Gönderen Konu: Mogan Gölü oksijensizlikten ölmeye başladı  (Okunma sayısı 943 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F@tos

  • Ziyaretçi
Mogan Gölü oksijensizlikten ölmeye başladı
« : 17 Temmuz 2007, 10:00:10 »

   ANKARA'nın Gölbaşı ilçesi'nde su girdisi olmayan Mogan Gölü’nde toplu balık ölümleri meydana geldi. Mogan Gölü’nün tüm kıyılarına binlerce gümüş, kadife ve turna balığı ile kurbağa yavrusu ölüsü vurdu. Balıkçılar, Mogan Gölü’nün her iki yakasında meydana gelen balık ölümlerinin, sudaki oksijen miktarının azlığından meydana geldiğini öne sürdü.


Gölbaşı Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak, Mogan Gölü'nde geçen yıl da toplu balık ölümlerinin meydana geldiğini hatırlatarak, “Balık ölümlerinin, mevsim sıcaklıklarının ani düşüş ve yükselme kaydetmesi sonucu sudaki sıcaklık değişikliğinden meydana geldiği söylenmişti. Şimdi neden oluyor, yetkililer inceledikten sonra anlayacağız. Ancak gölde ciddi bir oksijen sorunu vardır. Göle su girdisi yok. Böyle giderse gölümüz önce kendi içinde, sonra çevresinde yaşayanlara ciddi bir sağlık sorunu yaşatacak. Acil tedbirler alınmalıdır. Su girdisi zaman kaybetmeden sağlanmalıdır” dedi.

“GÖLDE CANLI KALMAZ”

Göl-Der Başkanı İsa Ömercan, acil su girdisinin sağlanmaması halinde Mogan Gölü'nde hiçbir canlının kalmayacağını belirtti. Ömercan şunları söyledi:

“Son 3 aydan beri sürekli uyarıp, konuyu basında da gündeme getiriyoruz. Mogan'da meydana gelen bu olumsuz işaretleri yetkililer ciddiye almalıdır. Suların bu yıl daha fazla çekilmesi ile birlikte tüm yavru canlılarla birlikte kadife ve turna balıklarının ölmesi tehlike sinyalinin somut örneğidir. Geçen yıl da meydana gelen balık ölümlerinin nedeni konusunda kamuoyu bilgilendirilmedi. Gölbaşı’nda bulunan Çevre Bakanlığı’na bağlı Çevre Referans Laboratuvarı ne işe yarar. 200 metre karşısındaki Mogan Gölü’nde neler olup, bitiyor, inceleyip yetkililere ve kamuoyuna bilgi veremez mi?”

Özel Çevre Koruma Kurumu'nun bu konuyu ciddiye alması gerektiğini vurgulayan İsa Ömercan, “Başta ODTÜ, Ankara ve Hacettepe Üniversiteleri ortak bir çalışma yapmalıdır. Bu üniversitelerin Gölbaşı'ndaki bu göller ile sürekli bağlantısı oluyor. Bu sorun Başkentin, hatta Türkiye’nin sorunudur. Türkiye’nin Başkenti Ankara'da yaşanması muhtemel bir çevre sorunu, ülkemizin çevreye bakışı konusunda model oluşturur. Çünkü burası başkenttir. Yerli ve yabancı tüm yöneticiler buradadır” dedi.

BÜYÜKŞEHİR SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ

İsa Ömercan, Büyükşehir Belediyesi'nin Mogan Gölü’nü sahiplendiğini kaydederek, şöyle devam etti:

“Gölün dışına birçok yatırım yapmıştır, ancak içi konusunda hiç bişey yapmamaktadır. Büyükşehir Belediyesi birinci derecede sorumludur. Bu gölü sahipleniyorsanız, burasının tüm sorumluluğunu da almak durumundasınız. Gölü olumsuz etkileyen tüm unsurları ortadan kaldırmalısınız. Moganpark’a giriş ücretli. İçindeki onlarca tesisi kiraya verdi. Birçok gelir elde ediyor ve Gölbaşılılar hiç yararlanamıyor. Büyükşehir Belediyesi sorumluluktan kaçamaz. Biran önce bu konuda çözüm üretmelidir.”
                                                                                                Ayşe TÜRKMEZ