Gönderen Konu: YAŞAMDA RENKLER  (Okunma sayısı 2325 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı renklerintanrıçası

  • (renklerintanrıçası)
  • Uzman
  • *****
  • İleti: 1.438
  • Karizma Puanı: 372
  • Resim Yarışmalarına Kesinlikle Katılmayacağım....
YAŞAMDA RENKLER
« : 13 Ağustos 2007, 23:17:06 »

YAŞAMDA RENKLER

Doğa ve Renk:
Renkler ışıklı görünümler olarak tanımlanabilir. İnsanın hoşuna giden, güzel olan, beğenilen objeler ancak renklerle estetik kazanırlar. Çevreye bakıldığında renklerin en özgür, en güzel kullanımı doğada görülür. Öylesine farklı yerlerde öylesine değişik durumlarda kullanılmıştır ki başlangıçta anlaşılmamış olsa bile var olan dengenin bir gereği olduğu, ancak daha görülerek hayretler içerisinde kalınır. Bir objenin neden o renk olduğunu anlamak hep zaman almıştır. Doğanın kendini korumaya yönelik dengesi düşünülüp hesaplanırken, renklerin ihmal edilmesi ise beklenemeyecek kadar gerekli ve gerçekçidir.
Kırmızının gücü, enerjisi, tehlikesi akkor halindeki ateşten daha iyi anlatılabilir mi? Kırmızı yaşam gücüdür. Kırmızı enerjidir. İnsanın en temel gereksinimi olan enerji kırmızı ile ifade edilir. Doğanın renklerini düşündüğümüzde yeşil de kırmızı gibi cömertçe doğaya salgılanmıştır. Doğaya şemsiye açmış ağaçların yeşil dalları ve bir halı gibi yerlere serilen çimenler huzur denge ve güveni aşılamıştır. Doğadaki sarının simgesi ise güneştir. Güneşle beraber sarı her gün canlılara umut ve canlılık aşılar. Yeni arayışların insanda umut olarak olumlu oluşumunun gücünü sarıdan alırız. Maviyi hissetmeyen insan ise düşünemez. Mavinin verdiği enerjiden her kes payını alır. İnsana enginliği ve derinliği aşılar. Doğadaki siyaha ise karanlığı gösterebiliriz. Yani korku, son ve kayboluş.
Her zaman her yerde olduğu gibi doğadaki renkler de bizlere hep bir şeyler anlatır, mesajlar verir. Her objenin o renk olmak için çok geçerli sebepleri vardır ve emin olun ki masmavi denize , kırmızı bir güle , sapsarı ayçiçeği tarlasına veya turuncu gün batımına takılıp dakikalarca bakma ihtiyacını hissettiğimizde bu sebepsiz veya tesadüf değildir.
 

Giyimde renkler:
Giysiler insanların kendilerini değişik şekilde ifade etmelerini sağlar. Renk dilinin çözümlenmesi ile her konuda genel renk durumumuzu görmemiz mümkündür. Rasgele renk kullanarak giyinmek kişiyi ruhsal ve psikolojik yönden kötü etkileyecektir. Çünkü yanlış kullanılan renkler kişinin kendi ile bağlantı kurmasını engeller.
Giysilerin renkleri dört ayrı renk seti içerisinde sunulur. Kişiler bu setlerden birini kendilerine ait olduğunu hissederek kullanırlar. Giysiler vücudumuzu saran renk filtreleridir. İhtiyacımız olan renk enerjisini emmemizi sağlarken bunun miktarını da ayarlarlar. Kişilerin seçmiş olduğu giysi renkleri kişiler kişilikler hakkında da bilgi verir.

Kırmızı: Daha enerjik daha dışa dönük kişilik yansıtır. Çok dikkat çekicidir. Kişiler bu rengi ihtiraslı ve hırslı oldukları takdirde kullanırlar.
Turuncu: Enerji ve heyecan vericidir. Cesur ve maceracı bir anlatımı vardır.
Sarı: Entelektüel kişilikleri ortaya koyar. Yönetim idare, zihin açıklığı ve dikkati simgeler.
Yeşil: Dinlendirici, yatıştırıcı, dengeleyiciliği ve bilgeliği simgeler.
Turkuvaz: insanlara karşı açık bir kişilik olduğunu simgeler.
Mavi: Düzenin ve ruhsallığın ifadesidir. Huzur, barış ve sadeliği simgeler
Mor: Kedine güven ve özgürlüğü simgeler. Kutsallık ve alçak gönüllülüğün habercisidir.
Macenta: Yumuşaklık, ağır başlılık ve nezaket duygularını ortaya koyar. Aşk ve şefkat duygularını da simgeler.

