Gönderen Konu: öss de tüm derslerin çalışma stratejileri  (Okunma sayısı 17500 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
öss de tüm derslerin çalışma stratejileri
« : 16 Temmuz 2007, 11:48:42 »

ÖSS Felsefe Çalışma Stratejileri

SORU : Felsefe Grubundan ağırlıklı olarak soru gelebilecek konular nelerdir?
Felsefe Grubu dört ayrı dersi içerir: Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık.
Felsefeden, I. Bölümde (Ortak Dersler) 7 soru çıkmaktadır. Bunlar, geçmiş dönemin ÖSS ve ÖYS sorularının paralelinde, Felsefenin temel kavram ve ilkeleriyle düşünmeye dayalı sorulardan ve salt bilgi sorularından oluşmaktadır.
Geçmiş dönemin soruları incelendiğinde bu soruların Felsefenin alanı ile Felsefenin bölümlerinden geldiği görülür. Felsefenin alanında, felsefi düşünceyi niteleyen özellikler, Felsefenin doğuşu, işlevi, sorulmaktadır. Felsefenin bölümlerinden ise ağırlıklı olarak bilgi, bilim, ahlak, siyaset, ve estetik bölümlerinden soru gelmektedir.
Edebiyat - Sosyal testinde 5 Psikoloji sorusu yer almaktadır. Bunlar bilgi gerektiren sorular olmakta ve güncel olayların betimlemelerini içerebilmektedir. Psikoloji’nin tüm konuları bu testin kapsamı içindedir.
Sosyal Bilimler - 2 testinde Sosyoloji’den 5, Mantık’tan 5 soru gelmektedir. Bu sorular hem algılama gücünü hem de bilgi düzeyini ölçmektedir. Sosyoloji’nin tüm konularından soru gelmektedir. Mantık’ta ise, Mantığın alanından, kavram ve terimden, önermeler ve kıyastan, önerme eklemleri mantığından, denetlemelerden ve yüklemler mantığından soru gelmektedir. Bu sorularda ayrıntılarla ilgili bilgiler de ölçülebilmektedir.
Örneğin, çözümleyici çizelge ile çıkarımın geçerliliğini denetleme konusu 1977 yılında sorulmuşken, 2006 ÖSS’de tekrar sorulmuştur.
SORU : Felsefe Grubu derslerini nasıl çalışırsak daha başarılı oluruz?
Sınava giren adayların çok olduğu, bir net fazla çıkarmanın başarı sıralamasını büyük ölçüde etkilediği bu sınavda, her sorunun başarınızın kilometre taşlarından olduğunu belirtelim.
Üniversite sınavlarındaki sorular, verilen seçenekler içinde doğru cevabın tanınmasına dayanır. Tanımaya dayalı çözümün sağladığı kolaylığın yanında, Felsefeden muhakeme gücüyle cevaplandırılabilen soruların da geldiğinin bilinmesi, bu sorulara cesaretle yaklaşabilmenin bir ön koşuludur.
Felsefe Grubu sorularını çözerken cesaretli olabilmenin bir diğer koşulu da, bu derslerin konularını aşinalığın ötesinde bilmektir. Bu bilme, kısa zaman aralığına sıkıştırılmış çalışmalarla değil de, zamana yayılmış bir çalışmayla gerçekleşirse daha kalıcı olur. Bu nedenle siz üniversite adaylarına, ÖSS’ye kadar olan sürede pekiştirme amaçlı konu çalışmayı öneriyoruz. Şu noktaya da dikkatinizi çekmek isteriz; mevcut soru kitaplarının tamamı ÖSS soruları için bir ölçü oluşturmayabilir. Önerimiz, öncelikle çıkmış ÖSS ve ÖYS sorularını gözden geçirerek, zihninizde ÖSS soru standartlarına aşinalık kazanmanız, sonra bu standartlardaki kitaplara yönelmenizdir. Çıkmış ÖSS ve ÖYS sorularını çözmenizin, bilgi bilgi birikimi sağlaması ve gelebilecek sorularla ilgili fikir vermesi bakımından faydası olacaktır.
Kısaca, önümüzdeki zamanda bilgi temelini oluşturmak için anlatım zenginliği olan kitaplardan çalışmaya, kafa karışıklığı oluşturmayan sorular çözmeye gereksiniminiz olduğunu düşünüyoruz. Yaptıklarınızı yeterli görmeyin, yapmadıklarınızı da gereksiz görmeyin.
çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: öss de tüm derslerin çalışma stratejileri
« Yanıtla #1 : 16 Temmuz 2007, 11:51:09 »
ÖSS Coğrafya Çalışma Stratejileri

SORU: Coğrafya dersinden ağırlıklı olarak soru gelebilecek konular nelerdir?
Bilindiği gibi 2006 ÖSS'den itibaren önceki yıllara göre sınav içeriğinde değişiklik yapıldı. Bu yeni sistemde üç ayrı testte Coğrafya dersinden soru bulunmaktadır. Bunlar;
Sosyal-1 testinde Genel Coğrafyadan 10 soru bulunmaktadır. Bu testteki Coğrafya soruları büyük ölçüde daha önceki yıllarda sorulan sorularla benzerlik göstermektedir. Zorluk derecesi fazla olmayan ve Genel Coğrafya bilgileri ile cevaplanabilecek sorulardır.
Edebiyat - Sosyal testinde Türkiye Coğrafyası'ndan 8 soru bulunmaktadır. Türkiye Fiziki Coğrafyası ve Türkiye Ekonomik Coğrafyası ile ilgili soruların ağırlıkta olduğu bu testte bölge ve yörelerin bazı özellikleriyle ilgili sorular bulunmaktadır.
Sosyal - 2 testinde Ülkeler Coğrafyası'ndan 7 soru bulunmaktadır. Bu sorularda ülkelerin ekonomik yapıları, bulundukları konum ve genel özellikleri ile ilgili konular sorulmuştur.
Yeni değişiklikle Coğrafya dersinin Sosyal Bilimler içindeki önemi artmıştır. Önceki yıllara göre Coğrafyadan daha fazla soru gelmektedir. Ancak bu soruların tamamı, bütün öğrencileri ilgilendirmemektedir.
Alanına göre;
Sosyal - 1 testini tüm öğrenciler
Edebiyat - Sosyal testini, Eşit Ağırlık (EA - 2) ve Sözel (SÖZ - 2) puan türüyle bir bölüme yerleşmeyi düşünen öğrenciler,
Sosyal - 2 testini sadece Sözel (SÖZ - 2) puan türüyle bir bölüme yerleşmeyi düşünen öğrenciler cevaplayacaklardır.
Yukarıdaki açıklamaya göre Coğrafya dersinde en önemli değişiklik, daha önceki yıllarda pek soru gelmeyen Ülkeler Coğrafyası'ndan 7 soru gelmesidir. Yine Türkiye Coğrafyası'ndan sorulan soru sayısı da artmış durumdadır.



