DOKÜMAN MERKEZİ > Görsel Sanatlar 9. 10. 11. 12. Sınıf Dokümanları

SANAT TARİHİ SORU BANKASI

<< < (2/7) > >>

•« Mа√i »•:


S1- Çini nedir?  Tanımını  yazınız.
C1-  Mimaride yüzey kaplaması olarak kullanılan , fırınlanmış çeşitli motif ve renkteki sırlı pişmiş toprak malzemeye çini denir.

S2- Çini yapımında kullanılan  “sır”  maddesinin tanımını yazınız.
C2-Pişmiş toprak ,eşya ve yapı malzemesi üzerine sürülerek fırınlanan saydam bir katmanla örterek su ve benzeri sıvılardan etkilenmesini sağlayan koruyucu malzemedir.

S3- Seramik nedir? Tanımını yazınız.
C3-Çinin sırlı veya sırsız kap-kaçak olarak yapılanlarına seramik denir.

S4-Çinin hazırlanmasının safhalarını yazınız.
1-Kil yabancı maddelerden temizlenir, havuzda su ile çamur haline getirilir.
2-İkinci bir havuza aktarılır, birkaç gün bekletilir.
3-İşlenecek hale gelen çini hamuru, kalıp atölyelerinde şekillendirilip kurutulur.
4-Kuruyan hamur belli ısılarda fırında pişirilir , kademeli soğutularak fırından alınır
5-Çini hazırlanan desene göre boyanır , üzeri sırlanır ve tekrar fırınlanır.

S5-Çini teknikleri nelerdir ? yazınız.
C5-Sır altı tekniği, sır üstü tekniği, minai tekniği , lüster tekniği , çini mozaik tekniği, sırlı tuğla tekniği, kabartma tekniği.

S6-Sır altı tekniği nedir? Yazınız.
C6-Desenli çininin sırlanıp fırınlanmasıdır. Böylece saydamlaşan sırrın altında desen oluşur. Bazı renkler sır altında etkili görülür, mavi , mor, siyah.

S7-Sır üstü tekniği nedir? Yazınız.
C7-Desenin , çini önce sırlanıp fırınlandıktan sonra yapılmasıdır. Çini , desen  çizildikten sonra tekrar fırınlanır. Bu işlem ile boyaların sırrın altına geçişi sağlanır.

S8- Minai tekniği nedir? Yazınız.
C8-İran da yaygındır. Anadolu da Konya da görülür. Sır altı ve sır üstü teknikleri bir arada kullanılır. Sır altında, mavi, firuze ve yeşil. Sır üstünde beyaz, kahverengi ,siyah ve kırmızı renkler kullanılır.

S9- Lüster tekniği nedir? Açıklayınız.
C9-Çiniye madeni bir parlaklık verebilmek için , sırrın üzerine içinde metal oksitleri olan boyalar sürülerek fırınlanır. Daha çok Abbasi sanatında görülür. Sarı ve kahverengi renk tonları kullanılır.

S10-Çini mozaik tekniği nedir? Yazınız.
C11-Anadolu Selçuklu yapılarında , mihrap, duvar ve kubbelerde kullanılmış ve geliştirilmiştir. Tek renkte sıralanmış çini parçaları istenilen şekle göre kesilerek dekarasyon oluşturacak şeklinde harç içine yerleştirilir.

S11-Kabartma tekniği nedir? Yazınız.
C11- Selçuklu ve Beylikler devri kitabelerinde kullanılır. Yumuşak çini üzerine şekiller kabartma oluşturacak biçimde kalıpla basılır çevresi oyularak desen açığa çıkarılır. Sırlanıp fırınlanır.

S12- Kitabe nedir ? yazınız.
C12- Bir yapının tarihini ve yaptıranı belli etmek amacı ile yapı üzerine yerleştirilen metin .
             
S13-Büyük Selçuklu çini sanatı özellikleri nelerdir ? yazınız.
C13-Tek renk fruze çiniler kullanılmıştır. Kümbetlerde , tuğla mozaik, sırlı tuğla  ve çini süslemeler yer alır. Aynı zamanda üzerilerinde yazı ve geometrik desenler görülür.

