Gönderen Konu: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım  (Okunma sayısı 12848 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tutku

  • tutku
  • Arkadaş
  • Uzman
  • *
  • İleti: 2.265
  • Karizma Puanı: 338
5.snf seç resim planını burada oluşturalım
« : 21 Eylül 2012, 10:46:36 »

Sevgili arkadaşlar,
Bu yıl yeni sistemle birlikte gündeme gelen seçmeli görsel sanatlar dersinin bildiğimiz gibi öğretim programı ve klavuzu yok. Bu anlamda bizler burada ortaya koyacağımız düşünce ve önerilerimizle kendimiz bir plan hazırlayalım ve bunu milli eğitim bakanlığı ilköğretim genel müdürlüğüne sunalım , belki kitabımızın yazarları kendimiz oluruz, ne dersiniz ?


bugün seçemli dersler planı yok diye açılmış öneri bölümüne yazarken aklıma gelen bu konuyu açmak istedim, oaraya yazdığım bölümü buraya aktarıyorum ;


Arkadaşlar, bizlerin yıllardır arayıp da elde edemediğimiz ders saatimiz oldu, ne yapacağım diye düşünmeyin,olumlu bakın, beşinci sınıflarda bu yıl uygulanmaya başlayan seçmeli görsel sanatlar için haftada üç ders saati olduğundan mutlu olmalıyız, konuları yetiştiremiyoruz,yarışmalara iyi hazırlanamıyoruz diye sitem ediyorduk şimdi böyle bir şans çıktı karşımıza. Ben de altı saat bu derse girmeye başladım ve şimdilik deftere bir şey yazmıyorum imzalıyorum sadece, yakın zaman içerisinde boş bir ders planına oluşturmayı hedefliyorum , bitirdiğimde burada sizlere sunarım beğenirseniz kullanırsınız   Ya da burada bir hafta içerisinde herkes düşüncelerini yazsın,hangi konu ve teknikle başlamak yerinde olur gibi.örnek :  ( 5. sınıf seçmeli resim ) /  eylül 2-3. hf    Desen bilgisi karakaleme giriş çizgi çalışmaları. / 4. hf  serbest karalamalar                                                       ekim 1-2  hf    karakalemde açık- orta-koyu tonlar             / 3.4 hf  prizma çizimi ve açık-koyu tonlar oluşturma                                                      kasım 1-2 hf   A.DÜRER  taş baskı tavşan figürünü gösterip desen üzerinde inceleme 3-4 hf en sevdiğim hayvan karakalem desen çalışması  nasıl ? bunun  gibi...Dilerseniz sizler de ekleyin kabataslak bir plan oluşturalım ve milli eğitim bakanlığına oluşturduğumuz seçmeli resim planını sunalım , telif isteyip hazırlanacak kitabın yazarlarına aday olalım ?  Ne dersiniz arkadaşlar ?           

Çevrimdışı Tutku

  • tutku
  • Arkadaş
  • Uzman
  • *
  • İleti: 2.265
  • Karizma Puanı: 338
Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
« Yanıtla #1 : 23 Eylül 2012, 22:20:46 »
5. sınıflarla ilgili  yaş düzeyleri dikkate alınarak Kate Kollwitz desenler gösterilir , basit anlamda eser incelemesi (konu,madde ve teknik- içerik- kompozisyon öğeleri ...) yapılır.Neler gözlemliyorsunuz ? sizler de kendi portrenizi, anne-çocuk desenleri karalamalar yapınız.. İlk desr saati eserler ve incelemeler, ikinci saat  ototportre , anne-çocuk desen çalışması, tükenmez kalem,karakalem vb. Kasım 2-3 hf ;  resim kağıdına soğuk kazıma teknğinde portreler. ( beyaz mum , 35x50 cm resim kağıdı, siyah-laciver pastel b. kürdanlar..) Kasım4.hf siyah-beyaz desen oluşturma-dokuya giriş ( resim kağıdı, siyah flomaster kalem ince-kalın ) Aralık  1.hf dokular doğal dokuları gözlemleme, kağıda aktarma -(kabartmalı yüzeylerden doku alam teksir kağıtları,kuru boya,pastel boya )  ,2.hf yapay doku çalışması  çizgilere yön vererek hayalden düşündükleri bir objeyi tanımlama. Aralık 3. hf yeni yıldan beklentilerimiz serbest teknik 4 hf yeni yıl kartpostal çalışması.
Ocak 1.hf lavi çalışması - en sevdiğim eşya , 2.hf suluboya tk kış manzarası ,3. hf kış oyunları ,4.hf kolaja giriş örnekler üzerinde durarak algıda seçicilik yaratma.5. hf çeşitli şekillerdeki delgeçlerle kompozisyonlar oluşturma ( siyah -beyaz ve renkli kartonlar , solventsiz yapıştırıcı)

