Gönderen Konu: ÜLKENİN SANAT EĞİTİMİ TIRPANLANIYOR:SANAT EĞİTİMİ İÇİN BİRLİK ZAMANIDIR  (Okunma sayısı 5750 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı -rodin-

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 113
  • Karizma Puanı: 24

HERKESE  MERHABA!
DURUMU ÖZETLEMEYE ÇALIŞTIM: BİRŞEY YAPMALI!
KAMUOYU OLUŞTURMAK İÇİN DESTEK ÇIKILMASINI BEKLİYORUZ.
     321s*ESTETİK BEĞENİSİ OLAN TOPLUM, SANATA VE SANAT EĞİTİMİNE DUYARLI YAKLAŞIM SERGİLEYENLERİN KATILIMIYLA OLUŞTURULACAKTIR*


‘’Bugün dünyaya model ihraç edebilecek bir eğitim programımız var.’’diyor:
                                                                                    Prof. Dr. Yüksel Özden
                                                                      TBMM Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü
                                                                                    AKP Muğla Milletvekili
BU YAZI; SANAT EĞİTİMİ  VEREN BÖLÜM VE HOCALARI , BÖLÜME GİRMEK İSTEYEN, BÖLÜMDE OKUYAN, BÖLÜMDEN MEZUN OLAN, ÖĞRETMENLİK YAPAN, EĞİTİM KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİ VE VELİLERİNİ  KISACA HERKESİ İLGİLENDİRMEKTEDİR.
 
ÜLKENİN SANAT EĞİTİMİ TIRPANLANIYOR:
BÜTÜN BUNLAR OLURKEN BÖLÜMLER AÇILIYOR,RESİM ÖĞRETMENİ ADAYLARI MEZUN OLUYOR VE ATANMAYI BEKLİYOR,İHTİYAÇ YOK DENİLİP UMUT TACİRLİĞİ YAPILIYOR.

