FİKRET OTYAM
(1926, Niğde-Aksaray)

1953'de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek Resim Bölümü, Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi'ni bitirdi. Aynı yıllarda gazeteciliğe başladı. Öğrencilik yıllarında, Bedri Rahmi Atölyesi'ndeki arkadaşlarıyla oluşturdukları On'lar Grubu'nun sergilerine katıldı. Yazdığı sanat yazıları çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı. Uzun yıllar gazetecilik yaptı, 1960'lı yıllarda röportaj ve fotoğrafçılığa yöneldi. Yerli ve yabancı basında çıkan fotoğrafları belgesel bir nitelik taşımaktadır. O yıllarda daha çok çağdaş yazarların roman ve öykü kitaplarının kapaklarını ve iç sayfalarını resimledi.

1956'da Ankara'ya yerleşti. Ulus ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. 1979'da emekli oldu, Gazipaşa'da oturmaya başladı. 1962'de Gide Gide-3 adlı kitabı Türk Dil Kurumu'nun Deneme-Eleştiri-Gezi Ödülü'nü aldı. 27 röportaj ve anlatı kitabı bulunmaktadır.

Resim çalışmalarına ara verdiği yıllarda, tekrar başlaması için arkadaşları onu yüreklendirdiler. Bir yaz dinlencesine giderken Rasin'in armağan ettiği boya ve fırçalardan oluşan bir kutuyla yeniden resme başladı. Eşi Filiz Otyam'la birlikte yurtiçinde ve yurtdışında sergiler açtı. Resimlerinde, fotoğraflarını da çektiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu göçer aşiretlerini, bu yörenin insanını, kendi çevresi ve yaşamı içinde ele aldı. Bu bölgenin çeşitli tipleri üzerinde yoğunlaştı, portre çalışmalarında, yöresel özellikleri ve özgünlükleri yansıttı. Renk ve nakış öğelerini ön planda tuttu.

kaynak: turkishpaintings.com