S14- Anadolu Selçuklu çini sanatı özellikleri  nelerdir ? yazınız.
C14- Sır altı ve sır üstü iki teknik çoğunlukla kullanılmıştır. İç mekanlarda çini teknikleri kullanılırken , minare ve dış cephelerde  sırlı tuğlayı tercih etmişlerdir. İslam sanatına çini mozaik mihrap süslemelerini getirmişlerdir.

S15- Osmanlı çini sanatı özelliklerini yazınız.
C15- Osmanlılar da çini kaplamalar sadece duvar ve mihraplarda görülür. Geometrik pano içine yerleştirilen bitkisel motifler , yazılar ve hayvan figürleri süslemenin ana karakterini oluştururlar. Osmanlı çinilerinde fruze , sarı , lacivert beyaz, yeşil kahverengi, kırmızı en çok kullanılan renklerdir.

S16- Osmanlı çini teknikleri nelerdir ? yazınız.
C16 Tek renkli çiniler, çini mozaik tekniği , renkli sır tekniği , mavi –beyaz çiniler, kırmızı sır altı İznik ve Kütahya çinileri.

S17-Osmanlı  seramik teknikleri nelerdir ? yazınız.
C17- Milet işi çiniler, şam işi çiniler, haliç işi çiniler

S18- Milet işi çinilerin özelliklerini yazınız.
C18-14 ve 15 yy da  İznik te yapılmışlardır. Kırmız hamurlu , sır altı tekniğinde yapılmış ve mavi, mor, fruze, yeşil renklerin kullanıldığı bitkisel ve geometrik motifli örneklerdir.

S19 – Haliç işi çini özelliklerini yazınız.
C19-  15 ve 16 yy da İznik te yapılmışlardır. Sır altında çin etkili çiçek motifleri, sitilize ejder , bitkisel ve hayvan motifleri yer alır. Mavi beyaz renkli porselene benzeyen küçük kaseler şeklindedir.

S20- Şam işi çini özelliklerini yazınız.
C20- 16 YY dan sonra  İznik te yapılmış, çoğunluğu tabak şeklinde olan seramiklerdir. Beyaz zemin üzerine mavi, yeşil , eflatun , turkuaz kullanılır. Çin etkili şakayık, pul , bulut ve çicek motifleri ile süslenmişlerdir.

S21- 17 yy ve sonrası Osmanlı seramik merkezleri  isimlerini yazınız.
C21- İSTANBUL , İZNİK , KÜTAHYA

S22- Halı tezgahı nedir? Hangi bölümlerden oluşur yazınız.
C22- Birbirine  paralel duran  ve kendi eksenleri etrafında dönebilen uzaklıkları  ayarlanabilen köşeli iki ağaç direkten meydana gelir . bunlar üzerine gerilen dikey iplere argaç , düğümleri sıkıştırmak için aralara atılan halı genişliğince uzanan iplere  arış adı verilir

S23-Türk halı düğümleri isimlerini yazınız
C23- SİNE ( İRAN) DÜĞÜMÜ, GÖRDES (TÜRK ) DÜĞÜMÜ

S24- Selçuklu halı  sanatı özelliklerini yazınız.
C24 Selçuklu halılarında desenler çoğunlukla  2 -3 sıra halinde  değişik kalınlıklarda bordürler içine alınmıştır. Zemin rengi kırmızı veya mavidir. Zemin üstünde kahverengi , sarı fruze ,lacivert, krem  ve yeşil renkleri tercih etmişlerdir. Bazı halılarda figür ve motiflerin çevresi beyaz çizgiler ile belirtilmişdir.

S25- Anadolu daki 14 yy  halı özlelliklerini yazınız.
C25- Bu halılara hayvanlı halı grubu adı verilir. Küçük kareler veya altıgenler içinde , tek ve çift başlı kartallar , hayat ağacı ,simetrik kuşlar , ejder motifleri ve geyik motifleri yer alır.