eklemek istediğiniz bir şey varsa yazın lütfen..Hepinize mutlu bir hafta dilerim. ::gorsel::
« Son Düzenleme: 23 Eylül 2012, 22:21:56 Gönderen: Tutku »

Çevrimdışı SiirSEN

  • Üye
  • *
  • İleti: 82
  • Karizma Puanı: 5
Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
« Yanıtla #2 : 24 Eylül 2012, 00:42:10 »
Seçmeli Ders Görsel Sanatlar (Uygulama Biçimi)
12 ders boyunca 4 resim çalışması çıkacak şekilde figürsüz soyut çalışması yaptırmayı düşünüyorum. Karakalem, sulu boya ve pastel boya tekniklerinden birer tane; ardından, öğrencilerin seçecekleri bir figürün resmini parçalayıp soyutlayarak kolaj tekniğinde bir soyut resim çalışması daha. Bu arada her şey netleşir, netleşmezse de benzer şekillerde devam ettiririm diye düşünüyorum.
Öğrencilerin sevdikleri konular ve tekniklerle ilgili ilk hafta bir anket çalışması yaptım. Soyut resim ve karakalem, pastel boya teknikleri daha üst sıralarda yer aldı.
Bu fikir üzerine yoğunlaşmak isteyenler, fikri olumlar veya öneride bulunursa sevinirim.

Çevrimdışı Tutku

  • tutku
  • Arkadaş
  • Uzman
  • *
  • İleti: 2.265
  • Karizma Puanı: 338
Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
« Yanıtla #3 : 25 Eylül 2012, 14:55:06 »
Alpayalpay öğretmenim, soyut kompozisyondan kolaj güzel fikir.Elbette konular arasına alınabilir.
Resim tamamlama çalışması da beşinci sınıflar için eğlenceli olabilir.
Yaptırmayı düşündüğümüz konu ve teknikleri burada yazarsak daha sonra bunlardan oluşturacağımız seçki ile boş ders planı şablonuna yerleştirebviliriz.Sonuçta ortada kaynak olarak sadece 1-8 sınıflar öğretmen klavuz kitabı var. Umarım bakanlığımız bu konujda resim öğretmenlerinin görüşlerini alır. Klavuz kitabımızı da başta öğretim üyelerinden seçmişler. Üniversitede görev yapan bir eğitimci 40 dakikalık derse neler yaptırılabileceğişni bilemez...

nazliyilmazturk

  • Ziyaretçi
Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
« Yanıtla #4 : 25 Eylül 2012, 15:21:14 »
benim yıllık plandaki etkinlikliklerim bile tam bir şekilde yetişmezken ben eksiksiz ve tam işler çıkarmak adına yıllık planıma paralel gidiyorum... plana aldığım kazanımları NİHAYET tam olarak işleyebiliyoruz.

