Gönderen Konu: Yoga nedir ? Tarihçesi, Faydaları  (Okunma sayısı 1384 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı @ksibey

  • Recep KILIÇ
  • Onursal
  • Uzman
  • *
  • İleti: 1.746
  • Karizma Puanı: 1106
  • Recep KILIÇ/OMÜ Resim-İş Öğrt.Grafik Tas. ASD'03
Yoga nedir ? Tarihçesi, Faydaları
« : 16 Aralık 2007, 16:30:43 »

Yoga Nedir ?


Yoga, farklı hareketlerin bir araya gelmesinden oluşan vücut, zihin ve ruhu kapsayan oldukça eski bir kendini geliştirme sistemidir. Vücudun tüm bölümlerini esnetip çalıştırır .Zihni ve ruhu dinlendirir ve tüm bedenin huzura kavuşmasına yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek seviyede enerji akışını sağlayabilme olanağı tanır.

Tarihçe

Binlerce yıl önce Hindistan'da doğmuş bir yaşam biçimidir. Dünyadaki en eski kişisel gelişim sistemidir. Eski yogilerin vücudu bir araç gibi gördükleri düşünülür. Yogiler beyni aracın sürücüsü, aracın modelini ruh ve araçın hareketi için kullanılan gücü de faaliyet,duygu ve zeka olarak belirlediler. Yogiler aracı yani beyni, ruhu ve faaliyet - duygu - zeka üçlüsünü düzgün ve iyi bir şeekilde kullanabilmek için eşsiz bir metot geliştirdiler.

Yoganın Faydaları

Yoga vücut, zihin ve ruhu kapsayan oldukça eski bir kendini geliştirme sistemidir. Sürekli yapılan Yoga vücudun diri, metabolizmanın dengeli, sinir sisteminin güçlü, kan dolaşımı ve bezelerin fonksiyonlarının düzenli olmasını sağlar. Zihne ve ruha huzur ve mutluluk getirir. Vücudun esnekliğini sağlar. Kaslara, eklem yerlerine iç organlara ve sinir sistemine güç verir; sağlamlaştırır. Solunum organlarının düzenli çalışmasını sağlar, düzenli nefes almayı öğretir, sindirim problemlerini çözer, iç salgı bezlerini çalıştırarak normal dengeyi sağlar, omurga sinir sistemine güç verirerek hastalıkları önler, zihnin durulmasını sağlar ve olumlu düşüncelerin üretilmesini sağlar; bütün bedeni güçlendirip dinçleştirir, vücudu güzelleştirir, rahatlık verir, sakinleştirir ve sabırlı olmayı öğretir; insanı özbenliğine kavuşturur.

Yoga Hocası Diyor Ki...


Yoganın, görsel ağırlıklı metodunu tercih etmiş yeni dünyalılar için, bir de benden okuyun yogayı. Adım Hemsen Berkol, fizyoterapist ve temel yoga eğitmeniyim.
Yoga, insana niye yaşadığı ve nasıl yaşarsa daha mutlu oluru, bizlere tek tanrılı dinler öncesinde anlatmıştır. Bu önceliği dolayısıyla dinlerle sürtüşmek gibi bir amacı olamayacağı gibi fevkalade örtüşür. Laf aramızda,aslında her din bir yogadır.
Hiçbir iddiası ve tutkusu olmaya içsel bir uygulamadır, yani kişinin kendini bütünsel geliştirmesiyle ilgili disiplinlerdir. Burada da gaye, insanın ve dünyasının iyileştirilmesidir.
Yoga, insana kendini tanımasını, tanıyabilmesi için gözlemleyebilmesini öğretir. Böylece insan varlığına ters düşen aktivitelerini terk eder, destekleyicileri kendine katar.
Bu kadar eski bir metodun, popüler olmasının nedeni de, günümüz insanının ruhsallığından uzaklaşmasından kaynaklanan rahatsızlıklarıdır. Yoganın, insana verdiği bütünsel eğitim, insanın bütün ihtiyacını karşılamaktadır.
Rahatsız insan, ruhsal,bedensel ve zihinsel yapısı üzerinde bilgilenirken ruhsallığının zayıflamış olmasıyla onun beden ve zihni üzerinde de olumlu etkilerinin kaybolmuş olduğunu fark eder.Kendisinde kopuk olan insanın, yaşadığı alemle de bağı bozulmuştur.
Yoga, aynı zamanda evreni de insanın bütünleyicisi gibi görür, yani doğa ve insan bir bütündür. Bu durumda insan, kendi bütünlünün parçası olan doğayı da koruması gerektiğine inanır. Böylece şunu söylemek istiyorum: Bu Hint orijinli yaşam tarzı, bugün ki Hint fakiri tarzı değil, Anadolu’muzun Derviş stilidir; topraktadır, üretir, korur ve hayatın bütün sorumluluğunu alır.
Fert kendini mutlu edince, başkalarıyla da sorun çıkarmaz, böyle insan ,yaşamı boyunca gelişimini sürdürürken, ihtiyacına göre zaman zaman inziya,zaman zaman daha sosyal olma gereğini hisseder. Zira artık, kendini nasıl iyileştireceğini biliyordur; aklıyla, gönül dili bir olmuş, ikilemleri azalmıştır.
Kendi varoluşuna hizmet eden insan, evrensel varoluşa da hizmet ediyor demektir. Ferdin bu düzene saygısı ve kabul edişi, kendi kabul edilişini ve yükselişini sağlar.
İnsan bu donanımla, hayatın herkese adil olmayacağını doğal karşılar ama savrulmaz, yani hayatımızı kontrol edebilmek bize aittir. Bu durum:
Akıntıda yüzebilmek,
Derin suda yüzdüğü için avlanmayan balıkolmak,
Ya da, pedalları devamlı çevirip, dengede kalarak,
ilerlemeyi sağlayan bisiklet sürücüsü olmak gibi bir durumdur. Bundan daha iyi bir şey düşünemiyorum. Niye diye sormaya gerek yok, önümüze konanı afiyetle yemek bize kalmış.
Zaten, yüce varoluşta ve yüksek mertebeler ışığında, beden olarak hiç olduğumuzu ama bu yolla çok şey olabileceğimizi anlarız.
Özetle, sevilmek istemek yerine, sevdiğimizi ve sevildiğimizi bilir hale geliriz. Bu da insanın verimini arttırır. Hatha yoga, Raja (kral) yogaya hazırlık sağlar.
Ömür yolculuğunda, yolun sonuna varmadan tümlüğünü huzurunu hissetmenin dileğiyle hoşça kalın. Benden vecize: "Herkes yogaya gidebilir; ama bazıları yoga yapar, daha azı da hayatı, yoga ve yogini gibi yaşar."
@ksibey