Gönderen Konu: ''Ben Bir Grafikerim'' (g.s.b 2,3,6.ve g.s.k 4.kazanımlar)  (Okunma sayısı 42443 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı B૯ηбüL

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 4.432
  • Karizma Puanı: 1631
    • seyfullah sünbül

 

 
Antalya altın potakal film festivali ödülü simgesi


Marka - Amblem - Logotayp
Prof. Hasip Pektaş

Ticaretin başlamasıyla bir malın, bir ürünün digerlerinden ayırdedilmesi gerekliligi de dogmuştur. Zamanla bazı ürünlerin taşıdıkları özellikleriyle rakiplerinden ayrılmaya, aranılır olmaya başlaması, bunların kolay ayırdedilmesi gerekliligini, üzerlerine bazı işaretler koyma zorunlulugunu getirmiştir. O dönemde okur yazar kitlenin fazla olmaması bu işaretlerin, yani markaların daha çok semboller şeklinde oluşmasına neden olmuştur.

Satıcı ile alıcının karşı karşıya gelmedigi günümüzde ise; bir ürünün tüketiciye ulaşması için aracılara gereksinim olmuştur. Haberleşmenin, ulaşımın bu denli gelişmesi, bir pazarda aynı ürünün pek çok çeşidinin bulunması, buna baglı olarak self-servis satış ünitelerinin artması, insanları satış öncesi karar vermeye zorlamamıştır. En önemlisi pek çok ürünün ambalajlı olarak satılması nedeniyle tüketicinin tatma, dokunma, deneme şansı kaybolmuştur. Eski deneyimlerine, alışkanlıklarına ya da reklamın etkisine baglı olarak seçim yapmaya başlamıştır. Bu nedenle ürünler arası ayırdedici işleviyle marka, markayı oluşturan simge, özgün yazı ve işaretlerin önemi her geçen gün daha da artmaktadır.
 
 

Formunu harften alan bir amblem.


"Arçelik"                   “Görsel Yayınevi"
(Ahmet Güleryüz)                (Yurdaer Altıntaş)   


Marka, bir ürünün veya hizmetin diger ürün ve hizmetlerden ayrılmasını saglayan sözcük, ad, sembol ve işaretler manzumesidir. Tanımdan da anlaşıldıgı üzere markayı ürün ve hizmet (şirket, magaza, kuruluş vb.) markası olarak ikiye ayırabiliriz. Bununla beraber her ikisini de kapsayan markalar da vardır. Üretiliş biçimleriyle markaları; şirket isimleri (Ford, Tofaş, Oyak, vb.), kişisel isimler (Koç, Vakko, Elvan,vb.), anlamsız isimler (Pop, Fay, Omo,vb.), yabancı dildeki isimler (Chat Noir, Blendax, Ronson,vb.), herkesçe bilinen sözcükler (Karaca, Feza, Yumak, vb.), kısaltmalı ya da yan anlamlı isimler (Meysu.vb.) diye de sınıflandırabiliriz.


Amblem ve Logotayp
Bir ürünün veya firmanın soyut bir sözcük olan isiminin (markasının) somut hale gelmesi, digerlerinden biçim olarak da ayırt edilmesi için ambleminin ya da logotaypının yapılması gerekir.

Latince kökenli olan amblem ve logotayp sözcüklerinin dilimizdeki karşılıgı simge ve özgün yazıdır. Günümüzde her iki kavram ayrı ayrı anıldıgı gibi tek bir sözcük olarak Logo diye de kullanılmaktadır.
Amblem, çizgi ve resimle yapılan işaretlerdir. Logotayp ise yazıyla ya da çizgi, resim ve yazıyla yapılan işaretlerdir. Her ikisinde de amaç, adını taşıdıgı ürün veya firmayı en özgün biçimde ayırt etmesidir. Amblemler ve logotayplar ilgili şirketin çalışma alanını, kişiligini biçim ve renkleriyle ifade edebilmelidir.