SORU: Coğrafya dersini nasıl çalışırsak daha başarılı oluruz?
Daha önce ifade ettiğimiz gibi 2007 ÖSS'de sorulacak 8 ayrı testin hepsi, tüm öğrencileri ilgilendirmemektedir. Bu nedenle Coğrafya dersine ait soruların çıkacağı 3 ayrı testteki konulara nasıl çalışılacağını açıklayalım.
Sosyal - 1 Testi (Tüm Öğrenciler İçin): Bu testteki sorular grafikli, haritalı ve şekilli olup yoruma dayalı niteliktedir. Ancak yine de bazı soruların çözümünde bilgiye ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle konuların öğrenilmesi ve bilinmesi gerekir. 2006 ÖSS’de Sosyal - 1 testindeki Coğrafya soruları daha önceki yıllarda çıkan sorulara benzemektedir. Bu yüzden öğrencilerin son 5 yılın Coğrafya soru tiplerini incelemeleri ve çözmeleri faydalı olur. Dünya ve Türkiye'de bazı bölge, bölüm ve yörelerin nerede yer aldığını, ne gibi özellikleri olduğunu öğrenmek için harita ve atlaslardan yararlanılmalıdır. Tablo, şekil incelemesi, grafik yorumlama ve sonuç çıkarmanın nasıl yapıldığının öğrenilmesi ve bol soru çözülmesi gerekir.
Edebiyat - Sosyal Testi (Eşit Ağırlık ve Sözel Puan Türünden Hazırlanan Öğrenciler İçin): Bu testte sadece Türkiye Coğrafyası soruları gelmektedir. Özellikle Türkiye Fizikî Coğrafyası konularının (iklim, yer şekilleri, dış kuvvetler, bitki örtüsü vb) ve Beşeri ve Ekonomik Coğrafya konularının çok iyi bilinmesinde yarar vardır. Türkiye'de bölge, bölüm ve yörelerin fizikî özelliklerinin haritalar yardımıyla çalışılması gerekir.
Sosyal - 2 Testi (Sadece Sözel Puan Türünden Hazırlanan Öğrenciler İçin): Bu testteki sorular için öncelikle kıt’alar ve ülkelerin ön plana çıkan özelliklerinin öğrenilmesi gerekir. Yine kıt’a, ülke ve bazı özellikleriyle bilinen yerlerin (havza, boğaz, dağlık alan vb) Dünya üzerindeki coğrafî konumlarının bilinmesi önemlidir. Örneğin Arjantin ile ilgili gelen 2 soruda da bu ülkenin Güney Yarım Küre'de bulunma özelliği sorulmuştur. Ülkeler Coğrafyası'nın, Coğrafyanın diğer konularıyla da bağlantılı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bazı soruların çözümünde Genel Coğrafya konularının bilgilerini kullanmak gerekmektedir.
Sonuç olarak, öğrenciler Coğrafyaya önyargıyla (zor, karmaşık vb) değil de merak ve ilgi ile yaklaşırlarsa dersin gerçekten kolay ve zevkli olduğunu göreceklerdir. Çünkü Coğrafyanın birçok konusunun yakın çevremizle, yaşadığımız ortamla doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olduğunu görmekteyiz.

çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: öss de tüm derslerin çalışma stratejileri
« Yanıtla #2 : 16 Temmuz 2007, 11:52:44 »
ÖSS Tarih Çalışma Stratejileri

SORU : Tarih dersinden soru gelebilecek konular hangileridir?
ÖSS’de Tarih soruları, Sosyal - 1 ve Sosyal - 2 testlerinde yer almaktadır. Öncelikle bu bölümler ile ilgili temel bilgileri verelim:
Sosyal - 1 testinde Tarih dersinin bütün konuları ve Milli Güvenlik Bilgisi soruları yer almaktadır. Bu bölümde yer alan sorularda, kavram ve ilkelerin yorumlanması istenmektedir. Sosyal - 1 testindeki sorularöğrencilerin tamamını ilgilendirmektedir.
Sosyal - 2 testinde Tarihe Giriş, İlk Çağ Uygarlıkları, İslam Tarihi ve İnkılap Tarihi’nden soru sorulmayacaktır. Bu bölümde, liselerde alan dersi olarak okutulan Genel Türk Tarihi (İslamiyet’ten Önce Türk Tarihi, Türk Dünyası ve Türkiye Tarihi) ve Osmanlı Tarihi (Avrupa Tarihi dahil, I. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Osmanlı Tarihi) derslerinden temel bilgi ve ilkeleri kapsayan, doğrudan bilgi gerektiren sorular sorulmaktadır. Alan ile ilgili soruların yer aldığı Sosyal - 2 testi sadece Sözel puan türüyle (SÖZ - 2) tercih yapacak adayları ilgilendirmektedir. EA öğrencileri, sözel alandan tercih yapmak isterlerse, Sosyal - 2 sorularını çözecektir.
Aşağıdaki tabloda 2006 ÖSS Tarih sorularının dağılımı görülmektedir.



SORU : Sosyal - 1 ve Sosyal - 2 alanlarının Tarih soruları hakkında bilgi verir misiniz?
2007 ÖSS’ye hazırlanan adayların karşılaşacakları soruların özelliklerini bilmeleri önemli.
Sosyal - 1 testindeki soru tipleriyle ilgili şunlar söylenebilir:
Metinli soruların çözümünde verilen bilgilerin dışına çıkılmamalı, ne isteniyorsa iyi anlaşılmalı ve metinde soru ile ilgili bölüm bulunmalıdır.
Öncüllü sorularda sizden istenilenlere dikkat ediniz. Örneğin, bir olay üzerindeki ekonomik etkenler sorulmuşsa siyasal, dinsel ve hukuksal etkenleri baştan eleyiniz. Ekonomi ile ilgili her öncül, sizin sorunuzun cevabı olmayabilir; bu yüzden neden, sonuç, amaç vs. yönüyle sorunun doğru cevabını aramalısınız. ÖSS’de en çok bu tür sorular yanlış çözülüyor, dikkatli olmakta fayda var.
Temel bilgiler kullanılarak çözülebilecek bazı sorular çıkmaktadır. Örneğin, XIX. yüzyıldaki olaylardan bazıları verilerek hangisinin “milliyetçiliği” yansıttığı veya yansıtmadığının sorulması gibi. Bu nedenle kavramların anlamları bilinmeli, verilen bir kavramın tarihi olaylarla bağlantısının kurulabilmesi gerekmektedir. Örneğin, kolonicilikle ilgili olarak, toplumlar arasında kültürel etkileşime neden olduğu, ekonomik bir etkinlik olduğu ve ticari bir yönünün bulunduğu bilinmelidir. ÖSS’de kavram bilgisi çok önemli olduğu için kapitülasyon, feodalite, tımar, rönesans, milliyetçilik, güçler birliği, sömürgecilik, halkçılık, reform, merkezi otorite, hümanizma gibi kavramları bilmekte fayda vardır.
Sosyal - 2 testindeki sorular ile ilgili olarak şunlar söylenebilir:
Bu bölümün soru tipleri, 2006 ÖSS Sosyal - 2 testinde yer alan sorularla örneklendirilebilir. Bu tür sorularda;
Olayların;
Nedenleri, sonuçları, amaçları, özellikleri, devletlere etkileri, başka bir olayla karşılaştırılması, diğer olaylar ile ortak özellikleri, ilk defa kimler tarafından gerçekleştirildiği bilinmelidir.
Devletlerin;
Kurucusu, kurulduğu yer ve zaman, egemen olduğu bölgeler ve uluslar, etnik kökeni, dünya ulusları ve coğrafyası üzerindeki etkileri, resmi dili, yönetim anlayışı, uğraşları, eserleri, hangi devletlerle hangi antlaşmaları yaptığı, devletlerarası mücadelelerin nedenleri bilinmelidir.
Antlaşma maddeleri ve olayların kronolojik olarak sıralaması bilinmelidir.
SORU: Tarih dersine nasıl çalışılırsa daha başarılı olunur?
Tarih dersine çalışma konusunda öğrencileri dersaneye gidenler ve gitmeyenler şeklinde iki gruba ayırmakta fayda görüyorum:
Dersaneye giden öğrenciler, konular anlatılırken öğretmeni iyi dinleyip anlamadığı yerleri mutlaka sormalılar. Tarih dersinde çok fazla olay anlatıldığı ve yorum yapıldığı için her şeyin akılda tutulması zor olabilir. Bu nedenle görülen konular evde kısaca gözden geçirilerek sorularla pekiştirilmelidir. Sorularla pekiştirilmeyen bölümler eksik kalacaktır. Çözülemeyen sorular mutlaka öğretmenlere sorulmalıdır.
Kendi imkanlarıyla Dergimiz’nden çalışan öğrenciler, konuyu dikkatlice okumalı, konuyu hatırlatacak şekilde küçük notlar almalı, anlaşma maddelerinin neyi ifade ettiğini ve yapılan icraatlarla nelerin amaçlandığını öğrenmelidir. Konuyla ilgili gerekli bilgiler, öğrenildikten sonra sorularla pekiştirilmeli, çözülemeyen soru varsa dergideki ilgili bölüm yeniden incelenerek öğrenme işi tamamlanmalıdır.
Sınavda başarılı olmak isteyen aday, dergileri biriktirmeden zamanında bitirmeli ve geçmiş yıllarda ÖSS’de çıkmış soruları mutlaka çözmelidir. Çünkü, geçmiş yıllarda arka arkaya aynı mantıkla ve bilgilerle gelen sorulara bolca rastlanmaktadır. Bu nedenle eski sorular çözülerek soru mantığı kavranmalıdır. Konulara bu şekilde hazırlanan adayların soruları çözmeleri kolaylaşacaktır.
çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: öss de tüm derslerin çalışma stratejileri
« Yanıtla #3 : 16 Temmuz 2007, 11:55:10 »
ÖSS Biyoloji Çalışma Stratejileri

