Gönderen Konu: LEKE ÇIKARMA KILAVUZU  (Okunma sayısı 2196 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı nes.rin

  • Onursal
  • Çalışkan
  • *
  • İleti: 731
  • Karizma Puanı: 380
LEKE ÇIKARMA KILAVUZU
« : 15 Temmuz 2007, 20:35:44 »

YİYECEK VE İÇECEK
Çikletler
Çiklet sert ve kırılgan bir hale gelene kadar üzerine buz koyun. Bir bıçak yardımıyla dikkatlice kazıyın.

Kalıntıları uygun bir çözücü ile silin ve iyice durulayın:
- Beyaz veya boya vermeyen pamuklularda 90 derece sertlikte alkol (veya trikloretilen) kullanın ve durulayın.
Renkli pamuklularda, alkol veya sirkeyi suyla bire bir oranında karıştırarak kullanın ve durulayın.
Sentetik kumaşlarda limonlu su kullanarak lekeyi mümkün olduğunca yumuşatmak ve ardından kumaşı durulamak tavsiye edilir. İnatçı lekelerde işlemi birkaç defa tekrarlamanız gerekebilir.
- Yünlü ve ipeklilerde üçte bir alkol ve üçte iki soğuk sudan oluşan karışıma batırılmış bez ile silmek ve daha sonra durulamak olumlu sonuç verebilir.

Kahve, Çay, Çikolata
- İpekli ve yünlülerde, sulandırılmış 90 derece sertlikte alkol iyi sonuç verir: Kumaşı, üçte bir alkol ve üçte iki soğuk sudan oluşan karışıma batırılmış bez ile silin
Renkli pamukluları, yarı yarıya sulandırılmış alkol ve bir miktar limon suyuyla hazırlanmış karışımla silin ve durulayın. Eşit miktarlarda sirke ve 90 derecelik alkol karıştırılarak hazırlanmış bir karışım da çok etkili olur.
Sentetik kumaşlardaki çay lekelerini limon suyu eklenmiş suyla silin ve lekeli bölgeyi durulayın.

İpuçları:
- Çamaşır makinesinde yıkanan kumaşlardaki lekelerin daha iyi çıkması için, katı lekelerin (çikolata gibi) üzerine saf gliserin (eczanelerde satılır) sürüp birkaç dakika bekleyerek lekeyi yumuşatın; lekeli kumaşı çamaşır makinesinde yıkayı.

Köri
Soğuk suyla durulayın ve lekenin üzerine eşit miktarda sıcak su ve gliserin kullanarak hazırladığınız karışımı sürün. Yarım saat bekleyin, iyice durulayın ve makinenizde normal şekilde yıkayın.

Tereyağı, süt ve krema lekeleri
- Boya vermeyen pamuklularda, trikloretilen benzeri bir çözücü kullanın ve durulayın.
- Hassas renkli pamuklularda, amonyaklı su (1 litre suya 1 çorba kaşığı amonyak) kullanın ve durulayın.
- Sentetik kumaşları, üçte bir alkol ve üçte iki soğuk sudan oluşan karışıma batırılmış bez ile silin, durulayın.
- Yünlülerde ve ipeklilerde, lekenin üzerine talk pudrası veya leke çıkarıcı toz serpin, tozun emilmesini bekleyin ve hafifçe fırçalayın.
- Bu işlemi yaparken kumaşın altına emici beyaz kağıt veya temiz bir bez yerleştirin. Böylece leke çözücü madde ile birlikte alttaki kumaşa geçecektir.
- İşlem bittikten sonra kumaşı yıkayıp durulayarak geride kalan çözücü maddeleri uzaklaştırın.

Dikkat: Süt ve krema lekeleri sıcak suyla değil ılık suyla çıkarılmalıdır (sıcak su lekeyi “pişirir”).

Meyve ve sebze lekeleri
Kumaşın etiketindeki bilgiler uygunsa (çarpı işareti olmayan üçgen) seyreltilmiş çamaşır suyu veya oksijenli su kullanabilirsiniz (başlangıç kısmındaki uyarıları okuyun).