Amblem Çeşitleri

Bazı biçimlerden hareketle amblemler oluşmaktadır. Bu biçimsel degişiklikleri, yorum farklılıklarını Grafik Tasarımcı Abdullah Taşçı, şöyle sıralamaktadır.

a) Formlarını Harflerden Alan Amblemler:

Tipografik amblemler, sadece bir harften oluşuyorsa, o harf alışılmışın dışında bir form olmak zorundadır. Kullanılan alfabelerdeki harflerden ayrılması ve akılda kalıcılıgı bu özellige baglıdır. Tasarımcı burada yeni bir harf formu arayacaktır. Birden fazla harften oluşan amblemlerde ise en önemli özellik, harflerin birbirleriyle strüktür, form ve espas kombinasyonu açısından dengeli kullanımları ve alışılmışın dışında olmalarıdır.

b) Firma Hakkında Bir imaj Veren Biçimlerden Oluşan Amblemler:

Bazı amblemler biçimleriyle firma hakkında bilgi taşırlar. Bu tür amblemlerde sembolik motiflerden yararlanılır. Dokuma mekiginin tekstili, kitabın yayınevini, güvercinin barışı simgelemesi gibi... Ayrıca firma adı özel bir şekilden oluşmakta ise, bu tip amblemlerde sembole yönelik tasarımlar yapılmaktadır. Pelikan, Üç Balık, Aslanlı, Başak, Karaca gibi...

c) Harf ve Firma Hakkında İmaj Veren (harf ve resimsel biçimlerin bir arada kullanıldıgı) Amblemler:

Formlarını harflerden alan ve firma hakkında imaj veren biçimlerden oluşan amblemlerin kombinasyonlarıdır. Bu tür amblemler, firma hakkında bir imaj verirken firma adının baş harfi ile de diger firmalardan ayrılmasını kolaylaştırır ve akılda kalma yüzdesini artırır.
 
 

Harf ve firma hakkında imaj veren bir amblem.


"Koza İnşaat Sanayii ve Ticaret A.Ş"    "Raks"
 (Mengü Ertel)                         (Nuray Vural)




d) Firma Hakkında Yeni Bir İmaj Veren (Soyut veya Somut) Amblemler:

Harflerle yapılan amblemler, genelde bir karmaşa dogurmaktadır. Yapılan tasarımın özgünlügü amblemin yaşama süresini etkiler. Günümüzde harflerle yapılan amblemlerin çoklugu, akılda kalıcılık oranım büyük ölçüde düşürmüştür. Bu nedenle yeni bir imaj veren amblemler aranmaktadır." (Abdullah Taşcı, “Marka ve Amblemler”, Grafik Sanatı Dergisi, Sayı: 4, 1985)

Ayrıca bazı toplumsal ya da kentsel özelligi yansıtan amblemler de vardır. Bunlar, önemli bir toplumsal olayın anma yıldönümü veya bir yörenin, kentin özelliklerini yansıtan amblemlerdir. Daha çok ögeyi yan yana getirme zorunlulugundan dogan bir karışıklıga meydan vermemek gerekir. Ögeler arası ilişki uyumlu olmalıdır.
 
 

Kentsel bir özelligi yansıtan amblem.




"Bodrum şehir amblemi"         "Berrin"
(Burhan Taştan)                     (Sertaç Ergin)


 

Logotayp Çeşitleri

Logotayp, bir ürünün, firmanın ya da hizmetin isminin, harf ve resimsel ögeler kullanılarak sembolleştirilmesidir. Amblemden farklı olarak ayırt edici özellikler yanında firmanın ismini de yansıtır.

a) Bilinen bir harf karakterinde çeşitli degişiklikler (deformasyonlar) yaparak elde edilen logotayplar.

Harflerde yapılacak deformasyonları, harfleri birbirine yaklaştırmakla, yapıştırmakla ya da aşırı açmakla, harflerde renk ve biçim farklılıkları yaratmakla, harflerin uzantılarında aşagı-yukarı uzatmalarla, sözcükleri bölmekle, onları alt alta veya yanyana farklı renklerde yerlestirmekle yapmak mümkündür.
 
 

Yazıya somut unsurlar eklenerek elde edilmiş bir logotayp.


"Bilim Araştırma ve Yayın Ltd. Şti.  " Kim ki Kafeterya"
(Emre Senan)                            (Cemalettin Mutver)


"b) Yazıya, soyut ya da somut unsurlar ekleyerek elde edilen logotayplar.