SORU : Biyoloji dersinden, 2006 ÖSS’deki soruların konulara dağılımı ve 2007 ÖSS’de soru gelebilecek konular hakkında neler söylenebilir?
Yeni uygulanan ÖSS’de, daha önceden açıklandığı gibi, iki farklı “Fen Bilimleri” testi yer almıştır. Her iki testte de, 8’er adet Biyoloji sorusu sorulmuştur.
Sorularının, daha çok Lise - 1 konularından gelmesi beklenen “Fen Bilimleri - 1” testi, beklentilere yakın olarak uygulanmış olup; 5 soru Lise - 1 konularından, 1 soru Lise - 2 konularından, 2 soru Lise - 3 konularından gelmiştir.
Bu testin sorularının; “Sayısal”, “Eşit Ağırlık”, “Sözel” puan türlerinden hazırlanan, bütün adaylar tarafından cevaplandırılacak olması göz önüne alındığından, “temel kavramların” sorgulanması, “mantık ve yorum” ilişkileri kurma ve bunları ölçme tipinden oluşacağı bekleniyordu. Ancak, 2006 ÖSS’deki “Fen Bilimleri - 1” testi sorularının, neredeyse tamamının, temel Biyoloji bilgilerini sorgulayıcı, hatta bir - iki tanesinin ayrıntılı düşünmeyi gerektirici tipten olduğunu söyleyebiliriz.
Genel olarak, Lise - 2 ve Lise - 3 konularından soruların gelmesi beklenen “Fen Bilimleri - 2” testi, aynen beklendiği gibi uygulanmış olup, 8 sorunun 4 adedi Lise - 2 konularından, 4 adedi ise Lise - 3 konularından gelmiştir. Bu test, belirtildiği gibi, çoğunlukla bilgi ölçen sorulardan oluşmuştur. Bu testin soruları, sadece “Sayısal” puan türünden hazırlanan adaylara yöneliktir.
Yukarıdaki genellemeleri yapmamıza rağmen; şimdiye kadar uygulanan ÖSS ve ÖYS’lere bakılacak olursa, her iki ÖSS testinde de, Biyoloji açısından tam bir konu ayrımının olmayacağı da söylenebilir. Çünkü, uygulanmasına yeni başlanan su sınavın, birinci (ortak dersler) bölümü eski ÖSS’nin; ikinci (alan dersleri) bölümü ise eski ÖYS’nin, küçültülmüş birer biçimi olarak düşünülebilir.
Sadece bir sınavda ve 8 + 8 = 16 soruyla, Biyolojinin bütün konularını taramak ve sorgulamak imkansızdır. Bunun için, bazı konulardan her yıl soru sorulurken, birçok konudan bazı yıllarda sorunun gelmesi normal bir durumdur. Ayrıca; soruların çoğu üzerinde, iki veya daha fazla konunun sorgulanabileceği de unutulmamalıdır.
Bütün bunlar dikkate alındığında, konular ve soru gelme durumlarını ancak tahmini olarak belirleyebiliriz. Çünkü, uzun zaman hiç sorunun gelmediği bazı konulardan, bazı yıllarda arka arkaya soru geldiği de olmuştur.
Örneğin; 2000 yılına kadarki ÖSS’lerde, “boşaltım sistemi” konusundan sadece bir soru gelmiştir. Aynı konudan, sonraki 5 yılda ise toplam 4 soru sorulmuştur. Bu durum; “evrim teorisi” konusu ve “populasyon genetiği” konusunun evrim ile bağlantılı kısmı için de geçerlidir.
Buna rağmen, en azından bir fikir edinmeniz ve bazı değerlendirmeler yapabilmeniz için, son 12 yıldaki ÖSS (1995 - 2006) soruları ve son 11 yıldaki ÖYS (1988 - 1998) sorularının; Lise - 1, Lise - 2 ve Lise - 3 konularına göre dağılımını bir tablo halinde sunuyoruz.