Çamaşır suyu kullanılmaması tavsiye ediliyorsa:
- Sentetik kumaşlarda, suyla veya seyreltilmiş sirke ile silin ve durulayın
- Sentetik olmayan kumaşları önce yarı yarıya sulandırılmış alkol daha sonra ise sirke ile silin ve durulayın.
Yünlüleri sirkeye batırılmış bir bez ile silin ve durulayın.)

Reçeller
Lekenin üzerine soda dökün ve bekleyin. Kırmızı meyve lekelerini soğuk amonyaklı suyla yıkayın.

Hardal
Hardal lekesi zor bir leke değildir. Meyve lekeleri için kullanılan yöntem kullanılabilir: Yüzde onluk oksijenli su ile silin ve normal şekilde yıkayın

Kırmızı şarap
Kırmızı şarap dökülmelerinde kumaşı derhal suyla iyice yıkayın ve durulayın.
Şunlardan kaçının:
Kırmızı şarap dökülmelerinde yaygın olarak kullanılan lekenin üzerine tuz dökme aslında uzmanlar tarafından önerilmez. Tuz bu gibi lekelerin dağılmasını önler ve sabitler. Tuz leke çıkarmaz.
Beyaz şarap
Taze lekelerde deterjan yeterlidir. Yeterli olmazsa, normal ağartıcı maddeleri kullanın: Yıkama talimatlarına ve kumaşın tipine bağlı olarak çamaşır suyu veya oksijenli su kullanın. Pamuklular için alternatif bir yöntem: Önce yarı yarıya sulandırılmış alkol, daha sonra ise az miktarda sirke ile nemlendirin ve durulayın.

Salça ve ketçaplar
Sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın. Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın.


BOYA/TUTKAL

Tutkal
Tutkal sert ve kırılgan bir hale gelene kadar üzerine buz koyun. Bir bıçak yardımıyla dikkatlice kazıyın. Sıcak su ve sabunla silin. İnatçı lekeleri üreticinin tavsiye ettiği bir çözücü ile silin.

Boya
Temizlenecek kumaşı temiz, beyaz bir bez üzerine yerleştirin ve saf alkole batırılmış bir başka beyaz bez ile lekeyi silin (önce giysinin görünmeyen bir yerinde deneyin). Daha sonra normal şekilde yıkayın.

Tükenmez/Keçeli Kalem
Genellikle kalemin bıraktığı izi silgi ile silmek yeterlidir. Silgi işe yaramazsa, lekenin üzerine deterjan dökün ve soğuk suyla durulayın. Leke hala çıkmadıysa, üzerine birkaç damla amonyak damlatın, tekrar deterjan dökün ve iyice durulayın.

Daksil
Kurumasını bekleyin, fırçalayın, su ve sabunla yıkayın. Leke çıkmadıysa mürekkep lekeleri için uygulanan yönteme başvurun.

LİŞSEL BAKIM/SAĞLIK
Kan
Tüm lekeler hemen müdahale edildiğinde soğuk su ve sabunla kolayca çıkar. İnatçı lekeler için: Amonyaklı suya (1 litre suya 1 çorba kaşığı amonyak) batırın, suya biraz sabun ekleyin ve durulayın.
Leke tam olarak çıkmadıysa, %10 veya %15’lik oksijenli su (eczanelerde bulunur) ile ıslatın ve durulayın.

İpuçları
Sadece boya vermeyen kumaşlarda tuzlu su kullanılabilir. Kanın pıhtılaşmasını önleyen bir madde olan Aspirin bazı lekelerde faydalı olabilir.

Kozmetik ürünleri ve ayakkabı boyaları
Malzemenin kabasını bıçakla hafifçe kazıyarak aldıktan sonra, terebentin tipi bir çözücü veya sıvı leke çıkarıcı kullanın. Çözücü maddeler kullanmadan önce kumaşın boya verip vermediğini kontrol edin.
Dikkat: Makyaj malzemesi lekeleri ıslatılmamalıdır.

Deodorant
Nemlendirilmiş lekeyi deterjanla ovduktan sonra, kumaş tipi uygunsa çamaşır suyu ile sıcak suda, kumaş tipi uygun değilse sadece sıcak suda yıkayın. Kumaşın renginin bozulmaması için amonyakla silin.
Yünlüler ve ipekliler gibi daha narin kumaşlarda, amonyak ile suyu eşit miktarlarda karıştırarak kullanın. Normal şekilde yıkayın.

