Meb'de Tüm Çalışanlara İller Arası Rotasyon
3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat kanununun değişmesiyle birlikte yürürlüğe giren 652 sayılı KHK kapsamında yapılması düşünülen mevzuat değişiklikleri büyük bir gizlilik içinde yürütülüyor. memurlar.biz/ÖZEL
Bakanlık yetkilileri bu konuda kamuoyuna sızmayı önlemek için her türlü tedbiri almış durumda. Başbakanın ustalık kabinesinde yer verdiği en dikkat çekici isimlerden birisi olan Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Meb'de inanılmaz bir değişime imza atmaya hazırlanıyor.
AYNI İLDE 8 YILINI DOLDURAN ÖĞRETMENLER DE DAHİL TÜM EĞİTİM ÇALIŞANLARINA İLLER ARASI ROTASYON
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından yürütülen mevzuat geliştirme çalışmasında sona gelindiği bildiriliyor. Memurlar.biz'e gelen bilgilere göre aileleri ile birlikte 5 milyonluk bir camiayı ilgilendiren değişikliklerden en önemlisi; iller arası zorunlu yer değiştirme -rotasyon- uygulamasının tüm eğitim çalışanlarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi oluşturuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği başlığı altında tek elden yürütülen yönetmelik çalışmasıyla farklı statüdeki tüm eğitim çalışanlarının atama ve yer değiştirme yönetmeliği tek başlık altında birleştiriliyor. Yapılan çalışmayla 6 hizmet bölgesine ayrılan illerden birisinde 8 yıllık zorunlu çalışma süresini dolduran Eğitim Denetçisi, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürü, Okul Müdürü, Müdür Baş Yardımcısı, Müdür Yardımcısı, Şef, Memur ve Öğretmen başka bir eğitim bölgesine zorunlu yer değişikliğine tabi tutuluyor.
Kamuoyundan sır gibi saklanan çalışma, müfettişlerin rotasyonuna benzer değişiklikler içeriyor. Çalışmaya göre 6 hizmet bölgesinden birinde bir öğretmen en fazla 8 yıl çalışabilecek.
Bulunduğu ilde zorunlu yer değiştirme tarihi itibarıyla en az iki yıllık çalışma süresini tamamlayanlardan;
1- Hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma sürelerini tamamlayanlar, isteğe bağlı yer değişikliği kapsamında 20 il tercihinde bulunabileceklerdir.
2- Bölge hizmetini tamamlamamış olanlar, bulundukları hizmet bölgesi ile sınırlı olmak kaydıyla beş il tercih edebileceklerdir.
Yürütülen mevzuat çalışması ile ilgili sitemize gelen yüzler e-postada belirtildiği gibi sözleşmeli öğretmenlik uygulamasını kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da öğretmen tutmanın yolunu hizmet bölgelerinde zorunlu çalışma yönteminde bulmuş gözüküyor.Ancak gözden kaçan bir kaç hususu belirtmekte fayda var. Zorunlu yer değiştirmeyle bir çok öğretmen emekli olmak zorunda kalacaktır. Emekli olacak olan öğretmenlerin boşalttığı yerler hali hazırda bekleyen 150 bin öğretmen açığıyla had safhaya ulaşacaktır. Her yıl en az 100 bin civarında eğitim çalışanı yolluk ve harcırahını alarak başka bir ile göç etmek zorunda kalacak bu da zaten bu mali politikalarla ülke ekonomisine daha fazla zarar verecektir. Ekonomik yanlarını bir yana bırakırsak sosyal ve inasani açıdan bir çok aile sıkıntı çekecektir. Eşinden ve ailesinden ayrı binlerce eğitim çalışanına onbinler eklenecektir.
Buradan bakanlık yetkililerini kamuoyunun merakla beklediği bu konulara ilişkin açıklama yapmaya davet ediyoruz.
Memurlar.biz/ÖZEL