Çevrimdışı SiirSEN

  • Üye
  • *
  • İleti: 82
  • Karizma Puanı: 5
Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
« Yanıtla #5 : 25 Eylül 2012, 16:17:52 »
Kimsenin daha sonra yaptıklarından dolayı başının ağrımaması için belli bir takım kurallara uymakta fayda var.
1. Kural: Seçmeli olanla olmayan birbirinden farklı iki derstir; birbirine karıştırılmaması ve birinin devamı niteliğinde kullanılmaması gerekmektedir. İki gurubun öğrencileri farklıdır, diğerine haksızlık yapılmamalıdır.
2. Kural: Seçmeli ders öğrencinin seviyesi ve ilgisinin olmadığı alanlara gitmemelidir.
3. Kural: Seçmeli dersin görsel sanatlar öğretim programında olduğu gibi öğrenme alanları ve kazanımları bellidir. Ayrı bir öğretim programın olmadığı düşünülürse öğretmen burada öğrenci grubuna uygun olarak bu üç öğrenme alanından kimisine daha fazla ağırlık vererek kazanımlarını belirleyebilir; kendine özgü etkinliklerle bunu gerçekleştirebilir.
4. Kural: Seçmeli ders güzel sanatlar liselerine hazırlık amacı taşıyabilir. Sınıflar sekize doğru yaklaştıkça desen çalışmaları ön planda tutulabilir. 
5. Kural: Her ne kadar beşinci sınıfta dersi bir kez seçen bir daha seçmeme veya sekizinci sınıfta ders ilk kez seçen bir öğrenci için dersi seçme hakkı açık olsa da beşten sekize kadar dersi sürekli seçen öğrenciler daha ön planda tutularak planlama yoluna gidilebilir.
6. Kural: Ders hizmet dayatmayı değil de hizmet satmayı ön planda tuttuğu için satılmayacak ürünleri dükkanınıza yerleştirerek öğrencileri soğutmayın.
7. Kural: Okulunuz ve öğrenciler için yeni olan devasa projeler geliştirin. Örneğin üç boyutlu bir çalışma yaptıracaksınız. Maddi imkanlarınız bu konuda yeterli diyelim. Youtube'da "Pvc Instrument" diye aratın. Proje bir müzik aleti projesi olacak ve okulun bahçesinde büyük bir yer kaplayacak. Öğrenciler ilgili videoları izleyecek, gerekli malzemeler toparlanacak. Ancak amaç salt bir müzik aleti yapmak olmayacak onun sanatsal bir formunun olması projenin asıl amacı olacak.
Boyanacak, yerleştirecek mekan seçilecek konser verilecek, teneffüslerde öğrencilerin çalışmalarına olanak sağlanacak.
8. Kural: Öğrencileri, bireysel veya grup sergisi açmaları için özendirecek çalışmalar yapılacak. Bir sergi sürecinin tüm boyutları planlanarak öğrenciler bu konuda cesaretlendirilecek. Sergi o yılki çalışmalardan oluşabileceği gibi önceki yıl çalışmaları da kullanılabilecek. Bu konuda çıta biraz yükseğe kaldırılarak o çıtayı geçen herkese benzer olanaklar sağlanacak.
9. Kural: Kokulu yapıştırıcıları ilköğretim öğrencilerinin kullanması yasak kuralından hareketle, yağlı boya tarzı çalışmalar veya öğrenciye zarar verecek materyal veya teknik kullanılması olmayacak.
10. Kural: Öğrenciler, yaptıkları çalışmaları, çalışma bitimlerinde sınıfta ellerinde tutarak sergileyecekler ve öğretmenin yönlendirici soruları ile sanat eleştirisi yapılacak ve böylelikle karşılaştırmalı eleştiride bulunulacak; ancak işte bu nokta önemli, zira bu eleştiriler öğrenciler için yaralı olurken zararlı yanları da barındırmaktadır. Burada birinci kural samimiyet, olumlu yanları görebilme becerisi, eleştirilen şeyin öğrenciye değil nesneye yönelik olması vb. yaklaşımlarla eleştirilerin olumsuz yanlarının ortadan kaldırılması öğrencilerde bu yolla farkındalık yaratılması amaçlanmalıdır.
11. Kural: Yazmaktan sıkıldım artık, bittim; benden bu kadar.