Tentürdiyot
Kumaşın etiketindeki talimatlara bağlı olarak amonyak veya çamaşır suyu eklenmiş su iyi sonuç verir. Önce sirke, sonra su ile durulayın. Sentetik kumaşlarda limon suyu kullanın.
Yünlü ve ipeklilerdeki mürekkep lekelerini, üçte bir ispirto ve üçte iki soğuk sudan oluşan karışıma batırılmış bez ile silin

Oje
Aseton veya amil asetat kullanın. Kumaş üzerinde halkalar oluşmasını önlemek için kumaşı daima iyice durulayın.
Belirli renklerde, kumaşın boya vermediğinden emin olun. Asetat ve triasetat içeren kumaşlarda asla oje çıkarıcı maddeler kullanmayın

Parfüm
Sıcak su ve sabunla yıkayın.
İnatçı lekelerde:
- Pamukluları oksijenli su ile ovalayın ve durulayın
Yünlüler, ipekliler ve sentetik kumaşları, üçte bir alkol ve üçte iki soğuk sudan oluşan karışımla ıslatın.
Dikkat: Kumaşın rengi solabilir.

Ter, İdrar
Derhal sıcak suyla durulayın ve amonyaklı suya (1 litre suya 1 çorba kaşığı amonyak) batırın, biraz sabun ekleyin ve durulayın. Leke tam olarak çıkmadıysa, %10 veya %15’lik oksijenli su (eczanelerde bulunur) ile ıslatın ve durulayın

Kusmuk
Bir miktar amonyak eklenmiş sıcak su ile silin. Kozmetik ürünleri ve ayakkabı boyaları.


DIŞARDA

Çimen
Çamaşır suyuna dayanıklı kumaşlarda, lekeyi nemlendirdikten sonra üzerine deterjan dökerek ovalayın, çamaşır suyu eklenmiş sıcak su ile yıkayın. İnatçı lekeleri alkolle sildikten sonra lekeli bölgeyi iyice durulayın. Çamaşır suyu kullanımına uygun olmayan kumaşlarda, aynı işlemleri çamaşır suyu kullanmadan yapın.
(Kumaşın asetat içermesi halinde, bir birim alkole iki birim su ekleyin.)

Çamur
Kurumasını bekleyin, fırçalayın, su ve sabunla yıkayın.
Çamaşır suyu kullanmayın, renkli kumaşların büyük çoğunluğu çamaşır suyuna dayanıklı değildir! Çamaşır suyu ancak üreticinin talimatlarına uygun ise ve önceden deneme yapmak suretiyle kullanılmalıdır.
Narin doğal kumaşlarda, amonyaklı suya (1 litre suya 1 çorba kaşığı amonyak) kullanılabilir. Kumaşı amonyaklı suyla hafifçe ovaladıktan sonra durulayın.
- Sentetik kumaşları limon suyu eklenmiş suyla silin ve durulayın


DİĞER

Küf
Kumaşın etiketindeki talimatlara bağlı olarak, %10’luk oksijenli su veya seyreltilmiş çamaşır suyu ile silin.

Pas
Piyasada satılan pas çıkarıcı ürünleri kullanın. Böyle bir ürün bulamıyorsanız, su ile seyreltilmiş birkaç damla okzalik asit (kuzukulağı ruhu olarak da bilinir) işe yarayabilir. Temizlediğiniz bölgeyi mutlaka iyice durulayın!
Dikkat: Tehlikeli asitli ürünler. Sentetik kumaşlarda limon suyu kullanın çünkü, asitli ürünler bu tür kumaşlar için tehlikelidir.

Zift
İpuçları
Önce lekeyi herhangi bir yağ ile (örneğin tereyağı) yumuşatıp fazlalıkları temizleyin. Çözücü bir madde veya terebentin ruhu kullanın. Çözücü maddeleri kumaş üzerinde fazla bekletmeyin (bazı renklerde solma olabilir) Sentetik kumaşlarda, lekeyi limon suyu eklenmiş suyla veya saf alkolle ıslatılmış bir bezle silebilirsiniz. Durulamayı unutmayın!

