Görsel Sanatlar Platformu - GorselSanatlar.org

GENEL KATEGORİ => Forum Kullanımı => Site Yorumları (öneri, istek, şikayet) => Konuyu başlatan: Tutku - 21 Eylül 2012, 10:46:36

Başlık: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: Tutku - 21 Eylül 2012, 10:46:36
Sevgili arkadaşlar,
Bu yıl yeni sistemle birlikte gündeme gelen seçmeli görsel sanatlar dersinin bildiğimiz gibi öğretim programı ve klavuzu yok. Bu anlamda bizler burada ortaya koyacağımız düşünce ve önerilerimizle kendimiz bir plan hazırlayalım ve bunu milli eğitim bakanlığı ilköğretim genel müdürlüğüne sunalım , belki kitabımızın yazarları kendimiz oluruz, ne dersiniz ?


bugün seçemli dersler planı yok diye açılmış öneri bölümüne yazarken aklıma gelen bu konuyu açmak istedim, oaraya yazdığım bölümü buraya aktarıyorum ;


Arkadaşlar, bizlerin yıllardır arayıp da elde edemediğimiz ders saatimiz oldu, ne yapacağım diye düşünmeyin,olumlu bakın, beşinci sınıflarda bu yıl uygulanmaya başlayan seçmeli görsel sanatlar için haftada üç ders saati olduğundan mutlu olmalıyız, konuları yetiştiremiyoruz,yarışmalara iyi hazırlanamıyoruz diye sitem ediyorduk şimdi böyle bir şans çıktı karşımıza. Ben de altı saat bu derse girmeye başladım ve şimdilik deftere bir şey yazmıyorum imzalıyorum sadece, yakın zaman içerisinde boş bir ders planına oluşturmayı hedefliyorum , bitirdiğimde burada sizlere sunarım beğenirseniz kullanırsınız   Ya da burada bir hafta içerisinde herkes düşüncelerini yazsın,hangi konu ve teknikle başlamak yerinde olur gibi.örnek :  ( 5. sınıf seçmeli resim ) /  eylül 2-3. hf    Desen bilgisi karakaleme giriş çizgi çalışmaları. / 4. hf  serbest karalamalar                                                       ekim 1-2  hf    karakalemde açık- orta-koyu tonlar             / 3.4 hf  prizma çizimi ve açık-koyu tonlar oluşturma                                                      kasım 1-2 hf   A.DÜRER  taş baskı tavşan figürünü gösterip desen üzerinde inceleme 3-4 hf en sevdiğim hayvan karakalem desen çalışması  nasıl ? bunun  gibi...Dilerseniz sizler de ekleyin kabataslak bir plan oluşturalım ve milli eğitim bakanlığına oluşturduğumuz seçmeli resim planını sunalım , telif isteyip hazırlanacak kitabın yazarlarına aday olalım ?  Ne dersiniz arkadaşlar ?           
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: Tutku - 23 Eylül 2012, 22:20:46
5. sınıflarla ilgili  yaş düzeyleri dikkate alınarak Kate Kollwitz desenler gösterilir , basit anlamda eser incelemesi (konu,madde ve teknik- içerik- kompozisyon öğeleri ...) yapılır.Neler gözlemliyorsunuz ? sizler de kendi portrenizi, anne-çocuk desenleri karalamalar yapınız.. İlk desr saati eserler ve incelemeler, ikinci saat  ototportre , anne-çocuk desen çalışması, tükenmez kalem,karakalem vb. Kasım 2-3 hf ;  resim kağıdına soğuk kazıma teknğinde portreler. ( beyaz mum , 35x50 cm resim kağıdı, siyah-laciver pastel b. kürdanlar..) Kasım4.hf siyah-beyaz desen oluşturma-dokuya giriş ( resim kağıdı, siyah flomaster kalem ince-kalın ) Aralık  1.hf dokular doğal dokuları gözlemleme, kağıda aktarma -(kabartmalı yüzeylerden doku alam teksir kağıtları,kuru boya,pastel boya )  ,2.hf yapay doku çalışması  çizgilere yön vererek hayalden düşündükleri bir objeyi tanımlama. Aralık 3. hf yeni yıldan beklentilerimiz serbest teknik 4 hf yeni yıl kartpostal çalışması.
Ocak 1.hf lavi çalışması - en sevdiğim eşya , 2.hf suluboya tk kış manzarası ,3. hf kış oyunları ,4.hf kolaja giriş örnekler üzerinde durarak algıda seçicilik yaratma.5. hf çeşitli şekillerdeki delgeçlerle kompozisyonlar oluşturma ( siyah -beyaz ve renkli kartonlar , solventsiz yapıştırıcı)