Giysilerin renklerinin psikolojik etkilerinde ise bir çok psikolojik test uygulanmaktadır. Goethe, renklerin duygularımızın üzerinde doğrudan etkili olduğuna inanıyordu. Jung ise, "Yang" ilkesini "Animous", "Yin" ilkesini "Anima "olarak adlandırmıştı.onun insanlara önerdiği şey diledikleri renkleri kullanarak tablolar yapmasıydı. Böylece bilinçaltındaki duygularını ifade edebilir ve bunları gerçekle birleştirerek ruhsal birlikteliğe ulaşılabilirdi. Lüscher renk testini gerçekleştiren Max Lüscer renklerin duygusal değerleri olduğuna inanıyor. Kişilerin renk seçiminin birer kişilik aynası olduğuna inanıyordu. Bir kişinin kırmızı seçmesi onun güçlülüğünü atak ve girişken olduğunu simgeliyordu. Toplumdan soyutlanmış çekingen kişiler kırmızıyı pek sevmiyordu.

Beslenmede Renkler:
Sağlıklı beslenme renkli beslenme ile mümkündür. Kırmızı besinler alkali ağırlıklı, yeşil besinler nötr, menekşe, eflatun, mavi, çivit mavi ve mor besinler asit ağırlıklıdır. Evde zayıf ve kansız biri varsa kırmızı besinler yedirilmeli. Sinirli ve stresli bir işle meşgul biri varsa yeşil besinler ile beslenmeli. Yine gökkuşağının yedi rengi kullanılarak yapılmış bir salatada öğüne mutluluk ve sağlık yükleyecektir.
Kırmızı Besinler; tüm kırmızı derili meyve ve sebzeler, et, su teresi, pancar, lahana, kiraz, biber, üzüm, soğan, turp.
Turuncu Besinler; havuç, portakal, balkabağı, tatlı mısır, kayısı, mandalina, şeftali.
Sarı Besinler; kayısı, tereyağı, yumurtanın sarısı, greyfurt, hint kirazı, ilik ve sarı derili diğer meyveler.
Yeşil Besinler; bütün yeşil sebze ve meyveler.
Mavi Besinler; erik, böğürtlen, çay üzümü, balık, kuşkonmaz.
Menekşe Besinler; patlıcan, mor lahana, pancar, mor üzüm, böğürtlen.

Kokularda Renkler:
Kokular ve parfümler hakkında Abrams şöyle der; "koku öğesi esas itibari ile renksel bir sunumdur. İnsanlar her ne kadar cisimsel ün yapan koku ve parfümleri isimsel olarak arayıp tutkucusu olmuşlarsa da işin esasiyetinde rengin hakimiyeti, görkemi ve gizeminin büyük önemi var. Eğer kişinin kullandığı parfüm kırmızı ise o kişi atak, coşkusal, sevgi ve aşk dolu kimlikleri ile o parfümü tercih etmişlerdir. Koku sarı renkte ise kişi entelektüel, yönetici hırslı ve iddialı, koku eflatun renkte ise kişi gizemlidir." Abrams koku ve parfümlerin renklerle ilintisini anlatırken ritmik titreşimlerle de (enerjiyle9 ilintili olduğunu ortaya koymuştur. Özel aletler yardımıyla araştırılmasının da mümkün olduğunu savunmuştur. Bu araştırmalarıyla kokuların sıcaklık ve serinlik hissini dahi verebileceğini ortaya koymuştur.