Katran
Öncelikle çıktığı kadarını kazıyarak çıkartın. Kalan lekeyi bir miktar gliserin ile yumuşatın ve normal şekilde yıkayın. Leke çıkmazsa özel leke çıkarıcı çözücüler kullanın.

Mum
Bıçağın keskin tarafıyla kumaşın her iki yüzünü de dikkatlice kazımak suretiyle mumun çıktığı kadarını çıkarın Daha sonra kumaşı iki kat beyaz emici kağıdın arasına yerleştirin. Eriyen mumu emen kağıtları sık sık değiştirmek şartıyla, kumaşı sıcak ütüyle ütüleyin. Daha sonra kumaşı normal şekilde yıkayın. Gerekirse son adım olarak, yağ lekelerine uygulanan yöntemi uygulayın.



ALTIN TEMİZLİĞİ
       Bir litre suya 15 gr. sabun rendesi ve 100 gr. amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içinde yarım saat kadar bırakın. Sonra, soğuk suyla durulayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.
       
AMPULLERİN TEMİZLİĞİ
       Alkol en iyi temizleyicidir. Ancak ampulün yüzeyi pütürlüyse kesilmiş bir soğan parçasıyla silip nemli bir bezle temizleyin. Ampulün temizliği bittikten sonra ışığı yakmadan, üzerine bir iki damla parfüm sıkın. Odanız cok güzel kokacaktır.
       
AYAKKABIDAKİ LEKELER
 Su lekesi - Boyamadan önce vazelin sürün.
 Küf lekesi - Gliserin sürülmüş bir bezle temizleyin.
 Spor ayakkabıların temizliği - Ayakkabıyı, benzine batırılmış eski bir diş fırçasıyla ovalayın.
 Açık renk ayakkabılardaki lekeler - Benzine batırılmış bir bezle silin.
 Koyu renk ayakkabılardaki lekeler - Alkole batırılmış bir bezle temizleyin.
 Vernikli ayakkabılar - Süt ve limon suyu döktüğünüz bir bezle temizleyin.
 Süet ayakkabılarınızın tüylerini kabartmak - Ayakkabıyı su buharına tutun, ayakkabı iyice kuruyunca tel fırçayla fırçalayın.
 Rugan ayakkabılardaki çatlamaları önlemek - Zeytinyağı veya vazelin sürün. Sıcaklık rugan ayakkabıların çatlamalarına sebep olduğu için serin yerde saklanmaları gerekir.
       
       Kahverengi ayakkabıları siyaha boyamak isterseniz önce çiğ patatesle ovalayın sonra siyah cila sürün.
       
AYNA TEMİZLİĞİ
 Gazete kağıdını top haline getirerek, 2 ölçü su ve 1.5 ölçü sirke karışımına batırıp aynanızı bununla silin, arkasından kuru bir bezle kurulayın.
 Yarıya bölünmüş çiğ patatesle aynanızı silin, sonra içine az miktarda alkol katılmış suyla durulayın.
       Ayrıca aynanızı temizlediğiniz son suya alkol katarsanız sineklerin konmasını engellersiniz.
       
BLUCİNLERİN RENGİ
       Renginin açılmasını istemiyorsanız, yeniyken içine bol miktarda tuz atılmış soğuk suda 12 saat kadar bırakın. Sabit bir renk kazandığını göreceksiniz.
       
BOYA LEKESİ
       Kumaş üzerindeki boya lekeleri için: Leke tazeyse, en etkili temizleyici madde terebentindir. Leke kurumuşsa, sabunlu suyla yıkayın ve birkaç saat bu suda bırakın. Boya iyice yumuşayınca bir bıçakla kazıyın, sonra terebentinle silin.
       
ÇAMUR LEKESİ
       Leke olan elbiseyi hemen fırçalamayın. Çamur lekesi kuruyunca hafif bir fırçalamayla çıkar. Eğer inatçı bir lekeyse, eşit miktardaki su ve sirke karışımıyla silebilirsiniz.
       
ÇAY LEKESİ
 Beyaz kumaştaki lekeyi limon suyuyla silin ve soğuk suyla durulayın.
 Renkli kumaştaki taze lekeyi yumurta sarısını suyla karıştırarak ovalayın. Eski bir leke ise gliserinli suyla silmek iyi olacaktır.
 Halı üzerindeki çay lekesini, eşit ölçekteki alkol ve sirke karışımı ile silin.
       