eklemek istediğiniz bir şey varsa yazın lütfen..Hepinize mutlu bir hafta dilerim. ::gorsel::
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: SiirSEN - 24 Eylül 2012, 00:42:10
Seçmeli Ders Görsel Sanatlar (Uygulama Biçimi) (http://www.gorselsanatlar.org/sohbet/secmeli-ders-gorsel-sanatlar-uygulama-bicimi/msg253547/#msg253547)
12 ders boyunca 4 resim çalışması çıkacak şekilde figürsüz soyut çalışması yaptırmayı düşünüyorum. Karakalem, sulu boya ve pastel boya tekniklerinden birer tane; ardından, öğrencilerin seçecekleri bir figürün resmini parçalayıp soyutlayarak kolaj tekniğinde bir soyut resim çalışması daha. Bu arada her şey netleşir, netleşmezse de benzer şekillerde devam ettiririm diye düşünüyorum.
Öğrencilerin sevdikleri konular ve tekniklerle ilgili ilk hafta bir anket çalışması yaptım. Soyut resim ve karakalem, pastel boya teknikleri daha üst sıralarda yer aldı.
Bu fikir üzerine yoğunlaşmak isteyenler, fikri olumlar veya öneride bulunursa sevinirim.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: Tutku - 25 Eylül 2012, 14:55:06
Alpayalpay öğretmenim, soyut kompozisyondan kolaj güzel fikir.Elbette konular arasına alınabilir.
Resim tamamlama çalışması da beşinci sınıflar için eğlenceli olabilir.
Yaptırmayı düşündüğümüz konu ve teknikleri burada yazarsak daha sonra bunlardan oluşturacağımız seçki ile boş ders planı şablonuna yerleştirebviliriz.Sonuçta ortada kaynak olarak sadece 1-8 sınıflar öğretmen klavuz kitabı var. Umarım bakanlığımız bu konujda resim öğretmenlerinin görüşlerini alır. Klavuz kitabımızı da başta öğretim üyelerinden seçmişler. Üniversitede görev yapan bir eğitimci 40 dakikalık derse neler yaptırılabileceğişni bilemez...
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: nazliyilmazturk - 25 Eylül 2012, 15:21:14
benim yıllık plandaki etkinlikliklerim bile tam bir şekilde yetişmezken ben eksiksiz ve tam işler çıkarmak adına yıllık planıma paralel gidiyorum... plana aldığım kazanımları NİHAYET tam olarak işleyebiliyoruz.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: SiirSEN - 25 Eylül 2012, 16:17:52
Kimsenin daha sonra yaptıklarından dolayı başının ağrımaması için belli bir takım kurallara uymakta fayda var.
1. Kural: Seçmeli olanla olmayan birbirinden farklı iki derstir; birbirine karıştırılmaması ve birinin devamı niteliğinde kullanılmaması gerekmektedir. İki gurubun öğrencileri farklıdır, diğerine haksızlık yapılmamalıdır.
2. Kural: Seçmeli ders öğrencinin seviyesi ve ilgisinin olmadığı alanlara gitmemelidir.
3. Kural: Seçmeli dersin görsel sanatlar öğretim programında olduğu gibi öğrenme alanları ve kazanımları bellidir. Ayrı bir öğretim programın olmadığı düşünülürse öğretmen burada öğrenci grubuna uygun olarak bu üç öğrenme alanından kimisine daha fazla ağırlık vererek kazanımlarını belirleyebilir; kendine özgü etkinliklerle bunu gerçekleştirebilir.
4. Kural: Seçmeli ders güzel sanatlar liselerine hazırlık amacı taşıyabilir. Sınıflar sekize doğru yaklaştıkça desen çalışmaları ön planda tutulabilir. 
5. Kural: Her ne kadar beşinci sınıfta dersi bir kez seçen bir daha seçmeme veya sekizinci sınıfta ders ilk kez seçen bir öğrenci için dersi seçme hakkı açık olsa da beşten sekize kadar dersi sürekli seçen öğrenciler daha ön planda tutularak planlama yoluna gidilebilir.
6. Kural: Ders hizmet dayatmayı değil de hizmet satmayı ön planda tuttuğu için satılmayacak ürünleri dükkanınıza yerleştirerek öğrencileri soğutmayın.
7. Kural: Okulunuz ve öğrenciler için yeni olan devasa projeler geliştirin. Örneğin üç boyutlu bir çalışma yaptıracaksınız. Maddi imkanlarınız bu konuda yeterli diyelim. Youtube'da "Pvc Instrument" diye aratın. Proje bir müzik aleti projesi olacak ve okulun bahçesinde büyük bir yer kaplayacak. Öğrenciler ilgili videoları izleyecek, gerekli malzemeler toparlanacak. Ancak amaç salt bir müzik aleti yapmak olmayacak onun sanatsal bir formunun olması projenin asıl amacı olacak.
Boyanacak, yerleştirecek mekan seçilecek konser verilecek, teneffüslerde öğrencilerin çalışmalarına olanak sağlanacak.
8. Kural: Öğrencileri, bireysel veya grup sergisi açmaları için özendirecek çalışmalar yapılacak. Bir sergi sürecinin tüm boyutları planlanarak öğrenciler bu konuda cesaretlendirilecek. Sergi o yılki çalışmalardan oluşabileceği gibi önceki yıl çalışmaları da kullanılabilecek. Bu konuda çıta biraz yükseğe kaldırılarak o çıtayı geçen herkese benzer olanaklar sağlanacak.
9. Kural: Kokulu yapıştırıcıları ilköğretim öğrencilerinin kullanması yasak kuralından hareketle, yağlı boya tarzı çalışmalar veya öğrenciye zarar verecek materyal veya teknik kullanılması olmayacak.
10. Kural: Öğrenciler, yaptıkları çalışmaları, çalışma bitimlerinde sınıfta ellerinde tutarak sergileyecekler ve öğretmenin yönlendirici soruları ile sanat eleştirisi yapılacak ve böylelikle karşılaştırmalı eleştiride bulunulacak; ancak işte bu nokta önemli, zira bu eleştiriler öğrenciler için yaralı olurken zararlı yanları da barındırmaktadır. Burada birinci kural samimiyet, olumlu yanları görebilme becerisi, eleştirilen şeyin öğrenciye değil nesneye yönelik olması vb. yaklaşımlarla eleştirilerin olumsuz yanlarının ortadan kaldırılması öğrencilerde bu yolla farkındalık yaratılması amaçlanmalıdır.
11. Kural: Yazmaktan sıkıldım artık, bittim; benden bu kadar.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: yıldızelmas - 25 Eylül 2012, 18:09:23
Arkadaşlar 6-7-8. sınıflarda sanat etkinlikleri dersine giriyorum , program olmadığı için tüm öğrenciler için kara kalemle başladım iyi bir çizimin ilkeleri-eskiz ve çizim-tonlar-tekniklerin uygulanması-kompozisyon-çizim yapalım(natürmort,doğal dokular,kontrast kullanma,manzara)gibi konuları düşünüyorum ama henüz plana dökmedim bilmiyorum nasıl olur .......
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: SEVGİ... - 25 Eylül 2012, 19:29:44
Kimsenin daha sonra yaptıklarından dolayı başının ağrımaması için belli bir takım kurallara uymakta fayda var.
1. Kural: Seçmeli olanla olmayan birbirinden farklı iki derstir; birbirine karıştırılmaması ve birinin devamı niteliğinde kullanılmaması gerekmektedir. İki gurubun öğrencileri farklıdır, diğerine haksızlık yapılmamalıdır.
2. Kural: Seçmeli ders öğrencinin seviyesi ve ilgisinin olmadığı alanlara gitmemelidir.
3. Kural: Seçmeli dersin görsel sanatlar öğretim programında olduğu gibi öğrenme alanları ve kazanımları bellidir. Ayrı bir öğretim programın olmadığı düşünülürse öğretmen burada öğrenci grubuna uygun olarak bu üç öğrenme alanından kimisine daha fazla ağırlık vererek kazanımlarını belirleyebilir; kendine özgü etkinliklerle bunu gerçekleştirebilir.
4. Kural: Seçmeli ders güzel sanatlar liselerine hazırlık amacı taşıyabilir. Sınıflar sekize doğru yaklaştıkça desen çalışmaları ön planda tutulabilir. 
5. Kural: Her ne kadar beşinci sınıfta dersi bir kez seçen bir daha seçmeme veya sekizinci sınıfta ders ilk kez seçen bir öğrenci için dersi seçme hakkı açık olsa da beşten sekize kadar dersi sürekli seçen öğrenciler daha ön planda tutularak planlama yoluna gidilebilir.
6. Kural: Ders hizmet dayatmayı değil de hizmet satmayı ön planda tuttuğu için satılmayacak ürünleri dükkanınıza yerleştirerek öğrencileri soğutmayın.
7. Kural: Okulunuz ve öğrenciler için yeni olan devasa projeler geliştirin. Örneğin üç boyutlu bir çalışma yaptıracaksınız. Maddi imkanlarınız bu konuda yeterli diyelim. Youtube'da "Pvc Instrument" diye aratın. Proje bir müzik aleti projesi olacak ve okulun bahçesinde büyük bir yer kaplayacak. Öğrenciler ilgili videoları izleyecek, gerekli malzemeler toparlanacak. Ancak amaç salt bir müzik aleti yapmak olmayacak onun sanatsal bir formunun olması projenin asıl amacı olacak.
Boyanacak, yerleştirecek mekan seçilecek konser verilecek, teneffüslerde öğrencilerin çalışmalarına olanak sağlanacak.
8. Kural: Öğrencileri, bireysel veya grup sergisi açmaları için özendirecek çalışmalar yapılacak. Bir sergi sürecinin tüm boyutları planlanarak öğrenciler bu konuda cesaretlendirilecek. Sergi o yılki çalışmalardan oluşabileceği gibi önceki yıl çalışmaları da kullanılabilecek. Bu konuda çıta biraz yükseğe kaldırılarak o çıtayı geçen herkese benzer olanaklar sağlanacak.
9. Kural: Kokulu yapıştırıcıları ilköğretim öğrencilerinin kullanması yasak kuralından hareketle, yağlı boya tarzı çalışmalar veya öğrenciye zarar verecek materyal veya teknik kullanılması olmayacak.
10. Kural: Öğrenciler, yaptıkları çalışmaları, çalışma bitimlerinde sınıfta ellerinde tutarak sergileyecekler ve öğretmenin yönlendirici soruları ile sanat eleştirisi yapılacak ve böylelikle karşılaştırmalı eleştiride bulunulacak; ancak işte bu nokta önemli, zira bu eleştiriler öğrenciler için yaralı olurken zararlı yanları da barındırmaktadır. Burada birinci kural samimiyet, olumlu yanları görebilme becerisi, eleştirilen şeyin öğrenciye değil nesneye yönelik olması vb. yaklaşımlarla eleştirilerin olumsuz yanlarının ortadan kaldırılması öğrencilerde bu yolla farkındalık yaratılması amaçlanmalıdır.
11. Kural: Yazmaktan sıkıldım artık, bittim; benden bu kadar.