Şimdi ise, yeni ÖSS’de “Biyoloji sorularının” bulunduğu testleri, ayrı ayrı ele alalım ve bazı değerlendirmeler yapalım.
“FEN BİLİMLERİ - 1” TESTİ:
Bu testteki Biyoloji soruları, 2006 sınavında biraz bilgi merkezli çıkmış olsa da, şimdiye kadarki ÖSS’lere benzer bir biçimde olup ve çoğunlukla Lise - 1 konularını kapsamış ve kapsayacaktır.
Bunun için, bu testte bulunacak sorular; açıklanan “öncüller”, ilgili “deneyler”, verilen “şekiller” kullanılarak sonuca gidilebilecek nitelikte olacaktır. Ancak, bazı sorular, ayrıntı içeren tipte (2006 ÖSS’nin Fen - 1 testindeki “çaprazlama” sorusu gibi), veya yeni bir deneyi ve olayı işliyor olabilecektir. Bundan dolayı da, böyle bir - iki soru zor sayılabilir.
Yorumlama yeteneğini ve mantık gücünü geliştirmiş her aday, sadece temel Biyoloji bilgilerine sahip olsa bile, bu bölümdeki sorulardan en az 5 - 6 tanesini doğru olarak cevaplayabilir. Ancak, sorular çok dikkatli okunmalı ve vurgulara önem verilmelidir. Soruların uzun anlatımlı ve şekilli olması, sizi yıldırmamalı ve şartlandırmamalıdır. Çünkü, açıklamalar ve şekiller, sorunun çözümü için gereken ön bilgileri içermektedir.
Bilginize sunduğumuz, yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı gibi, Lise - 1. sınıfın “besinler” ve “hücre bölünmeleri” konulardan bazı yıllarda soru gelmezken, diğer bütün Lise - 1 konularından hemen her yıl soru sorulmuştur. Hatta, “ekoloji” konusunun yıllık soru ortalaması 1,5 kadardır. Yani, bazı yıllarda ekoloji konusundan 2 veya 3 tane soru gelmiştir.
Lise - 1. sınıfın ilk konusu olan, “bilimsel çalışma yöntemi” ile ilgili olarak, daha eski yıllarda gelen birkaç soru, doğrudan konunun metnini sorgulayıcı tipten olmuştur. Sonraki bütün yıllarda ise, bu konunun mantığı ve ruhu bütün ÖSS sorularına yayılmıştır. Çünkü, bu konunun diğer bir ismi, “düşünmeyi ve araştırmayı öğrenme” olarak açıklanmaktadır. Yani, aslında, şimdiye kadarki ÖSS soruları ve uygulanacak ÖSS’deki “Biyoloji” testinin sorularının çoğu, bilimsel çalışmanın bir aşamasına örnek teşkil etmektedir.
Yeni ÖSS’deki “Fen Bilimleri - 1” testinin, Lise - 1 (ortak görülen dersler) konularıyla ilgili sorulardan oluşacağı açıklanmış olsa da, bu durum kesinlik göstermeyebilir. Çünkü, eski yıllarda da Sözel ve Eşit Ağırlık adayları Lise - 2. ve Lise - 3. sınıflarda Biyoloji dersi okumadıkları halde, ÖSS’de bu konularla ilgili çok miktarda soru gelmiştir. Nitekim, 2006 ÖSS’de de bu durum yaşanmıştır. Birinci bölümdeki, “çaprazlama”, “adaptasyon” ve “insan vücudu” konularıyla ilgili olan üç soru, Lise - 1 konularından değildir.
Bu durumda, “Fen Bilimleri - 1” testini, Lise - 2 ve Lise - 3 konuları açısından da değerlendirmemiz gerekmektedir. En fazla bir veya iki soru, İlköğretim Fen Bilgisi temeline dayandırılarak sorulabilir.
Yukarıdaki tabloyu iyi incelendiğimizde, belirttiğimiz bir - iki soru için; Lise - 2’den “sindirim sistemi”, “bitkilerin yapısı ve fizyolojisi” ve “dolaşım sistemi” konularını; Lise - 3’ten ise, “hücre solunumu”, “fotosentez”, “kalıtıma giriş ve çaprazlamalar”, “kan grupları” ve “cinsiyete bağlı kalıtım” şeklindeki konuları aday olarak gösterebiliriz.
“FEN BİLİMLERİ - 2” TESTİ:
Bu testteki Biyoloji sorularının, 1999 yılına kadar uygulanan ÖYS’lerin formatında olacağı ve çoğunlukla Lise - 2 ve Lise - 3 konularını kapsayacağı söylenebilir.
Bunun için; bu testi oluşturacak sorular; hem yorum gücünü ölçen (2006 ÖSS’nin Fen - 2 testindeki “botoks” sorusu gibi), hem de “alan” bilgilerini yoklayan tipte olacaktır. Bu tür bilgi ağırlıklı soruların doğru cevaplanabilmesi için, yeterli Biyoloji birikiminin olması, yani lise müfredatındaki bütün Biyoloji konularının öğrenilmiş olması gerekmektedir.
Lise - 1. sınıfın Biyoloji konuları, “Fen Bilimleri - 2” testi için de gereklidir. Çünkü; hem o konular, Lise - 2 ve Lise - 3’teki bazı konuların temelini oluşturmaktadır, hem de doğrudan o konulardan soru gelebilecektir. Örneğin; Lise - 1. sınıfta görülen “hücre bölünmeleri” konusu iyi öğrenilmemiş ise, Lise - 3. sınıftaki “eşeyli üreme” ve “kalıtıma giriş (gamet çeşidi)” konularının anlaşılması zor olur.
“Fen Bilimleri - 2” testinde, 2006 ÖSS’de hangi konulardan daha fazla sorunun geldiğini ve gelme ihtimali olduğunu, yine yukarıda verdiğimiz tablonun ÖYS sütunundan çıkarabilirsiniz.

SORU : Biyoloji dersinden, daha başarılı olabilmek ve soru kaçırmamak için, nasıl bir çalışma yöntemi izlenmelidir?
Biyolojiden; eski ÖSS’lerde çıkmış ve yeni ÖSS’nin “ortak dersler” bölümünde çıkabilecek soruların tamamı, az bir çalışma ve fazlaca dikkat gösterildiği zaman “rahatlıkla” çözülebilir. “alan dersleri” bölümünde gelecek soruların ise; edinilen bilgilerin, yorum ve mantık süzgecinden geçirilmesi sayesinde çözülebileceği unutulmamalıdır. Bunun için; konuların çalışılmasından sonra, o konuyla ilgili “bol miktarda” ve “ÖSS niteliğinde” sorunun çözülmesi gerekir.
Konulara çalışırken, yeni ÖSS için hazırlanmış kitap ve dergiler kullanılmalıdır. Biyoloji konuları çabuk unutulabildiğinden, kısa aralıklarla tekrarlar yapılmalı; tekrar yaparken ise, o konuyla ilgili soruları çözmeye öncelik verilmelidir. Çözülemeyen sorularla ilgili konular, tekrar gözden geçirilmeli ve varsa bilgi yetersizliği giderilmelidir. Konu tekrarlarında, özet konu anlatımlı kaynakların kullanılması, zaman kaybını önleme açısından avantaj sağlayabilir.
Soru çözümünde ise; daha önceki yıllarda çıkan ÖSS ve ÖYS sorularının çözülmesi, yeni ÖSS’de çıkabilecek soru tiplerinin anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda soru çözerken, yorum yapabilme yeteneğinizin de gelişmesi sağlanmış olur.
Ayrıca, ÖSYM tarafından, soruların seçiciliğini artırmak için çeşitli yollar denenmektedir. Bazen seçenekler ona göre düzenlenmekte, bazen çeldiriciler “A” seçeneğinde bulunmakta, bazen de vurgu yapılması ve altı çizilmesi gereken yerler dikkatten kaçırılmaktadır.
Sonuç olarak, her aday kendi çalışma yöntemine uygun bir plan belirleyip, konuları özümleme yaparak (kendileştirerek) bitirmeli ve bütün konuları gözden geçirmelidir. Biyoloji dersine çalışmayı “son günlere bırakırım” düşüncesi çok yanlıştır ve sınavda yapılabilecek soru sayısını azaltacaktır.
ÖSS’de 1,5 milyon civarında insan, tek bir sınavla ölçüldüğünden ve çoğu aday elenmek zorunda kaldığından, bir soru fazla yapmanın, hatta 0,25 net öne geçmenin önemi unutulmamalı ve Biyolojiye ona göre ilgi gösterilmelidir.
Son olarak, ÖSS açısından fazla önemi olmayan konulara veya konu içerikle rine değinmek istiyoruz. Biyolojinin bütün konuları ÖSS kapsamına girse de, bazı konular çok yüzeysel olarak ele alınmakta ve fazla bilgi gerektiren ayrıntılardan kaçınılmaktadır.