ÇİKLET YAPIŞIRSA
       Çikletin yapıştığı yerin iç tarafına naylona sarılmış bir miktar buz koyun. Buzun etkisiyle çiklet donduktan sonra bir fırçayla donan çikleti fırçalarsanız yapıştığı yerden çıkacaktır.
       
ÇİKOLATA LEKESİ
 Kumaştaki çikolata lekesi için; en iyi yol gliserinle ovup yağ emici iki kağıt arasında bir süre bırakarak yağının iyice emilmesini sağlamaktır. Eğer bu işlem yeterli olmazsa ve lekeli kumaş rengi atmayan bir tür kumaş ise lekeli kısmı suyla karıştırdığınız 90 derecelik alkolle silin.
        Halıdaki çikolata lekesini; sabunlu suyla lekenin dış kısmından başlayarak içe doğru silin. Üzerine talk pudrası döküp bir süre bekleyin. Halıyı silkeledikten sonra eşit miktarda su ve alkol karışımıyla tekrar silin.
       
ÇİMEN LEKESİ
       Çamaşır suyuna dayanıklı kumaşlarda, lekeyi nemlendirdikten sonra üzerine deterjan dökerek ovalayın, çamaşır suyu eklenmiş sıcak su ile yıkayın. İnatçı lekeleri alkolle sildikten sonra lekeli bölgeyi iyice durulayın. Çamaşır suyu kullanımına uygun olmayan kumaşlarda, aynı işlemleri çamaşır suyu kullanmadan yapın. (Kumaşın asetat içermesi halinde, bir birim alkole iki birim su ekleyin.)
       
FONDÖTEN LEKESİ
       Elbisenizdeki fondöten lekesini, etere batırılmış bir bezle sildikten sonra sabunlu suyla yıkayın; leke yok olacaktır.
       
KAN LEKESİ
       Sıcak su kullanmayın; çünkü sıcak su, lekenin daha fazla işlemesine neden olur.
 Beyaz kumaşta: Lekeyi oksijenli suyla ıslatın. Sonra sabunlu ılık suda yıkayın.
        Renkli kumaşta: Nişastayı suyla karıştırarak bir hamur yapın. Bunu lekeli yere sürerek kurumasını bekleyin. Sonra fırçalayarak temizleyin. Bir başka yöntem de aspirin tabletini azıcık suyla eritip lekeli yeri bununla örtmektir, iyice kuruyunca fırçalayarak temizlenir.
        Halıda: Lekeli yeri beyaz sirkeyle ovun.
       
KAHVE LEKESİ
 Leke tazeyse üzerine biraz tuz dökün.
 Beyaz pamuklu kumaştaki lekeyi oksijenli su ile silin, yeterli olmazsa çamaşır suyu kullanmanız gerekir.
 Renkli kumaştaki lekeli kısma biraz gliserin sürün ve ılık suyla durulayın.
 Halıdaki lekeli yeri, eşit miktarlardaki alkol ve beyaz sirke karışımıyla silin.
       
MEYVE LEKELERİ
 Beyaz kumaşta: Lekeyi amonyaklı suyla yıkayın. Çıkmazsa, çamaşır suyu ilave ettiğiniz sabunlu suya batırıp lekeli kısmı ovun.
        Renkli kumaşta: Lekeyi 90 derecelik alkol ya da amonyak ilave edilmiş oksijenli su ile yıkayın ya da ekşimiş sütü lekenin üzerinde 2-3 saat bırakın.
        Sentetik kumaşta: Lekeyi limon suyu, beyaz sirke, hafif amonyaklı su karışımı ile çıkarabilirsiniz.
        Yünlü ve ipekli kumaşta: Lekeli kısmın altına su emen bir kumaş parçası yerleştirin ve lekeyi beyaz sirkeyle silin.
       