Çok haklısınız alpay öğretmenim. görsel sanatlar dersine paralel gitmemeliyiz. eğer paralel ders işlenirse öğrenci bir süre sonra sıkılmaya başlıyacaktır.dersimizi ne kadar cazip hale getirirsek minik sanatsever kitlemiz o kadar artar.farklı etkinlikler ve teknikler uygulatmalıyız. belirlenen üç alan ile ilgili karışık bir plan hazırlanabilir.ben de şuan da planın taslağıyla uğraşıyorum. dersi temelden almayı düşünüyorum. çizgi ve doku çalışmaları, leke çalışması, etüd, ve diğer boya teknikleri ile ilgili  çeşitli örnekler inceletip, uygulamalı olarak anlatıp arakasından konuya uygun çalışmalar yaptırmayı düşünüyorum. kolaj tekniği, resim tamamlama v.b çalışmalar yaptırılabilir.. el sanatları ile çalışmalar yaptırılabilir. cam boyama, mozaik, ebru,  v.b. çalışmalar. üç boyutlu bir grup çalışması düşünüyorum ama ne olacağına tam karar veremedim. yani kısacası her alana uygun çalışmalar düşünüyorum. seçmeli ders düzeni okulumuzda tam bir düzene kavuşamadı.  onun için şimdilik atatürk temalı çalışmalar yaptırıyorum.10 kasım haftası için bir sergi planım var.grup çalışmaları yapıyoruz. öğrencilerim  severek çalışıyorlar. dersden öğrencinin zevk almasını sağlıyorum.yani biraz geleceğe yatırım.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: SiirSEN - 26 Eylül 2012, 00:16:37
Çok haklısınız alpay öğretmenim. görsel sanatlar dersine paralel gitmemeliyiz. eğer paralel ders işlenirse öğrenci bir süre sonra sıkılmaya başlıyacaktır.dersimizi ne kadar cazip hale getirirsek minik sanatsever kitlemiz o kadar artar.farklı etkinlikler ve teknikler uygulatmalıyız. belirlenen üç alan ile ilgili karışık bir plan hazırlanabilir.ben de şuan da planın taslağıyla uğraşıyorum. dersi temelden almayı düşünüyorum. çizgi ve doku çalışmaları, leke çalışması, etüd, ve diğer boya teknikleri ile ilgili  çeşitli örnekler inceletip, uygulamalı olarak anlatıp arakasından konuya uygun çalışmalar yaptırmayı düşünüyorum. kolaj tekniği, resim tamamlama v.b çalışmalar yaptırılabilir.. el sanatları ile çalışmalar yaptırılabilir. cam boyama, mozaik, ebru,  v.b. çalışmalar. üç boyutlu bir grup çalışması düşünüyorum ama ne olacağına tam karar veremedim. yani kısacası her alana uygun çalışmalar düşünüyorum. seçmeli ders düzeni okulumuzda tam bir düzene kavuşamadı.  onun için şimdilik atatürk temalı çalışmalar yaptırıyorum.10 kasım haftası için bir sergi planım var.grup çalışmaları yapıyoruz. öğrencilerim  severek çalışıyorlar. dersden öğrencinin zevk almasını sağlıyorum.yani biraz geleceğe yatırım.


