Gönderen Konu: Dersimize sahip çıkıyoruz  (Okunma sayısı 51399 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı isilcelimli

  • Yeni Üye
  • İleti: 4
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: Dersimize sahip çıkıyoruz.
« Yanıtla #100 : 05 Ekim 2010, 14:52:13 »

Beden eğitimi öğretmenleri başardı bizde başarabiliriz...

Çevrimdışı aslîgibi

  • aslî
  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 2.304
  • Karizma Puanı: 993
    • asligibi
Ynt: Dersimize sahip çıkıyoruz.
« Yanıtla #101 : 05 Ekim 2010, 14:52:40 »
"Kurt" öğretmenim düşüncenize katılıyorum ben de. Sorunu ekonomik bir problem gibi yansıtmanın anlamı yok.  Sanat eğitiminin kalitesini arttırmak adına derdimiz var bizim... bu çizgiden farklı birşey gibi algılanmasına izin vermemeliyiz. Diğer eylemlilik kararınızı da destekliyorum ve varım diyorum. Sanat eğitimcisi sanatsal içerikli bir eylem yapabilmeli.
Oldukça güzel fikirler çıktığını düşünüyorum. Ancak bunları planlamalı ve daha derli toplu hareket etmeliyiz. Önceliğimiz ortak metin olmalı. Bu metnin içeriğini de çoğunluk kararıyla almalıyız. O zaman ilk hedef yazılan fikirleri  maddelemek gibi görünüyor. Çalışmamız lazım...
Bireysel olarak da yarışmalara eser göndermeme fikrinin arkasındayım. Bunun sanıldığının aksine çok fazla ses getireceğini düşünüyorum. Tepki koyabilmeliyiz ve bu tepkimiz yaptırıma dönük olmalı.

Çevrimdışı -rodin-

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 113
  • Karizma Puanı: 24
Ynt: Dersimize sahip çıkıyoruz
« Yanıtla #102 : 05 Ekim 2010, 18:06:44 »
 ‘’ Bugün dünyaya model ihraç edebilecek bir eğitim programımız var.’’
                                                                                    Prof. Dr. Yüksel Özden
                                                                       TBMM Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü
                                                                                    AKP Muğla Milletvekili

11/09/2009 Tarihli  dünyaya model olarak ihraç edebilecek program:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI DERS ÇİZELGELERİ


Ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgeleri 11.09.2009 tarih ve 151 sayı ile yeniden düzenlenmiştir. Ortaöğretim Kurumlarında Uygulanacak Resim/ Müzik/ Beden Eğitimi ortak dersler arasına alınmıştır.Bu derslerin uygulamasına yönelik ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNDE YER ALAN DERSLERİN UYGULANIŞINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR kısmında;
•   ‘‘Öğrenciler ilgi, istekleri ve okulun imkanları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birini seçer. Aynı dersi 4 yıl boyunca okur’’ denilmektedir.Bu cümleden bizler branş öğretmenleri olarak şunu anlamaktayız; Öğrenciler ilgi, istekleri ve okulun imkanları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birini seçer yani sınıf aynı ders saatinde üçe bölünerek uygulama yapılır(aldığımız duyumlara göre Düzce ve Mersin’deki uygulama bu yönde). Fakat Eskişehir milli eğitim müdürlüğünde yapılan okul müdürleri toplantısında çıkan kararda okutulacak dersler 9. ve 12.sınıflarda beden eğitimi,10. sınıflarda resim,11. sınıflarda da müzik dersi olarak belirlenmiştir.Ders seçiminde ne öğrenci ne de öğretmen görüşü alınmıştır.Hatta çalıştığım okulda (kadrolu olmama rağmen)okul idaresi tamamen beden eğitimi dersini seçip bana da hocam sana okulumuzda ders yok demişlerdir.Bakanlık bünyesinde alınan kurul kararları okul idarelerince keyfi uygulamalara dönüştürülmektedir.Dolayısıyla bizler yanlış uygulamalarla norm kadro fazlası durumuna düşürülmekteyiz.Bizler bu okulların sınavına-mülakatına norm kadro fazlası olmak için mi girip kazandık.