S26- Anadolu da ki 15 yy halı özelliklerini yazınız.
C26- Hayvan figürlü halıların yerini geometrik motifli ve sitilize edilmiş bitki motifleri almıştır. Avrupa da ressamların özellikle alman ressam Holbein  in tablolarında ve tuvallerinde yer aldığı için Holbein Halıları adını almışlardır. Ve dört grupta incelenirler.

S27- Osmanlı halı sanatı genel özellikleri nelerdir ? yazınız.
C27- Stilize hayvan motifleri yerini yıldız ve geometrik desenlere bırakır. Osmanlı halıları yapıldıkları yere göre gruplandırılırlar.


S28- Uşak halıları genel özellikleri nelerdir yazınız.
C28-  Halılarda kırmızı, sarı ve lacivert renkler yoğun olarak kullanılmıştır. Geometrik motifler mavi , siyah ve yeşil renkler ile işlenmiştir. Büyük boyutlu bu halılarda bordürler çicek motifleri ile doldurulmuştur.

S29- Uşak halıları kaç gurupta incelenir , isimlerini yazınız.
C29-Madolyonlu, yıldızlı, kuşlu, ve uşak yaprak halıları olarak dört gurupta incelenir.

S30-Bergama halıları özellikleri nelerdir ? yazınız.
C30- Geometrik ve stilize edilmiş bitkisel motifler kullanılmıştır. Ençok kullanılan renkler koyu kırmızı , mavi , sarı  lacivert  yeşil ve beyazdır.

S31- Saray halıları genel özellikleri nelerdir yazınız.
C31- İran düğümü ile dokunmuş , malzeme olarak ipek iplikler kullanılmıştır. Desen olarak çicek motifleri tercih edilmiştir.

S32- Seccade nedir ? tanımını yazınız, özelliklerini yazınız.
C32  Küçük ölçülü ince dokunmuş halılardır. Büyük çoğunluğu mihrap desenlelidir. Malzeme olarak yün , pamuk ve ipek iplikler kullanılmıştır. Ana renkler  parlak kırmızı ve mavidir. Kula ve Gördes seccadeleri en önemli gurupları oluşturururlar.

S33- Hat nedir? Tanımını yazınız. Kullanıldıkları  yerleri belirtiniz.
C33- Güzel yazı yazma sanatıdır. Kitaplarda , kitabelerde , seramik kaplarda , madeni eşyalarda,  ve mimari öğeler üzerinde yer alır.

S34-Küfi yazı nedir ? tanımını yazınız. Özelliklerini belirtiniz.
C34- Köşeli şekillerin hakim olduğu yazı türüdür. Daha çok dekarasyon amaçlı kullanılmıştır. Köşeli ,örgülü ve çiçekli olmak üzere üç çeşidi bulunur.

S35-Kitabe ve güzel yazılı levhalarda kullanılan yuvarlak karakterli yazılara ….  Adı verilir.( SÜLÜS)

S36- Sülüs yazının dekoratif hale getirilmesine ….. adı verilir. (tevki)

S37- Dini ve bilimsel yazmalarda  kullanılan yuvarlak hatlı yazı çeşidine … adı verilir.(nesih)

S39-Hat sanatında her türlü yazının uzaktan kolayca okunabilecek biçimde iri ve kalın yazılmış  şekline ….adı verilir.(celi)

S40- Osmanlı fermanlarında kullanılan yazı çeşidine…..adı verilir.(divani)

S41- Osmanlı mali kayıtlarında kullanılan yazı çeşidine….adı verilir.(siyakat)

      S42- Osmanlı  hat sanatına ilişkin , bazı kişilerin isimlerini yazınız.
      C42- AMASYALI  YAKUT(13YY), AMASYALI ŞEYH HAMDULLAH(15YY) , ALİ BİN YAHYA(15YY)  , AHMET KARAHİSARİ (16YY), HAFIZ OSMAN(17YY), MUSTAFA RAKIM ve MEHMET ESAT YESARİ(18YY) ,MEHMET CELALETTİN  ve KAZASKER  MUSTAFA BEY (19YY) , KAMİL AKDİK( 20YY)
S43-Minyatür nedir? Tanımını ve özelliklerini yazınız.
C43-El yazması kitaplarda yer alan çok renkli , küçük boyutlu resimlerdir. Anlatımı kolaylaştırır, perspektif  yoktur.

