Gönderen Konu: Sanat dersi göstermelikmi?  (Okunma sayısı 1839 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı KaRaKaRgA

  • RESSAMCA
  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 132
  • Karizma Puanı: 46
    • RESSAMCA
Sanat dersi göstermelikmi?
« : 19 Aralık 2007, 22:11:13 »

"Fazıl Say Haklı, Sanat Dersi Göstermelik"Ispartalı öğretmen "Gençlerin sanata yatkın olup aykırı davranmasından korkuluyor" derken, İzmir'den Görşen tüm hükümetlerin bu tavrı benimsediğini aktardı.

BİA Haber Merkezi - İzmir-Isparta




18 Aralık 2007, Salı


Gökçe GÜNDÜÇ
"Sanat eğitimi yeterli değil. Atölye eksiklikleri, donanım azlığı, sanata ilgisizlik var. Bir devlet politikası olarak sanata önem verilmesi, ödeneklerin artırılması lazım. Bu tavrı sadece Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) yüklemek yanlış olur. Tüm hükümetler böyleydi..."

Emekli resim öğretmeni Ruşen Görşen, bianet'e piyanist Fazıl Say'ın resim ve müzik derslerinin son beş yılda kaldırılmasına yönelik yorumuna katıldığını ifade etti. Isparta'da görev yapan bir resim öğretmeniyse sanatın "gereksiz" olarak algılandığını, oysa öğrencilerin kişisel gelişimi için bu derslerin çok önemli olduğunu vurguladı.

"Sanatçılar özgür tabiatlıdır; bu özellikleri nedeniyle sanata aşina gençlerin siyasi ve aykırı şeyler yapmasından korkuluyor. Gençlerin sanatçı olması engelleniyor."

Çocuklar haftada ortalama iki saat sanat dersi görüyor
İlköğretim okulları haftalık ders çizelgesine göre görsel sanatlara 1.,2. ve 3. sınıflarda iki saat ayrılırken bu sayı 4.,5.,6.,7. ve 8. sınıflarda bir saate düşüyor. Müzik dersi için de aynı pay söz konusu. Bu dersler öğrencilere zorunlu olarak veriliyor.

Öğrenci, seçmeli ders olarak değişik dalları kapsayan sanat etkinliklerini 1.,2. ve 3. sınıflarda bir; ilköğretimin diğer sınıflarında iki saat olarak alabiliyor.

Lise müfredatındaysa resim ve müzik derslerini seçmeli ders olarak iki saat almak mümkün. Lise öğrencileri de, ortaokul öğrencileri de haftada toplam 30 saat ders alıyor.

"Resim derslerinde matematik problemi çözülmesin"

1980 darbesinden sonra sanata bakış açısının kötüleştiğini anlatan Görşen, Türkiye'de sanata ilişkin gelişmelerden 50 yıl geç haberdar olunabildiğini belirtti; "Sanatta geri kalmışlık var" dedi.

"Branşını seven bir öğretmen, öğrencinin sanatı sevmesi için gerekli ortamı kendince yaratmaya çalışıyor. Örneğin ben okul sonrası egzersiz dersleriyle öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyordum. Bu ortamı eleştiren sanatçılara 'Ülkeden git' demek çözüm değil."

Hâlâ resmi görevde olduğu için adının yazılmasını istemeyen Ispartalı resim öğretmeniyse, "Resim derslerine sadece branş öğretmenleri değil herkes giriyor, resim derslerinde matematik problemleri çözülüyor; bu toplumda sanata verilen değeri gösterir" yorumunu yaptı.

"Yıllardır öğrenciler doktor olsun, mühendis olsun gibi talepler ağırlıkta. Sanat gereksiz değil, öğrencinin gelişimine büyük katkısı var. Öğrencilerin bu alanda teşviki her şeyden önemli, bütçe ayırmak 2. sırada geliyor. Ben lisedeyken resim alanında bir teşekkür belgesi almıştım. Beni çok motive etti, hâlâ hatırlarım..." (GG/TK)
Ressamın Penceresinden.