11/09/2009 Tarihli  dünyaya model olarak ihraç edebilecek program:
Ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgeleri 11.09.2009 tarih ve 151 sayı ile yeniden düzenlenmiştir. Ortaöğretim Kurumlarında Uygulanacak Resim/ Müzik/ Beden Eğitimi ortak dersler arasına alınmıştır.Bu derslerin uygulamasına yönelik ciddi sorunlar yaşanmaktadır.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNDE YER ALAN DERSLERİN UYGULANIŞINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR kısmında;
    •‘‘Öğrenciler ilgi, istekleri ve okulun imkanları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birini seçer. Aynı dersi 4 yıl boyunca okur’’ denilmektedir.Bu cümleden bizler branş öğretmenleri olarak şunu anlamaktayız; Öğrenciler ilgi, istekleri ve okulun imkanları doğrultusunda Resim/ Müzik/ Beden Eğitimi derslerinden birini seçer yani sınıf aynı ders saatinde üçe bölünerek uygulama yapılır. Adana’da, Denizli’de,Uşak’ta Eskişehir’de ve daha birçok ilde milli eğitim müdürlüklerinde yapılan okul müdürleri toplantılarında alınan  karar gereği okutulacak dersler 9. ve 12.sınıflarda beden eğitimi,10. sınıflarda resim,11. sınıflarda da müzik dersi olarak belirlenmiştir.Sonraki toplantıda, seçim yapan öğrenciler belli bir sınıfta birleştirilsin, bir sonraki toplantıda öğrenci sayısı 12 olsun gibi kararlar alınmıştır.Daha ne kadar deneme  yapacaklar.Buna rağmen okulların uygulama farklılığı ne zaman bitecek ve bizler derslerimize gireceğiz.Bazı okullarda alınan kararların öncesinde ve sonrasında sözüm ona ders seçimi yaptırılmıştır:çıkan sonuç beden eğitimi ağırlıklıdır. Benzer sorunlar diğer illerde de yaşanmaktadır.Ders seçiminde ne öğrenci ne de öğretmen görüşü alınmıştır. Hatta çalıştığım okulda (bakanlık seçme sınavıyla atanmış olup kadroluyum) okul idaresi tamamen beden eğitimi dersini seçip bana da hocam sana okulumuzda ders yok demişlerdir.Bakanlık bünyesinde alınan kurul kararları (yanlış kararları bile yanlış uyguluyorlar işin içinden çıkamıyorlar)okul idarelerince keyfi uygulamalara dönüştürülmektedir. Dolayısıyla bizler yanlış uygulamalarla norm kadro fazlası durumuna düşürülmekteyiz. Bizler bu okulların sınavına-mülakatına norm kadro fazlası olmak için mi girip kazandık veya atamaları yapılan arkadaşlar, idarecilerin keyfi uygulamaları için mi bu okulları tercih ettiler.
 Bütün öğrencilerin ilgi ve isteklerinin tek bir alan yönünde olacağı nasıl düşünülebilir. Bu dayatmanın çağdaş eğitimle ve son zamanlarda tanıtımı yapılan öğrenci merkezli yapılandırmacı eğitim yaklaşımıyla ilgisini kurmak mümkün değildir.Yani birini seçmeye zorlayarak bütün öğrencileri o alana mahkum etmek yanlıştır dolayısıyla diğer alanlardan da öğrenciyi mahrum etmiş olursunuz. Bir insanı sanattan ve eğitiminden yoksun bırakmanın bedeli hem günümüzde hem de  gelecekte  kendini  acımasızca gösterecektir.  Bu cezayı bu kuşaklara verme hatasından bir an önce dönülmelidir. Uygulama,
‘‘Resim, Müzik ve Beden Eğitimi dersleri haftada en az iki saat olarak zorunlu dersler arasına alınmalıdır’’ şeklinde düzeltilmelidir.Çünkü içeriği ve kazanımları bakımından farklı derslerdir.  Öğrenci merkezli yapılandırmacı yaklaşıma  uygun bir sanat eğitimi anlayışıyla eğitim-öğretim bir sonraki aşamada (geleceğe yönelik olarak) bireyi merkeze alıp hayata hazırlayıcı rol üstlenmiş  olacaktır.ÖSS’ye yönelik çalışmalarda başarı yozlaştırılmamalıdır. Öğrencinin başarıya ulaşırken mola yerleri olmalıdır.Bunun da yolu Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden geçer.Bu dersler haftada en az iki saat olmalıdır ki öğrencilerin ruh ve beden sağlığı bozulmasın. Eğitim modeli ihraç eden uygar toplumlarda sanat eğitimi ilköğretim ve ortaöğretim programlarında haftalık 3-6 saat olarak verilmektedir.
     Milli Eğitim Müdürlüklerinde, derslerin uygulama esaslarına yönelik branşlar bazında komisyonlar oluşturulmalıdır(Hatta programlar hazırlanırken bakanlık bünyesinde de komisyonlar olmalıdır) Branşlardaki uygulamaya yönelik kararlar müdürler tarafından verilmektedir. Bir alanın uygulamasına yönelik kararları müdürler verecekse branş öğretmenlerine ihtiyaç olmadığı anlayışı ortaya çıkmaktadır. Yanlışlarda tam da bu noktada başlamaktadır:Alanın eğitimini almış olana–işin uzmanına sorulsa yanlışlardan dönülmüş olunur .Bir an önce bu yönteme başvurulur da yanlıştan dönülür.
       Beden eğitimiyle resim ve müzik dersleri yarıştırılıyor.Seçim elbetteki beden eğitiminden yana kullanılacaktır.Bizlere ders çıkarılmayacaktır.Dersimiz olmazsa ne yapmamız gerekmektedir.Bu karar  önümüzdeki dört yıl için alınacak ve sonraki yılları da kapsayacak.Yani bu şu demek mi oluyor;sizlere ders vermeden emekli olacaksınız ve sonrasında da resim öğretmeni ataması yapmayacağız.   
       Beden eğitiminin, sanat kültürü-görsel zekayı geliştirmeye ve müzik beğenisi oluşturmaya yönelik sanatla ilgili derslerle kıyaslanmasını eğitimci olarak doğru bulmamaktayım.Bu, tercih durumunu oluşturamayan  öğrenci, doğrudan (nasıl olsa bahçede top koşturacağım diyerek) beden eğitimi dersini seçecektir.Bu tür seçimler ya okul idaresi tarafından ya da el altın alicengiz oyunlarıyla yapılmaktadır.Yani öğrenciye öğrenim hayatının dört yılını kapsayacak alicengiz oyunu oynanarak seçim yapılmaktadır.Ne kadar yazık ki yaşadığı coğrafyayı  hangi uygarlık zenginleştirmiş bunu bilmeyen öğrenciden seçim beklemekteyiz. Bu seçimi daha da yapamasın diye,biz onların yerine seçeriz düşüncesinden hareket edilmektedir.
        Bizler, sanat tarihi, estetik, eleştiri ve uygulamaya yönelik disiplin(alan) temelli sanat eğitimi programı beklerken dayatılan programla öğrencinin hayatından sanat eğitimi tamamen çıkarılma noktasına getirilmiştir.Bireyin hayatından sanat ve sanat eğitimi çıkarılırsa estetik beğenisi olmayan bir toplum yetişir.Ve sonrasını aklım almıyor….
        Dünyaya model olarak ihraç edecekleri ‘‘Sanat Eğitimi’’anlayışları bu olsa gerek.
    ‘‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir’’ Bu zihniyet sadece eğitim adına daha neleri koparacak :Bekleyip Görmeyelim…
    HABERLERİNİZİ BEKLİYORUM.RESİM VE MÜZİK ÖĞRETMENİ  ARKADAŞLARLA HABERLEŞİYORUZ. ÜLKENİN SANAT EĞİTİMİ TIRPANLANIYOR:BÜTÜN BUNLAR OLURKEN BÖLÜMLER AÇILIYOR,RESİM ÖĞRETMENİ ADAYLARI MEZUN OLUYOR VE ATANMAYI BEKLİYOR,İHTİYAÇ YOK DENİLİP UMUT TACİRLİĞİ YAPILIYOR.
HER İLDE SIKINTI VAR.KONUYU SENDİKALAR HUKUKSAL BOYUTA TAŞIMA HAZIRLIĞINDALAR.
 DERS ÇİZELGELERİ: Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri ve Açıklamalarına ulaşmak için meb- ttkb sayfasına bakınız.