S44- Selçuklu minyatürlerinden bazılarının isimlerini yazınız.
C44- Kitab-tiryak , Ottamata , Kelile ve Dinme, Varka ve Gülşah

S45- Kitab-ı tiryak minyatürünün özelliklerini yazınız.
C45- 1199 Selçuklu minyatürüdür. Selçukluların yaşantısını , tiplerini , kıyafetlerini ve kullandıkları eşyaları konu alır.

S46 –Otamata minyatürünün özelliğini yazınız.
C46- 1205 tarihli EL-CEZİRİ tarafından Diyarbakır da yazılıp resmedilmiştir. Selçuklu minyatürü olup konusu itibari ile su saatleri, robotlar , tulumba , kan ölçen aletler gösterilmiştir.

S47- Fatih Albümü  MEHMET SİYAH KALEM  minyatürlerinin özelliklerini yazınız.
C47- Göçebe toplumun yaşayış şekli , insan ve hayvan karışımı yaratıklar ,Şamanizm  ile ilgili konular bulunur. İnsan ve hayvan yüzlerinde komik ifadeler bulunur.

•« Mа√i »•:


S1-Roma tiyatroları kaç bölümden oluşur ? isimlerini yazınız.
Cı- cavea , scene ve orkestra bölümleri olarak üç bölümden oluşur.

S2- Roma tiyatro mimarisinin , Yunan tiyatro mimarisinden farkları nelerdir? Yazınız
C2-Roma tiyatroları düzlük alanlara yapılmıştır. Roma tiyatrolarında oturma yerleri ve sahne binası bitişik düzende yapılmıştır.

S3-Hipakaust sistem nedir ? yazınız
C3- Roma hamamlarında ısıtma taban ve duvar içinde yer alan boşluklardan sıcak su ve buhar geçirilerek sağlanmıştır bu sisteme  hipokaust sistem adı verilir

S4- Roma ev ve saray mimarisinin genel özellikleri nelerdir? Yazınız.
C4- Evlerin girişinde bir ön bölüm, geri planda bir avlu, avlunun iki yanına sıralanmış simetrik odalardan meydana gelir. Avlu ortasında yağmur sularının biriktirildiği bir havuz bulunur. Yapı içinde fresko ve mozaik, dışında ise mermer kaplamalar görülür.

S5- Roma heykel sanatının  Yunan heykel sanatından farkları nelerdir? Yazınız
C5- Yunan lılardan farklı olarak tarihi portreler ve kabartmalar yapmışlardır. Yunan sanatında tanrılar insan şeklinde yapılırken, Roma da imparatorlar tanrısal özellikler verilerek yapılmıştır. Yunan portrelerinde idealleştirme , Roma lılarda ise realist bir uslup görülür.

S6- Roma döneminde zafer kazanan komutanlar, veya imparatorlar için yol üzerine veyahut meydanlara yapılmış yapılara…… denir.( zafer takı)

S7-Mozaik ve fresko kelimelerinin  tanımlarını yızınız.
C7- Küçük renkli cam veya taş parçaları ile yapılmış süsleme tekniğine mozaik adı verilir. Yaş sıva üzerine yapılan resim tekniğine fresko adı verilir.

S8- Erken hiristiyan sanatı kavramı nedir? Açıklayınız.
C8- Roma pagan inancına uymayan hiristiyan inancının , özellikle katokomplarda ms3 ve ms4 yy arasında kalan dönemde , fresko ve mozaik tekniği ile sürdürülen sanat dönemidir.

S9-Katakomp nedir? Tanımını yazınız.
C9- ilk hiristiyanların toplanıp ibadet ettikleri yer altı sığnaklarının genel adıdır.