Müzikte Renkler:
Renkler yaşamın bütün boyutlarına renk verdikleri gibi müziğin özünde de var oluşlarını sağlamışlardır. Bu sistemi ilk kullananlardan biri büyük sanatçı Mozzart'tır. Mozzart'ın do notasından bestelenmiş bir çok kırmızı senfonisi vardır. Renkli müziklerin nasıl yapıldığını kısaca şu şekilde açıklayabiliriz. Bir osilatör makinesi bulundurarak ve ışık ve ses mühendislerinin yardımıyla renkli müzikler üretebilmek bilimsel ve mümkündür. Dussaud'a göre yedi müzik notası arasında var olan titreşim bağlantısıyla renk spektrumundaki değişik renkler arasında bulunan titreşim bağlantısı aynıdır. Çınlamalı gam ve ışıltılı gamın güzelliğini sağlayan aynı sayılardır. Bu sayılar; 24, 27, 30, 32, 36, 40, 45 dir. Aynı sayıları gökyüzünde yıldızlarla çevrelerinde dönen gezegenler arasındaki uzaklıkta ve atomun çekirdeğinden elektronları ayıran aralıklarda buluruz. Renkler, sesler, tatlar ve kokular orantılıdır. Aynı evrensel uyumu ortaya koymaktadır. Tıpkı renklerde olduğu gibi seslerde iki gruba ayrılır. Temel nota grubu; Do, Mi, Sol temel renklerle Kımızı , Sarı ve Mavi ile barışıktır. Tamamlayıcı notalar grubu olan; Re, Fa, La, Si tamamlayıcı renkler olan Turuncu, Yeşil, Eflatun, Mor a eşittir. Dekorasyonda Renkler: Evlerimizin odalarında renklere dikkat ederek şöyle bir gezindiğimizde görürüz ki eşyalarımızın renkleri birbirlerine benzer. Hatta döşeme ve eşyalar ile duvar ve perde renkleri bile uyum içerisindedir. Herhangi bir dekorasyonda yaşadığımız ortamda yanlış renkleri seçilmesi bir süre sonra psikolojik negatif etkiye yol açacaktır. Kişinin ihtiyaç duyduğu renklere ve barışık renklerine yönelik seçim yapılmalıdır. Dekorasyonda Tavanlar Duvarlar ve Zeminler: Tavan renkleri od renginden daha açık tonda seçilmelidir. Eğer çok yüksek bir tavanı alçak göstermek istiyorsak bunun tam tersini yapmalı yani tavan rengini daha koyu seçmeliyiz. Duvarlar için açık tonlu renkleri tercih etmek odayı daha aydınlık ve geniş göstermeyi sağlayacaktır. Zeminlerde kullanılacak renkler ise duvar renklerine yakın hatta biraz koyu seçilmelidir.

Odalar:
Oturma odası; mevcut olan renkler göz önünde bulundurulmalı (zemin rengi vb.) ve çıkış noktası şömine olmalıdır. Kullanılan renkler arasında büyük farklar olmamalıdır. Bu odalar genelde dinlenme, kitap okuma, müzik dinleme vb. işler için kullanıldığından dikkat dağıtıcı iddialı renklerden uzak durulmalıdır. Kanepe halı ve sandalye renkleri duvardan daima koyu olmalıdır. Vazo gibi aksesuarlarda ise dikkat çekici renkler kullanılmalıdır. Yemek odası; açık ve orta koyuluktaki renkler sıcak ve mutlu bir ortam meydana getirirler. Böyle bir ortam için renk seçerken yiyeceklerin doğal renklerini baz almalıyız. Yeşil ve sarının tonları burada en ideal renklerdir. Burada önemli olan şey renkleri çok sık ve çokluklu döşememek lazım keza bu bir süre sonra sıkıntıya yol açar. Mutfak; burası iştah artırıcı ve açıcı bir yer olduğu için heyecan verici, coşkulu ve iddialı renkler ile dekore edilmelidir. Kırmızı, turuncu, macenta ilk akla gelen renklerdir. Yatak odası; bulunduğunuz yöre iklimi ile direk ilintilidir. Sıcak bir iklimde iseniz soğuk ve dinlendirici renkleri soğuk bir iklimde iseniz sıcak ama çok dikkat çekmeyen dinlendirici renkleri tercih etmelisiniz. Ayrıca lila uykusuzluk sorunu çekenler için önerilen bir renktir.

Sporda Renkler:
Sporda kullanılan renkler o kadar önemlidir ki sporcuları şampiyonluğa iten yasal doping olarak bile kullanılabilirler. Galatasaray'ın şampiyon olduğu zaman renk tayfında sarı ve kırmızı renklerin hakimiyeti mevcuttu ve Galatasaraylı futbolcular doksan dakika maç boyunca bu renklerden tensel temasla ve renk tayfındaki etkinliği ile doping etkisi yaşamışlardır. Renk tayfı etkilerinden başka kırmızı sarı ve turuncu renkler kişiyi spora hazırlar. Spora başlamadan önce kırmızı gelincik tarlası, turuncu gün batımı ve sarı ayçiçeği tarlası meditasyonları sırasıyla yapılmalıdır. Uzak doğu sporlarında renkler çok daha etkin şekilde kullanılmaktadır. Sporcuya başlamadan önce renk soluması yaptırılarak kırmızı soluma ile ataklığı turuncu soluma ile duygu dengesini sarı soluma ile zekasını ön planda tutması sağlanır.

