Gönderen Konu: Hasta Hakları...  (Okunma sayısı 1534 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Hasta Hakları...
« : 23 Haziran 2007, 18:53:45 »

1998 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Hasta Hakları Yönetmeliğinin özeti:


Hasta Hakları;sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin,SIRF İNSAN OLMALARI SEBEBİYLE sahip bulundukları ve T.C Anayasası,Milletler arası andlaşmalar,kanunlar ile teminat altına alınmış haklarını ifade eder.


1-Hasta adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde,koruyucu sağlık hizmetleride dahil olmak üzere,sağlık hizmetlerinden ihtiyaçlarına uygun olarak faydalanma hakkına sahiptir.Bu hak;sağlık hizmetlerinde görev alan personelin adalet ve hakkaniyet ilkelerine uygun hizmet verme yükümlülüklerinide içerir.


2-Hasta;sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabileceği konusunda bilgi isteme hakkına sahiptir.Bütün sağlık kurum ve kuruluşlarıda hastaya kesin ve yeterlibilgi verebilecek nitelik ve ehliyete sahip personeli daimi olarak görevlendirmek zorundadır.


3-Hasta;sağlık kurum ve kuruluşunu seçme ve seçtiği sağlık kuruluşunda verilen sağlık hizmetinden faydalanma hakkına sahiptir.


4-Hasta;talebi halinde,kendisine sağlık hizmeti verecek veya vermekte olan tabiplerin ve diğer personelin kimlikleri,görev ve ünvanları hakkında bilgi alabilir.Hastanın kendisine sağlık hizmeti verecek olan personeli serbestçe seçme,tedavisi ile ilgilenen tabibi değiştirme ve başka tabiplerin konsültasyonlarını isteme hakkı vardır..


5-Sağlık kuruluşunun hizmet verme imkanlarının yetersiz veya sınırlı olması sebebiyle sağlık hizmeti talebi zamanında karşılanamayan hallerde,hastanın öncelik hakkının tıbbi kriterlere dayalı ve objektif olarak belirlenmesini isteme hakkı vardır.


6-Hasta;modern tıbbi bilgi ve teknolojinin gereklerine uygun olarak teşhisinin konulmasını,tedavisinin yapılmasını ve bakımını istemek hakkına sahiptir.


7-Hasta;sağlık durumunu,kendisine uygulanacak tıbbi işlemleri,bunların faydaları ve muhtemel sakıncaları,alternatif tıbbi müdahale usulleri,tedavinin kabul edilmemesi halinde ortaya çıkabilecek muhtemel sonuçları hakkında SÖZLÜ VE YAZILI OLARAK bilgi istemek hakkına sahiptir.


8-Hasta;sağlık durumu ile ilgili bilgiler bulunan dosyayı ve kağıtları,doğrudan veya vekili veya kanuni temsilcisi vasıtasıyla inceleyebilir.Ve bir suretini alabilir.


9-Hasta; a)Sağlık durumu ile ilgili tıbbi değerlendirmelerin gizlilik içerisinde yürütülmesini b)Muayenenin,teşhisin ve hasta ile doğrudan teması gerektiren diğer işlemlerin makul bir gizlilik ortamı içerisinde gerçekleştirilmesini c)Tıbben sakıncalı olmadığı hallerde yanında bir yakınının bulunmasına izin verilmesini, d)Tedavisi ile doğrudan ilgisi olmayan kimselerin,tıbbi müdahale sırasında BULUNMAMASINI, e)Sağlık harcamalarının kaynağının gizli tutulmasını istemke hakkına sahiptir.Ölüm olayı mahremiyetin bozulması hakkını vermez.EĞİTİM VERİLEN SAĞLIK KURULUŞLARINDA,HASTANIN TEDAVİSİ İLE DOĞRUDAN İLGİLİ OLMAYANLARIN TIBBİ MÜDAHALE SIRASINDA BULUNMASI GEREKLİYSE,ÖNCEDEN VEYA TEDAVİ SIRASINDA BUNUN İÇİN HASTANIN AYRICA RIZASI ALINIR.


10-Hasta;kendisine uygulanması planlanan veya uygulanmakta olan tedaviyi reddetmek veya durdurulmasını istemek hakkına sahiptir.Bu hakkın kullanılması,hastanın sağlık kuruluşuna tekrar müracaatında hasta aleyhinde kullanılamaz.


11-Herkesin sağlık kurum ve kuruluşlarında güvenlik içinde olmayı bekleme ve bunu isteme hakları vardır.Bütün sağlık kuruluşları hastaların,ziyaretçi ve refakatçılarının can ve mal güvenliklerinin korunması için gerekli tedbirleri almak zorundadır..


12-Sağlık kuruluşlarının imkanları ölçüsünde hastalara dini vecibelerini yerine getirebilmesi için gereken tedbirler alınır.


13-Sağlık hizmetlerinde görev yapan bütün personel,hastalara GÜLERYÜZLÜ,NAZİK VE ŞEFKATLİ DAVRANMAK ZORUNDADIR.


14-Hastanın;sağlık kuruluşlarında,insan haysiyetine yakışır,gereken her türlü hijyenik şartlar sağlanmış,gürültü ve rahatsız edici diğer bütün etkenlerin bertaraf edildiği bir ortamda sağlık hizmeti almayı talep etmeye hakkı vardır.


15-Hastanın;muayene ve tedavi sırasında hastaya yardımcı olmak üzere,mevzuatın ve kurum imkanlarının elverdiği ve hastanın sağlık durumunun gerektirdiği ölçüde,tedaviden sorumlu olan tabibin uygun görmesine bağlı olarak refakatçı bulundurmak istemeye hakkı vardır.


16-Hastalar,aşağıdaki hallerde sağlık hizmetlerinden bulundukları yerlerdede faydalanmayı talep etme hakkına sahiptirler. a)Koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesinde, b)Tıbbi sebeplerden dolayı sağlık kuruluşuna bizzat gidilemeyen veya götürülemeyen hallerde, c)Tabii afetler gibi olağanüstü hallerde...


17-Hastanın ve hasta ile ilgili bulunanların hasta haklarının ihlali halinde,mevzuat çerçevesinde her türlü müracaat,şikayet ve dava hakları vardır.Hasta haklarının ihlali halinde,personeli istihdam eden kurum ve kuruluş aleyhine maddi veya manevi veyahut hem maddi hemde manevi tazminat davası açılabilir.


çok çalışmak zamanı