Gönderen Konu: Kırıkkale BAHŞILI İLÇESİ  (Okunma sayısı 3452 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Kırıkkale BAHŞILI İLÇESİ
« : 16 Şubat 2008, 19:43:18 »

BAHŞILI İLÇESİ

TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI

A) TARİHİ YAPISI

 Bahşili ilçesinin tarihi geçmişi hakkında elimizde yeterli kaynak bulunmamaktadır. Temennimiz ciddi bir  bilimsel araştırma ile yörenin zengin tarihinin  gün ışığına çıkarılmasıdır. Mevcut  kaynaklardan  edindiğimiz bilgilere  göre Bahşili’ninde  içinde bulunduğu  Kırıkkale yöresi  Anadolu’da  Türkleşme –İslamlaşma sürecinde ilk açılan  yerleşim bölgelerindendir. Öncesinde yüzlerce yıl çeşitli medeniyetlere  ev  sahipliği  yapmıştır.

Bugünkü Bahşili’ye  temel teşkil eden yerleşim birimi  eski adıyla  Bahşili Köyü yeni adıyla Bahçeli mahallesidir. Bahşili Köy olarak ilk önce Bala ilçe’sinin  bir nahiye’sine  daha sonra sıra ile Kalecik ve Keskin İlçesine ve son olarak da Kırıkkale ilçesine,1989 tarihinde Kırıkkale’nin İl olması nedeniyle  Kırıkkale’ye  bağlanmıştır. 1984 tarihinde Belediye statüsünü  kazanmasının  ardından  1990 yılında  çıkarılan bir Kanunla  da  ilçe olmuştur.

Bahşili ismi  ile  ilgili  çeşitli varsayımlar ileri sürülmekte ise de  bunların arasında  en fazla kabul göreni  Sultan Murat’ın  emrindeki bir grup askere “Orta Anadolu da  kendinize bir yurt edinin”diyerek bağışta bulunduğu  ve daha  sonra bu toprakların  Bahşili  olarak anılmaya  başlandığı şeklindeki rivayettir.

B) COĞRAFİ YAPISI

Bahşili İlçesi  Kırıkkale  şehir merkezine 5 ,Ankara’ya 80 ,Ankara-Kayseri yoluna ise 3 km mesafede,Türkiye’nin  en uzun  nehri olan Kızılırmak’a  11 km. kıyısı  bulunan  243 km2 yüzölçümüne sahip 700 rakımlı bir yerleşim birimidir. 

İlçe kuzeyde  Yahşihan,Güneyde Karakeçili ,Doğuda Kırıkkale ve Keskin ,Batıda ise Ankara’nın Elmadağ İlçeleri  ile çevrilidir. İlçeye bağlı  Karaahmetli  Beldesinde bulunan  Kızılırmak  nehri üzerinde  kurulu Kapulukaya Baraj  gölünden içme ve kullanma amaçlı yararlanılması düşünülmektedir.

Bahşili ilçesi  engebeli  bir arazi üzerinde  kurulmuştur. İlçenin batısında yer alan Küre dağının yüksekliği 1552 metre olup, (1774 m. Rakımlı) Denek dağından sonra yörenin en yüksek dağıdır

 B-NÜFUS DURUMU

2007 YILINDA YAPILAN ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ SONUÇLARINA GÖRE :

Merkez                         
 :4692
 
Karaahmetli                   
 :1264
 
Çamlıca Köyü             
 : 292
 
Küreboğazı Köyü           
 : 343
 
Sarıkaya Köyü               
 : 221
 
K.Sarıkaya Köyü           
 :  39
 
TOPLAM               
 :6.851
 

C- İDARİ DURUMU

09.05.1990 tarih ve  20523 sayılı  Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren  Kanunla  Kırıkkale  İline bağlı  (Bahşili)adıyla yeni  bir ilçe kurulmuştur. Bunu takiben  hızla  Resmi Kurum ve kuruluşların  İlçe  düzeyinde  teşkilatlanması için  gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Şu anda İlçemizde  Jandarma Komutanlığı, Özel İdare Müdürlüğü,Nüfus Müdürlüğü,Milli Eğitim Müdürlüğü,Tarım Müdürlüğü ,Mal Müdürlüğü, Tapu Sicil Müdürlüğü, Merkez ve Karaahmetli  Sağlık Ocaklarının bağlı bulunduğu Sağlık  Grup Başkanlığı, Müftülük, Kadastro Memurluğu , Bedaş İşletme Şefliği,TELEKOM Bakım servisi  ve  P.T.T Bürosu  faaliyet  göstermektedir.