Bunların başlıcaları şöyledir:
“Canlıların Çeşitliliği ve Sınıflandırılması” konusunda, canlı gruplarının özelliklerini ayrıntılı olarak bilmeye gerek yoktur. Ancak, bu ana başlık altında bulunan, “bakteriler” konusunun her yönü ve “virüsler” konusu ayrıntılı olarak bilinmelidir.
“Fermantasyon, Oksijenli Solunum, Fotosentez ve Kemosentez” olaylarının; ana mantığı, genel denklemleri, etkili olan faktörler iyi bilinmeli ve deneyler uygun biçimde yorumlanabilmelidir. Olayın ve reaksiyonların çok fazla ayrıntısına inilmemelidir.
“Hayvansal Dokular”, “Sinir ve Duyu Sistemleri” ile “Hormonlar ve Endokrin Sistemi” konularının da yüzeysel olarak bilinmesi yeterlidir.
“Destek ve Hareket Sistemleri” kapsamında, özellikle “iskelet sistemi” kısmından ÖSS sorusu gelmemiştir. ÖYS sorusu ise çok azdır. Bunun için ayrıntıya girilmemelidir.
“Kalıtım ve Genetik” konularında, çok karakterli çaprazlamalara ve bunlarla ilgili oranlara gerek yoktur. Ancak; soyağaçları çok iyi algılanmalı, dikkatli okunmalı ve her çeşit çaprazlama için yorumlanabilmelidir.
“Populasyon Genetiği” konusunda ise, karmaşık hesaplara girmeye gerek yoktur. Ancak, gen ve birey oranlarını etkileyen faktörler iyi bilinmelidir.
“Koloniler” konusu, Lise kitaplarında ve müfredatta yoktur. Buna rağmen, 4 defa ÖSS ve 1 defa da ÖYS’de soru gelmiştir. Bundan dolayı, bilinmesi faydalı olacaktır.
Lise - 3 Biyoloji müfredatına 1999 yılında eklenen; “Canlılarda Davranış” ile “Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği” konularından, şimdiye kadar doğrudan ilgili olan bir soru sorulmamıştır
çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: öss de tüm derslerin çalışma stratejileri
« Yanıtla #4 : 16 Temmuz 2007, 11:57:19 »
ÖSS Kimya Çalışma Stratejileri

SORU : Kimya dersinden ağırlıklı olarak soru gelebilecek konular nelerdir?



Değişen sınav sistemine göre, sayısal bölümleri (SAY - 2 puanına göre) tercih edecek olan öğrencilerimiz Kimya müfredatının tümünden sorumlu olacaklardır. Eşit ağırlık ve sözel bölümleri tercih edecek öğrencilerimiz ise bugüne kadar uygulanan ÖSS sınavlarındaki müfredattan, yani ortak dersler alanından sorumlu olacaklardır.
Sayısal öğrencilerimize sınavda Fen – 1 ve Fen – 2 bölümlerinde 9’ar tane olmak üzere toplam 18 tane Kimya sorusu sorulacaktır. Fen – 1 bölümündeki Kimya soruları, ortak alanları kapsayan, yani eski ÖSS müfredatını içerecek; Fen – 2 bölümündeki Kimya soruları ise ortak alan dışındaki konuları kapsayan sorulardan oluşacaktır.
Yukarıdaki tabloda 2000 - 2006 yılı aralığında gelen sorularda sadece ortak alanı içeren sorular bulunmaktadır.
Bugüne kadar yapılan tüm üniversite seçme sınavları dikkate alındığında öğrencilerimizin sorumlu olduğu müfredattan homojen dağılım yapılarak soruların sorulduğu görülür. Yani tüm sayısal öğrencileri Kimya dersinin tamamını iyi bir şekilde öğrenmelidir.



Yukarıdaki tablolarda Kimya dersinin konu dağılımları verilmiştir.
2006 ÖSS Soruları dikkate alındığında;
I. bölüm soruları genelde kolay olmakla birlikte özellikle 2 soru (atom ve çözünürlük) seçici sorulardı.
II. bölümdeki hatalı entalpi sorusu dışında diğer sorular, konuları genel hatlarıyla tarayan nitelikte sorulardı.
Kimyasal hesaplamalar, gazlar ve radyoaktifite konularından soru sorulmaması dikkat çekiciydi.
Her iki bölüm için de Kimyayı iyi çalışmamış olan bir öğrencinin başarılı olama yacağını söyleyebiliriz.
Sonuçta tüm öğrencilerimiz, kendilerini ilgilendiren bölümleri tam anlamıyla öğrenecek şekilde sınava hazırlanmalıdır.
Öğrenciler arasında soruların bir sene zor, bir sene kolay geldiği gibi yaygın, ama yanlış olan bir kanaat vardır. Genel olarak her sene sorular aynı zorlukta olmaktadır. Yani soruların kolay ya da zor olması aslında bir şey değiştirmez. Çünkü sınava giren tüm öğrenciler aynı soruları cevaplamaktadır. Ancak Kimya dersi adına çok önemli bir farklılık vardır. Kimyada konuların hemen tamamı birbiri ile ilgili olduğundan bazı sorular birkaç konuyu kapsayabilmektedir. Bu nedenle müfredatın tümünün öğrenilmesi çok önemlidir.

SORU : Kimya dersini nasıl çalışırsak daha başarılı oluruz?
Sınavda başarılı olmak isteyen bir öğrenci, öncelikle konu anlatımlı ve 2006 – ÖSS sistemine göre yazılmış yeni bir kaynak edinmelidir. Ayrıca yine 2006 – ÖSS sistemine göre yazılmış soru bankası bulundurmalıdır.