Çevrimdışı nurnur66

  • Üye
  • *
  • İleti: 37
  • Karizma Puanı: 7
HOCAM, SORUN OKUL MÜDÜRLERİNİN YANLIŞ ALGILAMASINDAN KAYNAKLANIYOR GİBİ...BEN DE SİZİN GİBİ ALGILAMAŞTIM.YANİ;ÜÇ DERS ORTAK DERS OLUP İSTEYEN ÖĞRENCİ BU DERSLERDEN BİRİNİ SEÇER YANİ BİR OKULDA BU ÜÇ DERSE DE YER VERİLİR...yazınıza tamamen katılıyorum.Bakanlık bu konuda gerekli açıklamayı yapmalı...okul müdürlerinin keyfi uygulamasına kalırsa bu ders yandim gülüm keten helva!!!

Çevrimdışı NURRR

  • NUR
  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 184
  • Karizma Puanı: 71
  • ''What goes around comes around.''
Türkiye de torpilin adam kayırmanın sonu hiçbir zaman gelmedi.örneklerine bakınız geçmişteki gibi.bakanlıkta birşeyler için açık kapı bırakıyorsa buda birçeşit danışıklı dövüştür diyorum ben.hiçbirşeyi bilinçsiz yapmaz başımızdakiler.bunuda bilinçli bir şekilde bıtaktılar bence kişilerin insiyatifine.çünkü başımızdakilerin sanata bakış açısı okadar dar ki birkaç örnek olay anlatsak şurda oturup ağlarız hepimiz. ben bu gidişattan rahatsızlık duyan çok az kişi görüyorum çevremde.bukadar cılız bir şekilde olmamalı. bu dersin bu hale getirilmesi,insanların hayatlarıyla bukadar pervasızca oynanması karşısında çıkacak daha güçlü bir ses olmalı bence......

Çevrimdışı bülent iris

  • Yeni Üye
  • İleti: 3
  • Karizma Puanı: 4
Toplumsal farkındalığın eksikliği ve programın acizliği konusuna kesinlikle katılıyorum.
Fakat bir sanat eğitimcisi olarak sanat eğitimini bir "mola yeri" olarak görmenizi ve "dersleri yarıştırırsak beden eğitimi kazanır" düşüncenizi nereden tutacağımı çıkaramıyorum. Affınıza sığınarak...

Çevrimdışı tülay

  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 287
  • Karizma Puanı: 23
Aslında hepimiz haklıyız ama yerleşen bu kalıplaşmış zihniyetin kırılması ve yenilenmesi gerekiyor.ve bu yazdıklarınıza sayfalarca sorun ekleyebiliriz. umarım duygulu ve ilgili arkadaşlar bizlere destek olur.her öğretmen daha ilgili daha bilgili ve duyarlı olsa ve sonuna kadar sahip çıksa dersimize ve gerekliliğine belki biraz daha düzelir bu durum. biraz özveri arkadaşlar. Rodin hocam konuya parmak bastığınız için tesekkürler

Çevrimdışı yoldaş

  • Yönetim K.Ü
  • Üstad
  • *
  • İleti: 14.457
  • Karizma Puanı: 4092
  • görsel tasarım uzmanı
değinilen konu güzel ve branşımız için maalesef acı . bakalım bu sistem devammı eder  520a  yoksa bir yerde yorulurda  bizim için bazı şeyler gün ışığınamı çıkar.  sistemin köklü değişimlere ihtiyacı var ::ressam::