-Sevgi öğretmenim, toplum bir türlü şu cam boyama, mozaik, ebru vb. çalışmalarını yapmaktan kurtulamadı gitti. :)
-Teknikten daha çok resim önemli olmalı.
-Dersin temeli çizgi değildir, bana göre. Her öğrencinin gelişim evresi, aynı sınıfta olmasına karşın farklı olabilir. Temel bu olmalı.
-Öğretmekten çok, öğrenci ile öğrenmekte temel olarak alınabilir.
-Öğretmekten çok, sezdirmektir belki de önemli olan, düşündürmek, hayal gücünü harekete geçirmek.
-Öğretmekten çok, karşılık beklememektir önemli olan, yapılan tüm çalışmaları sevebilmektir.
-"Öğretmekten çok..." hep böyle uzayıp gider ama sevgili öğretmenim, dersin temeli çizgi değildir bana göre.
Kastetdiğiniz şeyi bu bağlamda anladığımı düşünüyorum.
Zaten, lise öğretim programında nokta-çizgiden başlıyor ders; belkide biraz erken, öğrencileri bu tür şeylere zorlamak için, ne dersiniz?
-Bir başka öneri: Fantastik konular gibisi yok, öğrencilerin ilgisini ve hayal gücünü harekete geçiren. Hem kendilerini zorlamaları da gerekmiyor; düz çizgilere, belirli ölçülere... Fantastik evler, fantastik kuşlar, fantastik ağaç, fantastik canlılar vb....
-Duyguları ifade edici çalışmalara yer vermek de çok önemli. Ağaç konulu tıpkıbasım incelemesi sonrasında Ağaç(lar) ve ...
Üç nokta olan yeri tamamlayarak öğrenciler üzgün ağaç, korkmuş ağaç, korkunç ağaç, sevimli ağaç, süslü ağaç, yalnız ağaç, üşümüş ağaç, mutlu ağaç, üretken ağaç, ağaçlar ve yollar, ağaçlar ve kuşlar, ağaçlar ve ilginç meyveleri vb. tamamlamalarla kendi konularını belirleyip, duygularını yansıtan kelime guruplarını seçtirerek öğrencilerin kendi konu alanlarını geniş tutmak duyguların ifade edilmesi açısından da önemli olsa gerek. Böyle konulara da yer vermeyi istemek neden olmasın.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: YaseminŞahin - 26 Eylül 2012, 00:57:37
Ben de görsel sanatlar dersine paralel işlenmemesi taraftarıyım. Ben daha çok üç boyutlu çalışmalara yönleneceğim. 40 dakikada yetişmeyen programa alamadığım çalışmaları 40+40 da yapabileceğimi düşünüyorum. Şuan aklımda olanlar (-fikirlere açığım- )
- Eskiler bilir üç boyutlu kartpostal çalışması .
- Mukavvalarla rölyef çalışması.
- mulaj kağıdı ve tutkalla kalıp çalışmaları.
 bu çalışmalarda suluboya ve guaj boya kullanımı renk bilgisi de birlikte verilmiş olacak.


bu çalışmaları seçerken öğrencilerin zevk alabileceğini ve görsel sanatlar dersinde gördükleri çalışmalar dışında diğer çalışmalarında olabileceğini anlatımla değil yaşayarak öğrenmeleri.
Teşekkür ederim...
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: SEVGİ... - 26 Eylül 2012, 22:25:56

