenlerin hem kazançlarını hem de meslek onurlarını elinden alma gayreti nedendir? Bunu anlamak zordur.
4-”Resim, Müzik ve Beden Eğitimi” dersleri çizelgede aynı sütunda verilmiştir. Üç branşı tek ders saati ile karşılamak, bu üç branşa da nasıl bakıldığını ifade etmektedir. Okul müdürleri bu dersleri kime isterlerse verecektir. Açıklamalarda da yazıldığı gibi bu derslerden birinin seçilecek olması “ortak derslerin zorunlu’’ olmasıyla çelişmektedir. Doğru olan ise bu üç dersin de ayrı ayrı değerlendirilmesidir. Bu uygulama Sınıf Geçme Yönetmeliğinin 7. Madde değişik 1. Fıkrasında “Ortak dersler, öğrencilerin okulu bitirinceye kadar almakla yükümlü olduğu derslerdir.” diye yazmaktadır. Bu da ortak derslerin içinde yer alan her dersin zorunlu olduğu anlamına gelmektedir. Bu üç branş da ayrı bir ders olduğundan tek bir dersmiş gibi değerlendirilmesi hukuka uygun değildir. Kaldı ki ortak derslerin seçilmesi gibi bir şey de yönetmeliğe aykırıdır.
5- Norm kadro fazlası olan öğretmenlere nasıl bir çözüm getirilecek.
6- Resim, Müzik, Beden Eğitimi derslerine Bakanlığın Haftalık Ders Çizelgesi'nde aynı sütunda yer verilmesi üçünüzden bir adam olmaz anlamı çıktığından çok onur kırıcı bir durum söz konusudur. Ayrıca bu durum ders seçimi için öğretmeni öğrencinin gözünde de zedelemiştir.Diğer tarafta öğretmenler ve okul idaresi arasında gerginliklere neden olmaktadır.Dolayısıyla çalışma barışı kaybedilmektedir.Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun değerli üyeleri bu sorunları hiç düşünmediler mi? Bütün öğretmenler onuru hak etmekte ve eşit haklara sahiptirler. Öğretmen ekonomik olarak dibe vurdurulduğu gibi meslek haysiyeti olarak da dibe vurdurulup okuldaki fazlalık, gereksiz elemanlar durumuna düşürülmüştür. Buna kimsenin hakkı yoktur.
SONUÇ:
Resim, Müzik, Beden Eğitimi Dersleri programa ayrı ayrı zorunlu ders olarak konulmalıdır. Ayrıca bu dersler öğrencinin tüm öğrenim hayatı boyunca haftada en az iki saat zorunlu olarak verilmelidir. Sanat eğitimi için uygulama; disiplin(alan) temelli sanat eğitimi programı hazırlanarak, içeriği de sanat tarihi, estetik, eleştiri ve sanatsal uygulamalarla zenginleştirilerek çağdaş bir eğitim modeli oluşturulmalıdır...