Çevrimdışı yıldızelmas

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 205
  • Karizma Puanı: 59
Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
« Yanıtla #6 : 25 Eylül 2012, 18:09:23 »
Arkadaşlar 6-7-8. sınıflarda sanat etkinlikleri dersine giriyorum , program olmadığı için tüm öğrenciler için kara kalemle başladım iyi bir çizimin ilkeleri-eskiz ve çizim-tonlar-tekniklerin uygulanması-kompozisyon-çizim yapalım(natürmort,doğal dokular,kontrast kullanma,manzara)gibi konuları düşünüyorum ama henüz plana dökmedim bilmiyorum nasıl olur .......

Çevrimdışı SEVGİ...

  • Hayat silgi kullanmadan resim çizebilme sanatıdır.
  • Üye
  • *
  • İleti: 65
  • Karizma Puanı: 50
Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
« Yanıtla #7 : 25 Eylül 2012, 19:29:44 »
Kimsenin daha sonra yaptıklarından dolayı başının ağrımaması için belli bir takım kurallara uymakta fayda var.
1. Kural: Seçmeli olanla olmayan birbirinden farklı iki derstir; birbirine karıştırılmaması ve birinin devamı niteliğinde kullanılmaması gerekmektedir. İki gurubun öğrencileri farklıdır, diğerine haksızlık yapılmamalıdır.
2. Kural: Seçmeli ders öğrencinin seviyesi ve ilgisinin olmadığı alanlara gitmemelidir.
3. Kural: Seçmeli dersin görsel sanatlar öğretim programında olduğu gibi öğrenme alanları ve kazanımları bellidir. Ayrı bir öğretim programın olmadığı düşünülürse öğretmen burada öğrenci grubuna uygun olarak bu üç öğrenme alanından kimisine daha fazla ağırlık vererek kazanımlarını belirleyebilir; kendine özgü etkinliklerle bunu gerçekleştirebilir.
4. Kural: Seçmeli ders güzel sanatlar liselerine hazırlık amacı taşıyabilir. Sınıflar sekize doğru yaklaştıkça desen çalışmaları ön planda tutulabilir. 
5. Kural: Her ne kadar beşinci sınıfta dersi bir kez seçen bir daha seçmeme veya sekizinci sınıfta ders ilk kez seçen bir öğrenci için dersi seçme hakkı açık olsa da beşten sekize kadar dersi sürekli seçen öğrenciler daha ön planda tutularak planlama yoluna gidilebilir.
6. Kural: Ders hizmet dayatmayı değil de hizmet satmayı ön planda tuttuğu için satılmayacak ürünleri dükkanınıza yerleştirerek öğrencileri soğutmayın.
7. Kural: Okulunuz ve öğrenciler için yeni olan devasa projeler geliştirin. Örneğin üç boyutlu bir çalışma yaptıracaksınız. Maddi imkanlarınız bu konuda yeterli diyelim. Youtube'da "Pvc Instrument" diye aratın. Proje bir müzik aleti projesi olacak ve okulun bahçesinde büyük bir yer kaplayacak. Öğrenciler ilgili videoları izleyecek, gerekli malzemeler toparlanacak. Ancak amaç salt bir müzik aleti yapmak olmayacak onun sanatsal bir formunun olması projenin asıl amacı olacak.
Boyanacak, yerleştirecek mekan seçilecek konser verilecek, teneffüslerde öğrencilerin çalışmalarına olanak sağlanacak.
8. Kural: Öğrencileri, bireysel veya grup sergisi açmaları için özendirecek çalışmalar yapılacak. Bir sergi sürecinin tüm boyutları planlanarak öğrenciler bu konuda cesaretlendirilecek. Sergi o yılki çalışmalardan oluşabileceği gibi önceki yıl çalışmaları da kullanılabilecek. Bu konuda çıta biraz yükseğe kaldırılarak o çıtayı geçen herkese benzer olanaklar sağlanacak.
9. Kural: Kokulu yapıştırıcıları ilköğretim öğrencilerinin kullanması yasak kuralından hareketle, yağlı boya tarzı çalışmalar veya öğrenciye zarar verecek materyal veya teknik kullanılması olmayacak.
10. Kural: Öğrenciler, yaptıkları çalışmaları, çalışma bitimlerinde sınıfta ellerinde tutarak sergileyecekler ve öğretmenin yönlendirici soruları ile sanat eleştirisi yapılacak ve böylelikle karşılaştırmalı eleştiride bulunulacak; ancak işte bu nokta önemli, zira bu eleştiriler öğrenciler için yaralı olurken zararlı yanları da barındırmaktadır. Burada birinci kural samimiyet, olumlu yanları görebilme becerisi, eleştirilen şeyin öğrenciye değil nesneye yönelik olması vb. yaklaşımlarla eleştirilerin olumsuz yanlarının ortadan kaldırılması öğrencilerde bu yolla farkındalık yaratılması amaçlanmalıdır.
11. Kural: Yazmaktan sıkıldım artık, bittim; benden bu kadar.