-Sevgi öğretmenim, toplum bir türlü şu cam boyama, mozaik, ebru vb. çalışmalarını yapmaktan kurtulamadı gitti. :)
-Teknikten daha çok resim önemli olmalı.
-Dersin temeli çizgi değildir, bana göre. Her öğrencinin gelişim evresi, aynı sınıfta olmasına karşın farklı olabilir. Temel bu olmalı.
-Öğretmekten çok, öğrenci ile öğrenmekte temel olarak alınabilir.
-Öğretmekten çok, sezdirmektir belki de önemli olan, düşündürmek, hayal gücünü harekete geçirmek.
-Öğretmekten çok, karşılık beklememektir önemli olan, yapılan tüm çalışmaları sevebilmektir.
-"Öğretmekten çok..." hep böyle uzayıp gider ama sevgili öğretmenim, dersin temeli çizgi değildir bana göre.
Kastetdiğiniz şeyi bu bağlamda anladığımı düşünüyorum.
Zaten, lise öğretim programında nokta-çizgiden başlıyor ders; belkide biraz erken, öğrencileri bu tür şeylere zorlamak için, ne dersiniz?
-Bir başka öneri: Fantastik konular gibisi yok, öğrencilerin ilgisini ve hayal gücünü harekete geçiren. Hem kendilerini zorlamaları da gerekmiyor; düz çizgilere, belirli ölçülere... Fantastik evler, fantastik kuşlar, fantastik ağaç, fantastik canlılar vb....
-Duyguları ifade edici çalışmalara yer vermek de çok önemli. Ağaç konulu tıpkıbasım incelemesi sonrasında Ağaç(lar) ve ...
Üç nokta olan yeri tamamlayarak öğrenciler üzgün ağaç, korkmuş ağaç, korkunç ağaç, sevimli ağaç, süslü ağaç, yalnız ağaç, üşümüş ağaç, mutlu ağaç, üretken ağaç, ağaçlar ve yollar, ağaçlar ve kuşlar, ağaçlar ve ilginç meyveleri vb. tamamlamalarla kendi konularını belirleyip, duygularını yansıtan kelime guruplarını seçtirerek öğrencilerin kendi konu alanlarını geniş tutmak duyguların ifade edilmesi açısından da önemli olsa gerek. Böyle konulara da yer vermeyi istemek neden olmasın.

fantastik konular, soyutlamalar, duygu ve düşünceleri ifade edici konular, yaratıcılık gerektiren konular elbette ki benim çok severek yaptırdığım çalışmalardır.benim çalıştığım okuldaki beşinci sınıf öğrencilerin bir çoğu başka bir okuldan geldi ve o okuldan gelen öğrencilerin bir çoğu renkleri gruplayamıyor. cetvelle çizim yapmaya çalışıyor.boyanın nasıl kullanacağını bile bilmiyor. insanları çöp adam olarak tasvir ediyor ve buna benzer bir sürü şey.benim bahsettiğim konuların sıradan basit yada klişe çalışmalar olduğunu biliyorum.am a resim ile ligili hiçbir bilgiye sahip olmayan birine bir anda soyutu veya fantastik resmi nasıl kavaratabilirim.biraz zaman gerekli.çizgi çalışmasını eleştirmişsiniz. aslında açık bir şekilde ifade edemedim. lise çalışması gibi olmıyacak tabi ki 5. sınıf seviyesine indirgeyerek farklı bir çalışma yaptırmayı(çizgi ve renk çalışması iç içe olacak) düşünüyorum.etüd çalışmalarında ise amacım sadece baktırmak değil görmelerini sağlamak. tabi ki bende öğrencileri olabildiğince farklı çalışmalarla tanıştıracağım.yani gelenekçi değilim yeniliklere açık biriyim ve gün geçtikçe kendimi olabildiğince geliştirmeye çalıştırıyorum. acaba neler yaptırabilirim diye sürekli bir arayış içerisindeyim.bu arada öğrencileri de tartıyorum yaptırdığım çalışmalardan zevk alıp almadıklarına bakıyorum.ona göre yıllık planalarıma her sene yeni yeni çalışmalar eklemeye çalışıyorum. ayrıca siz öğrencilerinize hiç ebru yaptırmadınız herhalde. çünkü bu çalışmadan ne kadar zevk aldıklarının farkında değilsiniz.cam boyama veya mozaik v.b çalışmaları öğrenmelerinden ne zarar çıkabilir ki.zaten resim, el sanatları, plastik sanatlar diye parantez açılmış seçmeli görsel sanatların yanına .bu bizim ilk yılımız,  öğrenciler  üç sene daha bu dersi alabilecekler.biz de ilerleyen zamanlarda resim dersini çizginin dışına çıkarıcaz tab ki.ayrıca eleştirileriniz içinde teşekkür ederim.eleştirileriniz benim için yıkıcı değil yapıcı bir niteliğe sahip.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: abuziddin - 27 Eylül 2012, 14:40:09
  seçmeli resim planlarını sitede aradım fakat bulamadım yorum değil plan lütfen 311s
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: Tutku - 28 Eylül 2012, 11:38:44
Alpayalpay öğretmenim, kurallar ve diğer yazdıklarınızı okudum,inceledim,beğendim.Şu anda fazla zamanım olmadığından kısa yazmak durumundayım,sizin özenli yazınıza karşılık +1  ilk karizma puanınızı ekliyorum hemen. Bu yıl seçmeli resim dersi olduğunu duyduğumda çok çok sevindim,en azından bu dersi seven ve yaratıcılığını geliştirmek isteyen öğrencilere yol açacağını düşündüm.Ne varki bizim okul şu anda seçenle seçmeyeni aynı sınıfta sürdürüyor,düzenleme yapacaklarını söylüyorlar ama bu şekilde katlanılmaz bir hal aldı. Bizim okulda üç beşinci sınıf var,okul idareme bu üç şubenin öğrencilerinden    seçenlerden oluşturulacak bir sanat sınıfı ile çalışmaların anlamlı ve verimli olacağını belirttim, bakalım sabırla bekliyorum :( Bu anlamda diğer yazan arkadaşların da yazdıklarını okudum,evet aslında normalde var olan resim dersinden daha farklı konularla yürütebilecek bir plan olmalı, plan şablonu değişik olabilir,bu kadar çok kazanım ifadesi yerine sadece çıkartılacak olan kaynak kitapta bu tür ifadelere yer verilmelidir. Ay-hafta-ders saati ve konular yeterlidir,ders dışı planı gibi...sayfayı ilk açtığımda Fatma70 arkadaşımızın planı hazırlayıp sunduğunu gördüm, ellerine sağlık güzel bir plan olmuş. isteyen bu plan üzerinde kendisi burada konuştuklarımız çerçevesinde istediği değişikliği yapıp uygulasın. Yalnız ben de beşinci sınıf için perspektif konusunun detaylara girilmeden yalnızca ufuk çizgisi çizimi ve basit bir küp çizimi ile buradan yola çıkılarak evler,arabalar,sokaklar vb çizebileceğmizi öğretmek şeklinde verilirse yararlı olur düşüncesindeyim,zaten sanırım Fatma70 arkadaşımız da beşinci sınıflar için çok kapsamlı perspektifin verilmeyeceği düşüncesini paylaşıyordur...
Son olarak aceleci davranarak aman hemen bir plan yapalım zihniyetinden çok burada gelecekte kullanılabilecek düzeyli bir planı oluşturabilirsek soradan bakanlığımız kitap basım müdürlüğüne de teklifte bulunabiliriz düşüncesiyle konuyu başlatmıştım...Aceleci olan,  bir planı alır,istediği düzenlemeyi yapar ve uygulamak için okul müdürlüğünün yetkisine sunar...Yoksa burada ereğim laf salatası yapmak değil...Hepinize kolaylıklar... 340a
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: SiirSEN - 28 Eylül 2012, 15:44:29
  seçmeli resim planlarını sitede aradım fakat bulamadım yorum değil plan lütfen 311s
"Abuziddin Efendi" diyeceğim ama alınmayın lütfen. Sabırsızlığınız ve hazırkonduculuğunuz, düşündürücü ve güldürücü yönleri ile birlikte tam bir karikatür resmine benziyor. Esneme işaretinize ise, inanın gülmekten bayıldım. :)
Peki, planları hazır bir şekilde almayı ilke edinen kişi veya kişiler uygulamada da aynı esneme işaretini sergiler mi?