S10- Erken hiristiyan dönemi resim sanatı özlelikleri nelerdir? Yazınız
C10- Katokomplarda fresko ve mozaik tekniğinde resimler yapmışlardır. Resimlerde dini anlam taşıyan, yalın sitilize edilmiş biçimler ve semboller kullanılmıştır. Günlük hayattan alınan sahneler de resmin konusu olmuştur. Figürler düz bir fon üzerine  yerleştirilmiştir, derinlik görülmez. Resimler mesaj niteliğindedir.

S11- Erken hiristiyan dönemine ait aşağıdaki sembollerin karşılıklarını yazınız.
C11-Haç-isa nın çarmıha gerilmesi, palmiye- din uğruna ölümü, çiçekli bahçe-cennet, koyun çobanı –isa ve inanları, balık-dine daveti ,güvercin- tanrının kutsal ruhunu

S12- Bizans sanatının genel özellikleri nelerdir? Yazınız.
C12-Bizans uygarlığı ve sanatı Yunan ve Anadolu kültürleri ile biçimlenmiştir. İki ayrı uslupta gelişmiştir, taşra ve başkent uslubu. Bizans sanatının amacı kilise ve devleti yüceltmektir.

S13-Taşra ve başkent uslubu nedir? Açıklayınız.
C13- Biçim güzelliğine önem vermeyen, dini konuları yalın bir anlatımla veren usluba taşra uslubu. Eski sanat geleneklerini kullanarak biçimde göz kamaştırıcı örnekler veren usluba başkent uslubu adı verilir.

S14- Bizans mimari sanatının genel özellikleri nelerdir? Yazınız
C14-Doğu ve batı etkisinde gelişen bir sanat özelliği gösterir. Mimaride ana malzeme tuğladır. Almaşık duvar örme tekniğini kullanmışlardır. Dini , sivil ve askeri  mimari olarak 3 bolümde incelenir.

S15-Almaşık duvar örme tekniği nedir? Yazınız.
C15- Farklı malzemeler kullanılarak yapılan duvar örme tekniğidir.

S16-Bizans kilise mimari planları kaça ayrılır? İsimlerini yazınız.
C16-Bazalikal planlı, merkezi planlı , haç planlı ve kubbeli planlı.

S17-Bazalikal planlı kilise yapısının özelliklerini yazınız.
C17- içi sütun dizileri ile bölümlere ayrılmıştır( nef). Orta bölüm daha geniş ve daha yüksektir(orta nef). Doğu yönünde ise yarım kubbe ile kapatılmış bir bölüm yer almıştır.(apsis) Ana mekanın önünde girişi hazırlık bölümü bulunur.( narteks)

S18-Bizans merkezi planlı kilise yapısı özelliğini tanımlayınız.
C18-Bu kilise planı, kare veya çokgen planlı olup, iç görünüşleri ile yuvarlak bir mekan etkisi yaratan plan çeşididir.

S19-Haç planlı kiliseler kaça ayrılır? Birini açıklayınız.
C19- ikiye ayrılır. Latin haçı ve yunan haçı. YUNAN HAÇI : Birbirine eşit tonozlarla örtülü kolların, kubbe ile örtülü merkez etrafında olması. LATİN HAÇI: Orta nefin apsis ve narteks ekseninde daha uzun inşaa edilmesi.

S20-Örgü teknikleri kullanılarak yapılmış eğrisel yüzey yada yüzeylerden oluşan mimari örtü elemanına…..denir. (tonoz)

S21-Yarım kubbe şeklindeki mimari örtü elamanına …..denir. (kubbe)

S22-Kubbeli bazalikalar yapı özelliklerini yazınız.
C22-Merkezi bir kubbe ile örtülü , merkezi kubbeye bağlı yarım kubbe , yarım kubbeye bağlı çeyrek kubbe ile modüler bir yapıya sahiptir.