Peki kitaplara nasıl çalışacağız?
Dersaneye giden öğrencilerimiz, kesinlikle derslerine devam etmelidir. Dersanede öğretmenini dinledikten sonra, konuyu evde kitaptan ya da dergiden hızlı bir şekilde okumalıdır. Çözümlü soruları, çözümlerini kapatarak çözmelidir. Yalnızca takıldığı zaman çözümüne bakmalıdır. Bunun dışında yeni bir bakış açısı kazanmak için çözüm incelenebilir. Testler kolaydan zora doğru sıralı çözülmelidir. Kitapta konu bitirilince soru bankasına geçilebilir. Bu aşamada Güvender Yayınları Soru Bankası mutlaka çözülmelidir.
Dersaneye gitmeyen öğrenciler dergiyi satır satır çalışmalıdır ve kendine göre özet çıkarmalıdır. Dergideki bütün soruları tek tek çözmelidir. Soru bankasını çözerken takıldığı zaman dergiye geri dönmelidir.
Elinde yeterince kaynak bulunmayan arkadaşlar, birbirlerindeki kaynakları değiş tokuş yaparak farklı kaynaklardan da yararlanmış olurlar. Ancak sınav sistemi yeni değiştiğinden piyasada hâlâ ÖSS müfredatına uygun olmayan kitap ve dokümanlar bulunmaktadır. O nedenle kaynak seçerken branşla ilgili öğretmenlerden yardım alınmalı ya da bizim önerdiğimiz yayınlarla çalışılmalıdır.
Kitaplar tamamen bitirilince ÖSS - Kimya Deneme Sınavı çözülmelidir. Güvender Kimya Soru Bankası’nın son baskısında deneme özelliğinde 10 tane Deneme Sınavı vardır. Bu kitaptaki Deneme Sınavlarının çözülmesini bu açıdan özellikle tavsiye ediyoruz. Bu sınavların iyi seçilmesi gerekir. Derginin denemeleri tarih sırasına göre çözülmelidir. Ayrıca Sürat Ölçme Değerlendirme Merkezi’nin yaptığı Türkiye geneli deneme ile Güvender ÖSS Denemesi’ne mutlaka katılınmalıdır. Mayıs ayından itibaren gazeteler deneme furyasına başlamaktadır. Gazete denemesi çözülecekse, hangi gazetenin verdiği denemenin çözüleceği iyi belirlenmelidir. Bazı gazeteler, bazı dergilerin soru bankasından soru seçerek denemeler oluşturmaktadır. Yeni hazırlanmış, ölçülü deneme veren gazeteler seçilmelidir.
Bu konuda danışmanlardan yardım istenmelidir. Diğer yayınlardan deneme çözmek isterseniz, sınavı danışmanınız yardımıyla seçiniz. Ancak deneme sınavları, konu tarama şeklinde olmamalı, tam ÖSS konu dağılımında olmalıdır. Bu nedenle öğrencilerimiz yayınlarımızı takip ederek yeni sınav siste mine göre basılacak olan Deneme Setlerini almalı ve sınava yakın tarihlerde çözmelidir.
Sınav analizleri iyi yapılmalıdır. Yapılan hatalar not alınarak, bu hataları diğer sınavda yapmama gayreti olmalıdır.
Neticeler mutlaka aileyle paylaşılmalıdır.
En iyi öğrenme metotlarından birisi, sınav çıkışlarında, soruları arkadaşlarla tartışmak ve varsa yapılamayan soruları öğretmenle çözmektir.
Çıkmış sorular yıl içerisinde çözülmemeli, sınav yaklaştığında sanki sınavdaymış gibi yıl yıl çözülmelidir. Yine bu soruların yalnızca Kimya bölümü değil, tamamı süreli çözülmelidir.
çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: öss de tüm derslerin çalışma stratejileri
« Yanıtla #5 : 16 Temmuz 2007, 11:59:02 »
ÖSS Fizik Çalışma Stratejileri

SORU : Fizik dersinden ağırlıklı olarak soru gelebilecek konular nelerdir?
Yeni sistemde Fen Bilimleri dersleri, Fen Bilimleri - 1 ve Fen Bilimleri - 2 testlerinden oluştuğu için değerlendirmeyi de ona göre yapmak gerekir.
Fen Bilimleri - 1 testinde 30 sorunun 13’ü Fizikten gelmektedir. Bu 13 sorunun kapsamı 1999 - 2006 yılları arasında uygulanan ÖSS’deki kapsamdır. Yani ilköğretim 4. sınıf Fen Bilgisi dersi konularından başlayıp Lise - 1 konularının sonunda bitmektedir. 1. bölümdeki Fizik soruları şu an medyada geçtiği gibi yalnızca Lise - 1 konularından değil, Lise - 1’e kadar olan konulardan oluşacaktır. Tabii bu söylediğimiz Fizik dersi için geçerlidir.
Fen Bilimleri - 2 testinde beklenen 13 Fizik sorusu ise Lise - 2 ve Lise - 3 konularından gelecektir. 4 yıllık eğitime göre konuların dağılımı değişecektir.
Fen Bilimleri - 1 testinde gelecek soruların konularının bazıları ile, Fen Bilimleri - 2 testinde gelecek konuların bazıları ortaktır. Örneğin vektör, kuvvet, moment, kütle merkezi, doğrusal hareket ve bağıl hareket, dinamik, optik gibi konulardan her iki testte de soru gelebilir. Bir konudan 1. testte yorum ağırlıklı soru gelebileceği gibi 2. testte aynı konudan bilgi ağırlıklı soru gelebilir. 2006 yılında gelen Fizik sorularının dağılımı aşağıda verilmiştir.




SORU : Fizik dersini nasıl çalışırsak daha başarılı oluruz?
Fizik dersine çalışılırken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
Fizik dersine ve diğer derslere çalışırken başarılı olmanız için evinizin fiziki şartlarını ders çalışmanıza uygun hale getirmelisiniz. Hedefe koşarken gücünüzü, motivasyonunuzu yüksek tutup hızınızı en uygun şekilde ayarlamalısınız.
Dersaneye gidiyorsanız öğretmeninizin anlattığı temel kavramları ve çözdüğü örnekleri çok iyi not alarak anlamaya çalışın. Eve geldiğinizde günübirlik, konuları tekrar edip iyice pekiştirdikten sonra soru çözümüne başlamalısınız.
Lise - 3 konularını okulda çok iyi takip edip, eksik kalan yönlerinizi dersaneye gidiyorsanız dersanede, gitmiyorsanız size tavsiye edeceğimiz kaynaklardan çalışarak gidermelisiniz.
Soru çözümüne kolaydan zora doğru ve özellikle çözümü yapılmış sorulardan başlamanız daha yararlı olacaktır. Çözemediğiniz soruların çözümünü inceleme imkanınız olur.
Daha sonra konu ile ilgili test soruları çözerek doğru ve yanlış oranlarınızı çıkarınız. Yanlış yaptığınız soruları yeniden ele alıp irdeleyiniz.
ÖSS Fizik soruları, bilgi ile birlikte yorum yapmayı da gerektirdiği için dikkat ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle dikkatsizlikten dolayı yanlış yapma oranı oldukça fazladır. Burada dikkat edilecek şey, sorunun açıklama ve esas vurgulanan kısmının çok iyi okunmasıdır.
Altı çizili kelimelere dikkat edilmelidir. Özellikle olumsuz sorularda, kesinlik ifade eden, “en az”, “en çok” gibi sorunun çözümünde anahtar görevini üstlenen kelimelerin altı çizilidir. Bu kelimelerin anlamlarına dikkat edilerek sorunun cevabı düşünülmelidir.
İlkeli sorularda “hangileri doğrudur”, “hangileri doğru olabilir”, “hangileri kesinlikle doğrudur” veya bunların negatif anlamlıları olmak üzere üç farklı şekilde sorulabilir. Farklı durumda cevap değişebilmektedir. Dolayısıyla sorunun soruluş şekline dikkat edilmelidir.
Fomül ezberlemektense formülü sık sık kullanarak zihinde kalıcılığını sağlayınız.
Şekil çizimine önem verin ve gerekli gösterimleri şekil üzerinde yapın. Bu size zaman kazandıracaktır.
çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: öss de tüm derslerin çalışma stratejileri
« Yanıtla #6 : 16 Temmuz 2007, 12:00:27 »
ÖSS Geometri Çalışma Stratejileri