         Bütün öğrencilerin ilgi ve isteklerinin tek bir alan yönünde olacağı nasıl düşünülebilir. Bu dayatmanın çağdaş eğitimle ve son zamanlarda tanıtımı yapılan yapılandırmacı eğitim yaklaşımıyla ilgisini kurmak mümkün değildir.Yani birini seçmeye zorlayarak bütün öğrencileri o alana mahkum etmek yanlıştır dolayısıyla diğer alanlardan da öğrenciyi mahrum etmiş olursunuz. Bir insanı sanattan ve eğitiminden yoksun bırakmanın bedeli hem günümüzde hem de  gelecekte  kendini  acımasızca gösterecektir.  Bu cezayı bu kuşaklara verme hatasından bir an önce dönülmelidir. Uygulama,
‘’Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda Resim/Müzik derslerinden birini seçer (sınıf ikiye bölünür), aynı ders 4 yıl süresince okutulur’’  şeklinde düzeltilmelidir.Çünkü öğrenci merkezli yapılandırmacı yaklaşıma  uygun bir ders seçimiyle de eğitim-öğretim bir sonraki aşamada (geleceğe yönelik olarak) bireyi merkeze alıp hayata hazırlayıcı rol üstlenmiş  olacaktır.ÖSS ‘ye yönelik çalışmalarda başarı yozlaştırılmamalıdır.Öğrencinin başarıya ulaşırken mola yerleri olmalıdır.Bunun da yolu Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden geçer.
Milli Eğitim Müdürlüklerinde, derslerin uygulama esaslarına yönelik branşlar bazında komisyonlar oluşturulmalıdır.Branşlardaki uygulamaya yönelik kararlar müdürler tarafından verilmektedir. Bir alanın uygulamasına yönelik kararları müdürler verecekse branş öğretmenlerine ihtiyaç olmadığı anlayışı ortaya çıkmaktadır. Yanlışlarda tam da bu noktada başlamaktadır:Alanın eğitimini almış olana–işin uzmanına sorulsa yanlışlardan dönülmüş olunur .Bir an önce bu yönteme başvurulur da yanlıştan dönülür.
       Beden eğitimiyle resim ve müzik dersleri yarıştırılıyor.Seçim elbetteki beden eğitiminden yana kullanılacaktır.Bizlere ders çıkarılmayacaktır.Dersimiz olmazsa ne yapmamız gerekmektedir.Bu karar  önümüzdeki dört yıl için alınacak ve sonraki yılları da kapsayacak.Yani bu şu demek mi oluyor;sizlere ders vermeden emekli olacaksınız ve sonrasında da resim öğretmeni ataması yapmayacağız.   
 
       Beden eğitiminin, görsel zekayı geliştirmeye ve müzik beğenisi oluşturmaya yönelik sanatla ilgili derslerle kıyaslanmasını eğitimci olarak doğru bulmamaktayım.Bu tercih durumunu oluşturamayan  öğrenci doğrudan (nasıl olsa bahçede top koşturacağım diyerek)beden eğitimi dersini seçecektir.Bu tür seçimler ya okul idaresi tarafından ya da el altın alicengiz oyunlarıyla yapılmaktadır.Yani öğrenciye öğrenim hayatının dört yılını kapsayacak alicengiz oyunu oynanarak seçim yapılmaktadır.Ne kadar yazık ki yaşadığı coğrafyayı  hangi uygarlık zenginleştirmiş bunu bilmeyen öğrenciden seçim beklemekteyiz. Bu seçimi daha da yapamasın diye,biz onların yerine seçeriz düşüncesinden hareket edilmektedir.
   
        Dünyaya model olarak ihraç edecekleri ‘‘Sanat Eğitimi’’anlayışları bu olsa gerek.
    ‘‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir’’ Bu zihniyet sadece eğitim adına daha neleri koparacak :Bekleyip Görmeyelim…….

Çevrimdışı -rodin-

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 113
  • Karizma Puanı: 24
Ynt: Dersimize sahip çıkıyoruz
« Yanıtla #103 : 05 Ekim 2010, 18:17:11 »


BU YAZI ''MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI DERS ÇİZELGELERİ KONUSUNUN''TEPKİ METNİYDİ.
«  27 Eylül 2009» Tarinde yazılmıştır.

LÜTFEN BU KONU BAŞLIĞINI İNCELEYELİM :BU SİTEDEN TARİH BELİRLEYELİM VE ANKARAYA GİDELİM;ELİMİZDE FIRÇALARIMIZ VE ÖNLÜKLERİMİZLE.HADİ BAKALIM VİRA DEMİR.SEVGİLİ YÖNETİCİLER TARİHİ SİZ BELİRLEYİN.HER YIL AYNI SORUN BAŞKA BAŞKA KONULARLA AÇILMASIN DERİM.AYNI KONU FACEBOOKDA DA VAR.HADİ BİRLİKTELİĞE-HADİ ÖRGÜTLÜ TEPKİYE,EMİNİM SES GETİRİR.


