Görsel Sanatlar Platformu - GorselSanatlar.org

GÖRSEL SANATLAR DİSİPLİNLERİ => Sanat Tarihi => Konuyu başlatan: ...:::£sra:::... - 30 Ağustos 2007, 19:31:30

Başlık: Yaşamı sanat, sanatı yaşat
Gönderen: ...:::£sra:::... - 30 Ağustos 2007, 19:31:30

(https://www.gorselsanatlar.org/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.yasamdersleri.com%2Fyazi_resim%2FJACKSON-POLLOCK.jpg&hash=d8b59ccc50bd1842ee3460e90f030097)

-YAŞAMIMIZ KENDİLİĞİNDEN VE RASTLANTILARDAN ÖRÜLMÜŞ BİR AĞ GİBİ. ACEMİCE, ÇOCUKÇA ÇİZİLMİŞ RESİMLER KADAR SADE. KİMSE KARIŞMADIKÇA DUVARA ÇİZDİĞİMİZ RESİMLERE, “YAŞAM AKIYOR VE DAMLIYOR” ÜZERİMİZE...

JACKSON POLLOCK, YAPITIN ADI: “ASTARSIZ TUVAL ÜZERİNE YAĞLIBOYA VE ENAMEL BOYA” GERÇEK ÖLÇÜLERİ: 269.5cm X 530.8cm THE MUSEUM OF MODERN ART, NEW YORK. (Sidney ve Harriet Janis koleksiyonu)



Ressam tepkisizdi önceleri. Kendinden baktı, başkasından gördü. Hep birlikte oturdu bir gün şövalesinin başına. Yaşam devam ediyordu. Dünya durmaksızın dönerken, ressamın fırçasından sanat ve yaşam damladı tuvale. Siyah beyaza karıştı, mavi kırmızıya. Uzaydaki dünya görüntüsünün özgür, isimsiz renkleri karıştı paletine. Ressam, kaldırımdaki ayak izlerini, parmaklarında duyduğu gözleri, kulağına dokunan sesleri, kendinde varolan izleri ve şu ünlü dereden hangi suların geçtigini okudu tuvaline. Tek bir ampül, fırçalar ve dünya kadar renkle aylarca ampüller patladı tuvalinde. Geniş açıdan baktı içinde bulunduğu yaşama.Çünkü kayıtsız kalamazdı. Gördüklerini görmezlikten de gelemezdi. Ama içindeki sanatçıdan da geçemedi. Sanat ve yaşam,sanatçı ve yaşamı tuvale damlayan boya gibi iz bıraktı. Portreye dönük ayna gibi birbirine baktı.

Özellikle 20. yüzyılda yaşam canlı model, sanatçı ise hareketli ve özgür bir ayna oldu. Yüzyılın anlayışında çeşitlenen düşünce biçimi, sorgulanan yaşam sanata çeşitlilik getirdi. Bu dönemin Amerikalı sanatçılarından Jackson Pollock (1912-1956) yaşadığı dönemin hızlı tüketiminden, çeşitliliğinden ve soyut içselliğinden yola çıkarak yaşamı sanatla, sanatı yaşamla yorumladı tuvalinde. Alışılmış yöntemlere sabrı tükenen sanatçı, tuvali döşemeye sermiş, boyayı damlalar halinde akıtarak, dökerek,ya da fırlatarak şaşırtıcı biçimler elde etmiştir.

Lekecilik (taşizm) adını alan bir anlayışı kullanan sanatçı, boyayı kullanmadaki yeni tekniğiyle kısa sürede ilgi çekti. Ortaya çıkan şaşırtıcı biçimlerdeki ardanlam, raslantısallığın yaşamdaki yerini yorumluyor izleyicinin gözünde. Rastgele dünyaya gelişimiz, yaşam bize ait olsa bile çoğu zaman şans eseri açılan ve kapanan kapılar, bir anda bastıran sağanak, durmadan basılan düğme, yaşamın kendiliğindenliği, Pollock’un dibini deldiği boya kutularından rastgele akıyor döşemedeki tuvale.

Eline ilk defa kalem almış çocuğun kağıda çizdiği resimler kadar sade ve kendince. Pollock geliştirdiği yeni teknik ve anlayışla “aksiyon resmi” (action painting) ya da Soyut Ekspresyonizm olarak adlandırılan biçemin yaratıcılarından biri oldu. Sanatçının 1950 yılında yaptığı bu eser ellibir yıldır yaşıyor. Akıtılan boyalar izleyici resme her baktığında yer değiştiriyor. Yaşam iz bırakıyor tuvalde. Pollock’un boyaya batırıp sonra tuvale yapıştırdığı elinin izi, parmak izinin bulunması için değil, sanatçının eseriyle var olduğunu ve yaşamın sanatta yorumlandığını izleyiciye göstermek için yıllardır tuvalinde duruyor.

Pollock kendiliğinden basıyor boyalı elini tuvale. Akıtıyor, damlatıyor hatta fırlatıyor boyaları. Yaşam akıyor ve damlıyor üzerimize.

http://www.yasamdersleri.com/yazi.asp?id=1398 (http://www.yasamdersleri.com/yazi.asp?id=1398)
Başlık: Ynt: Yaşamı sanat, sanatı yaşat
Gönderen: **aslı** - 30 Ağustos 2007, 19:54:52
teşekkürler ablam paylaşım için...
Başlık: Ynt: Yaşamı sanat, sanatı yaşat
Gönderen: nes.rin - 30 Ağustos 2007, 21:49:44
Esracım çok teşekkürler
Başlık: Ynt: Yaşamı sanat, sanatı yaşat
Gönderen: ...:::£sra:::... - 04 Eylül 2007, 12:44:21
ben teşekkür ederim konuya olan ilginiz için
Başlık: Ynt: Yaşamı sanat, sanatı yaşat
Gönderen: mahmuty - 27 Mart 2010, 06:20:53
   Paylaşım için teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Yaşamı sanat, sanatı yaşat
Gönderen: ...:::£sra:::... - 16 Mayıs 2010, 19:06:06
teşekkürler arkadaşlar konuya ilginize ;)