Firma veya ürünün özüne uygun simgesel ögeler eklenebildigi gibi, yazının bütünlügünü bozmayan çizgi ve lekelere de yer verilebilir.

c) Yeni bir yazı türü yaratarak elde edilen logotayplar.

Her yazı karakterinde harflerin ortak özellikleri vardır, örnegin italik olanlar belli açıda saga yatık yazılır. Bu karakterde bir harf dik yazılsa bütünlük bozulur. Yeni bir yazı türü yaratırken de harfler arası uyuma dikkat etmek gerekir. Ayrıca yazılan sözcük okunabilmelidir. Özgünlük, anlaşılmazlık demek degildir.

İyi Bir Amblem ve Logotaypın Özellikleri

a) İlgili kuruluşun ya da ürünün özelliklerini yansıtmalıdır. Bir parfüm logotaypı için inşaat sektörünün yapısına uygun bir yazı karakterinden yola çıkılmaz. Her insanın bir kişiligi oldugu gibi, kuruluşların da bir kişiligi vardır. Amblem bunu yansıtmalıdır. Mesajını üstünde taşımalıdır.

b) Özgün olmalıdır. Amblem ve logotaypın yapılış amacı zaten ayırt edicilik saglamaktır. Eger başka örnekleri çagrıştırırsa veya bilinen bir amblem kopye edilmişse hiçbir etkisi olmaz, aksine olumsuz bir imaj yaratır.

c) Renk ve biçim olarak bütünlük içinde olmalı. Degişik yerlerde (kagıt üstünde, rölyef olarak, rozet için, vb.) kullanılabilecegi unutulmamalıdır. Küçültüldügü zaman ayrıntılarını kaybedecek özellikte olmamalıdır.

d) Logotayplar, okunabilir olmalıdır, özgünlük yaratmak kaygısıyla gereksiz çizgi ve resimler kullanılmamalıdır. Harf adetinin çok olması, okunurlugu bozmamalıdır.

* H. Pektaş’ın “Basın İlanlarında Grafik Tasarımın Yeri ve Önemi” konulu Y. Lisans Tezi içinden alınmış bir bölüm. Ankara, 1988.

TEMEL BECERİLER   

Araştırma, Karar verme, Bilgi teknolojilerini kullanma, Girişimcilik,
Eleştirel düşünme, sanat aracılığı ile iletişim kurma, karar verme, görsel okuma, estetik algının geliştirilmesi, estetik bilinç kazanma.

ÖĞRENME ALANI   

Görsel Sanatlarda Biçimlendirme, Görsel Sanatlar Kültürü.

KAZANIM

2. Nesne ve figürlerin geometrik biçimleri olduğunu algılar. (GSB)
3. Nesne ve figürleri yalın bir anlayışla geometrik biçimlere dönüştürür. (GSB)
6. Kompozisyonlarında çeşitli renk ilişkilerini uygular. (GSB)
4. Grafik tasarım ürünlerinde sembol, işaret, renk ve lekelerin işlevlerini ayırt eder. (GSK)

ARAÇ ve GEREÇLER   
Resim kâğıdı, Resim Kalemi,  Aydınger, boyalı kalemler.

TEKNİKLER   GRAFİK TASARIM (Amblem Yapımı)

YÖNTEMLER   Araştırma, Soru Cevap, Uygulamalı Çalışma.

DUYUŞSAL ve DÜŞÜNSEL HAZILIK   “Sadeleştirme” Etkinliğindeki deneyimini de kullanarak meyvecilik veya sebzecilik üzerine bir firma kurduklarını düşünmeleri ve amblem ve logoyu araştırmaları istenir.


LOGO (LOGOTYPE)


Logo, bir ürünün, firmanın ya da hizmetin isminin, harf ve resimsel öğeler kullanılarak sembolleştirilmesidir. Amblemden farklı olarak ayırt edici özellikler yanında firmanın ismini de yansıtır. Logo yaratmak için kullanılan fontlar yeni tasarlandığı gibi mevcut fontlarda olabilirler. Logo yaratmak için belli başlı bazı kurallar işin uzmanları tarafından şöyle sıralanırlar.