Renkle İmaj Yaratmak:
Varlık dünyasının gerçek sahipleri renklerdir. Rengi dışa vurum ile görüntü imajına sahip olmamızın yanı sıra rengi içsel olarak hissetmek vizyonlarımızın gerçek renklerini bulmak bu renklerden yararlanarak daha farklı bir hayat yaşamak çok mümkün. Renklerin iletişimde kullanılarak imajinasyonda başarı yakalama sanatı daha çok psikolojik bir oluşumdur. İnsanların içinde bulunduğu durumu seçtikleri renkler açığa çıkarır. İnsanlar farkında olmasalar da duygularını yansıtan renkleri seçerler. Bazı renkle imaj yükleme örnekleri verecek olursak;
a- güçlü etkili aşk ve sevgi dolu bir ifadeyi anlatan renk kırmızıdır tamamlayıcı rengi ise turkuvazdır.
b- Entelektüel yönetici yeniliklere açık ve projeci bir ifade için kullanılması gereken renk sarı tamamlayıcısı ise mordur.
c- Kibar nazik sevgi dolu bir ifade için kullanılması gereken renk mavi tamamlayıcısı ise turuncudur.
d- Kendinden emin güven duyulan ve denge oluşturan ifadecilik için kullanılması gereken renk yeşil tamamlayıcısı ise macentadır.

Renklerin Tüketici İle İlintisi:
Günümüzde bir çok kuruluş renklerin gizemli gücüne inanmış ve bu gücü satış pazarlama çalışmalarına eklemiştir. Bir çok kuruluş da farkında olmadan renklerin gücünü kullanmaktadır. Gerek ürün gerek hizmet pazarlayan kuruluşlar rengi iletmenin tüm departmanlarına monte etmiştir. Başta mağaza dizaynı ve ambalaj renkleri olmak üzere bilerek veya bilmeyerek uyum yakalamaya ve ürünleri belli renkler ile özdeşleştirmeye çalışmışlardır. Bunlardan bazı örnekler verecek olursak: Gıda ürünlerinde iştah açması açısından kırmızı tercih edilmiştir. Hatta Mc Donalts ve Burger King gibi büyük firmalar kırmızıyı tabelalarında kullanarak kırmızının bu özelliğini adeta tescil etmişlerdir. Fakat bahsettiğim firmalar sarının gücünü de çok etkin kullanmışlardır. Mağaza içi dekoru rahatsız edici şekilde sarı ve kahverengi kullanarak kişinin fast food tüketime uyum sağlayıp alışverişini yapıp karnını doyurduktan sonra rahatsızlık duyarak ortamdan uzaklaşmalarını sağlamışlardır. Light gıda ürünlerinde ise yeşil ve mavi tercih edilmektedir. Çünkü light ürün seçen birinin düşüncelerine ve isteklerine hitap eden renkler yeşil ve mavidir. Mavi enginlik ve derinliğin yeşil ise huzur denge ve güvenin rengidir. Keza sosyal kuruluşlar olarak baktığımız hastanelerde cerrahların kullandıkları rengin yeşil olması bir tesadüf değil hastaya güven yüklemesi içindir. Renkler bilinçaltımızı yönlendirirler. Herhangi bir alış veriş merkezinde birbirine ikame bir sürü ürünün başında durup bir seçim yaparken bizi bilinçaltımız yönlendirir. İçimizdeki sesi dinleriz ve içimizdeki sesi oluşturan ise renklerdir.
Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.

Çevrimdışı lเ๔єгאค

  • CEMAL
  • Uzman
  • *****
  • İleti: 1.270
  • Karizma Puanı: 572
    • http://www.deryacerceve.com
YAŞAMDA RENKLER
« Yanıtla #1 : 09 Şubat 2008, 09:42:13 »
renklerin dili..teşekkür ederim hocam.
İnsanı yıpratan yaşadıgı yıllar degil, erişemedigi mutluluklardır.......
http://img485.imageshack.us/img485/9923/emekzm2st1.gif[/URL]

Çevrimdışı Fîģũ®âtĩƒ

  • :)
  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 5.203
  • Karizma Puanı: 1637
YAŞAMDA RENKLER
« Yanıtla #2 : 09 Şubat 2008, 12:49:18 »
tesekkurler sevınç öğretmenım  560a