MUM LEKELERİ
       Cilalı ahşapta: Bir karton parçasıyla kazıyarak mümkün olduğu kadarını çıkarın. Sonra sıcak suyla ovun. Eşit oranlardaki terebentin ve ketenyağı karışımına batırdığınız bezle lekeyi ıslatın. Kuruduktan sonra parlatın.
 Vernikli mobilyada: Kartonla kazıdıktan sonra petrole batırdığınız bir bezle silin.
        Örtüde: Mumun koparabildiğiniz kısmını aldıktan sonra örtüyü yıkayın. Kuruduktan sonra ütülerken mum lekesinin bulunduğu yeri iki kurutma kağıdı arasına koyun.
       
MÜREKKEP LEKESİ
       Deri eşyada:
       Biraz limon suyuyla lekeyi fırçalayın.
       Kumaş üzerindeki lekeler
 Dayanıklı kumaşta: Biraz limon suyu ve ılık sütle silin. Durulanınca leke yok olacaktır.
 Nazik kumaşta: Leke kuruyunca, üzerine talk pudrası dökün. Leke kaybolana kadar fırçalayın.
 Beyaz çamaşırda: lekenin üzerine sulandırılmış hardal dökün. Yarım saat kadar bekleyip, süngerle lekeli yeri yıkayın.
       Mobilya üzerindeki lekeler:
 Eğer leke tazeyse; sıcak suya çiğ süt (kaynatılmamış süt) veya limon suyu ilave ederek, lekeyi bu karışım ile silin.
 Leke eskiyse; lekeyi zımpara kağıdı ile kazıyın, daireler çizerek mantar tıpayla parlatın.
 Cilt üzerinde: Parmaklarınızdaki mürekkep lekelerini domates suyuyla ovarak çıkarabilirsiniz.
       
       Kırmızı mürekkep lekesinin üzerine hardal sürüp birkaç saat öylece bırakın.
       
PAS LEKESİ
 Sentetik olmayan kumaşlarda : Lekeyi tuzlu limon suyuyla ovduktan sonra içerisine biraz amonyak katılmış suyla silin ve durulayın.
 Sentetik kumaşlarda : Lekeli kısmı biraz limonla ovun.
       
RUJ LEKESİ
       Kumaştaki ruj lekesini:
 Etere batırılmış bir pamukla silin ve bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Ancak bu işlemi yaparken ateşten uzakta durmaya dikkat edin çünkü eter çok yanıcı bir maddedir.
 Lekenin üzerine sabun sürün, bir saat öyle beklettikten sonra yıkayın.
 Üzerine pamukla oksijenli su damlatıp suyla durulayın.
       
SALÇA VE KETÇAP LEKESİ
       Sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın. Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın.
       
ŞARAP LEKESİ
       Beyaz kumaşta:
 Kumaşı bir süre kaynamakta olan süte batırın sonra yıkayın.
 Örtünün üzerine şarap dökülür dökülmez tuz serpin. İlk yıkamada çıkacaktır. Eğer çıkmazsa, yıkama suyuna biraz çamaşır suyu katın.
       Renkli kumaşta:
       Lekeli kısmı amonyaklı soğuk suya batırın.
       Beyaz pamuklu örtüde:
       Şarap dökülür dökülmez lekeli kısmı beyaz şarapla ıslatın.
       
TERLEME LEKESİ
 Beyaz kumaşta : Asitoksalitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile silin.
 Nazik kumaşta: Hafif amonyaklı veya limonlu su ile silin.
 Yünlü kumaşta: Kumaşı birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz.
       
YAĞ LEKESİ
       Sıçrayan yağlar için en etkili temizleyici ispirtodur.
       Zeytinyağı lekesini kumaştan çıkartmak için bir parça ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde gezdirin.
       
YUMURTA LEKESİ
 Yumurta lekelerini çıkartmak için soğuk su kullanmalısınız.
 Genellikle sabunlu su yeterli olsa da beyaz kumaşlarınız için biraz çamaşır suyu ilave edebilirsiniz.
 Kesik limonla lekeli yerleri ovun.
 Suda haşlayarak ezdiğiniz bir parça patatesle ovun.
 İçinde çakıl bulunmayan nemli toprakla silin.
       
[/URL]
[

Çevrimdışı ღ єรรгa ღ

  • Çalışkan
  • ****
  • İleti: 695
  • Karizma Puanı: 321
LEKE ÇIKARMA KILAVUZU
« Yanıtla #1 : 18 Ocak 2008, 10:05:27 »
vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler nesrin öğretmenim...+ 1