Gönderen Konu: SİYAH -BEYAZ FİLM  (Okunma sayısı 4067 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ilker

  • İlker ÖZTÜRK
  • Administrator
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 8.584
  • Karizma Puanı: 1877
    • GorselSanatlar.NET
SİYAH -BEYAZ FİLM
« : 26 Kasım 2007, 21:47:13 »

SİYAH -BEYAZ FİLM

Renkli filmlerin yaygınlaşması, günümüzden sadece 45 yıl öncesine dayanır. Yine de geçen bu kısa süre içinde siyah-beyaz fotoğraf giderek günlük hayattan uzaklaşmış ve günümüzde sadece bir "sanat dalı" konumuna gelmiştir. Siyah-beyazın sağladığı yalınlık, güç ve ton çeşitliliği, fotoğrafçılığın her alanında kullanılabilir.
Piyasada bulunması zor bir film olan Agfa Dİa Direct dışında, bütün siyah-beyaz filmler, sonuçta kart baskısı için kullanılan negatifleri oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Işık kaynağının renk ısısı, renkli filmlerin aksine siyah-beyaz filmlerle elde edilen görüntüleri etkilemez.

Hız ve gren (nokta) ilişkisi

Siyah-beyaz filmler arasında hızlı filmler yavaş filmlere göre çok daha fazla" grenli" bir görüntü verir. Bunun sebebi, filmlerdeki kimyasal bileşimlerin farklılığıdır. Hızlı filmlerin ışığa duyarlı emülsiyon tabakasında kullanılan gümüş tuzcukları yavaş filmlere oranla daha büyük topaklar halindedir. Aşırı büyütülmüş fotoğraflarda, bu topaklar netliği engelleyebilecek grenli bir doku olarak görünür. Bu doku çok belirginse, ayrıntıları keskin olmayan, düşük kontrastlı bir görüntüye yol açar.


Yavaş ve hızlı film. Bu portrede (üstte, solda) aydınlık ortam, yavaş film kullanımını mümkün kılmıştır. Sonuçta elde edilen ince-grenli görüntüdeki detay zenginliği özellikle cilt dokusunda, çok belirgindir.
Gerçeküstü etkiler. Bu resim (sağda) kızılötesi (IR) siyah-beyaz film kullanılarak çekilmiştir. Bitki örtüsünün tonu soluk görünmektedir ve genel etki çarpıcıdır.

  Yavaş film



Düşük ışık seviyesi (üstte, sağda) duygusal bir atmosferi yansıtan bu portrenin çekilmesi için hızlı film kullanılmasını gerektirmiştir. Kontrastlar yumuşamış ve resmin grenleri belirginleşmiştir.
Bu gruba giren filmler yaklaşık olarak ISO 64 ile ISO 100 arasındadır. Bu tür filmler az ışıkta çalışmak için uygun olmasa da daha aydınlık ortamlarda kullanıldığında verdiği olağanüstü ince grenli sonuç. detay ve kontrast açısından çok iyidir. Yavaş filmler. doğa. manzara fotoğrafları ve portreler için uygundur.

Orta hızlı filmler
ISO numaraları 125 ile 400 arasında değişen orta hızlı filmler en çok kullanılan. genel amaçlı. siyah-beyaz emülsiyonlu filmlerdir. Daha hızlı olmalarının verdiği avantaj. görüntüdeki grenlerin artması sorununu fazlasıyla telafi eder. Bu filmlere uygun konular da. yavaş filmlere uygun olan konuların benzeridir.

Hızlı filmler
Hızlı filmler ISO 400 ile ISO 3200 arasındadır. Bu grubun üst sınırındaki filmler karta basıldığı zaman oldukça belirgin bir gren oluşur. Konu dikkatle seçilirse. bu tür bir etki. görüntünün vurgusunu artırabilir. Bu filmler. az ışıkta çalışırken, özellikle de hareketi dondurmak üzere hızlı bir enstantaneyle kullanırken  idealdir.

Siyah-beyaz film seçenekleri: Daha fazla kullanılan markaları kapsayan bu tablodaki bütün filmler
negatif/pozitiftir (yani, pozitif fotoğraf basmak için negatif görüntü tespit ederler). Hepsi de evde kuracağınız karanlık oda koşullarında banyo yapılmaya uygundur. Koşullar gerektirdiği takdirde, filmlerin çoğunu belirtilen hızlarından bir ya da iki durak daha hızlıymış gibi pozlandırabilirsiniz. Bu durumda, filmin banyo süresinde bir ayarlama yapmak gerekecek (filmin 'hızlı banyosu' olarak bilinir) ve görüntü kalitesinde biraz bozulma olacaktır. Filmin farklı kareleri için farklı banyo süresi uygulamak imkansız olduğu için, bu işlemi yaptığınız filmlerde tüm kareler aynı film hızına göre pozlandırılmalıdır.

   
ÇOK KULLANILAN SİYAH BEYAZ FİLMLERDEN BAZILARI

Marka   Marka adı                        ıso
Kodak   Technical Pan            25
Kodak   Panatomic-X            32
Kodak   T-Max 100 Pro           100
Kodak   Plus-X Pan           125
Kodak   RoyalPan                       400
Kodak   T-Max 400 Pro          400
Kodak   Recording film         1000
Kodak   T-MaxP3200         3200
liford   Pan F                        50
liford   FP4                       125
liford   XPI                       400
liford   HP5                       400
Agfa   Agfapan 25 Pro           25
Agfa   Agfapan 100 Pro          100
Agfa   Agfapan 400 Pro          400
Fuiji   Neopan 400 Pro          400
Polaroid   PolaPan CT Instant          125
Nominaldeğer      

Selçuk Üniversitesi - Seramik - 1998
Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Resim İş - 2004
Düzce Yunus Emre Ortaokulu


Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.

Çevrimdışı @ksibey

  • Recep KILIÇ
  • Onursal
  • Uzman
  • *
  • İleti: 1.746
  • Karizma Puanı: 1106
  • Recep KILIÇ/OMÜ Resim-İş Öğrt.Grafik Tas. ASD'03
SİYAH -BEYAZ FİLM
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2007, 21:49:08 »
Teşekkürler İlker hocam
@ksibey

Elf26

  • Ziyaretçi
SİYAH -BEYAZ FİLM
« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2007, 21:57:53 »
teşekkürler İlker öğretmenim