   
   

Çevrimdışı -rodin-

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 113
  • Karizma Puanı: 24
Ynt: Dersimize sahip çıkıyoruz
« Yanıtla #104 : 05 Ekim 2010, 19:00:37 »
 ÜLKENİN SANAT EĞİTİMİ TIRPANLANIYOR:SANAT EĞİTİMİ İÇİN BİRLİK ZAMANIDIR
«  08 Ekim 2009 » Geçen yıl bu zamanlar!
Facebook'ta aynı konu Paylaşıldı

HERKESE  MERHABA!
DURUMU ÖZETLEMEYE ÇALIŞTIM: BİRŞEY YAPMALI!
KAMUOYU OLUŞTURMAK İÇİN DESTEK ÇIKILMASINI BEKLİYORUZ.
     *ESTETİK BEĞENİSİ OLAN TOPLUM, SANATA VE SANAT EĞİTİMİNE DUYARLI YAKLAŞIM SERGİLEYENLERİN KATILIMIYLA OLUŞTURULACAKTIR*


‘’Bugün dünyaya model ihraç edebilecek bir eğitim programımız var.’’diyor:
                                                                                    Prof. Dr. Yüksel Özden
                                                                      TBMM Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü
                                                                                    AKP Muğla Milletvekili
BU YAZI; SANAT EĞİTİMİ  VEREN BÖLÜM VE HOCALARI , BÖLÜME GİRMEK İSTEYEN, BÖLÜMDE OKUYAN, BÖLÜMDEN MEZUN OLAN, ÖĞRETMENLİK YAPAN, EĞİTİM KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİ VE VELİLERİNİ  KISACA HERKESİ İLGİLENDİRMEKTEDİR.
 
ÜLKENİN SANAT EĞİTİMİ TIRPANLANIYOR:
BÜTÜN BUNLAR OLURKEN BÖLÜMLER AÇILIYOR,RESİM ÖĞRETMENİ ADAYLARI MEZUN OLUYOR VE ATANMAYI BEKLİYOR,İHTİYAÇ YOK DENİLİP UMUT TACİRLİĞİ YAPILIYOR.