Sade, kolay anlaşılır, hatırlanması kolay, mümkün olduğunca az sayıda renkten oluşmalıdır. Her çeşit baskı ve kesim tekniği ile sorunsuz kullanılabilir olmalı, çok küçük ölçülerde ayrıntılar kaybolmamalı, çok büyük ölçülerde dağınık görünmemelidir. Her türlü ölçüde ve yüzeyde okunabilir olmalıdır.
Özgün olmalıdır. Başka firma ya da ürünlere ait logolar ile karışıklığa sebep vermemeli, hatta çağrıştırmamalıdır. Kopyalanan ya da esinlenen logolar o ürün ya da firmaya büyük zarar verir.
Logo tasarımcıyı değil ürün ya da firmayı yansıtmalıdır. IBM logosunun tasarımcısı Paul Rand’e göre logoyu üreten tasarımcıdır ancak oluşturan firmanın kendisidir. İlgili kuruluşun ya da ürünün özelliklerini yansıtmalıdır. Seçilen ya da tasarlanan font şirketin içeriğine uygun olmalıdır. Ayrıca kurumun kendisini nasıl tanımladığı ve kurumu yansıtan kavramların neler olduğunu bilmek logonun tasarım aşamasında önemli unsurlardır.
Logo sadeliğinin yanısıra gerek rengi gerek şekli itibariyle farklı koşullarda görüldüğü zaman bile akılda kalıcı olmalıdır.
Farklı bir ülkeye ait ürün ya da firma için logo tasarlanacağı zaman o ülkenin renklere yüklediği anlamlar ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Özellikle bir simge kullanılacağı zaman simgenin taşıyacağı anlam bakımında bu bilgi çok önemlidir.

AMBLEM


Amblem, çizgi ve resimle yapılan işaretlerdir ya da daha geniş tanımıyla "Ürün ya da hizmet üreten kuruluşlara kimlik kazandıran, sözcük özelliği göstermeyen; soyut ya da nesnel görüntülerle ya da harflerle oluşturulan simgelerdir".

Daha detaylı bilgiler için:http://www.gorselsanatlar.org/index.php/board,401.0.html

                                                              SÜREÇ
Öğretmen, öğrencilere “ Bir reklam firmasında grafiker olarak çalıştığınızı hayal ediniz.
Müşteriniz sizden gıda firması için bir amblem tasarlamanızı istedi. Daha önceden sadeleştirdiğiniz ürünlerden birini seçebilirsiniz. Bu ürünün, firmanın simgesi olacağını, yapılacak olan amblemin kurumun tüm yazışmalarında kullanılacağını (başlıklı (antetli) kâğıt başlıklı kâğıt, zarf vb.) veya kurumu yazılı - görsel basında tanıtacağını, İsteyen öğrenci amblem ve yazı öğelerinin bütünleştirildiği logotyp çalışması da yapabileceğini, Görsel çalışmalarında açık - koyu, sıcak - soğuk gibi zıt renk armonileri çalışmalarında kullanmalarını” Söyleyerek Amblem çalışması yapmalarını ister.
Öğrenciler karar verdikleri bir önceki sadeleştirme etkinliği deneyimlerini de kullanarak Amblemi uygulamalı olarak çalışırlar.
Amblem-Logotayp
Latince kökenli olan amblem ve Logotayp sözcüklerinin dilimizdeki karşılığı simge ve özgün yazıdır. Günümüzde her iki kavram ayrı ayrı anıldığı gibi tek bir sözcük olarak Logo diye de kullanılmaktadır.
Amblem, çizgi ve resimle yapılan işaretlerdir.
Logotayp ise yazıyla ya da çizgi, resim ve yazıyla yapılan işaretlerdir. Her ikisinde de amaç, adını taşıdığı ürün veya firmayı en özgün biçimde ayırt etmesidir. Amblemler ve logotayplar ilgili kurumun çalışma alanını, kişiliğini biçim ve renkleriyle ifade edebilmelidir.
Etkinlik sonunda öğrencilere Etkinlik Değerlendirme Formu dağıtılılır.


