Gönderen Konu: **GaZiAnTeP YöReSi HalK OyuNLarI**  (Okunma sayısı 5713 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı RøDiN_H@CKèR

  • _İLYaS DeNiZ GöKÇe_
  • Onursal
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.155
  • Karizma Puanı: 2448
  • SaNaTÇı oLaCaK iNSaN DoĞuŞTaN BeLLi oLuR...
    • http://deniz_art.sitemynet.com
**GaZiAnTeP YöReSi HalK OyuNLarI**
« : 23 Haziran 2007, 19:59:04 »

GAZIANTEP

Gaziantep ilimiz Güneydogu Anadolumuzun en kalabalik ve en hareketli illerinden biridir. Halk oyunlari bakimindan da Halay bölgesi içerisindedir. Halaylar oyuncularin yarim halka biçinimden birbirlerine tutunarak oynadiklari oyunlardir.Türkmen bölgesi olan Gaziantepte oyunlar kadin-erkek birlikte oynandigi gibi ayri ayri diziler halinde de oynanmaktadir. Oyunlara saz olarak Davul ve orta kaba Zurna eslik eder. Yöredeki yaygin Leylim Halaylarina davul zurna eslik etmez. Sözkonusu Leylim Halaylari Kaval, Düdük, Tef ve bir türkücüden olusan müzik grubunun esliginde yürütülür. Gaziantep gerek kiz erkek giysileri ve aksesuar bakimindan çok zengindir.
Genç erkeklerin basinda, sirma karistirilarak islenmis püsküllü Terlik bulunur. Terligin etrafinda Posu sarilidir. Sirtta yakasiz çubuklu Islik, onun üzerinde koyu mavi renkli Aba-cepken vardir. Bele Antep dokumasi Sal Kusak sarilir. Bacaklarda açik mavi çuha Salvar bulunur. Mor kadife üzerine sirma islemeli tütün Kesesi kusagin sol kösesinden sarkitilir. Ayaklarda yünden örülmüs çoraplariyla gülseftali renkli Yemeniler giyimi tamamlar.
Genç Kizlarin basinda, Tepelik ve Taç Fes, alinlarinda ve yanaklarinin yanlarinda Sarkitma denilen altin yada gümüs dizileri bulunur. Sirta Antep dokumasindan Üçetek ve Zubun giyilir. Bele Savatli Kemer takilir. Üçetegin altinda kutnu kumastan Salvar bulunur. Ayaklara da yerli dokuma yün çorap ve gülseftali Yemeni giyilir.
Gaziantep ilimizde en çok sevilip oynanan oyunlardan bazilari sunlardir: Dokuzlu, Oguzlu, Çepikli-Çibikli (Havarisko da denir. ), Fatige demune, Mani, Sirin Nar, Mendilli, Leylim.
Gaziantep ili sinirlari içerisinde Türkmen oymaklarindan Barak asireti de yasamaktadir. Bunlarin da kendilerine özgü çok güzel halk oyunlari vardir. Bu oyunlara Davul, Zurna eslik eder. Bu oyunlarda müzige, kartal kanadindan yapilan ve Zambur adi verilen bir halk çalgisi da eslik etmektedir.
Gaziantep ilimiz halk oyunlari kadar halk müzigi bakimindan da çok zengin illerimizden biridir. Yörede yapilan arastirmalar bu bölgedeki türkü ve melodilerin Uzun havalar, Kirik havalar ve Halaylar olmak üzere üçlü grup altinda toplanabilecegini göstermektedir. Halk müzigi araçlari da sunlardir: Üflemeli sazlar, basta orta kaba olmak üzere Zurna, dilli dilsiz Kavallar, yayli sazlardan Kemane, vurmali sazlardan basta Davul olmak üzere, Tef, Darbuka ve Zil.
Barak'lar arasinda bugün de çok sevilip oynanan oyunlardan bazilari sunlardir: Meryem, Mermere, Kaba, Tam Kaba, Kirikcan, Çobanbeyli, Nahsani, Barak Halayi ya da Barak iki Kamis oyunu, Üçürdüm.

http://www.youtube.com/v/RqpmpbPFRHc
« Son Düzenleme: 11 Şubat 2008, 14:16:10 Gönderen: mYstİcAl »

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
**GaZiAnTeP YöReSi**
« Yanıtla #1 : 29 Ocak 2008, 00:44:22 »
çok güzel oynamışlar yaa bende bu sene idarecilik girince araya geçen sene çalıştırdığım ekibi bu sene başka bi hak oyuncu arkadaşa devretmek zorunda kaldım hevesim kursağım da kaldı şimdi bu videoyu seyredince iyice üzüldüm valla harika paylaşım denizcim teşekkürler
çok çalışmak zamanı