Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılının Nisan ayında inşasına başlanan ve 50-55 milyon dolarlık yatırımla tamamlanan, Cumhuriyet tarihinin en büyük müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak kabul edilen Tunus'taki Bardo Müzesi'nin bu unvanını da elinden aldı.
Güzelbey, “Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gaziantep birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi İpek Yolunun da buradan geçmiş olması ilin önemini ve canlılığını devamlı olarak korumasını sağlamıştır. Gaziantep 5 bin yıldan eski tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent olarak bu medeniyetlerin izlerini taşıyor. Biz Gaziantep'i bir turizm ve kültür şehri yapmak ve Gaziantep'in turistik potansiyelini arttırmak için çalışıyoruz. Kültür ve turizm şehri olmak için de geçmişimize sahip çıkmalıyız.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ilimiz hanları, hamamları, farklı dinlere ev sahipliği yapmış ibadethaneleri ve dünyaca ünlü zengin mutfağı ile yerli yabancı birçok ziyaretçi için çekim merkezi konumundadır. Bütün bu zenginliklerin en çarpıcı örneklerinden birini de Zeugma Mozaikleri oluşturmaktadır. Kültür Bakanlığına devrini gerçekleştirdiğimiz ve Cumhuriyet tarihinin en büyük müzesi olma özelliği de bulunan yeni Zeugma Mozaik ve Arkeoloji Müzesi, turizm alanında yalnızca Gaziantep’in değil, Türkiye’nin de potansiyelini değiştirebilecek bir boyutta olacak” dedi.
Dünya Standartlarında Bir Müze
‘Gaziantep, geçmişine sahip çıkarak sahip olduğu bu zenginliği sergileyeceği muhteşem bir müze yapmış oldu’ diyen Güzelbey, “Cumhuriyet tarihinin en büyük müzesini kentimizin, ülkemizin ve insanlığın hizmetine sunduk. Müzede, Nizip ilçesinde Fırat Irmağı kıyısında yer alan Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılarak, şu ana kadar restorasyon ve konservasyonu tamamlanan yaklaşık bin 700 metrekarelik mozaik, ziyaretçilerin izlenimine sunuluyor. 30 bin metrekarelik kapalı alanda kurulan müzede, 3 kattan oluşan yaklaşık 7 bin 75 metrekarelik sergi salonları bulunuyor. Bu yapılardan Zeugma Mozaik Müzesi 8 bin 853m2, Arkeoloji Müzesi 3 bin 798 m2, Sergi ve Konferans Merkezi 6 bin 629 m2'dir.
'Yılda 5 Milyon Turist Hedefliyoruz'
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ‘Eskiden bir rakı fabrikası olan ve fabrika kapandıktan sonra tinercilerin meskeni haline gelen bir binanın bugün kültüre hizmet eden muhteşem bir esere dönüştüğünü. Sonuçta Gaziantep ve Türkiye muhteşem bir eser kazandı’ diyerek; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a katkılarından dolayı teşekkür etti.
Dünyanın incisi konumunda olan Zeugma Antik Kenti ve mozaiklerin Gaziantep'in tanıtımına en büyük katkıyı yapacağı düşündüğünü söyleyen Güzelbey: 'Hedefimiz Gaziantep'e 1 milyon ziyaretçiydi, müzeyi açtıktan sonra senede 5 milyona çıkardık. Bu kentte en az 50 bin kişiye yeni istihdam demektir. Sanayi kenti Gaziantep son 7-8 yılda kültür ve turizmde de büyük atak yaptı, bir cazibe merkezi oldu. Bunun son noktası da açılışı yapılacak olan Zeugma Mozaik Müzesi olacak' dedi.
Çalınan Eserler Asıl Sahibine Teslim Edilsin
En ünlü mozaiklerden birisinin de 'Dionysos'un Düğünü' sahnesi olduğunu, 1997 yılında korunmak için kazı alanında demir kafes içine alındığını, ancak hırsızların tünel kazarak mozaiğin düğün sahnesini çaldığını belirten Güzelbey, 'Kalan kısmını müzede sergiliyoruz. Boş olan yere görüntüsünü yansıtıyoruz. Ziyaret edenlere, 'bunun bir kısım çalındı, her neredeyse sahibi getirsin asıl sahibine teslim etsin' diye bir mesaj vermeye çalışıyoruz' dedi.