Çok haklısınız alpay öğretmenim. görsel sanatlar dersine paralel gitmemeliyiz. eğer paralel ders işlenirse öğrenci bir süre sonra sıkılmaya başlıyacaktır.dersimizi ne kadar cazip hale getirirsek minik sanatsever kitlemiz o kadar artar.farklı etkinlikler ve teknikler uygulatmalıyız. belirlenen üç alan ile ilgili karışık bir plan hazırlanabilir.ben de şuan da planın taslağıyla uğraşıyorum. dersi temelden almayı düşünüyorum. çizgi ve doku çalışmaları, leke çalışması, etüd, ve diğer boya teknikleri ile ilgili  çeşitli örnekler inceletip, uygulamalı olarak anlatıp arakasından konuya uygun çalışmalar yaptırmayı düşünüyorum. kolaj tekniği, resim tamamlama v.b çalışmalar yaptırılabilir.. el sanatları ile çalışmalar yaptırılabilir. cam boyama, mozaik, ebru,  v.b. çalışmalar. üç boyutlu bir grup çalışması düşünüyorum ama ne olacağına tam karar veremedim. yani kısacası her alana uygun çalışmalar düşünüyorum. seçmeli ders düzeni okulumuzda tam bir düzene kavuşamadı.  onun için şimdilik atatürk temalı çalışmalar yaptırıyorum.10 kasım haftası için bir sergi planım var.grup çalışmaları yapıyoruz. öğrencilerim  severek çalışıyorlar. dersden öğrencinin zevk almasını sağlıyorum.yani biraz geleceğe yatırım.
Hayat silgi kullanmadan resim çizebilme sanatıdır.

Çevrimdışı SiirSEN

  • Üye
  • *
  • İleti: 82
  • Karizma Puanı: 5
Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
« Yanıtla #8 : 26 Eylül 2012, 00:16:37 »
Çok haklısınız alpay öğretmenim. görsel sanatlar dersine paralel gitmemeliyiz. eğer paralel ders işlenirse öğrenci bir süre sonra sıkılmaya başlıyacaktır.dersimizi ne kadar cazip hale getirirsek minik sanatsever kitlemiz o kadar artar.farklı etkinlikler ve teknikler uygulatmalıyız. belirlenen üç alan ile ilgili karışık bir plan hazırlanabilir.ben de şuan da planın taslağıyla uğraşıyorum. dersi temelden almayı düşünüyorum. çizgi ve doku çalışmaları, leke çalışması, etüd, ve diğer boya teknikleri ile ilgili  çeşitli örnekler inceletip, uygulamalı olarak anlatıp arakasından konuya uygun çalışmalar yaptırmayı düşünüyorum. kolaj tekniği, resim tamamlama v.b çalışmalar yaptırılabilir.. el sanatları ile çalışmalar yaptırılabilir. cam boyama, mozaik, ebru,  v.b. çalışmalar. üç boyutlu bir grup çalışması düşünüyorum ama ne olacağına tam karar veremedim. yani kısacası her alana uygun çalışmalar düşünüyorum. seçmeli ders düzeni okulumuzda tam bir düzene kavuşamadı.  onun için şimdilik atatürk temalı çalışmalar yaptırıyorum.10 kasım haftası için bir sergi planım var.grup çalışmaları yapıyoruz. öğrencilerim  severek çalışıyorlar. dersden öğrencinin zevk almasını sağlıyorum.yani biraz geleceğe yatırım.