SORU : Geometri dersinden ağırlıklı olarak soru gelebilecek konular nelerdir?
ÖSS’de Geometri branşından gelebilecek soruları 5 ana başlık altında toplayabiliriz. Ancak bilinmelidir ki, Geometri branşından çıkabilecek sorular, bu başlıklarda belirtilen konuların karışımı şeklinde de olabilir (Dörtgenlerde, üçgen özellikleri ya da çemberde, dörtgen ve benzerlik özellikleri gibi). Aşağıda Matematik - 1 testinde gelecek Geometri konuları görülmektedir.
1. Üçgenler (Açılar, üçgende uzunluk ve alan, benzerlik, açı - kenar bağıntıları)
2. Çokgenler ve Dörtgenler (Çokgenlerin ve dörtgenlerin açı, uzunluk, alan özellikleri, özel dörtgenler)
3. Çember ve Daire (Çemberde açı ve uzunluk özellikleri, dairede uzunluk ve alanlar)
4. Noktanın ve Doğrunun Analitik İncelenmesi (Analitik düzlemde nokta ve doğruların durumları, simetri, eşitsizlik, grafik)
5. Katı Cisimler ve Uzay Geometri (Prizmalar, piramitler, küre, dönel cisimler)
Sınavın 2. bölümü dediğimiz alan dersleriyle ilgili olan testlerden Matematik - 2 testinde Geometri ile ilgili biraz daha detaylı ve zor diyebileceğimiz sorular gelmektedir. Ancak yeni konular eklenmeyecektir.



Not : Bu başlıklar altındaki konulardan çıkan sorular, genellikle iç içe olmaktadır. Çemberde dörtgen özelliği, analitik incelemede üçgen özelliği, katı cisimlerde üçgen ve benzerlik özelliği gibi. Yani temel bilgilerin çok iyi bilinmesi gerekiyor.

SORU : Geometri dersini nasıl çalışırsak daha başarılı oluruz?
Geometri, konularına alışkanlık kazandıkça, soruları daha rahat çözebileceğiniz ve çözdükçe zevk alacağınız bir derstir. Kuralları, sorular üzerinde görmeye ve uygulamaya dayanır. Geometri dikkat gerektiren bir ders olduğundan dikkatin dağınık olduğu zamanlarda çalışılmamalıdır.
Geometri dersine çalışmayı iki bölümde ele alabiliriz:
I. Konuları Öğrenme
II. Test Sorularını Çözme

■ Konuları Öğrenme
Geometri konularını öğrenmede yardımcı olacak ve yol gösterecek bir rehbere ihtiyacınız vardır. Dergimiz bu işlevi en iyi şekilde yerine getirecektir.
Konuları sırasıyla inceleyip, özelliklerini yazarak tekrar ederseniz öğrenmeniz kolaylaşır. Konuların işleniş sırasını dikkate alınız. Çünkü Geometride bilgiler süreklilik gösterir. Konular birbiriyle yakından ilgilidir. Verilen bilgileri, ilgili örneklerle pekiştirip, bol bol çözümlü örnek inceleyiniz.
Aynı zamanda, bir bilginin farklı kullanım ve çözüm teknikleri olduğunu görmelisiniz. Bir konuyu öğrendiğinize karar verdiğinizde, o konu ile ilgili cevaplı test çözmeye başlayabilirsiniz. Yanlışlarınız varsa ilgili sorunun ilgili bilgi kısmına bir kez daha göz atınız. Çözümlü örnekleri önce kendiniz çözüp sonra dergi ve kitaplardaki çözümle karşılaştırınız.

■ Test Çözme
Soruları çözerken dikkat edilecek noktalar;
Soruda verilen bilgileri şekle, doğru aktarabilmelisiniz.
İstenen sonuca ulaşmak için şekildeki verileri sorgulamalısınız; ne için verilmiş, nasıl kullanabilirim, bu veri ne işe yarar gibi sorular sormalısınız. Bu arada zihninizde, o konunun bilgileri canlanmalı ve bu bilgileri kullanabilmelisiniz.
Bazen çizgi çizmek gerekebilir. Hangi noktadan ne tür bir çizgi çizmenin daha uygun olduğunu (dikme, paralel, kenarortay vb.) düşünmelisiniz.
Geometri’de matematiksel işlemler sık sık kullanılmaktadır. Bu yüzden üslü, köklü sayılar, birinci ve ikinci derece denklemler gibi konular yüzeysel dahi olsa bilinmelidir.
Doğru işlemler ve sadeleştirmeler yaparak sonuca ulaştığınızdan emin olmalısınız.
Geometri sorularının birden fazla çözüm yolu olabilmektedir. Farklı bir yoldan soruyu çözebiliyorsanız sonuçları karşılaştırınız.

çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: öss de tüm derslerin çalışma stratejileri
« Yanıtla #7 : 16 Temmuz 2007, 12:03:10 »
ÖSS Matematik Çalışma Stratejileri

ÇALIŞMA STRATEJİLERİ
SORU : Matematikten ağırlıklı olarak soru gelebilecek konular nelerdir?




Yukarıdaki tabloda ÖSS sorularının konulara göre dağılımı verilmiştir.


SORU : Matematik dersini nasıl çalışırsak daha başarılı oluruz?
“Bana çözmem için bir soru sorulsa ve 1 saat süre tanınsa, tanınan sürenin 45 dakikasını soruyu okumaya ve anlamaya, 10 dakikasını çözüm yolu geliştirmeye, kalan zamanı da çözmeye ayırırım.” diyor ünlü bilim adamı Albert Einstein.
Çocukluğumuzdan beri öğrenme konusunda aldığımız birçok nasihat da bu doğrultuda değil midir? Öğretmenlerimizin, “Çocuklar; soruyu anlamak çözmenin yarısıdır.” sözü halâ kulaklarımızdadır. Kaldı ki Einstein bu oranı % 50’den % 75’e çıkartarak “soruyu anlamanın” önemini vurgulamıştır.
Gelelim Matematik öğrenmeye...
Öğrenmenin ilk adımı “Kişinin bilmediğini farketmesidir.” Bilmediğini farkedemeyen kişiler hayatları boyu cahil kalmaya mahkûm olurlar. Hatta diyebiliriz ki “İnsanın bilmediği konuları hissetmesi, bildiği konuların büyüklüğü nispetindedir.”
Şimdi size bir soru; düşünün ve doğru cevabı verin.
Matematiksel geçmişinizi biliyor musunuz?
Aşağıdakilerden kendinize uyanı belirleyin:
İşlem kabiliyetim az ve konuları anlayamıyorum.
İşlem kabiliyetim iyi, fakat konulara yabancıyım.
Konuları anlıyorum, fakat işlem kabiliyetim az.
İşlem kabiliyetim iyi, hem de konuları biliyorum; fakat çok yanlış yapıyorum.
Matematiğim mükemmel, geliştirmek istiyorum.
Bu kurallardan hareketle bilmediklerimizi öğrenmeye, öğrendiklerimizi de geliştirmeye başlayabiliriz.