DEĞERLENDİRME
1. Her öğrencinin sürece katılıp katılmadığı ve grup çalışmasının gerektirdiği paylaşımın sağlanıp sağlanmadığı değerlendirilir.
2. Öğrencilere yaptıkları çalışmalara ilişkin sorular yöneltilir:
a) Yapmış olduğunuz Amblem hoşunuza gitti mi?
b) Uygulama esnasında en çok hoşunuza giden şey ne oldu?
c)Açık-koyu, sıcak-soğuk, kontrast (zıt) renk armonisine çalışmalarınızda dikkat ettiniz mi?
3. Öğrencilerden Etkinlik Değerlendirme Formu doldurmaları istenir.
« Son Düzenleme: 02 Kasım 2008, 14:58:33 Gönderen: ..þ૯ηg.. »

Çevrimdışı •« Mа√i »•

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.646
  • Karizma Puanı: 1013
  • Güzel Bakan Güzel Görür.
Ynt: ''Ben Bir Grafikerim'' (g.s.b 2,3,6.ve g.s.k 4.kazanımlar)
« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2008, 15:06:07 »
Bengülcüm bilgilendirme için çok teşekkürler... gündemde yarışma da varken bu bilgiler çok işimize yarayacak...
+1 ekliyorum... :)
"Cehalet insanı çirkinleştirir. Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek cevabım vardır. Lakin, lafa bakarım laf mı diye, adama bakarım adam mı diye." Mevlana

Çevrimdışı alisilcan

  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 381
  • Karizma Puanı: 29
Ynt: ''Ben Bir Grafikerim'' (g.s.b 2,3,6.ve g.s.k 4.kazanımlar)
« Yanıtla #2 : 02 Kasım 2008, 17:10:05 »
teşekkürler,iyi çalışmalar

Çevrimdışı feyzi

  • Üye
  • *
  • İleti: 29
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: ''Ben Bir Grafikerim'' (g.s.b 2,3,6.ve g.s.k 4.kazanımlar)
« Yanıtla #3 : 05 Kasım 2008, 11:12:18 »
insanın içinde bir kıpırdanma oluyor.Eski günlere özlem.O kadar çok faydalı oluyor bu yaptıklarınız.Herkese teşekkürler+1

Çevrimdışı Aź€Сãn

  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 462
  • Karizma Puanı: 228
  • Ex nihilo nihil fit...
Ynt: ''Ben Bir Grafikerim'' (g.s.b 2,3,6.ve g.s.k 4.kazanımlar)
« Yanıtla #4 : 05 Kasım 2008, 12:23:43 »

Teşekkürler paylaşım için Bengül öğretmenim...
http://www.azimeayazici.blogspot.com/

Kırılmış aynada kalan çocuk gölgesiydi zaman...

Çevrimdışı yasemin32

  • #MERTİM#
  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 389
  • Karizma Puanı: 104
Ynt: ''Ben Bir Grafikerim'' (g.s.b 2,3,6.ve g.s.k 4.kazanımlar)
« Yanıtla #5 : 05 Kasım 2008, 13:06:48 »
paylaşım için çok teşekkürler BENGÜL hocam +1


Çevrimdışı picabia

  • Yeni Üye
  • İleti: 2
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: ''Ben Bir Grafikerim'' (g.s.b 2,3,6.ve g.s.k 4.kazanımlar)
« Yanıtla #6 : 05 Kasım 2008, 16:50:13 »
paylaşım için çok teşekkürler + 1

Çevrimdışı YARENEZGİ

  • Yeni Üye
  • İleti: 6
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: ''Ben Bir Grafikerim'' (g.s.b 2,3,6.ve g.s.k 4.kazanımlar)
« Yanıtla #7 : 26 Kasım 2008, 12:29:10 »
paylaşım için teşekkür ederim.

Çevrimdışı ÜERDAL

  • Arkadaş
  • Çalışkan
  • *
  • İleti: 653
  • Karizma Puanı: 355
Ynt: ''Ben Bir Grafikerim'' (g.s.b 2,3,6.ve g.s.k 4.kazanımlar)
« Yanıtla #8 : 26 Kasım 2008, 12:52:18 »
teşekkurler

Çevrimdışı cemre_sinem

  • Yeni Üye
  • İleti: 10
  • Karizma Puanı: 1
Ynt: ''Ben Bir Grafikerim'' (g.s.b 2,3,6.ve g.s.k 4.kazanımlar)
« Yanıtla #9 : 04 Aralık 2008, 16:29:10 »
süperrrrrrrrrrrrrrrrr....