11/09/2009 Tarihli  dünyaya model olarak ihraç edebilecek program:
Ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgeleri 11.09.2009 tarih ve 151 sayı ile yeniden düzenlenmiştir. Ortaöğretim Kurumlarında Uygulanacak Resim/ Müzik/ Beden Eğitimi ortak dersler arasına alınmıştır.Bu derslerin uygulamasına yönelik ciddi sorunlar yaşanmaktadır.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNDE YER ALAN DERSLERİN UYGULANIŞINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR kısmında;
    •‘‘Öğrenciler ilgi, istekleri ve okulun imkanları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birini seçer. Aynı dersi 4 yıl boyunca okur’’ denilmektedir.Bu cümleden bizler branş öğretmenleri olarak şunu anlamaktayız; Öğrenciler ilgi, istekleri ve okulun imkanları doğrultusunda Resim/ Müzik/ Beden Eğitimi derslerinden birini seçer yani sınıf aynı ders saatinde üçe bölünerek uygulama yapılır. Adana’da, Denizli’de,Uşak’ta Eskişehir’de ve daha birçok ilde milli eğitim müdürlüklerinde yapılan okul müdürleri toplantılarında alınan  karar gereği okutulacak dersler 9. ve 12.sınıflarda beden eğitimi,10. sınıflarda resim,11. sınıflarda da müzik dersi olarak belirlenmiştir.Sonraki toplantıda, seçim yapan öğrenciler belli bir sınıfta birleştirilsin, bir sonraki toplantıda öğrenci sayısı 12 olsun gibi kararlar alınmıştır.Daha ne kadar deneme  yapacaklar.Buna rağmen okulların uygulama farklılığı ne zaman bitecek ve bizler derslerimize gireceğiz.Bazı okullarda alınan kararların öncesinde ve sonrasında sözüm ona ders seçimi yaptırılmıştır:çıkan sonuç beden eğitimi ağırlıklıdır. Benzer sorunlar diğer illerde de yaşanmaktadır.Ders seçiminde ne öğrenci ne de öğretmen görüşü alınmıştır. Hatta çalıştığım okulda (bakanlık seçme sınavıyla atanmış olup kadroluyum) okul idaresi tamamen beden eğitimi dersini seçip bana da hocam sana okulumuzda ders yok demişlerdir.Bakanlık bünyesinde alınan kurul kararları (yanlış kararları bile yanlış uyguluyorlar işin içinden çıkamıyorlar)okul idarelerince keyfi uygulamalara dönüştürülmektedir. Dolayısıyla bizler yanlış uygulamalarla norm kadro fazlası durumuna düşürülmekteyiz. Bizler bu okulların sınavına-mülakatına norm kadro fazlası olmak için mi girip kazandık veya atamaları yapılan arkadaşlar, idarecilerin keyfi uygulamaları için mi bu okulları tercih ettiler.
 Bütün öğrencilerin ilgi ve isteklerinin tek bir alan yönünde olacağı nasıl düşünülebilir. Bu dayatmanın çağdaş eğitimle ve son zamanlarda tanıtımı yapılan öğrenci merkezli yapılandırmacı eğitim yaklaşımıyla ilgisini kurmak mümkün değildir.Yani birini seçmeye zorlayarak bütün öğrencileri o alana mahkum etmek yanlıştır dolayısıyla diğer alanlardan da öğrenciyi mahrum etmiş olursunuz. Bir insanı sanattan ve eğitiminden yoksun bırakmanın bedeli hem günümüzde hem de  gelecekte  kendini  acımasızca gösterecektir.  Bu cezayı bu kuşaklara verme hatasından bir an önce dönülmelidir. Uygulama,
‘‘Resim, Müzik ve Beden Eğitimi dersleri haftada en az iki saat olarak zorunlu dersler arasına alınmalıdır’’ şeklinde düzeltilmelidir.Çünkü içeriği ve kazanımları bakımından farklı derslerdir.  Öğrenci merkezli yapılandırmacı yaklaşıma  uygun bir sanat eğitimi anlayışıyla eğitim-öğretim bir sonraki aşamada (geleceğe yönelik olarak) bireyi merkeze alıp hayata hazırlayıcı rol üstlenmiş  olacaktır.ÖSS’ye yönelik çalışmalarda başarı yozlaştırılmamalıdır. Öğrencinin başarıya ulaşırken mola yerleri olmalıdır.Bunun da yolu Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden geçer.Bu dersler haftada en az iki saat olmalıdır ki öğrencilerin ruh ve beden sağlığı bozulmasın. Eğitim modeli ihraç eden uygar toplumlarda sanat eğitimi ilköğretim ve ortaöğretim programlarında haftalık 3-6 saat olarak verilmektedir.
     Milli Eğitim Müdürlüklerinde, derslerin uygulama esaslarına yönelik branşlar bazında komisyonlar oluşturulmalıdır(Hatta programlar hazırlanırken bakanlık bünyesinde de komisyonlar olmalıdır) Branşlardaki uygulamaya yönelik kararlar müdürler tarafından verilmektedir. Bir alanın uygulamasına yönelik kararları müdürler verecekse branş öğretmenlerine ihtiyaç olmadığı anlayışı ortaya çıkmaktadır. Yanlışlarda tam da bu noktada başlamaktadır:Alanın eğitimini almış olana–işin uzmanına sorulsa yanlışlardan dönülmüş olunur .Bir an önce bu yönteme başvurulur da yanlıştan dönülür.
       Beden eğitimiyle resim ve müzik dersleri yarıştırılıyor.Seçim elbetteki beden eğitiminden yana kullanılacaktır.Bizlere ders çıkarılmayacaktır.Dersimiz olmazsa ne yapmamız gerekmektedir.Bu karar  önümüzdeki dört yıl için alınacak ve sonraki yılları da kapsayacak.Yani bu şu demek mi oluyor;sizlere ders vermeden emekli olacaksınız ve sonrasında da resim öğretmeni ataması yapmayacağız.   
       Beden eğitiminin, sanat kültürü-görsel zekayı geliştirmeye ve müzik beğenisi oluşturmaya yönelik sanatla ilgili derslerle kıyaslanmasını eğitimci olarak doğru bulmamaktayım.Bu, tercih durumunu oluşturamayan  öğrenci, doğrudan (nasıl olsa bahçede top koşturacağım diyerek) beden eğitimi dersini seçecektir.Bu tür seçimler ya okul idaresi tarafından ya da el altın alicengiz oyunlarıyla yapılmaktadır.Yani öğrenciye öğrenim hayatının dört yılını kapsayacak alicengiz oyunu oynanarak seçim yapılmaktadır.Ne kadar yazık ki yaşadığı coğrafyayı  hangi uygarlık zenginleştirmiş bunu bilmeyen öğrenciden seçim beklemekteyiz. Bu seçimi daha da yapamasın diye,biz onların yerine seçeriz düşüncesinden hareket edilmektedir.
        Bizler, sanat tarihi, estetik, eleştiri ve uygulamaya yönelik disiplin(alan) temelli sanat eğitimi programı beklerken dayatılan programla öğrencinin hayatından sanat eğitimi tamamen çıkarılma noktasına getirilmiştir.Bireyin hayatından sanat ve sanat eğitimi çıkarılırsa estetik beğenisi olmayan bir toplum yetişir.Ve sonrasını aklım almıyor….
        Dünyaya model olarak ihraç edecekleri ‘‘Sanat Eğitimi’’anlayışları bu olsa gerek.
    ‘‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir’’ Bu zihniyet sadece eğitim adına daha neleri koparacak :Bekleyip Görmeyelim…
    HABERLERİNİZİ BEKLİYORUM.RESİM VE MÜZİK ÖĞRETMENİ  ARKADAŞLARLA HABERLEŞİYORUZ. ÜLKENİN SANAT EĞİTİMİ TIRPANLANIYOR:BÜTÜN BUNLAR OLURKEN BÖLÜMLER AÇILIYOR,RESİM ÖĞRETMENİ ADAYLARI MEZUN OLUYOR VE ATANMAYI BEKLİYOR,İHTİYAÇ YOK DENİLİP UMUT TACİRLİĞİ YAPILIYOR.
HER İLDE SIKINTI VAR.KONUYU SENDİKALAR HUKUKSAL BOYUTA TAŞIMA HAZIRLIĞINDALAR.
 DERS ÇİZELGELERİ: Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri ve Açıklamalarına ulaşmak için meb- ttkb sayfasına bakınız.
 