İşlem Kabiliyetim Az Ve Konuları Anlayamıyorum
Nasıl ki alfabenin harflerini bilmeyen kişi okuyamaz, yazamaz, Matematiğin temel kurallarını bilmeyen öğrenci de Matematik konularını anlayamaz.
İki kare farkının açılımını (x2 – y2 = (x – y) (x +y)),
Tam kare açılımını ((x + y)2 = x2+ 2xy + y2),
bilmeyen öğrenciden Matematik konularını anlaması beklenemez. Matematiğin alfabesi de bu tür bağıntılardan oluşur.
Demek ki önce Matematiğin temel özelik ve özdeşliklerini öğrenmek gereklidir.
Bunun için aşağıda adlarını sıraladığımız konuları ele almalısınız.
Rasyonel Sayılar ve İşlemleri,
Üslü - Köklü İfadeler,
Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler.
Bu konuları çalışmanız için Dergimiz’nin ilgili sayılarıyla birlikte GÜVENDER YAYINLARI ÖSS Matematik - 1 kitabını tavsiye ediyoruz. Anlayamadığınız konuları, çözemediğiniz soruları okul veya dersanenizdeki öğretmeninize mutlaka sorunuz.

■ İşlem Kabiliyetim İyi, Fakat Konulara Yabancıyım
İşlem kabiliyetinizin iyi olması, Matematik konularını öğrenebileceğinizi gösterir. Çünkü, bir binanın sağlamlığı temelinin sağlam oluşu nispetindedir. Sizin vakit geçirmeden yapmanız gereken şey, hiç bilmediğiniz konulardan değil de, az bildiğiniz konulardan çalışmaya başlamaktır. Eğer konuyu az-çok biliyor ve konu üzerinde işlem yapabiliyorsanız, bu konuları tam anlamıyla öğrenme yolu açıktır.
Sonuç olarak, önce kendinizi eksik gördüğünüz konuları ele alın ve tamamlayın, daha sonra hiç bilmediğiniz konulara çalışın.
Böyle bir çalışmayı Dergimiz’nin ilgili sayılarıyla birlikte GÜVENDER YAYINLARI Matematik Serisi kitaplarından yapabilirsiniz.

■ Konuları Anlıyorum, Fakat İşlem Kabiliyetim Az
Konuları anlayabilmek, kültürünüzün o konuyu öğrenmeye yeterli olduğunun göstergesidir. İşlem kabiliyetinizin az oluşu da çok soru çözmediğinizi belirtir. İşlem kabiliyetinizi geliştirmenin en güzel yöntemi bol soru çözmektir.
Bu sayede hem konuları pekiştirmiş hem de hız kazanmış olursunuz. Biliyorsunuz ki üniversite sınavı belli bir zaman sınırlaması içerisinde yapılmaktadır.
Bir öğrenci konuları bilse, fakat testleri yavaş çözse üniversite sınavlarında gereken başarıyı gösteremez. İstediğiniz bölümü kazanmak istiyorsanız bol test çözünüz.
Az sorulu bir çalışmayla, bol sorulu bir çalışmayı; az antrenman yapan bir sporcunun durumuyla çok antrenman yapan bir sporcunun durumunu kıyaslayarak anlayabilirsiniz.
Böyle bir çalışmayı daha verimli kılmak için GÜVENDER YAYINLARI ÖSS Matematik - 1 Soru BankasI kitabını mutlaka bitirmelisiniz.

■ İşlem Kabiliyetim İyi Hem de Konuları Biliyorum; Fakat Çok Yanlış Yapıyorum
Bu sizin aceleci bir ruh haline sahip olduğunuzu, çalışmalarınızı belli bir sistem çerçevesinde yapmadığınızı gösterir. Size tavsiyemiz bir bilene gidin ve kalan günlerinizi nasıl değerlendirmeniz gerektiğini programlatın.

çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: öss de tüm derslerin çalışma stratejileri
« Yanıtla #8 : 16 Temmuz 2007, 12:04:12 »
ÖSS Türkçe Çalışma Stratejileri

SORU : Türkçe dersinden ağırlıklı olarak soru gelebilecek konular nelerdir?
2006’dan itibaren uygulanmaya başlanan “yeni sınav sistemi”nde ÖSS iki bölümden oluşmaktadır. I. Bölüm’de şimdiye kadar yapılan ÖSS’lerdeki konulardan soru sorulmakta ve bu Bölüm’de Türkçeden 30 soru yer almaktadır. Bu sorular daha önceki ÖSS’lerde olduğu gibi, “Anlam Bilgisi, Dilbilgisi, Anlatım Bozuklukları, Yazım Kuralları, Ses Bilgisi ve Noktalama İşaretleri” konularından gelmektedir. II. Bölüm’deki Edebiyat - Sosyal Testi’nde ise 17 sorusu bulunmaktadır; bu soruların tümü Türk ve Dünya edebiyatı konularından gelmektedir.

SORU : Türkçe dersini nasıl çalışırsak daha başarılı oluruz?
Her derste olduğu gibi, Türkçede de bilgi çok önemlidir. Öncelikle konuyu bilmek ve iyice kavramak gerekir. Özellikle dilbilgisi konuları iyice öğrenildikten sonra sorular çözülmelidir. Bu nedenle konuyu öğrenmeden çözülen soruların bir faydası yoktur. Ayrıca konuları sırasına göre takip etmek gerekir. Bir konuyu öğrenmeden daha ileriki bir konuya geçmemek gerekir. Çünkü önceki konularda yer alan bilgiler, sonraki konuları öğrenmede büyük etkiye sahiptir.
Yorum gerektiren sözcük ve cümle anlamıyla paragraf bilgisi konularında ise durum biraz farklıdır. Bu konularda okuduğunu anlama ve yorumlama yeteneği önemlidir. Anlama ve yorumlama gücünü kazanmanın yolu ise elbette çok kitap okumaktan ve bol soru çözmekten geçer. Özellikle paragraf sorularında, çıkmış ÖSS sorularını çözmek büyük önem kazanmaktadır. Çıkmış ÖSS sorularını çözmek sıkıcı gibi görünse de, bu soruların sağladığı katkı hiçbir zaman göz ardı edilemez.
Edebiyat soruları da bilgiye dayalıdır. Edebiyat konularını öğrenmeden sorularını çözmek mümkün değildir. Edebiyat konularına çalışırken, geçmiş ÖYS’lerdeki Edebiyat sorularını mutlaka çözmelisiniz.
Bütün bunları göz önüne alarak çalışma yönteminizi belirlemeniz gerekir. Her öğrencinin anlama ve bilgi düzeyi farklı farklıdır. Öyleyse her öğrenciye ayrı bir yöntem gerekir. Elbette bu yöntemi size vereceğimiz genel özellikler arasında sizler seçeceksiniz.
Özetle;
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. Kendinize göre bir çalışma programı belirleyin.
Türkçe konuları birbirinin devamıdır. Bir konuyu anlamadan diğerine geçmeyin.
Çıkmış sorular çıkabilecek soruların aynasıdır. İşe, çıkmış soruların çözümünden başlayın.
Türkçe sorularının çoğu, anlama dayalıdır. Çok kitap okuyarak, bol soru çözerek anlama yeteneğinizi geliştirin.
çok çalışmak zamanı