Bana kalsa, işi o kadar sadeleştirir ve kolaylaştırırım ki öğretmen burada işin tadını çıkarsın isterim. Ama ne yazı ki işi sadeleştirip kolaylaştırırken işin özünün kaybolmaması, kalitesinin düşmemesi için de yapılacak şeyleri sıralamak isterim. Aileye, topluma, yönetime, öğretmenlere, öğrencilere bu pastayı adil bir şekilde paylaştır derecede yaklaşımlarla. Çünkü bu esneme sadece bu konu başlığında tartışanlara yapılmış olan bir şey olmasa gerek.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: SiirSEN - 28 Eylül 2012, 16:18:03
Alpayalpay öğretmenim, kurallar ve diğer yazdıklarınızı okudum,inceledim,beğendim.Şu anda fazla zamanım olmadığından kısa yazmak durumundayım,sizin özenli yazınıza karşılık +1  ilk karizma puanınızı ekliyorum hemen. Bu yıl seçmeli resim dersi olduğunu duyduğumda çok çok sevindim,en azından bu dersi seven ve yaratıcılığını geliştirmek isteyen öğrencilere yol açacağını düşündüm.Ne varki bizim okul şu anda seçenle seçmeyeni aynı sınıfta sürdürüyor,düzenleme yapacaklarını söylüyorlar ama bu şekilde katlanılmaz bir hal aldı. Bizim okulda üç beşinci sınıf var,okul idareme bu üç şubenin öğrencilerinden    seçenlerden oluşturulacak bir sanat sınıfı ile çalışmaların anlamlı ve verimli olacağını belirttim, bakalım sabırla bekliyorum :( Bu anlamda diğer yazan arkadaşların da yazdıklarını okudum,evet aslında normalde var olan resim dersinden daha farklı konularla yürütebilecek bir plan olmalı, plan şablonu değişik olabilir,bu kadar çok kazanım ifadesi yerine sadece çıkartılacak olan kaynak kitapta bu tür ifadelere yer verilmelidir. Ay-hafta-ders saati ve konular yeterlidir,ders dışı planı gibi...sayfayı ilk açtığımda Fatma70 arkadaşımızın planı hazırlayıp sunduğunu gördüm, ellerine sağlık güzel bir plan olmuş. isteyen bu plan üzerinde kendisi burada konuştuklarımız çerçevesinde istediği değişikliği yapıp uygulasın. Yalnız ben de beşinci sınıf için perspektif konusunun detaylara girilmeden yalnızca ufuk çizgisi çizimi ve basit bir küp çizimi ile buradan yola çıkılarak evler,arabalar,sokaklar vb çizebileceğmizi öğretmek şeklinde verilirse yararlı olur düşüncesindeyim,zaten sanırım Fatma70 arkadaşımız da beşinci sınıflar için çok kapsamlı perspektifin verilmeyeceği düşüncesini paylaşıyordur...
Son olarak aceleci davranarak aman hemen bir plan yapalım zihniyetinden çok burada gelecekte kullanılabilecek düzeyli bir planı oluşturabilirsek soradan bakanlığımız kitap basım müdürlüğüne de teklifte bulunabiliriz düşüncesiyle konuyu başlatmıştım...Aceleci olan,  bir planı alır,istediği düzenlemeyi yapar ve uygulamak için okul müdürlüğünün yetkisine sunar...Yoksa burada ereğim laf salatası yapmak değil...Hepinize kolaylıklar... 340a
Hiç bir işimde başkalarından takdir görmek için hareket etmem. O yüzden karizma puanınıza teşekkür etmekle birlikte, böylesi konuşmalarda bu tür yaklaşımların, en azından benim için üzüntü verici olduğunu belirtmek isterim.
Kimi zaman toplum düşmanı olmak için yaptığı işe bilinçli bir şekilde ve art niyetli olarak öfkesini katmak yeterlidir.
Okulunuzun, söylediğiniz konuya, bilinçli art niyeti söz konusu var ise, iş düşündürücü ve üzücü.
Adamlar okul yapar, standartları taşımayacak şekilde tasarlar ve uygular, oldu mu sana takdir görecek bir konu; on yıllarca düzeltilemeyecek bir temel atar. Bu yüzden, her yerdeki okul, dışarıdan okul olabilir; içeriden kul standartlarında olabilir. Bu  ve benzer durumlarda olan öğretmenler olarak, zamana ve şansımıza küsmekten başka bir seçenek göremiyorum.
Umuyorum ki ileride, bu tip yanlışlar düzeltilebilir.
Perspektif konusunu öğrenciye sezdirmek için kimi zaman bir video veya görsel yeterli olabilmektedir. Bu tür şeyler, üzerinde fazlaca durulması gereken şeyler değildir. Örneğin, bir manzara resmi yaparken uygun bir video göstermek, sözel olarak konu ile ilgili durumu açıklamak kimi öğrencilerin bakış açısını değiştirmek veya konu ile ilgili farkındalık yaratmak için yeterlidir. Sanatsal ifadeyi sınırlayan bir durumdur, aynı zamanda bu perspektif. Kişiyi bu konuda zorlamamak gerekiyor. Çünkü perspektif resmin olmazsa olmaz formülü değildir. O yönde çaba gösterene yol ve yöntem göstermek görsel gelişimi aynı olmayan öğrencilerin bulunduğu sınıflarda konuya bireysel yaklaşmak gerekir diye düşünüyorum.
Bir kitap yazması gerekenler varsa o, bizler değiliz. Bence öğretmen olarak da haddimizi bilmemiz gerekiyor bu konuda. Bu ülkede yetişmiş onca insan bu işi halleder.  İşi yönetmek noktasında katkımız, talep etmekten öteye gitmemeli.
Konu kapsamlıdır, toplumsal araştırma ve inceleme gerektirir; ayrıca sanatsal sorunlara bölgesel uygun çözümler olması gerekir; konuyu uzmanlardan oluşan bir ekibin yürütmesi gerekmektedir. Başka ülkelerin programlarından devşirilen yaklaşımlarla değil. Zaten onu da başardığımız söylenemez ya...
Zaman ayırıp yazdıklarınız için teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: •« Mа√i »• - 28 Eylül 2012, 16:55:02
Sabırsızlığınız ve hazırkonduculuğunuz,
ve üslubunuz..... diye eklemek istiyorum.... vee sizi  560a
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: Ak-deniz - 30 Eylül 2012, 01:36:47
  seçmeli resim planlarını sitede aradım fakat bulamadım yorum değil plan lütfen 311s
"Bedava peynir fare kapanında bulunur"
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: Ak-deniz - 30 Eylül 2012, 02:17:02
Bakanlığın yayınladığı Şeçmeli Dersler çizelgesi açıklamalar bölümü 3. maddesi;

