DAVRAN ERDAYI SANAT SERGİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Funda Kılıçer, 2004
1.Hangi parça ve ya eser en iyi biçimde işlenmiş ve ya çalışılmıştır? *Cennet isimli eser bence en iyi işlenmiş eser.üç boyutlu olması, ebatları onu daha etkileyici dikkat çekici bir duruma getirmiş.Eserde fiberglas ile şekillendirme yapılmış ve bulut olarak pamuklar, yerde de mavi bir kumaş serilerek gökyüzü tasvir edilmiş.Üstünde yürüyen ve elmadan ve sürekli sergide bir kadın ve erkek figürünü gözlemlediğimiz için bunun Adem olduğunu düşündüğümüz adam üstünde elma ağacına doğru yürüyor.buraya gökyüzünden bulutların arasından çıkan bir merdivenden çıkarak ulaşmış .Yormuyor, karmaşadan uzak.Sergi boyunca gezilip görülen resimler birden bire karşımıza böylesine canlı bir üç boyutla çıkınca bu geçiş ilginç geliyor.Tüm sergiyi gezdikten sonra bu esere bakmak bana etkileyici geldi.
2.En çarpıcı eser hangisidir? *“ Cehennem “ adını taşıyan eser bana en çarpıcı esermiş gibi geldi.Üç boyutlu olan bu eserde dev bir elmayı ortadan ikiye ayırmaya çalışan bir orak var.Elma gene fiberglastan yapılmış ve dikkat edecek kadar büyük.Bence asıl dikkat çeken elmanın boyutundan çok, o canlı kırmızı rengi.
3.En kavramsal olan ya da sizi en fazla düşündüren eser hangisidir? Neden? *“ Cennet” isimli eser.Bir tepenin başında tek başına duran bir erkek.diğer insanlar aşağıda.Törensel bir hava var.Tepenini başındaki erkek tek başına , kadın figürü bu resimde yok.Yanın da bir ağaç var ve her resimde ve her resimde bulunan elma bu resimde de var.adam bir bekleyiş içinde.Önünde bir uçurum karşısında ise çok yüksek dağlar mevcut.Adam tepeden aşağıdaki insanların törenselliğini izliyor pozisyonunda ve çok yalnız.Bana bir çok şeyi aynı anda düşündürebilen , bir çok soru işareti oluşturan ve hakkında bir çok hikaye düşünebileceğim bu eserin en zekice yapılmış eser olduğunu düşünüyorum.
4. En zekice düşünülmüş olan eser hangisidir? *“ Şahit” isimli eser de gene üç boyutlu metalden yapılmış bir heykel.Ancak metallerin birleştirimi sanki kalabalık bir insan topluluğu izlenimini çok iyi verilmiş.
Bu insan topluluğunun ağ gibi ördüğü bir çeşit kafesin tam ortasında ise bu kadar kalabalığa rağmen tam ortaya yerleştirilmiş. İki küçük figür var.Serginin genel yapısına bakınca bu kalabalığın çekirdeğinde hepsinden uzak kalmayı başarmış bu ikilinin aslında insanlığın başlangıcı olan Adem ve Havva’yı tasvie ettiğini düşünüyorum.
5. En iç karartıcı olan eser hangisidir? *“ Cennet “ isimli eserin en iç karartıcı eser olduğunu düşünüyorum.Tüm resim ve heykeller son derece sade bir yol izlerken bu resim son derece karışık.Hem renk olarak hem, hem konu olarak yalınlıktan çok uzak.Cennet isimli eser bir çok eserden biri ama insanı en fazla rahatsız eden,hatta beklenen cennet kavramından son derece uzak olduğunu düşündüğüm bir resim.
6. Serginin (koleksiyonun ) en iyisi hangisidir? *“ Cennet” isimli bu resim serginin en iyi çalışması bence.Bu resim renklerin yalınlığı ile son derece çarpıcı bir görünümde Yeşillerin üstüne gelen kırmızılar, keskin kontur çizgileri arkada bulunan sarılar ile bağdaştırılmış korkusuz renkler nedeni ile bana en çekici gelen resim.
Şimdi kendi sorularınızı oluşturunuz. 7. Bu eserlerden hangisini sürekli evinizde görmek isterdiniz?
8. Sizin cennet anlayışınıza bu resimlerden en iyi cevap veren hangisidir?
DAVRAN ERDAYI İLE SÖYLEŞİMİZ:
1.Sizce resimleriniz arasında hangisi en zekice yapılmış olanıdır?
DAVRAN ERDAYI: Sanat zekadan çok duygularla yapılır.En zekice olanı denilemez.Ama bazı resimlerime yeni bir teknik uyguladığım için en zekice olanı diyebiliriz.( Bu resimler polyester çıkartma tekniği ile yapılmış.Üstlerinde ayrıca boya yok.)
2.O zaman en yoğun duygular hangisinde var diyelim?
DAVRAN ERDAYI: En yoğun duygular hepsinde var diyebilirim.
3.Heykeller ve resimler bir arada çok hoş bir görünümde. Serginin dizaynını neye göre yaptınız?
DAVRAN ERDAYI: İnsanları ilk girişte şok etmemek için uğraştım.Bu yüzden sıradan olan gözün alışkın olduğu heykelleri ilk girişe koydum.İlerledikçe daha farklı heykellere ulaştılar.Ama o sırada alışmış oluyorlar.Tabii bir de herkese hitabedebilme kaygısı var.
4.Kırmızı rengi çok fazla kullanmışsınız.Sizin için özel bir renk diyebilir miyiz?
DAVRAN ERDAYI: Kesinlikle.Kırmızı rengi çok seviyorum.Ayrıca siyah ve beyazla iyi uyum sağladığını düşündüğüm için bu üç rengi çok fazla bir arada tercih ediyorum.
5.Bu eserlerden en kavramsal olan sizce hangisidir?
DAVRAN ERDAYI:Kavramsal bir anlam yüklemeye çalışmadım. Ama “ Cennet “ isimli eserime kavramsal diyebiliriz.Cennet kavramına en yakın o bence.
6.Bu kürelerin, şekillerin bir anlamı olmalı?
DAVRAN ERDAYI: Öğrenciliğimden beri küreyi çok kullanıyorum. Figürler illaki kavramsal amaçlı değil.Tuvali doldurmak daha önemli.Bazı şekiller sadece dikkat çekmek amaçlı.
7-Sizce en çarpıcı resimler hangileri?
8-Burada konu olarak hep cennet alınmış.Bu erkek ve kadın figürü Adem ve havva'yı mı temsil ediyor?
DAVRAN ERDAYI: Oradaki erkek figürü benim.Her resmin içine mutlaka kendimi koyuyorum.Kendi penceremden bakıyorum.
Funda Kılıçer, 2004