Gönderen Konu: 2000 Sene Sonrası Arkeolojisi için, Mücevher Değerinde Eserler Olamaz mı?A.Nuray  (Okunma sayısı 2722 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı hy3477

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
  • Karizma Puanı: 5

PROJE 15

ARKEOLOJİ İLE SANAT İLİŞKİSİ 


GELECEĞİN ARKEOLOJİ’SİNE YENİ BİR IŞIK

Bugünkü sanat yarının arkeoloji’sine direkt olarak malzeme olacaktır.
2000 sene evvel sanat uğraşları sergileyen toplumlar ve bu toplumlarda sanata gönül vermiş insanların yarattığı eserler (heykel-seramik) bugünün arkeolojisinin, vazgeçilmez hazineleri olmuştur.
Öyle ise bugünün sanatçıları 2000 sene sonrası arkeolojisi için, mücevher değerinde eserler olamaz mı?
Bu konu ile ilgili naçizane yeni bir önerim olacak:
Günümüzün arkeoloji uzmanları (özellikle Çağdaş Sanat Eğitimi’ne önem verenler ) günümüzün ve geçmiş yakın tarihimizin, üstat sanatçılarını eserleri ile birlikte kayıt altına almaya başlayalım. 2000 sene sonra aynı meslek ile uğraşan, torunlarımız olacak arkeoloji uzmanlarının ellerine hazır bir doküman bırakalım. Hepimizin bildiği gibi: Geçmiş tarihlerde, bilinmeyen medeniyetlerde kazılar neticesinde, ortaya çıkan sanat eserlerini kimler tarafından, hangi medeniyetler tarafından yapıldığını tam olarak tahmin edemediğimiz için, birçok uzun araştırmalar sonucunda yoğun bir çaba sarf etmiyoruz.
Gelecek olan nesil çağımızın sanatını, sanatçılarını, kayıt altına alarak: “ GELECEĞİN ARKEOLOJİ’Sİ “ adı altında arşivlememizin ne sakıncası olabilir?
Tabii ki arkeoloji’nin anlamının ne olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Kazılar sonucu medeniyetleri keşfeden bu uzman kadronun kıymetini tüm dünya takdir ediyor. Ancak gelecek olan nesillerde arkeoloji’nin görevi; daha işlevsel hale getirilmesini sağlamak amacı ile böyle geniş kapsamlı bir projeyi başlatmak, acaba; hangi milletin topluluğuna nasip olacak? Arkeoloji ile ilgilenen hangi kurum ve kuruluş bu fikrin altına imza atacak?
İşte biz (Kuantum Düşünce Grubu elemanları olarak )bu fikrin altına imza attık, sizler kullanın diye.
Saygılarımla…
Araştırmacı-Sanat Eleştirmeni AHMET NURAY www.ahmetnuray.com
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2008, 17:20:15 Gönderen: h7byzkp »