İlçe teşkilatının  büyük bir kısmı tamamlanmış olup, Adliye ve Emniyet  birimlerinin açılması için  altyapı çalışmaları devam etmektedir.

Bahşili İlçesi  Coğrafi konumu itibariyle  Kırıkkale  İl’inin bir uzantısı  görünümündedir.Kızılırmak nehrine 11 km. lik bir kıyı şeridi bulunmaktadır. 2000’li yıllarının başından  itibaren bugünkü gelişme eğiliminin artarak devam edeceği ve ilçenin  Kırıkkale İl’iyle birleşeceği tahmin edilmektedir.

İlçeye bağlı iki Belediye  (Merkez ve Karaahmetli Belediyesi) ile 8 Mahalle ve 4 Köy  Muhtarlığı  bulunmaktadır.

               İLÇE MERKEZİ  :                                                    KARAAHMETLİ BELDESİ   

            Hüseyinonbaşı Mahallesi                                 Bahçelievler Mahallesi

            Doğanay Mahallesi                                        Esentepe Mahallesi

            Ata Dönmez Mahallesi                                    Yeşilkonak Mahallesi

            Yeşilköy Mahallesi                                         

            Bahçeli Mahallesi

İLÇEYE BAĞLI KÖYLER

Sarıkaya Köyü

Küçüksarıkaya Köyü

Çamlıca Köyü

Küreboğazı Köyü

Köyler genellikle   Küre dağı etekleri ve  dere yataklarına kurulmuştur. Bu durum köylülerin  zaman  zaman  sel felaketi ile karşı karşıya kalmalarına yol açmaktadır. Büyüksarıkaya  köyünde sel baskınlarına karşın Bayındırlık ve İskan Bakanlığını Afet İşleri Genel Müdürlüğünün 14.01.1986 günlü raporunda belirtilen su baskınına maruz saha için Bakanlar Kurulunun 11.02.1991 tarih ve 91/1505 sayılı AFETE MARUZ BÖLGE   kararı alınmıştır. 07.10.1974  ,Afet  İşleri  Genel Müdürlüğü  tarafından  40 adet ev inşa edilmiş  ve köy  büyük ölçüde  bu evlerin  bulunduğu  yeni yerleşim yerine  taşınmıştır. Öte yandan  Büyük ve küçüksarıkaya  köyleri  başta olmak  üzere  köylerden   Kırıkkale ve Ankara’ya  sürekli bir göç  yaşanmaktadır. Bu  durum kırsal  nüfusun  hızla azalmasına  yol  açmıştır.

D-SOSYAL DURUMU

İlçe  merkezi,  kasaba ve köylerdeki konutların  büyük bir bölümü  sağlam yapılı betonarme binalardır. Tamamında  elektrik  ve  telefon , %90’ı şebeke su % 10’u sebil çeşme suyu ile karşılanmaktadır.

İlçe merkezinde  toplu konut alanı  olarak ayrılan  yerlerin  altyapısı  tamamlanmıştır.

İlçe merkezi ve köylerde halkın çoğunluğu  tarım, inşaat ve toplum hizmeti sektöründe çalışmaktadır. İlçe genelinde her türlü ihtiyacı karşılayabilecek nitelikte iş yerinin olmaması nedeniyle vatandaşların ticari ilişkileri İl merkezi kaymaktadır. İlçemizde Türk ailesine özgü gelenek ve görenekler sıcaklığını korumakta olup, dini ve milli günlerde halkımız birbirleriyle daha fazla kaynaşmaktadır. Bayram ziyaretleri,nişan düğün törenleri ve eğlenceleri geleneklere bağlı olarak devam etmektedir.                     