-Sevgi öğretmenim, toplum bir türlü şu cam boyama, mozaik, ebru vb. çalışmalarını yapmaktan kurtulamadı gitti. :)
-Teknikten daha çok resim önemli olmalı.
-Dersin temeli çizgi değildir, bana göre. Her öğrencinin gelişim evresi, aynı sınıfta olmasına karşın farklı olabilir. Temel bu olmalı.
-Öğretmekten çok, öğrenci ile öğrenmekte temel olarak alınabilir.
-Öğretmekten çok, sezdirmektir belki de önemli olan, düşündürmek, hayal gücünü harekete geçirmek.
-Öğretmekten çok, karşılık beklememektir önemli olan, yapılan tüm çalışmaları sevebilmektir.
-"Öğretmekten çok..." hep böyle uzayıp gider ama sevgili öğretmenim, dersin temeli çizgi değildir bana göre.
Kastetdiğiniz şeyi bu bağlamda anladığımı düşünüyorum.
Zaten, lise öğretim programında nokta-çizgiden başlıyor ders; belkide biraz erken, öğrencileri bu tür şeylere zorlamak için, ne dersiniz?
-Bir başka öneri: Fantastik konular gibisi yok, öğrencilerin ilgisini ve hayal gücünü harekete geçiren. Hem kendilerini zorlamaları da gerekmiyor; düz çizgilere, belirli ölçülere... Fantastik evler, fantastik kuşlar, fantastik ağaç, fantastik canlılar vb....
-Duyguları ifade edici çalışmalara yer vermek de çok önemli. Ağaç konulu tıpkıbasım incelemesi sonrasında Ağaç(lar) ve ...
Üç nokta olan yeri tamamlayarak öğrenciler üzgün ağaç, korkmuş ağaç, korkunç ağaç, sevimli ağaç, süslü ağaç, yalnız ağaç, üşümüş ağaç, mutlu ağaç, üretken ağaç, ağaçlar ve yollar, ağaçlar ve kuşlar, ağaçlar ve ilginç meyveleri vb. tamamlamalarla kendi konularını belirleyip, duygularını yansıtan kelime guruplarını seçtirerek öğrencilerin kendi konu alanlarını geniş tutmak duyguların ifade edilmesi açısından da önemli olsa gerek. Böyle konulara da yer vermeyi istemek neden olmasın.

Çevrimdışı YaseminŞahin

  • Çatlak Hoca
  • Üye
  • *
  • İleti: 57
  • Karizma Puanı: 36
  • 19 Mayıs Üni. 1994
Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
« Yanıtla #9 : 26 Eylül 2012, 00:57:37 »
Ben de görsel sanatlar dersine paralel işlenmemesi taraftarıyım. Ben daha çok üç boyutlu çalışmalara yönleneceğim. 40 dakikada yetişmeyen programa alamadığım çalışmaları 40+40 da yapabileceğimi düşünüyorum. Şuan aklımda olanlar (-fikirlere açığım- )
- Eskiler bilir üç boyutlu kartpostal çalışması .
- Mukavvalarla rölyef çalışması.
- mulaj kağıdı ve tutkalla kalıp çalışmaları.
 bu çalışmalarda suluboya ve guaj boya kullanımı renk bilgisi de birlikte verilmiş olacak.


bu çalışmaları seçerken öğrencilerin zevk alabileceğini ve görsel sanatlar dersinde gördükleri çalışmalar dışında diğer çalışmalarında olabileceğini anlatımla değil yaşayarak öğrenmeleri.
Teşekkür ederim...