 
 
 

Çevrimdışı -rodin-

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 113
  • Karizma Puanı: 24
Ynt: Dersimize sahip çıkıyoruz
« Yanıtla #105 : 05 Ekim 2010, 19:04:18 »
AYNI DURUM BU YILDA DEVAM ETMEKTEDİR.YİNE SIFIR DERS.ÜSTELİK GEÇEN HAFTA NORM GİRİŞLERİ YAPILDI VE NORM FAZLASIYIM.SINAVA ÇAĞIR-ATAMA YAP DURUM NORM FAZLASI.SEVGİLİ BAKANLIĞIN TRAJİ-KOMİK UYGULAMALARI.

Çevrimdışı superhoca

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 232
  • Karizma Puanı: 104
    • SuperHoca
Ynt: Dersimize sahip çıkıyoruz
« Yanıtla #106 : 05 Ekim 2010, 19:55:30 »
bence sırf sesimizi duyurmak adına bile yeteneklerimizi birleştirip (veya bireysel) sanatsal çalışmalar ortaya koyup fotoğrafları  ekleyerek bu konu altında bir başlık açmalıyız! etkili olacağını düşünüyorum. hatta çalışmamın adı da hazır:

SANAT ÖNEMLİDİR!  360a
« Son Düzenleme: 05 Ekim 2010, 19:56:54 Gönderen: superhoca »
[konuşmam l yaparım ][/b]

Çevrimdışı yakup

  • yakup
  • Yeni Üye
  • İleti: 14
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: Dersimize sahip çıkıyoruz
« Yanıtla #107 : 05 Ekim 2010, 20:56:34 »
SÜPER hocama katılıyorum. 'SANAT KALICI ve ÖNEMLİDİR.'

Çevrimdışı ilker

  • İlker ÖZTÜRK
  • Administrator
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 8.584
  • Karizma Puanı: 1878
    • GorselSanatlar.NET
Ynt: Dersimize sahip çıkıyoruz
« Yanıtla #108 : 05 Ekim 2010, 21:10:26 »
Bu iş uzun bir süreç. Beden Eğitimi öğretmenleri istedikleri aldı diye bizde gelecek yıl hemen istediğimizi alacak değiliz. En azından bunu kolay yapmazlar. Bu iş uzun yıllarımızı alsa bile asla vazgeçmemeliyiz. Bazı şeyler bedel ödenmeden elde edilemiyor...
Selçuk Üniversitesi - Seramik - 1998
Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Resim İş - 2004
Düzce Yunus Emre Ortaokulu


Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.

Çevrimdışı pati

  • Yeni Üye
  • İleti: 5
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: Dersimize sahip çıkıyoruz
« Yanıtla #109 : 05 Ekim 2010, 21:26:11 »
kesinlikle şimdi birlik zamanı! ne zamandır sıkıntısını yaşadığımız bu sorunun üstüne gidelim..