İlimiz ve İlçelerimizin sınırları içerisinde bulunan Tüpraş Rafinerisi Sosyal tesisler modern bir yaşam mekanı olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca Kızılırmak kıyılarında bahçe içerisinde villa tipi müstakil konutlara da  rastlanmaktadır.

a- SOSYAL YAŞANTI

Bu yüzden sosyal yaşantı canlı değildir. Özellikle  bahar ve yaz aylarında ırmak kıyıları ve Celal Bayar parkı İl Merkezi ile çevre İl ve İlçede yaşayan vatandaşların  akınına uğramaktadır. İlçeyi bu yönü ile cazibe haline getirmek için gereken gayret gösterildiği takdirde Bahşili’nin iç turizme yönelik potansiyelini harekete geçirmek mümkün olacaktır.     

Tüpraş rafinerisi  lojmanlarının da içinde yer aldığı sosyal tesisler yalnızca rafineri personelinin istifadesine açık olduğu için ilçenin sosyal yaşantısı üzerindeki etkisi son derece sınırlıdır.

Karaahmetli Beldesinde bulunan kapulukaya Baraj gölünün çevresindeki alanın Belediye tarafından çevre düzenlemesi yapılmakla birlikte Belediye Bütçesinin imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle  Valilik tarafından desteklenerek iç turizme kazandırılması ve  Bu projenin bir an evvel hayata geçirilmesi  büyük önem arz etmektedir.

b - İŞ VE ÇALIŞMA HAYATI

İlçe de iş yaşamı fazla bir çeşitlilik ve canlılık göstermez Kırıkkale Makine Kimya Endüstrisi Kurumundan emekli olan vatandaşlarımız yanında küçük çaplı işletmeler yaygın değildir. İlçe sınırları içerisinde 1996 yılında faaliyet göstermeye başlayan Gazbeton Fabrikası ve LPG Aygaz dolum tesisi bulunmaktadır. İlçe nüfusunun yarıdan fazlası tarım ve hayvancılıkla uğraşır İşsizlik oranı oldukça yüksektir. Tarımsal amaçlı olarak kullanılan arazilerde buğday,arpa ,ayçiçeği,nohut ve mercimek ekimi yapılır. Örtü altı seracılık ve ile fenni arıcılık çalışmalarının desteklenmesi halinde olumlu sonuç alınabileceği düşünülmektedir. İlçede ek olarak canlı hayvan besiciliği ile bir adet ekmek fırını faaliyet göstermektedir.

İlçede herhangi bir banka şubesinin  olmaması nedeniyle emekli olan vatandaşlarımızın Sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alan vatandaşlarımızın sayısı tespiti yapılamamıştır.31.12.2006 tarihi itibari ile 2022  Sayılı Kanunundan yararlanan vatandaş sayısı 224’dür.  3816 Sayılı Kanununda  AĞUSTOS 2003 tarihinde yapılan değişikliğe göre  31.12.2006 tarihine kadar 1934 kişiye yeni Yeşil kart sağlık cüzdanları   verilmiştir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının 31.12.2006 yılında  İlçemizde ikamet eden vatandaşlardan     1615 mağdur vatandaşımıza  toplam 206.917.71 YTL ve nakdi yardım   yapılmıştır. Yardım türlerine göre yapılan kişi sayıları aşağıya çıkarılmıştır.

YARDIM TÜRÜ
 KİŞİ SAYISI
 MİKTARI  (1000)
 
Yiyecek Yardımı
 481
 26.042.49 YTL
 
Yakacak Yardımı
 223
 23.334.43 YTL
 
Nakit Yardımı

(bir defaya mahsus)
 594
 110.140.00 YTL
 
Eğitim –Öğretim Yardımı
 781
 29.826.69 YTL
 
Geçimini Temin Edici Yardım 12
   17.574.10 YTL
İş Kurma Yardımı
 1
 2.268.00 YTL
 
TOPLAM
 2103
 206.917.71 YTL
 

    İlçede sağlık hizmetleri yönünden herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. 1 doktor , 7 sağlık memuru, 3 ebe, 2 memur, 4 hizmetli, 4 şoför ve 2 ambulans ile hizmet verilmektedir. Ayrıca Karaahmetli Sağlık Ocağında yeteri sayıda personel olup sağlık hizmetleri düzenli verilmektedir.

E- EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU

Bahşili İlçe Milli Eğitim Eğitim Müdürlüğü   17.09.1991 tarihinde  kurulmuştur. 1 Müdür vekili,  1 Şube Müdürü,1 şef,  3 Memur ve  1 Hizmetli olmak üzere 7  personel  ile çalışmalarını  sürdüren  Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı olarak  8 İlköğretim Okulu iki özel, 1 Çok Programlı Lise, Halk Eğitim Merkezi  2006-2007 Eğitim Öğretim yılında Çok Programlı Lisesinde 15 Öğretmen, Barboros İlköğretim okulunda 18 öğretmen, Atatürk İlköğretim Okulunda 9 Öğretmen, Karaahmetli İlköğretim Okulunda 9 öğretmen, Çamlıca Köyü İlköğretim Okulunda 3 öğretmen, Küreboğazı Köyü İlköğretim Okulunda 1 öğretmen, Sarıkayalar 1 öğretmen, Özel Gazi Anadolu İlköğretim Okulunda 11 öğretmen, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 1 Müdür, 2 Müdür Yardımcısı,  1 giyim öğretmeni, 1 el sanatlar öğretmeni,  1 kadrolu öğretici 6 ücretli usta öğretici  ile görev  verilmektedir.

F- EKONOMİK DURUM

İlçe dahilinde elektriksiz köy bulunmamaktadır. İlçemiz ve Köylerimize elektrik normal dağılımı ve anında müdahale yapılmaktadır. İlçemizin su ihtiyacı 300 tonluk su deposundan karşılanmaktadır.

İlçenin İl merkezine  uzaklığı  5  km.  dir. Ancak; Bahşılı Kırıkkale 3 ncü kilometrede ana yola bağlantılı Kırıkkale- Kırşehir  yolunun duple yol kapsamında olduğu ve trafiğin yoğun olması  nedeniyle Kırıkkale istikametine gidecek araçların ana yola girişlerinde zaman zaman maddi, yaralamalı ve can kayıplı kazalar meydana gelmektedir. Bahşılı-Kırıkkale-Kırşehir yol kavşağında sağlıklı ulaşımın sağlanabilmesi için gerekli çalışmaların  yapılması gerekmektedir. Belediye  minibüsleri  ve  özel minibüsler  tarafından  kısa  aralıklarla  ve  düzenli  olarak  İl  merkezi  ile  İlçe  arasında  yolcu  taşımacılığı  yapılmaktadır. Ancak  köylerle  olan  ulaşım  yolların  bozuk  ve yetersiz  olduğundan malzemeli bakıma ihtiyaç vardır.  İlçe deki  PTT hizmet bürosu kiralık Türk  Telekom  arıza ve  bakım   servisi kedine ait binada  hizmet vermektedir. Hali hazırda  Bahşili  merkez  Karaahmetli  Beldesi ,Çamlıca ve Büyük sarıkayalar  köylerinde  kurulu toplam 1662 hat kapasiteli santraller ile telefon  haberleşmesi  yapılmaktadır. 4 adedi Bahşili merkez ,2 adedi  de Karaahmetli beldesinde  olmak üzere  6 adet ankesörlü  telefon  bulunmaktadır. İlçe merkezi  ve  köylerimizde  su  şebekelerinin  eski ve yetersiz  olması nedeniyle  yaz aylarında içme suyu  sıkıntısı çekilmektedir.

İlçeye bağlı köylerin tamamı  asfalttır. İlçemiz Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından finansmanı  İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından karşılanarak Karaahmetli Kasabası  Kapulukaya baraj yolu 6000 metrelik bölümü asfaltlanmıştır.

İlçede TV ve Radyo verici istasyonu yoktur. TV, Özel Televizyon kanalları Kırıkkale İlinden karşılanmakta olup, tüm kanallar sorunsuz izlenmektedir.

2- MAHALLİ  İDARELERİNİN  DURUMU

A-   İLÇE ÖZEL İDARESİ

İlçe Özel İdaresi  14.08.1992 tarihinde kurulmuş olup ,l Müdür ve 1 geçici işçi ile  çalışmalarına devam etmektedir.

2108 sayılı Kanun  gereğince  8 Mahalle ve 4 köy muhtarımızın  ödenekleri  Özel İdare Müdürlüğü  bütçesinin  ilgili tertibinden  karşılanmaktadır.