S23-Hiristiyan sanatında şehir merkezlerine uzak mesafede kurulmuş din adamı yetiştiren kuruluşlara…..denir. (manastır)

S24- Tahta veya madeni levhalar üzerine İsa yı ve Meryem i tasvir eden ya da Hiristiyan mitolojisine ait sahneleri ele alan taşınabilir boyalı yada kabartmalı resimlere….denir. (ikona)

S25-El yazması kitaplara yapılan , derinliği olmayan çizgisel resimlere…..denir.(minyatür)
S26-Bizans sanatı sivil mimari genel özellikleri nelerdir? Yazınız
C26-Helenistik ve roma kent mimarisi geleneğini sürdürülmüştür. Sivil mimaride meydanlar , meydan ortasında dikili taşlar, su kemerleri ve sarnıçlar önemli rol oynar.

S27-Bizans mimarisinde su kemerleri vasıtası ile getirilen suların ,ya da yağmur sularının depolandığı yerlere …..denir.(sarnıç)

S28-Bizans resim sanatının özellikleri nelerdir? Yazınız.
C28-Hiristiyanlığı anlatabilmek için araç haline getirilmiştir. Fresko ,mozaik, ikona, minyatür ve kumaş resimleri yapmışlardır. Freskolarda figürler, iki boyutlu olarak yapılmış, derinlik verilmemiş, fonda düz bir boyama bazen de altın ve gümüş yaldız kullanılmıştır. Konular genelde dinseldir.

S29-İkonoklazma dönemi nedir? açıklayınız
C29-MS723-745 yılları arasında , tasvirli resimlerin yasaklandığı dönemdir. Sebeb resimlerin zamanla tapınma aracı haline gelmesidir. Musevilik ve İslamiyet dininin bunda etkisi de vardır.

S30-Romanesk mimari genel özellikleri nelerdir? Yazınız
C30-11-12 YY sonu hüküm süren bir dönemdir. Kilise , manastır, katedral, inşaa etmişlerdir. Duvarlarda  ve apsisde  küçük pencereler vardır. Yapılar az ışık alır. Yapı içinde ve dışında az ışık kullanılmıştır. Kilise korosunun, altında  kriptalar bulunur. Yapı içinde ağır payeler sütunlar bulunur. Yapı dışında kalın duvarlar ,köşeli veya yuvarlak iri çan kuleleri bulunur. Üst örtü sistemi çapraz ve beşik tonozdan oluşur. Porteler basamaklar halinde içeri doğru uzanır ve üzerilerinde heykel ve kabartmalar vardır.

S31-Eski kiliselerde hiristiyanların gizli tapınmak amacıyla kullandıkları kilise ve kiliselede koro veya apsisin altında yer alan mezar odasına…denir.(kripta)

S32- Mimaride kullanılan anıtsal giriş kapılarına….denir.( portal)

S32- Gotik mimari genel özellikleri nelerdir? Yazınız.
C32-14-15 YY sonu hüküm süren bir dönemdir. En önemli yapı grubu katedrallerdir. Katedraller yukarıya doğru yükselen incelen kuleleri ile dini inancın yansımasını oluştururlar. Roman mimarisindeki kalın duvarlar yerlerini paye , sivri kemerler ve payandalara bırakırlar. Paye ve sivri kemer araları vitray resimlerle kaplanmış, yapı içi oldukça aydınlıktır. Çoğunlukla ana kapı üzerinde gül(roza) biçimli pencere yer alır. Üst örtü sistemi yıldız , ağ, çapraz ve kaburgalı tonzlarla kaplanmıştır. Çan kuleleri geleneği devam etmiştir

S33-Renkli camlardan meydana getirilen süsleme tekniğine …..denir.(vitray)

•« Mа√i »•:

--- Alıntı yapılan: **A S L I** - 13 Eylül  2009, 18:22:59 ---canım harikasın...emeğine sağlık..

--- Alıntı sonu ---

Canım benim sen de öylesin, teşekkürler...  340a

•« Mа√i »•:
zekoca'nın sitemize göndermiş olduğu sanat tarihi soruları... teşekkürler öğretmenim...

[eklenti yönetici tarafından silindi]

kendisi:
ders saatlerindeki yeni düzenleme resim dersini felce uğratınca imdadımıza sanat tarihi yetişti...döküman ihtiyacımıza katkından dolayı  seni tebrik ediyorum şermin öğretmenim...+1

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git