Gönderen Konu: Teknoloji hastalıkları  (Okunma sayısı 2627 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Oº°melocum°ºO

  • Uzman
  • *****
  • İleti: 1.098
  • Karizma Puanı: 449
  • e-fenciiii
Teknoloji hastalıkları
« : 30 Aralık 2007, 14:19:04 »

BİLGİSAYAR OYUNLARININ ZARARLARI

Liverpool John Moores Üniversitesi’ne bağlı uzmanlar tarafından, 13-15 yaş arasındaki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma, el konsolu ile oynanan oyunların kalp ritmini arttırdığını ortaya koydu.

Oyun sırasında nabzın dakikada 85 ile 130 arasında attığını belirten uzmanlar, 15 dakika boyunca konsol kullanan çocukların yüzde 40 daha fazla kalori yaktığını ifade etti.

Daha önce yapılan araştırmalarda, video oyunlarının, görme bozukluğu, sinirlilik, bilinç bulanıklığı, baş dönmesi gibi hastalıklara yol açtığı, 6-12 yaş arasındaki çocuklarda ise hızla geçen görüntülerin sara krizlerine neden olduğu saptanmıştı.

Oyunları yasaklamanın bir çözüm olmayacağını belirten uzmanlar, yasakların çocukları daha da saldırganlaştıracağı konusunda uyarıda bulunuyor. Video oyunlarının, kendini kontrol edebilme, dikkat toplama, el becerilerini geliştirme gibi yararlı yönleri de olduğunu da söylüyor.








Tıp dünyası internet hastalıklarının adını koydu, "Blog teşhiri, Ego sörfü, Siberkondri..."


New Scientist adlı İngiliz dergisi son sayısında internetin neden olduğu yeni hastalık ve modern bağımlılıkları konu aldı. Hastalıklar şöyle:

Ego sörfü: İnternette sürekli kendi ismini ve tanınıp tanınmadığını kontrol etmek.

Blog teşhiri: Herkesin iyiliği için gizli kalması gereken sırları ve özel bilgileri internette ifşa etmek.

Google takibi: Eski arkadaşlar, iş arkadaşları ve eski sevgililer hakkında Google'da casusluk.

Fotoğraf araştırma: İnternette, daha önce hiç tanışmadığınız birinin fotoğraf albümüne bakmak.

Wikipediolizm: Online ansiklopedi Wikipedia tiryakiliği. Sitenin bağımlılığı test eden bölümü var.

Siberkondri: Sağlık hakkında internette yoğun tarama yapıp araştırma sonucunda gereksiz endişeye kapılmak, hastalığını yanlış teşhis etmek.





FARE-KLAVYE HASTALIĞI

Bugün, tıpta ‘Tekrarlayıcı zorlamalara bağlı hasar’ adıyla bilinen ve uzun süre bilgisayar kullananlarda ortaya çıkan bir hastalıktan bahsetmek istiyorum. Buna kısaca, ‘Fare-klavye hastalığı’ da diyebiliriz, çünkü hastalık bilgisayar klavye ve faresi kullananlarda aynı hareketlerin sürekli olarak tekrarlanmasına bağlı olarak el ve kollardaki sinir, tendon, kas ve diğer yumuşak dokularda meydana gelen zedelenmeler bağlı olarak ortaya çıkıyor. Sürekli tekrarlanan hareketlerin dokulardaki kan akımını bozabileceğini veya kaslardaki ağrı sensörlerinin aşırı hassaslaşmasına yol açabileceğini düşünenler de var.

BELİRTİLER AYLAR HATTA YILLAR İÇİNDE GELİŞİYOR

Belirtiler öyle hemen değil, aylar hatta yıllar içinde gelişiyor. Başlangıçta parmaklarda, bilekte, kol ve dirsekte fazla rahatsız edici olmayan gerginlik, katılık, ağrı... hissediliyor; ama hastalığın ilerlemesi ile hem bu şikayetlerin şiddeti artıyor, hem de el ve parmaklarda uyuşukluk, karıncalanma, soğukluk gibi nörolojik belirtiler de ortaya çıkıyor. Ellerde koordinasyon bozukluğu ve güç kaybına bağlı olarak hareket kısıtlanması ve uygunsuz hareketler görülebiliyor. Birçok hastada geceleri artan ağrılar da oluyor

NELERE DİKKAT ETMELİ?

Klavye-fare hastalığını önlemek için bilgisayar kullanan herkesin titizlikle uyması gereken bazı kurallar var. Gereksiz bilgisayar kullanımından vazgeçmek, mesela oyun oynamamak.

Bilgisayar karşısında doğru oturmak. Masanın çok yüksek veya alçak olmamasına dikkat edilmeli. Bilgisayar kullanırken dik oturulmalı, ekrana veya klavyeye doğru eğilmemeli.

Klavyenin size bakan kenarının bir destekle birkaç santim yükseltilmeli. Uzun süre bilgisayar kullananlar, parçalı klavyeler ve bilek destekleri gibi ergonomik gereçlerden yararlanmalı.

İdeal kullanımın bile uzun zaman aynı şekilde sürdürülmesi de unutulmamalı ve arada gevşeme egzersizleri yapılmalı ve pozisyon değiştirilmeli.

Bilgisayarı kullanırken bilekler yanlara veya aşağı yukarı bükülmemeli, kullanıma ara verince el yanlara sarkıtılarak veya diz üzerinde dinlendirilmeli.

Büyük yazı karakterleri tercih edilmeli, ekranı görmek için öne doğru eğilmek zorunda kalınmamalı. Tuşlara döver gibi değil, yumuşak dokunmalı, fareyi sıkı değil hafif kavramalı.

Çift tuş fonksiyonlarında parmakları geren hareketlerden kaçınmalı, iki eli kullanmalı; omuzda telefon ahizesi ile bilgisayar kullanmamalı.

   

F@tos

  • Ziyaretçi
Teknoloji hastalıkları
« Yanıtla #1 : 30 Aralık 2007, 14:45:03 »
Bilgilendirme için teşekkürler melocum +1