Önceki  yıllarda Kızılırmak  kıyı  şeridinde  ruhsatlı  olarak işletilen  Kum ocakları   Kırıkkale  Valiliği  tarafından hazırlanan  Yeşil Vadi projesi  kapsamında  kaldığından  kapatılmışlardır. Kaymakamlık konutu 1994 yılında tamamlanarak hizmete girmiştir. Çamlıca ve Sarıkaya köyü  çok amaçlı köy konağı bulunmaktadır. Ayrıca İl Özel İdare Müdürlüğü bütçesi Köylere Yardım tertibinden okul bakım onarım ve cami yapımı için yardımlar sağlanmaktadır.

B-   BELEDİYELER

İlçe  merkezi   Karaahmetli  Kasabası olmak üzere iki Belediyemiz mevcut  olup,  mali  imkanlarının  yeterliliği  ölçüsünde  çalışmalarına  devam  etmektedirler.

1- BAHŞILI BELEDİYESİ

İlçe Merkezi 5 mahalleden oluşan yapıya sahip olup, 2000 yılında yapılan Genel nüfus sayımı kesin sonuçlarına göre 5790 nüfus yaşamaktadır.

PERSONEL DURUMU

            Memur                        :  15

            Kadrolu  İşçi                :    4     

            TOPLAM                     :   19   

personelle hizmet vermektedir. Belediyeye ait yıllara göre kesin hesap cetvelleri aşağıya çıkarılmıştır.

YILLAR
 GELİR
 GİDER
 
2004
 807.227. YTL
 1.292.710. YTL
 
2005
 1.545.680. YTL
 1.574.025 YTL
 

 

2 -KARAAHMETLİ BELEDİYESİ 

İlçeye balı Karaahmetli kasabası 3  mahalleden oluşmakta olup, 2000 yılında yapılan Genel nüfus sayımına göre 1.353 nüfus yaşamaktadır. Personel durumu aşağıya çıkarılmıştır.

 PERSONEL DURUMU 

Memur   4  ,  geçici  işçi  12  mevcut olup, son iki yıla ait kesin hesap cetvelleri aşağıya çıkarılmıştır. 

YILLAR
 GELİR
 GİDERİ
 
 2004
   239.859.YTL
  290.150 YTL
 
 2005
  233.219. YTL
     279.329. YTL
 

 

C. KÖYLER       

İlçenin  mülki  sınırları  içerisinde  4  köy  bulunmaktadır. Elektrik ve suyu bulunmayan köy bulunmamaktadır.

KÖYLERİN DURUMU

 KÖYÜN ADI
  UZAKLIĞI
  DURUMU
  DEVLET YATIRIMLARI
 
 Çamlıca
  12 Km.
  Asfalt
  Okul-Köy konağı,Su Şebekesi, Cami,
 
 Sarıkaya
  34  Km
  Asfalt
  1 Derslik ilköğr.ok., Sağlık evi ,Köy konağı, Su şebekesi mevcuttur. Cami  mevcuttur.
 
 Küçük Sarıkaya
  32   Km
  Asfalt
  Okul,Cami mevcuttur. İçme suyu   sebil çeşmelerinden karşılanıyor
 
 Küreboğazı Köyü
  19   Km
  Asfalt
  Okul,Su şebekesi,Cami, Köy Konağı mevcut.
 

 

İlçeye bağlı 4 köy mevcuttur. Bunlardan Küçüksarıkaya köyünün nüfusu 150 den aşağı olduğundan köy işlerini imece ve Kaymakamlık direktifleri ile yürütmektedir. 3 köyümüz ise ortak işlerini Mahalli İdarelerin destekleri yürütmektedir. Köylerimizin sorunlarının asgariye indirmek amacıyla Bahşılı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince yardımlar yapılmaktadır. Köy yollarımızın toplam uzunluğu 97 km. olup, tamamı kaplama asfalttır. İlçe Merkezi ile Karaahmetli Kasabası arasındaki 21 km.lik yolun 12 km.sinden  Küreboğazı  köyü yararlanmaktadır.

3-ASAYİŞ VE  GÜVENLİK DURUMU :

İlçenin asayişi İlçe Jandarma Komutanlığınca sağlanmaktadır. Polis Teşkilatı bulunmamaktadır.

 

KAYMAKAMLIK İLETİŞİM        :

Telefon           : 0 318 366 14 81

Santral            : 0 318 366 14 80

Faks               : 0 318 366 14 80


[eklenti yönetici tarafından silindi]
çok çalışmak zamanı