“Seçmeli derslerden birden fazla sınıf düzeyinde alınabilecek derslerin öğretim programları modüler bir yapıda oluşturulacaktır. Öğrenciler bu derslerden herhangi birini, 5-8. sınıf arasında herhangi bir sınıfta ya da sürekli olarak alabileceklerdir. Öğrenci, beşinci sınıftan itibaren programda seçmeli olarak yer alan bir dersi ilk kez sekizinci sınıfta alabileceği gibi, bu dersi beşinci sınıftan itibaren sürekli olarak seçebilir ya da herhangi bir sınıf düzeyinde başka bir alandan ders seçebilir.”

 Bizler plan hazırlarken Görsel sanatları modüler yapıya dökmemiz gerekiyor.

Modüler sistem "Parçalardan oluşan, belirli bir işlevi yerine getiren ve aralarında belirli düzen içinde etkileşimler bulunan ögeler topluluğu" diye tanımlanıyor.

Bu konu üzerinde bir kaç haftadır araştırma yapıyorum. Modüler sistem konusunda Meslek Lisesinde çalışan arkadaşlarla görüştüm. Bu konuda faydalanabileceğimiz en iyi kaynaklar olan Güzel Sanatlar lisesi Öğretim proğramlarını (ders saatleri, konuları)  inceledim.

Elde ettiğim bilgilerden şöyle bir sonuç çıkardım.  Planlarımı bu şekilde yapmak istiyorum.
Seçmeli Görsel sanatlar dersini 4 ana başlık altında her yıl birini ele alarak işlemek.
Modül 1 - DESEN ÇALIŞMALARI – (8. sınıflarda
Modül 2 - İKİ BOYUTLU çalışmalar – (7. sınıf
Modül 3 - ÜÇ BOYUTLU çalışmalar – 5.sınıf
Modül 4 - GRAFİK TASARIM – 6. sınıf

 Ayrıca her yıl için ayrı olarak ele alınması gereken alanları var.

Modül 5 - TÜRK RESİM HEYKEL SANATI  - 7. sınıf
Modül 6 - ÇAĞDAŞ DÜNYA SANATI  - 8. sınıf
Modül 7 - ESTETİK ve SANAT ESERLERİNİ İNCELEME – 6.sınıf
Modül 8 - MÜZE EĞİTİMİ  - 5.sınf

 Eleştiri ve önerilerinizi bekliyorum.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: SiirSEN - 30 Eylül 2012, 05:23:03
Bakanlığın yayınladığı Şeçmeli Dersler çizelgesi açıklamalar bölümü 3. maddesi;

“Seçmeli derslerden birden fazla sınıf düzeyinde alınabilecek derslerin öğretim programları modüler bir yapıda oluşturulacaktır. Öğrenciler bu derslerden herhangi birini, 5-8. sınıf arasında herhangi bir sınıfta ya da sürekli olarak alabileceklerdir. Öğrenci, beşinci sınıftan itibaren programda seçmeli olarak yer alan bir dersi ilk kez sekizinci sınıfta alabileceği gibi, bu dersi beşinci sınıftan itibaren sürekli olarak seçebilir ya da herhangi bir sınıf düzeyinde başka bir alandan ders seçebilir.”

 Bizler plan hazırlarken Görsel sanatları modüler yapıya dökmemiz gerekiyor.

Modüler sistem "Parçalardan oluşan, belirli bir işlevi yerine getiren ve aralarında belirli düzen içinde etkileşimler bulunan ögeler topluluğu" diye tanımlanıyor.

Bu konu üzerinde bir kaç haftadır araştırma yapıyorum. Modüler sistem konusunda Meslek Lisesinde çalışan arkadaşlarla görüştüm. Bu konuda faydalanabileceğimiz en iyi kaynaklar olan Güzel Sanatlar lisesi Öğretim proğramlarını (ders saatleri, konuları)  inceledim.

Elde ettiğim bilgilerden şöyle bir sonuç çıkardım.  Planlarımı bu şekilde yapmak istiyorum.
Seçmeli Görsel sanatlar dersini 4 ana başlık altında her yıl birini ele alarak işlemek.
Modül 1 - DESEN ÇALIŞMALARI – (8. sınıflarda
Modül 2 - İKİ BOYUTLU çalışmalar – (7. sınıf
Modül 3 - ÜÇ BOYUTLU çalışmalar – 5.sınıf
Modül 4 - GRAFİK TASARIM – 6. sınıf

 Ayrıca her yıl için ayrı olarak ele alınması gereken alanları var.

Modül 5 - TÜRK RESİM HEYKEL SANATI  - 7. sınıf
Modül 6 - ÇAĞDAŞ DÜNYA SANATI  - 8. sınıf
Modül 7 - ESTETİK ve SANAT ESERLERİNİ İNCELEME – 6.sınıf
Modül 8 - MÜZE EĞİTİMİ  - 5.sınf

 Eleştiri ve önerilerinizi bekliyorum.
Dostum bu sıkıcı ve yanlış olur ve bir sonraki yıla bütün öğrencileri dersten uzaklaştırırsın.
Görsel sunularla zenginleştirilmiş çeşitli türlerdeki konuları serpiştirerek dersi ele almak daha mantıklı. Örneğin, 8.sınıf öğrencisi ile 5. sınıf öğrencisinin portre konusunu çalışması arasında bir fark yok. İlk kez de konu işlense 4. 5. kez de işlense bu konu tatlı tatlı işlenir.


Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: YaseminŞahin - 01 Ekim 2012, 01:11:00
Bu da benim yaptığım seçmeli ders planı. Yorumlara açıktır.Amaç doğruyu bulmak...Teşekkürler.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: SiirSEN - 01 Ekim 2012, 01:56:04
Bu da benim yaptığım seçmeli ders planı. Yorumlara açıktır.Amaç doğruyu bulmak...Teşekkürler.
Bir çok konu için 6 şar 10 ar saat ayırmanız öğrencileri sıkmaz mı?
Etkinlik isimlerinin yanında, açıklamalar kısmında, o etkinlikle ilgili ne yaptıracağınızı belirtmeniz gerekmez mi?
Planınızla ilgili kafamda çok soru işareti var ama bu konuları tam olarak kendim de çözebilmiş değilim.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: SEVGİ... - 01 Ekim 2012, 10:48:37
Bu da benim yaptığım seçmeli ders planı. Yorumlara açıktır.Amaç doğruyu bulmak...Teşekkürler.
Teşekkürler .ellerinize sağlık.  560a Güzel bir plan olmuş. Fakat bazı konuların süresini  çok uzun tutmuşsunuz.biraz daha kısaltılabilir diye düşünüyorum.çünkü haftalık ders saati 2 birde üç dört hafta aynı konuyu işlerseniz çocuklar sıkılabilir.(tam tersi de olabilir) yaptıracağınız çalışmanın nasıl bir çalışma olduğunu bilmiyorum tabiki.Uzun bir süreç gerektiriyor olabilir diye düşünüyorum ve cümleme noktayı koyuyorum.
Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: YaseminŞahin - 01 Ekim 2012, 13:19:29
Bir çok konu için 6 şar 10 ar saat ayırmanız öğrencileri sıkmaz mı?
Etkinlik isimlerinin yanında, açıklamalar kısmında, o etkinlikle ilgili ne yaptıracağınızı belirtmeniz gerekmez mi?
Planınızla ilgili kafamda çok soru işareti var ama bu konuları tam olarak kendim de çözebilmiş değilim.


6 sar saatli dersleri açıklayayım önce ; 2 saat teknik bilgi ,ufak uygulamalar ve eskiz için ... Bazı konularda cetvelin diğer araç gereçlerin kullanımını öğrenmeleri için vakit kazandırmak amacım..
12 şer saatlik derste ise pano hazırlatacağım.. Mukavva ile rölyef panolar.


Etkinlik kısmında bana göre ne yapacağımı belirtmek pilav yapan kadına hergün tarif vermek gibi geldiğinden gerek görmedim.. Bu konuların bilindiğini ve eminim birçok arkadaşın daha önce uyguladığını düşünüyorum.


Kafanıza takılan herşeyi rahatlıkla sorabilirsiniz.


Bir de gördüğüm kadarıyla mesajlarınızdan birçok fikrinizin olduğu kanısına kapıldım. Sizden de örnek bir plan görmek isterim..Sonuçta bu konu başlığı neler yapabileceğimizi paylaşmak için açıldı...
Teşekkürler.....

Başlık: Ynt: 5.snf seç resim planını burada oluşturalım
Gönderen: Ak-deniz - 18 Eylül 2014, 22:47:59
Nerede kalmıştık.